Thursday, August 13, 2015

KAMI-Kids Island : Tempat untuk anak-anak bergembira


Assalamualaikum..

Amboihh kemain tajuk..Actually taktau nak letak tajuk pe. 

Alkisahnya weekend lepas jalan-jalan la ke Giant Sri Kembangan tu. Kitaorang bila tiba weekend je memang kena merayap..duduk rumah takbuat apa dah macam cacing kepanasan lah. Dan selalunya merayap keluar dari kawasan kajang lah. hehe..

Baru perasan yang restoren kat bawah tu dah bertukar jadi playground untuk budak-budak main tu. Memang dah lama teringin bawa hanan main kat tempat-tempat camtu. Tapi hati sabooo je nak tunggu hanan betul-betul pandai berjalan. Kalau tak rugi je coz tak banyak benda lak dia boleh main kan. Time weekend fee masuk murah je. RM17 untuk 2jam bagi seorang anak dan parents. Harga lain aku tak ingat dah. Boleh gak ambil untuk full day. Tapi kita rty lah 2 jam dulu ye. Macam biasa, nak masuk je semua kena pakai stokin. Untuk safety dan hygiene la. Aku konfem la dah pakai stokin tapi hari ni hanan pakai sandal je, so takde la stokin untuk dia. Sama la dengan hubby.

 

So kitaorang berjalan-jalan dulu dalam supermarket Giant cari stokin hubby. Dapatlah sepasang RM1.60..Pastu pergi DIY dapatlah stokin hanan RM4.90 siap reben2 lagi..Ade je lagi murah tapi yang tu macam comel lak. Boleh gak beli dari kedai tu dengan harga sepasang RM3, tapi stokin bodo2 je lah macam stokin budak skola tu. Mula-mula gi main tempat pasir tu..hanan tak geli. Kalau pasir yang betul2 kat pantai tu, dia boleh geli plak..taktau nape.



 Then pergi main kat tempat yang banyak ball..Time kitaorang pergi ni budak tak ramai sangat. Ramai budak-budak besar sikit la dari umur hanan. Derang pergi main permainan yang lagi extreme.


Sedar tak sedar dah cukup 2 jam. Dapat baucer free 2 jam, nanti lain kali boleh pergi lagi. Seronok tengok anak main. Kita pon boleh join sama. Hehee..


Thursday, May 21, 2015

Kehilangan Yang Pasti Dirasai

Assalamualaikum..

Tanggal 17 Mei yang lepas, kami dikejutkan dengan berita pemergian adik kepada ayah aku (bapa saudara aku)..Kita orang panggil dia cik cil je..Ayah aku cakap sebab masa kecik2 badan dia kemetot je kecil tak besar2..Tapi bila dah membesar, normal je..hehe..Keluarga aku memang rapat la dengan cik cil dan keluarga dia ni sebab dia ni jenis ramah tamah, tak sombong, suka berborak..Selalu gak jalan-jalan umah dia..Kadang2 dia la datang umah kitaorang. Aku selalu gak tempah kerepek pisang kat wife dia tiap kali balik kampung. Wife dia punya kerepek memang sedap dan fresh, so kalau jual kat opis pon memang laku lah.

Masa kami sekeluarga tengah lepak2 kat umah ahad tu, tibe2 farah, akak ipar aku kol. Dikhabar kan nya cik cil dah meninggal dunia sebab sakit dalam perut. Aku macam..hah??? bile?? yeke??? macam tak percaya pon ada sebab takde berita pon cik cil sakit sebelum ni..dan dia memang seorang yang sihat dan ceria sepanjang masa. Lepas dapat berita tu terus lah menangis tersedu-sedu sebab memang rasa tak percaya sangat..Terus packing barang dan balik kampung dengan hubby. 

Arwah dikebumikan malam tu juga selepas isyak..Time aku sampai baru siap disembahyangkan. Sempat lah nak tatap wajah arwah buat kali terakhir. Putih bersih muka nya dan seakan tersenyum. Seakan tak percaya dia dah tiada..T____T Rupanya dia start sakit petang Jumaat tu, bila makan je terus muntah, bila bawa klinik doktor cakap gastrik. Sabtu tu rumah dia ada kenduri. Even sakit, masih lagi boleh berbual2 dengan orang yang datang. Ahad tu nak bawa ke hospital, tapi time tengah mandi, arwah terjatuh, wife dia jumpa dia tengah nazak..Dan meninggal dunia tak lama pastu.

Isnin tu aku ambil emergency leave dan hari selasa kerja macam biasa. Tapi hari selasa tu dah start rasa tak sedap badan. So aku balik on time, sharp kul 5.30 petang dah punch out. Selalunya kul6 or 6.30 baru balik..Malamnya dah start tak larat, hubby bawa ke klinik. Makan nasi pon tak lalu dah. Malam tu tidur menggigil2 berlanjutan sampai esok nye..Rabu tu memang aku dah apply cuti coz pengasuh ada hal. Nasib baik lah hanan tak buat perangai. Kalau tengok umi nye tidur, dia pon tidur sama. Kalau tak, dia main sendiri. Aku masih berselubung dengan selimut tebal, pakai stokin semua..Suhu dah 38.8 tapi aku still rasa sejuk teramat. Nak mandi pon mandi air suam..Aku dapat berita yang mak ayah aku kat kampung pon tengah demam. Maybe masing-masing demam terkejut.

Alhamdulillah hari ni khamis dah beransur lega sikit. Even masih pening pening lagi tapi suhu badan dah ok. Selera pon belum ada. Tapi boleh la pergi kerja. Mak aku suruh mandi air basuhan beras, semalam terus buat..

Kadang-kadang masih terngiang-ngiang suara cik cil..gelak tawa nya..gurau senda nya..Memang banyak kenangan dengan arwah..Semoga arwah tenang di sana..

Alfatihah
Allahyarham Jamari bin Salihon

Tuesday, February 17, 2015

Rawatan Nebulizer dan Sedut Kahak Baby



Assalamualaikum...


Lamanya tak update blog..Kali ni pon nak citer pasal kisah yang dah lama terperap dalam draft. hehe...Kisah beberapa bulan lalu..gambar pon takde coz tak sempat nak backup dari handphone..huhu..


Hanan dah hampir seminggu demam..Suhu badan nya on off..Kejap ok, kang menjelang malam panas balik...Ada satu ketika sampai 38.5..Mujur ada termometer digital, mudah nak sukat suhu anak kan..Memang merengek je la, tidur pon tak lena kejap kejap terbangun..Then aku sentiasa tuam badannya dengan air biasa atau air asam jawa..Alhamdulillah, menurun sikit suhu nya..Bila demam camni, makan taknak, menyusu pon taknak..Makan susut badan anak ummi..Huhu..


Aku ada bawa klinik dekat dengan ofis, coz nak try ubat kat situ kot serasi dengan hanan kan..Lagipon dia memang doktor kanak-kanak..Dapatlah ubat demam, ubat clear kan hidung dan ubat batuk. Dia kata kahak hanan ni banyak sangat..So dia bagi ubat yang leh cairkan kahak dan keluar ikut najis..Tapi dah 2-3 hari tak reda gak batuk hanan..Alhamdulillah demam nya dah ok sikit, suhu dah tak panas sangat dan nak gak la menyusu walau tak banyak, nak main-main..


Ada gak dua tiga kali aku wat tepuk precussion dan steam tu, tapi yang keluar cuma hingus je, kahak takde..huhu...hanan macam dah pasrah je bila aku wat gitu, mula-mula je menangis pastu dah penat agaknya just merengek je..Selalunya aku buat guna periuk nasi, isi air, leh tambah bawang putih seulas atau garam sikit untuk bertindak sebagai antibiotik. Tapi air je semata-mata pon boleh..Satu sesi dalam 20-25 minit..Ok la lepas wat tu dia macam lega sikit, tapi kemudian batuk-batuk dia datang balik menandakan masih ada kahak lagi.


So Sabtu tu dah nekad nak bawa hanan gi Klinik Nadir yang famous kat Wangsa Maju tu..Nak buat neb dan rawatan sedut kahak. Call klinik tu, hampa coz dibagitau yang dr.nadir bercuti sampai 23feb..Takkan la nak tunggu sampai tarikh tu, lama sangat..yang ada doktor lain iaitu dr.halim..Kitaorang cari dulu sekitar kajang, tapi kebanyakan klinik cuma ada wat neb je, takde yang sedut kahak tu. Neb cuma mencairkan kahak dan melancarkan salur pernafasan baby je bagi dia mudah bernafas tapi kahak still berkumpul dalam tu. Dan banyak klinik buka separuh hari je. So, terus kan je la perjalanan ke Klinik Wangsa dr.nadir kat Wangsa Maju tu..Gigih tempuh jem..Sejam lebih gak la baru sampai.


Sampai-sampai je penuh orang kat kerusi. Tapi kalau aku baca kat blog-blog, diaorang sampai beratur keluar klinik dan ambil no.giliran..yang ni ok sikit kot, tak payah ambil no.giliran..Memang ramai la yang bawa anak-anak kecik nak wat rawatan tu..Baby 2-3 bulan pon ada..Memanjang dengar suara baby menjerit je kat dalam bilik doktor. Tu fenomena biasa. Tunggu punya tunggu, giliran tak juga kunjung tiba..Aku rasa tak ramai orang tapi tak gak dipanggil. Ada gak yang baru masuk, tapi boleh terus jumpa doktor. So pada firasat aku diaorang dah datang dulu, then tau lama lagi nak dipanggil, so diaorang kuar makan2 dulu kot..Dari kul4 kitaorang tunggu, sampai kul6.30 baru nama dipanggil..Ko bayangkan dekat 3 jam menunggu! Tapi ye la kalau seorang buat rawatan, dia dah ambil masa berapa lama kan..


Mula-mula dipanggil, doktor akan check dulu sejarah baby tu, tanya bersalin normal ke ceaser, pernah masuk hospital tak, bla..bla..doktor sangat baik dan lemah lembut..pastu hanan dibawa ke tempat untuk buat nebulizer..mula-mula dia nangis gak maby tak selesa, pastu boleh lak terlelap! mengantuk tunggu lama kot..


Dah selesai nebulizer, sesi sedut kahak dan hingus lak. Sebelum tu, baby dibedungkan dulu supaya dia tak meronta-ronta time proses berlangsung. Aku pegang badan hanan dan hubby pegang kepala dia. Doktor buat dengan lemah lembut je. Masukkan tiub kecil dalam tekak dan hidung. Memang banyak la hingus dan lendir yang keluar. Kesian gak tengok dia menangis-nangis sambil ada tiub dalam tekak. Tapi umi nak anak umi cepat baik..Tahan ye sayang..Tapi lama-lama dia ada gak terlelap..hahaa! Dah tak tahan mengantuk sangat la tu..Selepas selesai, dibekalkan ubat galak batuk dan ubat cairkan kahak. Doktor ada gak ajar cara-cara wat tepuk precussion tu kat rumah.


Alhamdulillah, malam tu hanan tidur dengan lena, takde terjaga-jaga lagi.. 2-3 hari pastu hanan dah beransur sembuh dan kuranglah bunyi kahak dia.Syukurrr..;)




Friday, February 6, 2015

Happy 29th Birthday Husband

Assalamualaikum..

Curi-curi masa kejap untuk update blog..Hati nie sebenarnya risau mengenangkan abah di hospital..Semoga Allah beri kesembuhan kepadanya..kurangkan kesakitannya..amin..


8 January 2015 yang lepas adalah birthday zauj, husband, suami tersayang..hehe..maka nya sebelum hari tu menjelang, dah macam-macam la timbul idea camne nak celebrate.Aku plan nak wat surprise party je. Means ajak je la kawan-kawan dia datang rumah then bawa kek kan..Tapi time tu adalah weekdays dan ramai kawan dia kena kerja shift plak.

So, kita move on lah ke agenda seterusnya iaitu celebrate sendiri je. Tiap kali lalu highway depan rumah ni, aku asyik la dok mengusya restoren Laman Grill ni..macam best je kan. Bukan macam, tapi memang best kot. Aiceh! So tanya pendapat kawan-kawan yang pernah makan situ, mostly cakap tempat tu best dan makanan sedap. Ada gak yang cadangkan western food dalam Bangi Gateaway, tapi tempat tak berapa nak romantik lak. Ok lah, Bangi Gateaway tu kita simpan untuk lain kali ye. Hehe..

Malam tu lepas dah balik kerja, terus ajak dia bersiap-siap.

Hubby bagitau bos dia ada bagi kek untuk bawa balik sempena birthday dia..So aku cancel la nak pergi cari kek pas balik kerja..Tapi bila sampai rumah, tengok-tengok kek dah jadi camni.............


 

 Alahai, sian nye. Tapi bleh makan lagi dn rasanya sedapp..Kek layer pandan. Hubby kan pergi kerja naik motor, dan tadi hujan renyai-renyai..Bawa motor kan bergoyang, tu yang kek jadi hancur camni..Takpela, sebelum sampai ke tempat dituju tu, aku minta dia teman pergi cari kek dulu. Hehe..Dia bukan makan kek sangat pon. So, aku gak yang kena perabih nanti. Beli sepotong dah memadai lah. Tapi aku beli dua potong sebab nak perisa lain-lain..hehee..

 


Rasa nak try makan steak kat Laman Grill..Dekat je dengan umah, hari2 lalu tapi tak berkesempatan lagi nak pergi kan. So, dah ada peluang ni kita pergi lah. Aku dah booking awal through phone sebab takut karang penuh lak.Sampai2 je ada waiter yang greet dan tunjukkan tempat kita. Dekorasi dalaman dan luaran restoren ni memang cantik. Dia pasang lagu slow dengan cahaya samar-samar, romantik sungguh? Pengunjung-pengunjung lain pon bercakap dan makan slow-slow je, takde la macam selalu kita makan kat luar orang dok ketawa terbahak-bahak, bercakap kuat-kuat kan. Ni just nice..Baru lah tenang nak makan kan.


hanan lebih suka main sendiri..penat umi panggil suh pandang kamera

birthday boy tayang gigi..;p



Aku order Rib Eye steak, hubby order Tenderloin steak..Cara masak? "Medium"..Medium rare pon ok..Coz lembut dan terasa juicy lagi..Jangan ko pilih "well done" lak..Takde rasa steak langsung nanti, keras je coz terlebih masak..hihi..Air lak Watermelon Freshly Squees dan Cranberry Floats. Untuk desert, ni saje aku gatal menambah, Caramelized Apple Bread. Order yang saiz kecik je, 200gms..Kalau korang jenis kuat makan, bleh la order yang saiz besar cket 400g..Tapi nasib baik lah kitaorang ni tak tamak kan, nampak je saiz kecik, tapi steak tu memang padat dengan daging yang juicy. Nak menghabiskan pon agak termengah lak..Portion dia memang mengenyangkan la untuk seorang. Dalam sepinggan steak tu, ada seketul daging, salad dan kentang lecek yang dibakar..Sedap sangat! Saiz kentang dan salad tu ada gak la semangkuk, tu yang jadi kenyang. 


yang lebar tu rib eye steak..yang kecik tu tenderloin..nampak je kecik, tapi padat!



