Friday, January 24, 2014

Pengalaman Trimester Kedua

Assalamualaikum..
Kali ni nak story berkenaan fasa kehamilan. Fasa kehamilan terbahagi kepada tiga iaitu Trimester Pertama (Minggu 1-12), Trimester Kedua (Minggu 13-28) dan yang terakhir iaitu Trimester Ketiga (Minggu 29-40).Alhamdulillah...dah lepas Trimester Pertama dan Kedua..Sekarang dah masuk Trimester Ketiga..Tapi nak cite dulu pasal Trimester Kedua..
 
Baby dah menendang!
Moment ni paling syiokkk dan syahdu lagi..Biasanya penghujung kandungan berusia 4 bulan tu dah leh rasa baby gerak-gerak dalam perut. Takdela tendang kuat kan, rasa macam geli-geli gitu..Macam rama-rama berterbangan dalam perut..Kadang-kadang tergelak sendiri sebab tak tahan..tapi bila kandungan makin besar, tendangan pon makin padu..Sampai bergegar perut dibuatnya..Agaknya nak ajak main bola sepak kot dalam tu.
 

Nafsu makan membuak-buak
Time Trimester Pertama dulu aku takde la muntah-muntah atau alahan teruk..Tapi still ada loya manja-manja tu dan kurang selera makan..Masuk je Trimester Kedua, amik kau semua benda pon nak makan..Kejap je dah lapar..Kejap je dah lapar..Maka nya tiap masa asyik pikir makannnn je..Tapi takdela makan nasi or berat2 tu, mulut aku at least nak sentiasa mengunyah..Stok kudapan dan buah pon memang sentiasa la aku topup. Huhu...Nampak gambar makanan sedap je terus nak beli. Tengok iklan kat tv, terus teringin nak rasa. Pernah aku tengok drama Mr.Arrogant kot, ada part wife dia pergi pasar malam beli chicken wing, hati aku terus meronta-meronta.."sedapnyeee chicken wing...nak..nak..nakkk..." Esok nya terus singgah pasar malam beli chicken wing gak..hahahaaa..


Pertambahan Berat Badan
Bila dah asyik keje makannnn je..Maka berat pon bertambah la dengan mendadak nya. Dalam masa 2 minggu berat aku naik sampai 3kg!! Dah kena minum air gula plak..huhu...Maka aku cuba sedaya upaya gak la nak diet and kontrol makan walaupon susah..Nasi makan separuh..Malam2 makan buah..Tapi kadang-kadang dah lapo sangat aku bantai je makan, dekat nak check up baru la kontrol cket..mih mih..;p Kadang-kadang time timbang kat klinik tu, kita kena baca sendiri angka tercatat kat mesin penimbang dan bagitau nurse. Kot agak terlebih cket, aku adjust2 la balik bagi ngam2..Takmo kena bebel ngan nurse or minum air gula lagi..hehe..


HB rendah
Bila nak hujung-hujung trimester kedua ni, hb aku manjang rendah..HB yang normal ialah 11 ke atas..aku pernah drop sampai 10.1..naik cket..10.6..pastu turun balik..dah kerja naik turun je..huhu..bila HB rendah ni, risiko kat baby. takut baby tak dapat khasiat yang cukup dari kita..Kurang zat besi dan sebagainya..dan baby boleh deliver awal..huuu..takmo...so, even dah bermacam-macam cara aku wat untuk tingkatkan HB macam makan kerang hari-hari..(walaupon tak suka), sayuran hijau, makan iberet dengan oren..takde sentuh dah teh, kopi dan milo..still HB tak cecah 11 gak.paling tinggi pon 10.9..Sudahnya tiap 2 minggu kena datang klinik wat check up, sepatutnya sebulan sekali je..Huhu..takpela, demi anak.


Actually takde apa sangat la untuk trimester kedua..Semua ok ok je..alhamdulillah..next time aku cerita pengalaman trimester ketiga lak.


Tuesday, January 14, 2014

Warna Warni 2013~

Assalamualaikum...

Bila dah masuk tahun baru 2014 ni, terimbas kembali kenangan-kenangan sepanjang tahun 2013..Pahit manisnya..Tapi lebih banyak manis lah. Hehee..

