Friday, May 31, 2013

Bila Mama Tak Sihat..

Assalamualaikum...

Lama rasanya tak bersiaran. Sedar-sedar dah penghujung bulan Mei. Kejap betul masa berlalu kan? Rasa cam baru je mendirikan rumah tangga, tup-tup esok dah genap 6 bulan. Eh, tetibe.

Minggu lepas cuti sempena Hari Wesak kan, confirm ramai yang amik peluang untuk balik kampung, ditambah lagi dengan jemputan kenduri kahwin yang melambak menjelang cuti sekolah ni..Dapat khabar berita yang mak mertua aku (yang kitaorang panggil mama) tak sihat, so nak tengok keadaan dia camne..Mama adalah orang yang sangat berdisiplin dalam menjaga pemakanan dia, so dia jarang sakit. Tapi bila dia jatuh sakit ni kami semua risau.

Mama muntah-muntah dan terbaring je tak larat. Taknak makan pape pon. Pagi tu dah bawa pergi klinik, tapi doktor cume bagi air garam dan pil tahan muntah. Tapi menjelang petang keadaan mama worse. Kami ambil keputusan untuk hantar ke hospital lak.  Cek darah, cek air kencing..Kena drip dan masukkan air dalam badan coz badan mama dah lemah sangat. Kena tahan beberapa jam then doktor bagi balik. Doktor cakap keracunan makanan. Mama pon tak sure pe yang dia makan, sampai boleh keracunan tu..Huhu..



Esok nya, keadaan masih sama. Kami bertambah risau bila keadaan mama makin teruk, minum air pon muntah dan mama taknak makan ubat coz itu boleh buat dia muntah. So petangnya kami sekali lagi hantar dia ke hospital. Sepanjang dalam perjalanan ke hospital, ntah berapa kali mama muntah dalam kereta. Tapi plastik memang dah bawa siap-siap dari rumah. Kat hospital, kena test darah dan air kencing lagi dan badan kena masukkan air lagi..Kali ni doktor cakap mama kena infection kat pundi kencing ataupon orang panggil kencing kotor. Then, mama boleh dibawa balik.

 

Aku dan hubby dah ambil emergency leave untuk jaga mama kat kampung. Tapi kami takleh cuti lama-lama..so, kami decide untuk bawa balik mama tinggal dengan kami kat kajang. Mama baring je dalam kereta sepanjang perjalanan ke kajang. Memang dah bawa sekali bantal dan selimut untuk keselesaan dia. Tapi kejap-kejap mama muntah. Huhu..Sedihnya tengok..

Sampai ke hari ini keadaan mama masih tak berubah. Hanya terbaring di rumah dan kejap-kejap muntah. Risau sangat takut badan dia dehydrate coz mama taknak makan pape, taknak makan ubat, air garam yang hospital bekalkan pon taknak minum..Loya katanya..Dah macam-macam kami buat dan beli untuk ubati mama..Ada orang kata bagi air barli. Kami rebus, tapis, tapi mama taknak minum gak...Beli glucose untuk tambah tenaga dia..Beli air 100plus..Beli air Anugerah..Beli air zam-zam...Semua nya mama taknak minum coz dia akan muntah balik. Buatkan mama bubur..Bila dia kata nak makan buah naga, kami belikan..makan cket dah muntah..Nak epal, nak anggur tapi tekak still takleh terima..Kadang-kadang hubby letakkan ubat dalam bubur atau air yang mama minum..Keadaan mama lemah sangat, bila malam-malam, minum air masak pon dia akan muntahkan balik. Bila aku urut-urut badan dia, tahan je air mata ni dari nak tumpah..Badan mama hangat dan lemah..Kurus dah..T_T

Mama pon ada mengadu bila bau tumisan atau masakan kat dapur pon dia rasa loya dan nak muntah. Huhu..Camne ni..Serba salah plak bila nak memasak. Kalau taknak makan ubat camne nak baik mama? Makan la cket..Cket je...tapi hubby lagi penyabar dan lebih pandai pujuk. Aku pujuk lama-lama kang aku yang takleh nak tahan perasaan. Sedey..;( Mak mertua mestilah kita dah anggap macam mak sendiri kan? Kalau masih tak elok gak, kami cadang nak bawa gi berubat secara rawatan islam atau pon try rawatan homeopathy. Kawan-kawan ada yang pernah kena penyakit ni ke? Ada tips tak nak kongsi?
 




Tuesday, May 14, 2013

Burger Burn Abang Bakar

Assalamualaikum..

hihi..sesuke hati aku je mentranslate nama berger dan owner dia.
Ok lah, still ada meaning yang sama kan? Burger Bakar Abang Burn.
Sekian lama tengok orang dok menguplod gambar derang makan berger bakar ni, cerita tentang kelazatannya, eishh..tak leh jadik ni! Kena pergi try gak. 

Walaupon ada cawangan berger bakar ni yang dekat je dengan area rumah aku, tapi kemalasan la nak menjengah kat situ sebab kawasan jemmmm...Udahnya hasrat yang tersimpan itu, tertangguh buat sekian lama. Kebetulan semalam ada appointment kat area tu pas balik kerja, so apa lagi, mari la kita mengambil kesempatan untuk mengorder berger sekali. Mana lagi kalau bukan di Ramal Junction Food. Selalunya aku kalau pergi sini, akan order sate willy yang sedap tu, tapi kali ni kita order berger bakar lak.



Time nak order tu aku tanya dulu bape lama nak siap. Sebab tengok daging dia cam tebal-tebal kan..Dia kata kejap je. Ok lah proceed. Coz aku nak tapau bawa balik umah je. Sementara aku berborak-borak jap, tunggu la berger tu siap. Memang betul tak lama. Kejap je berger dah sampai. Then kita balik lah makan kat umah. Nasihat aku kalau nak makan berger ni pastikan perut memang tengah lapar la sebab isi dia memang padat dan memuakkan. Hahaa..Ada gak order meat ball. Bagi aku gravy untuk meatball tu kurang pedas. Maby kena tambah dengan blackpepper sikit. Daging dan blackpepper baru lah masyukkk kan. Berger dia ok la. Daging tu rasa fresh dan juicy..Sedap gak sebab first time aku makan berger type camni kan. Takleh nak compare coz berger seumpama ni yang lain aku tak pernah rasa lagi. Eh, paham ke ayat aku tu? Puas hati la dapat rasa. Tapi nak beli lagi mungkin akan berfikir dua kali dan tunggu time betul-betul teringin sebab sangat muak aku rasa pas makan tu. Sampai ke malam kenyang..Berbaloi la dengan harganya. Hehe..


Thursday, May 9, 2013

Mandi Bersama...^_^

Assalamualaikum..



Tajuk macam ada segan-segan meow nak taip..hehe..
Tapi ni salah satu tips kebahagiaan suami isteri.
Pernah mandi bersama dengan pasangan? Korang yang dah kahwin mestilah pernah kan. Kalau tak pernah, balik rumah nanti boleh buat..rugi ooo kalau tak pernah.
Bagi yang belum berkahwin, jangan mengade nak try lak.

Mula mula memang la memang segan tahap gaban kan..Ye la, tak biasa.
Tapi bila dah biasa mesti best. Apa nak malu lagi, kan dah halal.
Mandi bersama ni dapat mengeratkan kasih sayang sesama suami isteri.
Rasululullah dulu pon mandi bersama isteri dia.

Imam Al-Bukhari meriwayatkan yang bermaksud :

"Daripada Aisyah R.Ha berkata : aku sentiasa mandi bersama dengan Nabi SAW daripada satu bekas. tangan kami sama-sama berselisih (ketika menggunakan air dalam bekas itu)" 
(Sahih Al-Bukhari : hadis no : 253)

Hadis ini menunjukkan bagaimana indah dan romantiknya Nabi SAW dengan isteri-isterinya. Gambaran romantik ini, dirakamkan sendiri oleh Aisyah yang bercerita bagaimana Baginda SAW boleh mandi bersama-sama sehingga tangan mereka berselisih dan berganti-gantian. Mandi yang dimaksudkan dalam perbincangan ini, tidak dikhususkan kepada mandi biasa sahaja, bahkan termasuk juga mandi jinabah atau disebut sebagai mandi wajib. 

Dalam hadis riwayat Imam Muslim, ada dinyatakan;

"Aku selalu mandi bersama dengan Rasulullah SAW daripada satu bekas, dan kami ketika itu sedang berjunub." (Sahih Muslim : 482)
Mandi bersama bukan sekadar berada di bilik air bersama-sama sambil mandi-manda. Malah ia disertakan juga dengan aktiviti-aktiviti romantik yang boleh meningkatkan kemesraan dan keseronokan. Nabi SAW sendiri ketika mandi itu, tidak sekadar mandi bersama-sama semata-mata. Aisyah yang mandi bersama Nabi bercerita bahawa ketika sedang Nabi SAW mandi bersama, Baginda SAW merungkai-rungkaikan rambut Aisyah (Sahih Muslim : 498). Demikianlah romantiknya Rasulullah sallallahi 'alaihi wa sallam.

Selain itu, anggapan sesetengah pihak yang mengatakan bahawa mandi bersama-sama dengan isteri merupakan amalan tidak sopan, merupakan satu anggapan yang salah dan tersasar dari ajaran Islam. Mandi bersama ini secara tidak langsung akan menimbulkan rasa dihargai bagi isteri dan seterusnya menambahkan lagi kasihnya kepada suami. Bagi suami pula, amalan ini dapat meringankan tekanan kerja di samping menimbulkan ketenangan hasil kegembiraan yang dirasai oleh isteri.

 

Kalau ada bath tub kat bilik air, untung lah..Kalau tak, mandi je bawah shower tu. Berebut-rebut nak dapatkan air. Tolong shampoo, sabun..Hihi...Sementara masih berdua ni, guna kan la kesempatan yang ada secukupnya..Bila dah ada baby dan anak-anak dah besar nanti, mungkin agak susah sikit. Ye lah, budak-budak ni kadang-kadang payah nak bagi paham. Bila tengok mak ayah dia keluar masuk bilik air sama-sama, nanti dia naik pelik lak, pastu nak ikut-ikut lak. Haaa...Pastu masa yang ada untuk spend berdua pon dah kurang bila masing-masing sibuk menguruskan anak-anak dan hal rumahtangga. Tapi boleh je kan. Terpulang kepada diri masing-masing.

Ada gak pasangan yang tiap masa pon nak mandi sama. Tak kira la kat rumah sendiri atau rumah mertua atau rumah orang lain. Itu macam dah belangkas la plak. Rumah sendiri takpe lagi, bagi aku kalau mandi bersama kat rumah orang lain dah macam segan lak. Ye la, apa pandangan orang lain kan, walau pon tau kita dah halal sebagai suami isteri, tapi nak romantik pon kena la bertempat kan. Takkan la semua nak tunjuk kott..Sama la macam bila berjalan-jalan kat luar nak berpelukan je. Tau la dah kawen, tapi takkan la semua nak tunjuk kot..Hormati la pandangan orang lain...Kat umah ko nak peluk puas-puas pon takde sape marah or meluat. Hehe..

So, kesimpulannya. Bagi suami, usahlah malu untuk mengajak isteri mandi bersama. Janganlah menyangka bahawa mandi bersama isteri akan menjatuhkan martabat anda sebagai seorang suami yang menjadi ketua keluarga. Ingatlah, jika Rasulullah sallallahi 'alaihi wa sallam sendiri melakukannya, tentu tersirat seribu macam kelebihan di dalam amalan ini.

Bagi isteri pula, janganlah menolak apabila di ajak oleh suami mereka untuk mandi bersama. Lihatlah Aisyah dan Ummu Salamah yang tidak menolak ajakan Nabi SAW untuk mandi bersama-sama. Bahkan, dilihat bahawa Aisyah amat berbangga dan gembira dengan tindakan Nabi yang mandi dengannya sehingga sanggup menceritakan hal ini. Jika tidak, masakan kisah ini dibukukan dalam kitab-kitab hadis.

Sumber :  http://www.iluvislam.com

Friday, May 3, 2013

Bila Bahulu Cicah Air Teh Panas..Pehh!

Assalamualaikum...

Salam jumaat.
Dah breakfast? Aku dah breakfast nasi berlauk pagi tadi kat umah dengan hubby. Dah macam makan tengahari lak. Selalunya aku masakkan siap-siap untuk lunch dia nanti dan untuk aku bawa bekal ke ofis, tapi tengok cam sedap je, and perut pon lapar. Terus la lunch jadi breakfast. Hehe..Tiba di ofis, ofismate bagi kuih bahulu sepeket..ohh, yummy~ rezeki hari jumaat. Kuih bahulu memang feveret aku, lagi-lagi bila match kan dengan air teh panas..pastu celup-celup..sedapnye. Terus bergegas ke pantry untuk buat air teh. 

comel kan cup lid tu? dapat dari fedex..hehe

Aku yakin hari ni ramai yang akan balik kampung untuk mengundi pada 5 Mei ni kan? Konfem highway sesak malam nih. Aku balik kampung sok, after pergi majlis perkahwinan sorang member time blaja kat U dulu. Orang dah jemput kena la pergi kan. Untuk kurangkan jem, kita ikut highway LEKAS. Jem memang takleh elak pon, tapi leh la kurangkan sket. Bila ikut LEKAS, ko jangan terus sampai ke senawang coz kawasan tu ada construction, mby kena kua kat seremban, so dah skip kat jem area like Nilai tu..Tapi tu andaian je la..Kalau jem gak, kita redhooo je lah. Macam tak biasa kan? Hari-hari pergi balik kerja kan tempuh jem gak. hehe..

Tahun ni aku leh rasa semangat mengundi lebih cket. Dia punya berkobar-kobar tu lain cket. First time mengundi dulu takde la rasa camni, mengundi pon ikut kata mak je..ekeke..kantoi. Tapi sekarang dah dewasa, dah tau berfikir, tau mengkaji serba sedikit, tau membuat penilaian sendiri, so mengundi la ikut pilihan sendiri. Setiap parti pon ada kelemahan dan kelebihan masing-masing, tapi kita kena la nilai sendiri mana yang terbaik. ye dak?

So, semoga selamat balik kampung dan selamat mengundi! ;)


Thursday, May 2, 2013

Laksa Redup Rimba


Assalamualaikum.

Semalam kan cuti. Maka nya wajib la keluar dating dengan incik hubby. Hehe..Dia dah gaji plus bonus lagik..Ini lah masanya . ^_^

Mula-mula gi Nilai dulu, coz nak beli kain baju raya untuk mama (emak hubby) dan aku pon nak usya2 tudung gak. Sebenarnya minggu lepas pon dah pergi Nilai, borong kain untuk baju raya. Bajet aku adalah RM450 sahaja. Tapi dapat sambar 9 pasang kain untuk satu family dengan tema purple, total cost baru RM336. Tu pon pas puas pusing-pusing and survey kedai. Memang banyak pilihan, tapi bila dah terlampau banyak, jadi makin pening nak pilih. Syukurlah akhirnye jumpa juga..Kerana bajet ada lebih, beli lagi sepasang untuk baju raya aku lak. Hihi..

Berjalan-jalan kat nilai ni kena pandai cari kedai and tawar sehabis mungkin. Untuk kain bagi baju perempuan yang aku beli tu, harga asal 60++ kot, dapat la harga 40 pas tawar2 and aku nak beli banyak kan. Then kain untuk baju lelaki, kena la plain, kat kedai tu takde jual, aku cari kat kedai lain. Harga semeter RM13.50, aku minta kurang sampai RM9..Pastu apek tu baik hati bagi aku harga RM8.50 semeter. Then aku nampak sepasang kain corak digital printing kan. Harga asal RM85, dapat kurang RM45..Syok nyee..Kalau pergi hari biasa mesti lagi best, sebab tak ramai orang kan. Lagi la kau boleh tawar harga kaw-kaw punye..Tau tak frame yang ada tulis kalimah Allah yang ada 3pcs untuk satu set tu? Kat luar aku nampak harga RM100++, kat situ ko leh dapat harga RM30 je..Sesuai gak beli kalau nak buat hadiah kawen kan. Hehe..

Untunglah rumah aku tak bape jauh kalau nak pergi situ. So, rasa berbaloi gak. Kalau kau duduk jauh, semata-mata je datang situ. Kena kira gak kos minyak, tol dan sebagainye..

Oh, panjang plak citer. So, semalam dapat la sambar baju raya untuk mama kaler purple gak and shawl untuk aku. Pastu tatau nak beli pe dah. Terus cari tempat makan. Hubby bawa gi makan laksa kat Bangi Lama. Kedai tu tepi jalan je, jalan menghala ke Lembaga Atom dan Pusat Nuklear Malaysia. Alaa, jalan yang banyak selekoh cam ular kena palu tu..Bila lalu kat jalan ni, aku rasa cam pergi genting highland lak sebab selekoh dia memang tajam. Jangan la ko ngade2 nak bawa kete laju-laju kalau taknak nahas.

New hair cut...emcem! ^_^
Nama kedai ni, Laksa Redup Rimba..Memang redup dan nyaman je la makan kat sini coz tepi hutan kan. Bleh dengar lagi bunyi cengkerik *krik krik*..Kedai ni memang jual laksa dan cendol je. Tapi orang punye la ramai. Patutlah meja dia banyak..Aku kadang2 terfikir gak, kenapa selalu orang jual laksa, mesti matching kan denngan cendol..Tak pon jual rojak manis, mesti ada jual cendol gak..Nape eh? Mungkin sesuai kot combination tu. So, makan punye makan, tak cukup lah semangkuk. Aku minta hubby order lagi. Hihiii..Alhamdulillah, licin laksa 2 mangkuk. Yummy~ Tapi takleh lawan la kelazatan laksa kat langkawi..Sampai sekarang teringat-ingat lagi. Sobss~

yummy!

kawasan sekitar kedai
Ooo...kat area ni ada gak kedai jual keropok lekor yang sebijik rasa cam kat terengganu punye tu..ye la, selalu kalau kita beli kat sini kan keropok dia lembik je, banyak tepung kan. Kalau beli dari terengganu, banyak ikan..Sedapp..Tapi mahal cket la coz sebatang RM1.20. Aku selalu beli yang 1 pek ada 10btg terus. Kejap je dah habis. Hehe..Kot yang tengah mengandung, mengidam nak makan kopok lekor terengganu, boleh la beli kat sini. (Sori, lupa lak nak snap gambar kedai tu)

Labels

Followers