Tengah kitaorang menikmati hidangan depan mata, tiba-tiba derang tutup muzik..Jadi senyap sunyi, then ada staf dia keluar bawa sebiji kek siap lilin terpasang ke sebuah meja, dan lagu birthday terpasang..happy birthday to you..happy birthday to you..Rupa-rupa nya ada family ni sambut birthday anak dia..Pastu pengunjung-pengunjung lain pon tepuk tangan..Hehe..aku cakap kat hubby, "eh, derang nyanyi lagu birthday la..macam tau-tau je hari ni birthday abang.." haha!

macam puding roti je..pastu letak aiskrim..

Bila dah kenyang, masing-masing tersandar...Tak lama pastu staff dia hantar desert lak..Mak oii ingatkan kecik je..Nasib baik la order satu je..Leh share makan bagi habiskan. Nyum-nyum, sedappp..





 

 


Berbaloi dengan harga dia. Memang puas hati. Pasni nak try steak kat Bangi Gateway lak. Ada yang kata situ lagi sedap. Nyam2..Korang dah pernah try ke?

Tuesday, January 20, 2015

Hanan Jatuh Katil

Assalamualaikum..

Hari ni pergi kerja dengan hati yang sebal dan sedih..
Mana tak nya, anak kesayangan pagi-pagi lagi dah jatuh katil. 
Begini ceritanya..

Pagi tadi aku bangun awal sikit coz staf level aku dah plan hari ni nak makan pot luck untuk lunch kan..Takkan nak masak dari malam, so pagi-pagi tu gak la masak, baru fresh. Ala, aku bawa nasi putih dan sayur je pon..Derang ada yang bawa lauk, ikan, sambal. Kena laju-laju buat kerja coz hanan kadang-kadang bila terbangun tidur, tengok takde orang kat sebelah dia mula la meraung. Bila dah siap semua cepat-cepat mandi, solat dan bersiap-siap ke tempat kerja.

Hanan pon terbangun, tapi baik lak mood dia. Pas bagi susu, dia main-main sendiri atas katil, gelak-gelak. Kitaorang laki bini masih bersiap dan biar je la dia main sendiri. 
Tiba-tiba hanan menangis kuat, hubby cepat-cepat pergi tengok..
Dengar hubby menjerit,

"Allahhh...!!"

 Sedar-sedar hanan dah ada bawah katil.
Hubby terus dukung hanan dan tenangkan dia. Aku pon pergi dekat dengan dia.

Allah...
Darah menitis-nitis dari mulut dia.
Patutlah sambil menangis tadi sambil mulut menyembur-nyembur..
Rupanya dalam mulut dah penuh darah.

Terus aku dukung dia bawa pergi bilik air.
Basuh-basuh mulut dan check part mana yang luka. Ak

u takut gigi dia patah je. Alahai, gigi dah la baru tumbuh dua, cinonet je..Kot lidah dia ke tergigit.
Alhamdulillah, bibir dia je pecah. Lepas lalukan air banyak kali, darah pon dah tak mengalir. Hanan pon menangis kejap je. Mungkin menangis terkejut, bila luka sejuk kena air, diam lah dia.


Terus peluk dia kuat-kuat.
"Maafkan ummi...maafkan ummi.."
"Tak sengaja tinggalkan hanan main sendiri.."
T___T


Baju dah banyak kena darah. Terus tukar dengan baju lain sebelum bawa ke tempat pengasuh.
Selalunya memang kitaorang tinggalkan dia kat bawah je..Kalau letak katil pon, susun bantal keliling tu elak dia jatuh. Tengah solat pon letak hanan kat bawah, dekat dengan kitaorang. Sebab hanan ni jenis takleh  kena tinggal atau takleh orang jauh dengan dia. Tapi pagi tu tengok dia elok je main, taknak la ganggu kan..Tapi lain lak jadi nya....Dah susun bantal tinggi-tinggi gak wat pagar, tapi dia reti panjat lakkk..Katil aku dah la tinggi sikit. Tu yang bibir hanan leh pecah sebab jatuh dari tempat agak tinggi gakkk..
T_T huk huk.

Sebelum ni pernah sekali je hanan jatuh katil time kat kampung. Tapi tak lah teruk dan tak cedera just menangis terkejut je sebab katil aku kat kampung rendah sikit.

Hanan pernah gak jatuh masa aku baru siap tukar pampers dia dalam kereta. Masa tu tengah jem, so kereta pon tak laju la. Kereta depan tu macam nak laju tiba-tiba dia brake emergency, hubby pon brake gak. Udah nya hanan tergolek bawah seat. Tak sempat aku nak capai coz masa berlalu terlalu pantas. 
Mujur gak takde pape coz bawah tu ada beg baju dia. Huhu...


bengkak dah bibir atas...huhu..

Maafkan ummi hanan..Pasni kita main kat bawah je la ye..Umi letak toto kat bawah, kamu golek-golek la sampai puas kat situ...Sayang anak ummi..

Wednesday, January 14, 2015

Majlis Doa Selamat Wisma Microcorp





Assalamualaikum...

Pada 24 Disember 2014 yang lepas telah berlangsung majlis bacaan yassin dan doa selamat di ofis tempat aku bekerja. Majlis ni diadakan sempena hujung tahun yang bakal berlabuh dan sekali dengan solat hajat untuk mangsa-mangsa banjir di Malaysia..

mug ikea..kerja aku la nak tulis nama-nama staf kat semua mug ni..hihik.;p


 

coklat custom made

Beberapa hari sebelum tu, ajk-ajk terlibat termasuk aku dah bertungkus lumus menyediakan tempat dan keperluan untuk majlis tersebut. 

Attendance

 

Majlis dimulai dengan bacaan yassin sebelum menjelang maghrib. Ustaz jemputan kami ialah Ustaz Zainuddin Abu Bakar. 

 


 


Then, solat maghrib berjemaah. Selesai solat maghrib, ustaz menyampaikan kuliah maghrib yang bertajuk "Tanggungjawab Mencari Rezeki yang Barakah" Alhamdulillah banyak input yang deprolehi..Ustaz ni santai je menyampaikan kuliah, diselitkan gurauan tapi penuh dengan input. Siapa yang terkena memang terasa la. Dia bagi contoh paling simple..Umpama la orang yang merokok kan, dalam sehari berapa kali dia take 5? Darab dengan seminggu dia bekerja? Sebulan? Setahun? Mungkin waktu tu tak la dikira haram dalam gaji yang kita dapat tiap bulan, tapi umpama tahi hidung dalam rezeki kita seharian. Kalau ko tengah makan nasi, dan tepi-tepi tu ada tahi hidung..nak ke makan??Euww...maaf lah kotor sikit. Tapi contohnye camtu la. Kalau asyik mengular time kerja, gaji yang kita dapat tiap bulan tu bercampur sekali dengan rezeki-rezeki yang kurang bersih..huhu..nauzubillah..



Then solat isyak berjemaah diikuti solat hajat untuk mangsa-mangsa banjir..Last sekali baru jamuan. Menu adalah makanan lauk kampung. Sedapnye, alhamdulillah. Makan panas-panas lak kan, dengan ulam-ulaman, ikan masin dan gulai kawah..Ada gak brownies untuk cuci mulut. 

 


 

 
Bila masing-masing dah makan, time ni ajk bawa keluar kek untuk bos kitaorang. Actually besday dia 27 Disember nanti, tapi hari sabtu. So dah alang-alang kan, kita celebrate advance besday je lah. Suka gak bos aku dapat kek. Tapi pas potong kek untuk bos, masing-masing la dok kerumun nak kek tu..ingatkan dah kenyang..hihii..alhamdulillah, syukur majlis berjalan dengan jaya nya. ;)













Tuesday, January 13, 2015

DIY Untuk Majlis Perkahwinan


Assalamualaikum...

Lama nya tak update blog..Idea tu ada, tapi masa tu macam tak berapa nak ada..Bila terfikir nak update blog je, time tu gak terfikir banyak lagi benda lain yang lagi penting boleh dibuat...huhu..

Okey lah, kali ni nak cerita tentang DIY untuk persiapan majlis perkahwinan. 19 Disember 2014 yang lepas adik perempuan aku yang pertama telah selamat diijabkabulkan dengan pasangan cinta hati nya..alhamdulillah, syukur..bertambah lah ahli dalam keluarga kami. So, sekarang tinggal 2 orang lagi yang kekosongan. Hehee..

Adik aku ni jenis rajin dan berdaya usaha sikit. Means, kalau dia cakap dia nak buat, susah camne pon akan dibuat gak. Aku kalau dah susah sangat, tinggal order atau beli je senang. Haha..Lagipon adik aku dan pasangan dia baru je bekerja tak sampai setahun pon, celah mana nak kumpul duit banyak-banyak dalam masa yang singkat kan? Mungkin sebab itu lah diaorang ambil keputusan untuk DIY kebanyakan persiapan majlis diaorang.Selain dapat berjimat, hati sendiri rasa puassss...

DIY Kipas Pengantin
Haa...yang kipas pengantin aku lah yang offer diri nak buat. Actually adik aku suruh carikan je mana yang dah siap, tapi aku menggatal nak DIY gak sebab barang nya dah ada kan.

 

Aku just beli dua biji kipas kat kedai diy, harga sebiji dalam 1.80 kot. Then beli gam UHU.

 

 Untuk hias aku guna selendang lama aku yang dah tak pakai. Pernah pakai sekali je time dinner diploma dulu. Then lilit lah renda sikit, siap!
 
 


DIY Payung
Payung yang adik aku guna boleh je beli kat kedai Daiso, sekaki payung baru RM5..Then lilit lah renda.


DIY Baju Bersanding dan Akad Nikah
Adik aku cerita, dia beli je jubah dan dress kat kedai. Harga dalam RM100. Then beads, manik2, dan hiasan lain dia jahit sendiri. Shawl dan Veil pon jahit sendiri. Untuk baju lelaki, dia just beli tanjak and samping dah siap kat Jalan TAR, dalam RM60 je.


DIY Bilik Pengantin
Guna je apa yang ada. Beli kain untuk backdrob time ada sale kat Jakel. Then dia hias dengan kelambu dan bunga kipas yang dibuat sendiri.


DIY Pelamin
Pelamin untuk majlis kedua-dua belah pihak derang wat sendiri. Kagum! Dua-dua pelamin pon comel! Bantal nikah tu adik aku guna tilam single kat rumah yang dah lama, ikutkan mak aku nak buang je..Tapi adik aku potong la bentuk bulat, then jahitkan kain satin, so jadi la tilam nikah.

 


ni outfit time akad nikah

ni outfit time bersanding


ni pelamin belah lelaki..takde gambar full..huhu..


DIY Mekap
Aku ler jadi mak andam tak bertauliah..hahaha...memandangkan aku dah lama tinggal kan dunia mekap2 ni..Pergi opis kadang2 kalau teringat baru la pakai bedak..haha...Aku guna je mekap2 yang aku ada time majlis aku dulu..Redhoo je la ye dik..Rasa nya tak expired lagi..haha! Aku mekap tiga kali..time nikah, bersanding dan bertandang. FOC ye.


DIY Goodies Bag
Ni pon adik aku buat sendiri..Kat dua-dua belah dia wat sendiri.


Dan banyakkk lagi benda yang derang DIY sendiri..Untunglah kalau rajin dan banyak masa kan. ;)
















Labels

Followers