1. Melaka
Seronok..1st honeymoon jalan-jalan kat Melaka dengan suami..Macam-macam tempat leh pergi..Walaupon dah banyak kali pergi Melaka, tapi ada je tempat yang tak pergi lagi.


2. Langkawi
 
Then, kami pergi lak langkawi untuk 2nd honeymoon..ada dalam entry lepas aku bercerita pasal ni..Alhamdulillah, ada pihak yang sponsor penginapan, duit poket...syukur..rezeki pengantin baru katanya.
 

3. Pangkor 
 
Mengunjungi adik ipar yang duduk kat Perak. Dah alang-alang tu, terjah sekali ke Pangkor. Leh jalan-jalan..Pulau ni kecik je. Sekejap je pon dah bleh habis pusing...hehe..best gak.


3. Handphone Baru 
Alhamdulillah..ni pon hasil Rebat Handphone yang diumumkan kerajaan masa tahun 2013. Alang-alang umur masih dalam kategori belia ni, kita rembat lah satu..Lepas survey survey, aku beli dari Maxis. Coz tu je company telco yang bagi offer henpon murah tapi berbaloi. Hehe..Hubby pon beli yang sama, cume dia punya kaler hitam..Jadi la kan..RM199 je pon, kalau harga asal mau RM500..Tak baik membazir ;p


4. Dapat anak saudara pertama
 
Lahirnya cucu pertama dalam keluarga aku..Anak kepada abang sulung aku..Nur Eryna Batrisya binti Mohd Nazren. Kitaorang panggil Eryna je..Muka ikut abang aku tapi mata ikut akak ipar aku kot..olo comey2..Jadi kesayangan budak ni coz dia sorang je baby..hehe..nanti dapat kawan ye~


5. Pregnant!
Alhamdulillah..rezeki yang paling ditunggu-tunggu akhirnya tiba..Badan aku maintain je cume perut yang bertambah maju ke depan. Bila berjalan rasa macam penguin pon ada..kikiki..Sekarang baru 6 bulan, dah selalu rasa baby kick kick..Kadang rasa cam bergegar dah perut. Tapi yang pelik nya bila ayahnya letak tangan nak rasa baby kick terus baby terdiam, malu kot..ekekee..


6. Beli Rumah Lagi 
 
Alhamdulillah..ada rezeki dapat beli rumah lagi, tambah aset hartanah, bertambah juga hutang..kikiki... Kali ni memang rumah yang bertanah, tak la terapung kat atas je. Hehe..Lokasi di Port Dickson..Bleh la setakat ni kan..Slow..slow..dah ada rezeki lebih nanti baru kita cari yang double storey lak. Harga rumah sekarang makin mahal dan mencekik darah, kalau lagi lambat beli, lagi la tak terbeli terus. Huhuu..



7. First time beraya sebagai isteri
 Alamak takde gambo plak. Eceh takpelah, semua entry pon nak letak gambo, orang muak nak tengok. Tu pon kalau ada yang tengok. Kali ni beraya sebagai isteri tentulah berbeza keadaan nya..Kena bergilir-gilir dan of course raya pertama di rumah belah hubby. Tak kisah pon sebab kampung dekat-dekat kan, pastu beraya umah aku lak. Hehe..Insyaallah tahun 2014 beraya sebagai isteri dan ibu pulak. Alhamdulillah..Bahagia nye..;)


8. 1st Anniversary! 
 
Alhamdulillah...setahun sudah usia pernikahan kami..Pejam celik pejam celik tak sedar pon masa berlalu dengan pantasnya..Teringat lagi saat mula-mula kenal dia, time tu kurus lagi, jadi pengawas sekolah..Sekarang pon kurus gak.Ehem ;p tapi dah jadi suami, duk serumah..Hehe..Macam tak sangka pon ada..Tapi tu lah, takdir dan perancangan Allah, semuanya dah tersusun rapi kan. Alhamdulillah..;)


9. Family Day
Hujung tahun 2013, mestilah ada penutupnya kan. Maka kali ni penutup dengan family day anjuran company tempat hubby kerja. Bertempat di A Famosa Resort, Melaka. Kalau dah semua pon free, kita join je lah..Baju tu saiz XL, nasib baik lah muat aku pakai. Hehe..Tapi takde pon join pape game, hubby suh duk diam2 je dengan geng2 preggy mummy yang lain..Huhu..Dia lak syok syok man air..Nasib baik lah geng2 hubby bawa wife derang gak, umo lebih kurang je..Dan masing-masing pon tengah pregnen lak sebab tarikh kawen tak jauh beza..Ekeke..Sebaya la nanti umo anak kita ek.


Ok, setakat tu la kot..Kalau nak list semua macam banyak lagi..Takpe, kita sambung tahun depan..wakaka..Apa pon aku sangat bersyukur..Begitu banyak limpahan rezeki kurniaan Tuhan pada tahun 2013..Syukur tak terhingga..Dengan kesihatan, kebahagiaan yang dikecapi..Memang kadangkala tak boleh ditukar dengan kemewahan dan wang ringgit. Semoga tahun-tahun akan datang akan lebih cemerlang..Aminn...

Wednesday, January 8, 2014

Besday di Polkadot Steamboat & Grill, Pura Kencana

Assalamualaikum...

Pada 4 Januari 2014 yang lepas, kami adik beradik berkumpul ramai-ramai untuk makan bersama di luar. Time masing-masing masih bujang dulu selalu gak la wat camni terutama bila ada event seperti hari ibu ke, besday ahli keluarga ke, tapi bila masing-masing dah ada komitmen sendiri, jarang dapat berkumpul sama-sama..huhuu...rindu saat-saat tu..yang ni pon last minute abg sulung aku tak dapat join coz dia kena kerja keesokan hari nya..Jauh plak nak berpatah balik dari Melaka ke Johor kan. Takpela, maby next time kita arrange lagi.

Plan asal just nak pergi makan-makan je, then adik lelaki aku baik hati lak nak sponsor kek sempena besday kami yang lahir pada bulan januari ni iaitu hubby 8 jan, aku 18 jan dan adik perempuan aku 20 jan..Jimat dah beli kek sebiji je potong sesame..hihi..Thanks nasrud. Kek tu adalah sangattttt sedapp..aku leh makan separuh dari kek tu sorang diri je..Haih, kalau tak teringat yang paras gula dah naik, memang lagi banyak la aku bedal. Maklumlah kek kan feveret aku, lagi-lagi yang fresh cream or original cream. Yummehh!


Kitaorang pergi tak jauh sangat pon dari umah. Saje nak try tempat baru iaitu Polkadot Steambot & Grill terletak di Pura Kencana, Seri Gading, Batu Pahat, Johor. Sebelum datang tu, dah book dulu untuk 8 orang. Ok lah tempat dia, makanan sedap-sedap dan banyak gak pilihan, harga pon berpatutan iaitu RM20 je untuk dewasa dan RM15 untuk warga emas (berusia 55tahun ke atas), kanak2 rm8..Makan lah sampai puas..Tapi jangan la bandingkan dengan Johny's dan sebagainya yang dah ternama, memanglah tak sama kan. Owner nya adalah melayu dan makanan dijamin halal.


ni untuk grill..dah siap marinate pon.




kek yang super sedap!



 Haaa..kalau berminat nak makan kat sini, leh la contact no.dia 016-768 1598. Facebook dia pon ada. Cawangan dia ada kat skudai dan segamat.






Friday, January 3, 2014

Trying To Conceive~

Assalamualaikum..

Lama dah nak wat entry ni tapi asyik terlupa sajo..Time dah teringat, tak berkesempatan pulak + kemalasan melanda. Hehee..Sampai la ni, aku pon terlupa apa aku nak taip dah. Aiyakk..

Okey lah, aku seperti pasangan pengantin baru yang lain, of course mengimpikan bunting pelamin. Kira kalau boleh, harap sangat rezeki dikurniakan anak tu cepat. Ye lah, umur pon tak berapa nak muda lagi..Lain la kalau aku kahwin time umur baru 20 ke 21 ke, tentu takde terfikir sangat soal anak ni kan..Ditambah dengan keyakinan yang peyed aku tiap bulan adalah teratur, maka aku fikir insyaallah takde pape masalah...

Bulan pertama..
Time ni masih honeymoon lagi..Masih fasa mengenal diri pasangan. So tak kisah lagi..

Bulan kedua..
Time niorang dah start bertanya.."dah ada isi ke belum?" "dah ada isi ke belum" Isi pe ko nak? Isi wallet? Isi rumah..? ;p yang tu semua ada..Tapi tak kisah lagi sebab kira masih baru lagi kan..So anggap je la soalan-soalan tu derang tanya sebab caring sesangat.

Bulan ketiga dan keempat..
Masih belum ada rezeki..Time ni aku macam dah bersedih dah. Tak lama nak masuk bulan ramadhan dah, pastu raya..Time raya nanti mesti ramai jumpa sedara-mara yang tanya soalan sama..Aduhh..pedihnya nak menjawab. So, Plan B kita ambil langkah-langkah sepatutnya..time ni la aku baru start google info2 berkenaan kehamilan. Apa yang patut dimakan, apa patut dielak.

Orang kata banyak makan sayur kekacang, tauge.. benda tu la aku dok bedal hari-hari..Ada petua suh rendam kacang hijau, minum air nya, aku wat gak..

Pergi langkawi, minum air tasik dayang bunting, aku wat gak..Tapi time tu dah alang2 pergi honeymoon kan, ambil je la kesempatan yang ada..

Then, aku pon alert gak dengan cycle peyed aku tiap bulan. Time aku rase tempoh subur, jom hubby jom! Hahaa..Tapi masih tak berhasil..Kecewa bila tengok result UPT asyik 1 line je kua..huk huk..T_T so, aku beli lak OPK..Beli banyak sekaligus. OPK ni bentuk dia lebih kurang macam UPT je, tapi fungsinya lain. OPK atau Ovulation Predictor Kits digunakan untuk mengesan waktu subur.


Aku google, dapat yang jual murah..Dalam RM2 per strip. Tapi lupa lak nama website tu. Beli lagi banyak lagi murah. Fungsinya untuk mengesan Luteinizing Hormone(LH), dimana LH ni paling tinggi dikesan (melalui ujian air kencing) ketika waktu subur. Jadi bolehla kita tau waktu subur yang lebih tepat (99.9% kalau tak salah). OPK ni bukan sahaja membantu pasangan mndapatkan cahayamata tapi boleh digunakan untuk merancang keluarga..=) Tapi kalau peyed tak teratur, agak susah juga lah nak guna mendalah ni. Dalam set ni ada bagi jadual sekali, waktu bila yang sesuai untuk kita wat test tu. So takdela membazir nak wat test hari-hari..Untuk lebih maklumat lanjut berkenaan OPK, bleh tekan sini.

Selain tu, aku jaga gak pemakanan. Aku tak makan benda-benda masam macam jeruk, cuka, epal hijau dan asam-asam tu. Benda tu semua aku dah elak sejak sebelum kahwin lagi.

Aku pernah gak beli kapsul kacip fatimah. Mahal gak harga sebotol dalam RM100 tapi pastu baru perasan tu sesuai untuk orang peyed tak stabil. Rasa macam aku tak perlukan. So aku bagi je kat ofismate aku suh habiskan. Aku baru makan sebutir. Hahaa..

Haa..tak lupa gak untuk makan acid folic tiap-tiap hari..Acid folic ni bukan aku sorang je telan, aku suruh hubby telan sekali sebab katanya bagus untuk kesuburan kan? Memang tak skip lah..Sepapan dalam 10 biji tu leh beli kat farmasi or guardian, harga baru 80sen ke 90sen camtu..Tapi bila tau leh amik free je kat klinik panel hubby, amik la banyak2 terus wat stok. hehee..

