Thursday, November 10, 2011

Salam Aidiladha~

Oh, mungkin agak terlewat untuk aku post entry tentang aidiladha nih coz raye pon dah habis. Takpela, tak kisah la. Macam biasa, bila tibe raya je and dapat cuti, confirm la balik kampung. Tak kira la raye cina ke, melayu ke, india ke..Time2 ni la nak berkumpul sesama ahli keluarga coz masing2 pon tengah bercuti kan.

Raya haji di Johor takde la semeriah seperti di negeri2 pantai timur. Pada kebiasannya, pagi raya tu masing2 dah bangun awal, mandi sunat hari raya. Yang lelaki ke masjid untuk solat hari raya, yang perepuan solat kat rumah je la. Juadah biasanya ada ketupat dan rendang lah. Then bertukar-tukar juadah dengan jiran-jiran terdekat. Kalau raya aidilfitri, tukar-tukar juadah dengan saudara mara yang tinggal berdekatan kampung tu. Kat tempat aku, adat nie dipanggil "mengunjung". Tak tau lah kat tempat lain ada ke tak.



Tahun nie kampung aku ada gak yang buat korban, tapi tak banyak. Dalam 2-3 ekor je. Tapi kampung en.tunang wat 12 ekor korban. Wuhuu..Penuh la peti ais umah masing2 sepanjang raya haji nih..;) Pakcik aku sebelah rumah tumbangkan seekor lembu untuk aqiqah anak2 dia..Sekor lembu je mencecah 3k harga dia. Tu pon lembu kurus je..Gulp! Patutla coz kawen makin meningkat naik kan. Harga barang mentah pon dah mahal gitu. Eh, tetiba cite pasal kawen lak. ;p Aku tak pernah tengok lembu kena sembelih, so kali nih aku memberanikan la diri tengok dari dekat.





Lembu tu mula2 meronta-ronta. Tapi pas berjaya diikat kaki and tangan dia, baru dia diam siket. Amik masa gak la nak bagi dia bertenang tu. Mula-mula dia mendengus je, tapi bila tukang sembelih tu gi dekat dia, tepuk2 leher dia, tibe2 lembu tu berbunyi kuat...Mooooouuuuuuu..~! Tegak bulu roma aku. Uhuhuu.. Terkejut. Mungkin dia berserah dah kot and gembira coz dia terpilih untuk jadi lembu korban. Deangan lafaz Allahuakbar..allahuakbar..allahuakbar...Maka proses memutuskan urat halkum dan marih lembu tu pon bermula. Wuwww~ Darah membuak-buak..Kalau tadah mau sebesen. Darah segar lak tu. Sape tak tahan, jangan tengok dekat2, leh pitam..Pas disembelih, tukang sembelih tu pacakkan parang ke tanah dekat ngan muka lembu tu. Bila lembu tu dah menghembuskan nafas terakhir dan tak bergerak lagi, baru la tukang sembelih tu cabut parang tu balik. Maka proses melapah pon bermula. Time melapah, aku tengok takde darah yang mengalir sangat, kira cam daging tu clean je la..Mungkin itu la hikmahnya menyembelih cara islam, darah dah habis keluar ikut leher, so mudah la nak potong2 and uruskan daging tu.





Daging2 yang dah dilapah and potong2, dibungkus dalam plastik dan ditimbang. Setiap plastik lebih kurang 1kg lebih. Pakcik aku cakap biar lebih jangan kurang berat. Dapat la dalam 70 plastik kot. Then daging2 tu diedar2kan pada orang kampung. Kalau ikut hukum, sunat daging aqiqah ni di masak dulu, dengan juadah manis2 sebelum diedarkan pada orang ramai. Tapi oleh kerana aqiqah ni lembu, nak uruskan penyembelihan dan lapah daging pon amik masa setengah hari, tak sempat nak masak2 semua. Pas zuhur baru siap semua. Alhamdulillah~




2 comments:

  1. salam aidiladha gak, nak kawen nt jgn lupe ajak ok..peace2..hehe

    ReplyDelete
  2. dni sampai ke hari ni duk makan daging :D

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers