Wednesday, August 27, 2014

Pengalaman Berpantang

Assalamualaikum..

Meh, kali ni nak share pasal pengalaman berpantang..Biasalah kan, anak sulung ni excited terlebih sikit..Semua pun macam benda baru dan pengalaman baru..hihii..

Hari ketiga selepas melahirkan Hanan, kami bertolak balik ke kampong di Johor. Sebelum bertolak tu, aku dah siap-siap pakai bengkung dari rumah. Dalam kereta aku duduk kat seat belakang, duduk atas nursing pillow..Ada guna gak beli nursing pillow ni kan? Huhu..Tak berani nak duduk atas seat kereta coz perjalanan jauh kot, kang tergoyang sana, tergoyang sini, mau koyak balik luka jahitan aku nanti. Mama pun duduk belakang sambil pegang baby Hanan.

BERURUT

Sampai Johor, tidaklah terus menuju ke rumah family aku, tapi kitaorang terus menuju ke rumah tukang urut kat Parit Raja yang aku dah booking siap-siap sebelum bersalin. Nama tukang urut ni kak ita dan muda lagi umo baru 40++. Kak ita bukan sahaja pandai mengurut, tapi dia pun ada sijil gak tau.. Kira tukang urut bertauliah gak la. Hehee..Kat tempat ni siap disediakan sekali homestay untuk mereka yang duduk jauh dari Parit Raja. Kalau rumah area situ je, kak ita akan datang rumah untuk mengurut.

Pakej mengurut kak ita lengkap..Sebelum mengurut, dia akan sediakan air daun dan akar kayu untuk kita mandi. Wangi je bau air tu..Memang sungguh menyegarkan. Then dia akan tolong cuci luka kita dan sapu ubat. Then baru lah mengurut seluruh badan. Memang selesa dan ringan rasa badan lepas berurut. Urut tu ada lah dalam sejam. Then kak ita akan sapukan param ke seluruh badan, pakaikan tapel dan bengkung serta pilis di kepala. Rambut akan disanggul tinggi siap-siap. Baby pun kak ita yang akan mandikan.

Aku amik pakej 3 hari 2 malam..Sesi berurut akan diadakan sekali setiap hari, mandi air daun sekali pagi dan sekali petang dan mandikan baby pun sekali pagi dan sekali petang. Caj mengurut ni RM50 sekali urut dan caj homestay RM50 semalam. So total kena bayar ialah RM250..Cukup murah dan berbaloi dengan servis yang diberikan. Seriously, aku ni bukan lah jenis yang suka berurut badan coz aku akan rasa geli bila orang pegang-pegang badan aku, tapi dengan kak ita ok je sebab sangat selesa. Sekali ko berurut dengan dia, mesti rasa nak ulang lagi sebab style dia urut macam standard kat spa tu la..Kalau urut pun dia tak pakai minyak yang busuk tu, tapi pakai minyak aromaterapi..Mana la tak rasa macam nak tertidur je time diurut kan..Hehee..Selesai berurut, baru lah aku balik ke rumah family aku di Rengit..

Hubby ambil cuti seminggu untuk jaga aku sepanjang berpantang. Mak pun ambil cuti seminggu. Pastu derang akan kembali bekerja seperti biasa, pandai-pandailah aku nak uruskan diri dan baby.

MANDIAN

Seminggu pertama badan memang tak kuat lagi, banyak bergantung kepada hubby dan mak untuk buat itu ini..Nak pakai bengkung, ikat rambut, pakai stoking semua hubby buatkan..Terasa dilayan macam tuan puteri lak. Hehee..Time berpantang aku guna Set Bersalin Tanamera, memang puas hati lah guna produk ni. Nanti lain entry aku buat review pasal produk ni. Setiap pagi dan petang mak akan sediakan air rebusan herba tanamera untuk aku mandi. Orang berpantang ni takleh sejuk-sejuk, so setiap hari pun mandi air suam-suam kuku..Klasss kau..Bila herba mandian tu dah habis, mak sediakan sendiri air rebusan daun tu. Untunglah duduk kat kampong kan, senang nak dapat tumbuhan-tumbuhan tu..

PEMAKANAN

Pemakanan time berpantang juga perlu dijaga. Jangan makan sebarangan je coz badan nak pakai lama, time berpantang biar jaga betul-betul. Time sebelum bersalin aku dah siap-siap beli ubat lawas kot la nanti pas persalin terkena sembelit ke apa kan, tapi Alhamdulillah, semua system perkumuhan aku berjalan lancer..hehe..yang penting kena banyakkan minum air suam dan makan buah-buahan seperti oren dan betik. Oren ni kaya dengan vitamin c dan boleh membantu untuk mempercepatkan proses penyembuhan. Alhamdulillah gak sepanjang mengandung aku suka makan buah oren, tiap hari lah makan, so bila baby lahir, langsung tak kena kuning.

Menu harian hanya boleh dimasak secara kukus panggang grill..kukus panggang grill..hehe..jangan mimpi la nak makan yang pedas-pedas ke, bergoreng ke, or berempah. Ikan bakar, ikan stim, or sayur rebus..itu lah menu harian. Tapi sedap je aku rasa even lauk simple-simple pun, kadang-kadang sampai bertambah aku makan dan kuantiti yang aku makan adalah 3kali ganda dari biasa. Maybe sebab breastfeed kan baby, so mudah rasa lapar dan haus..huhuu..

PENJAGAAN LUKA

Sebenarnya ini lah perkara utama yang perlu dititik beratkan. Bila luka ni dah baik, nak buat kerja lain pun senang. Kelahiran anak pertama selalunya memang tak dapat nak elak lah dari kena episiotomy dan jahit. Kalau anak kedua dan seterusnya maybe boleh lagi. Bila luka dirawat dan dijaga dengan betul, insyaallah dalam seminggu dah sembuh dah, 2 minggu dah boleh berlari..Aiceh~ hehe..

Sepanjang berpantang, seeloknya gunalah tandas duduk. Kalau takde tandas duduk, korang boleh guna kerusi untuk orang sakit atau tandas OKU macam kat bawah ni. Aku guna yang ni lah coz tandas kat kampong semua tandas cangkung. Tak berani lah nak mencangkung awal-awal ni kan..Daripada berdiri, baik guna benda alah ni..memang sangat-sangat membantu. Kalau beli pun harga baru RM50++. Selalunya ada jual kat farmasi.


Firstly, tukar pad korang setiap kali ke toilet. Boleh juga pakai pad berherba atau panty liner berherba tu letak kat pad untuk rasa dingin dan selesa..hahaa..Jangan pakai sekeping pad yang sama untuk masa yang lama sebab tu bukan saja menggalakkan pembiakan bacteria tapi juga menjadikan luka sentiasa lembap dan lambat sembuh. Jangan beli pad yang bertali tu macam yang hospital bagi tu, maternity loop pad coz ia menyakitkan..Beli je pad jenama macam pureen ke yang lekat cam biasa coz ia lebih lembut dan selesa.

Korang juga boleh gunakan dettol or cecair antiseptic untuk bersihkan luka tu or tiap kali nak beristinjak. Bancuh dettol dengan air paip dan isi ke dalam botol penyembur. Guna tiap kali ke toilet.

Then, lepas je keluar toilet or mandi, guna hair dryer untuk mengeringkan tempat luka..Pandai-pandai la korang adjust camne nak guna hair dryer tu. Penggunaan hair dryer untuk mengeringkan tempat luka adalah lebih selamat berbanding korang lap-lap dengan tisu or kain, kot tercarik benang jahitan, wat naye je kan..haaa..pe lagi? Pergi cari balik hair dryer yang orang hadiahkan time kahwin dulu, bukan setakat nak keringkan rambut je, boleh guna untuk lain gak tau..hehe..Lagipun tempat luka akan rasa lebih selesa kalau dalam keadaan kering.

Selepas guna hair dryer, sapukan ubat luka guna facial tissue coz tissue tu lembut dan tak melekat. Tekap-tekap pada luka tu secara perlahan, jangan ganas-ganas okey..Letak banyak-banyak pun takpe coz selalunya hospital bagi ubat luka tu sebotol besar. Ok, siap!

Insyaallah, kalau korang amalkan macam ni, kejap je luka dah baik dan kering.

PEMAKAIAN BENGKUNG, PILIS DAN PARAM

Gigih aku berbengkung 24 jam sehari walaupun agak panas dan nak bergerak pun susah. Takpela, 40 hari je pun kan, bukan nak berjalan ke mana sangat pun. Harap-harap la pasni boleh dapat pinggang saiz 28 balik..Wakaka..Pilis dan param aku sapu setiap hari, tapi bila dah habis, aku stop. Malas lak nak beli lain coz malas dah menyapunya ke seluruh badan lagi..Habis baju dan kain batik aku berdebu je. Hehee..

Stokin pun kena pakai 24 jam ye..Aku siap pakai stoking dan selipar tidur lagi untuk berjalan-jalan dalam rumah. Lagi bagus kalau korang ada stoking bola yang tebal dan panjang tu. Sweater tu aku pakai seminggu pertama je, pastu terasa panas, aku tak pakai dah.

Jamu, ubat periuk, air kunyit dan sebagainya boleh la start dijamah selepas 3 minggu kelahiran. Makan awal-awal takut anak kena kuning pula. Tapi aku amalkan salindah, kaedah homeopathy untuk menjaga kesihatan dalaman selepas bersalin. Maybe nak try gak jamu walaupun tak pernah aku minum jamu sebelum ni, bau pun dah nak munnn…x_X

Selalunya kalau orang tua yang jaga kita time berpantang, memang strict sikit, contohnya mak aku tak bagi aku duduk dengan kaki terjuntai kebawah..kaki kena sentiasa berlunjur, sebab takut kaki bengkak dan darah tak mengalir lancar..time nak tidur, kena letak bantal tinggi-tinggi, takleh baring flat terus, takut darah putih turun..takleh membaca buku or surat khabar ke yang tulisan dia kecil-kecil untuk elakkan rabun mata dan sakit kepala, dan macam-macam lagi lah dan aku ikut kan je lah..Tapi tu selalunya untuk minggu-minggu pertama je, pastu ok dah..


AKTIVITI TIME BERPANTANG

Selalunya orang berpantang ni kena duduk memerap je dalam rumah kan..takleh nak keluar jalan-jalan..so bosan..selain tengok tv, apa lagi korang boleh buat..shopping!!! sekarang kan dah moden, shopping dengan hanya menggunakan jari..hehe..shopping online la..Banyak kedai baby online yang korang boleh terjah untuk dapatkan barang-barang baby yang murah tetapi menarik, salah satu nya ialah kedai online The Baby Store Malaysia. 

Jom terjah!!!^_^

http://www.thebabystore.com.my




Ok, itu saje kisah berpantang aku..Ada lagi 15hari ni..yeyyy~

Wednesday, August 6, 2014

First Shawal for Hanan


Assalamualaikum..

Masing-masing dok update pasal raya..Aku pon taknak ketinggalan lak..Lagipun tahun ni first time raya buat Hanan, so excited lebih sikit..Alhamdulillah, persiapan ala kadar je aku wat..Beli baju raya sepasang, beberapa hari sebelum raya..Sepasang lagi dah siap awal coz tu ikut tema family belah aku..dan sepasang lagi mak mertua hadiahkan..rezeki aidilfitri..so jadi la jumlahnya 3 pasang..Kuih pon beli untuk bawa balik kampung je.     