Usaha-usaha lain juga perlu dibuat..Muhasabah diri..Tengok kekurangan diri kita, macam mana amal ibadat kita, macam mana kita jaga diri kita..Allahhh..Kalau sebelum ni kadang-kadang je buat, then start istiqamah wat amalan sunat..Solat sunat hajat hari-hari..solat sunat dhuha..baca al quran..Tengok pula pakaian kita? Betul-betul menutup aurat atau fesyen semata-mata? Dan lain-lain lagi yang kita selalu alpha dan terlepas pandang..Sentiasa fikir camni, kalau apa yang Allah suruh, kita tak laksanakan sesungguhnya, bagaimana pula Allah nak kurniakan apa yang kita pinta?? Cari ayat-ayat, doa-doa dan surah yang patut diamalkan untuk dikurniakan zuriat.

Aku ada gak pergi berurut..Dua kali pergi berurut dengan orang sama. Tapi memang best urut dengan akak ni, sebab dia ala-ala spa kan..Fuhh..mau tertidur dibuatnya. Dengan bau haruman aromateraphy lagi..Wangi..Mendamaikan..Dia ada sijil dalam mengurut dan refleksologi. So, aku lebih yakin. Mungkin stress sangat ke, or pernah terjatuh sebelum ni, so dengan mengurut dapat melancarkan kembali peredaran darah dan membetulkan balik mana-mana yang patut. Tapi tempat dia kat Johor, so time balik kampung je baru berkesempatan nak pergi. Tu pon kena set appointment dulu, sebab customer dia sangatla ramai.

Bulan keenam..
Masih belum ada rezeki..Walaupon dah bersama suami tiap kali result OPK menunjukkan 2 line (maksudnya waktu subur). Namun, usaha masih belum berhasil. Pasrah..kita cuba lagi..time ni aku dah redha je. Takmo stress2..Aku sentiasa gembira bersama suami tercinta. Dia la yang rajin pujuk dan bagi kata-kata semangat bila aku rasa down.

Aku gak start amalkan minum just Qaseh Adinda dan Kekanda yang di propose oleh salah seorang officemate. Apa salahnya mencuba kan? Nak amalkan kena istiqamah, kena displin tiap-tiap hari..Takleh la kejap minum kejap tak..Hubby pon aku sentiasa ingatkan dia bila time kena minum tu. Entry pasal Qaseh ni aku ada buat sebelum ni. Korang search la sendiri, malas lak aku nak cari balik. Hahaha! Sedap just ni, berasaskan madu, kurma dan habbatus sauda. So, takde masalah la nak telan. Sedangkan yang pahit pon aku leh kunyah-kunyah dan telan apatah lagi yang rase manis dan sedap macam ni. Memang laju je lah. Hehe..

 http://1.bp.blogspot.com/-9al27rMhzd8/Ub_LFVPe5VI/AAAAAAAADlQ/Y2CYRHoHbho/s320/q.jpg

Bulan ketujuh..
Selepas 2 botol aku amalkan Qaseh, alhamdulillah..aku disahkan mengandung. yippee!! ^_^ Syukurnya ya Allah..Takkan aku lupa sampai bila-bila saat manis tu..;) So bagi yang belum dikurniakan rezeki, jangan terlalu bersedih. Rezeki itu ada, cuma lambat atau cepat je. Yang penting kita jangan cepat berputus asa..Dan bagi rakan-rakan lain, tolong lah tak payah tanya pengantin baru ke lama bila nak ada isi..bila nak ada anak..tu semua kan ketentuan Tuhan..camne la orang tu nak bagi jawapan. Ko tau tak, soalan tu walau cuma sebaris ayat, cukup untuk menikam hati tau..Aku pon tak pernah tanya soalan camtu kat orang, sebab aku pon taknak orang tanya benda sama kat aku camtu dulu..huhu..

Semua yang berlaku ada hikmahnya..Sebelum aku disahkan mengandung, memang masa yang ada tu kami habiskan berdua. Berjalan ke sana ke mari..Tiap minggu je keluar berjalan-jalan. Menikmati tempoh honeymoon katanya. Time ni la ko nak guna masa yang ada sebaik-baiknya. Ada member aku yang bunting pelamin, alhamdulillah rezeki dia..tak sempat pon nak pergi honeymoon coz cik bini asyik mabuk je kan.camne nye nak pergi berjalan.. Lagipon, bila dah ada anak nanti, rutin akan berubah dan tidak lagi sama..Alhamdulillah..Cukup cantik percaturan Tuhan..Syukur.. ;)






Labels

Followers