Tapi apakan daya, dua hari sebelum raya, Hanan kena sakit mata lak ngan demam panas..menjelang malam, suhu badan dia makin panas..kitaorang ronda-ronda la cari klinik mana yang buka, disebabkan dah pukul11 malam dan esok nak raya dah, banyak klinik dah tutup..Jumpa lah 1 klinik yang buka 24 jam, boleh tahan ramai gak yang menunggu..yang sakit mata gak ada juga..Musim kot??Bila doktor dah cek, amik ubat, kena RM80 untuk ubat demam, sakit mata dan antibiotik..Ubat sakit mata tu aku tengok kat farmasi sebijik sama harga RM3 je sebotol..huhu..takpela, untuk anak kan..janji sihat walafiat..kesian tengok dia merengek je..Malam tu sampai je rumah terus bagi ubat, esoknya bangun pagi, alhamdulillah anak ummi dah sihat dan ceria..Tapi mak ayahnya pula berjangkit sakit mata..huhuhuu..Ada orang kata susu ibu baik untuk mengubati sakit mata kan? Aku try la gak titis kat mata aku, alhamdulillah cepat la gak baik, tak sempat merah membara pon mata ni, baru merah manje2 camtu..Tapi titis kat mata mak aku dan suami tak berkurang lak sakit mata derang cuma lega sikit la sebab susu ibu terasa sejuk je kat mata, kalau titis ubat mata tu pedih kot.

cian budak demam..nak senyum pon tkde mood

Dan bermulalah episod jangkit menjangkit..mak aku..adik-adik perempuan aku pon turut berjangkit..termasuklah family belah suami..hanya ayah dan adik lelaki aku yang kebal. hehe..so hari raya pertama tu kitaorang duduk kat umah je la berehat-rehat tapi still pakai baju raya gak. Aku nak je pakai t shirt biasa tapi rosak lak mood raya nanti. Lagipun time raya pertama ni la ramai saudara - mara datang berkunjung kan. Selalunya bila raya pertama, kluarga belah abah akan berkumpul kat rumah atuk, tetapi sejak atuk dah meninggal 2 tahun lepas, adik-beradik abah yang lain akan berkumpul kat rumah kitaorang memandangkan abah adalah anak sulung. Maka meriah lah rumah kami..

 

ni sebahagian je coz yang lain giliran beraya rumah mertua

Pada hari raya kedua, berziarah ke rumah sedara-mara belah hubby. Hubby macam biasa kena beraya pkai spek hitam..Tapi time ambil gambar ni aku suruh dia buka spek.hehe..cian..leh nampak kan mata tu membengkak.


red chilly~

Setiap tahun, pada hari raya ketiga akan diadakan family gathering untuk keluarga belah mak lak. Adik beradik mak ramai, 10 orang dan anak-anak derang pon ramai..Sebelum ni pon wat family gathering kat umah atuk kat Benut tapi memandangkan dua-dua orang tua dah takde, maka tiap tahun bergilir-gilirlah tempat adik-beradik..Tahun ni giliran pakcik aku yang atas mak, buat kat Kukup Golf Resort Pontian. Alhamdulillah memang cukup meriah..Selain disajikan dengan hidangan hari raya yang sedap, ada juga persembahan karaoke untuk mereka yang suka menyanyi lah dan last sekali sesi gambar beramai-ramai..Malam tu ada lagi acara light painting tapi family aku tak join coz kitaorang dah balik rumah. Hehee..

family paling glamer..sebab masing-masing pakai spek itam..ekeke..

wehoooo!! cer cari mana aku?

Sepatutnya hari raya keempat hubby dah start kerja tapi memandangkan demam dia tak kebah lagi, hubby ambil MC satu hari. Ye lah, nak drive jauh-jauh risau gak kan..Aku nak drive tapi hubby tak bagi lak. So petang raya keempat tu baru kitaorang balik rumah kat Kajang. Malamnya sampai rumah buatkan hubby bubur, makan ubat dan dia terus tertidur..Alhamdulillah esoknya hubby dah sihat sikit dan boleh pergi kerja. Hubby cakap, "ni demam rindu kat rumah kot..dah sampai rumah baru rasa sihat cket" ololoo..homesick plak eh? hehe..

Alhamdulillah, raya kali ni sangat seronok sebab beraya dengan hanan sekali..Actually takde la pergi beraya sangat pon sebab sakit mata kan. Tapi duit raya hanan boleh tahan banyak gak, boleh la bayar duit umah sebulan ke, loan kete ke..ekeke..takdelah, ummi akan simpan sume duit hanan untuk kegunaan hanan di masa depan okey ;) Dikesempatan ini, kami nak mengucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin..kosong-kosong ok! ^___^

Labels

Followers