Thursday, January 31, 2013

Trip to Langkawi : Day 4



Assalamualaikum...

Mood sdey..T_____T
Sebab hari ni hari last di Langkawi..
Uhuk!


Aiceehhhh..
Ok, jom sambung cerita. Walau pon takde sape dengar cerita aku. Wahah..! Memang la takleh dengar, tapi leh baca je..ok, tak lawak. =_=. Pagi-pagi dah bangun, siap-siap nak gi mandi pantai..Yeayyy..! Berkobar2 ni nak mandi pagi-pagi, so leh la main air lama-lama sampai ke tengahari..Tapi...............

sedey...
Bila sampai pantai je air surut! Uwwahhhhh..! Nape suruttt..Aku cam teringat lirik lagu time kecik2 dulu..."air pasang pagi, surut pukul 5...nyonya bangun pagi, siram pokok bunga..bla..bla.." kan ke air pasang patutnye pagi? huhu..nampak sangat tak master geografi..air pasang malam, surut waktu pagi..huhu..So, bila dah kecewa tak dapat bermandi manda coz air surut, ombak pon kuat..dengan air yang penuh berkeladak dan berpasir..takleh la bermandi manda...Jalan-jalan amik gambar je lah. Aku dah terdiam and wat muka monyok..Ni dah hari last, bila lagi nak mandi? Detik aku dalam hati..Hubby mungkin perasan, terus dia pujuk2 aku..Hubby bab pujuk ni memang terer, sedaya mungkin dia nak wat aku sampai tersenyum. Aku je yang tak reti pujuk orang. Kalau dia majuk, aku diam je..Last2 dia yang kena pujuk aku balik..Nasib lah. Hahaa!


Hubby ajak naik bilik, siap2 apa yang patut.."Jom kita mandi air terjun" Yipeeee!! gi tengok peta, ada 2 air terjun yang cam menarik..So kitaorang pilih nak pergi Air Terjun Temurun...Tengok gambar cam cantekk..

Temurun Waterfall

Air terjun dia tinggi..Awal lagi ni, sempat lagi nak pergi..Dah jauh drive, tapi tak sampai2 gak..Takpe, perjalanan mesti diteruskan. Alhamdulillah, akhirnye sampai...Tapi tempat tu sunyi sangat..Macam kawasan pedalaman and dekat dengan hutan. Kenderaan pon tak banyak lalu lalang..Ada kedai2 tepi jalan pon kosong je. Parking memang kosong langsung la. Cam tak pernah ada orang datang je..Sebab kawasan tu macam scary, tak sempat turun kereta pon, kitaorang terus gerak ke tempat lain..Kang pape jadi dalam tu, takde sape perasan. Takut weiii..

Destinasi seterusnya, kami pergi air terjun Hutan Lipur Durian Perangin.air terjun ni dekat dengan kuah. Kawasan dia takde la ceruk sangat. Alhamdulillah kejap je dah sampai. Ada gak la kedai2 yang dah buka. Tapi pengunjung baru kami berdua je lah. Maybe sebab awal pagi, nak mandi air terjun sejuk woooo~ Terserempak gak dengan makcik2 cleaner yang baru nak memulakan tugas. Ok la tu, ada gak orang kan. Hehe..Pe lagi, air terjun depan mata..Yeayyy! Sejjjukkkk sangat..Segar bugar rasa tubuh ni bila terkena air..Menggigil wooo~ Rasa cam mandi kat ais batu..Ok ok terlebih sudey..hehe..Bila dah puas berendam, kami pon bergegas balik. Puas gak akhirnya dapat mandi air terjun, walaupon plan first nak mandi pantai. Hehee..Tenkiu hubby! Lebiu lah! ^___^



opss..cekci..;p

dah puas mandi..jom2 pulang~

Sampai challet, kami kemas2 barang untuk pulang..Actually, tadi malam pon dah siap kemas. Tapi beg tak muaatttt~ Aiyarkkk...So pagi ni plan nak jalan2 kat Rams lagi untuk beli beg. Kan dah cakap, Rams tu tiap hari kitaorang pergi sepanjang masa kat Langkawi ni..Hahaa! Bila dah pergi lagi kat sini, bukan beg je kitaorang beli..Aku sambar gak coklat banyak-banyak sebab tengok dah ada beg kan, banyak space lagi tu..Rugi weh tak isi..Haha! Then kitaorang gi Dataran Helang yang dekat dengan jetty. Tak lengkap la kalau pergi langkawi tapi tak amik gambar kat Datarang Helang nih..Tapi amboih panasnyee..Tak tahan den. Tu yang tiap masa kat Langkawi, kalau leh nak memanjang pkai spek gelap je. Silau mataku takleh nak buka. Hubby je leh tahan, tapi tengok dia terkedip-kedip gak mata menahan silau. Mata tu dah sepet, nak disepetkan lagi. Alahai~

 

eh...tetibe je kan ;p
 
Pas puas bergambar, berjalan-jalan kat jetty lak. Baru teringat lom makan lagi. Patutla lapo semacam. Makan kat mamak je. Nyam2..Alhamdulillah, kenyang.. Baru lah ada tenaga nak sambung berjalan.


Oleh kerana masa begitu mencemburui, pas zuhur tu kitaorang terus gerak ke airport. Takmo la nanti terkejar-kejar lak. Better sampai awal kan. Bila dah sampai awal, taktau nak watpe..Jalan-jalan je lah dalam airport tu sampai penat. Lepak jap kat sturbuck sambil minum ais blended dan baca paper free. Dapat gak tempat duduk yang selesa kan.

 

 

 Hehee..flight delay 3O minit. Nasib baik tak lama..Alhamdulillah, selamat sampai ke KL...
Opss..sekali lagi diucapkan terima kasih kepada penaja penginapan dan dinner. hehe

Rindu sangat kenangan time honeymoon. Memang teerrrbaikk~ ^___^














Wednesday, January 30, 2013

Cerita Selepas Kahwin


Assalamualaikumm

dulu lain...sekarang lain...
dulu bujang...sekarang dah kahwin...
lalalaaaaa~


Teringat aku akan bait-bait lagu tu...Sememangnya dulu lain, sekarang lain, bila dah kawin, banyak la yang berubah..tu sebab sebelum kawen tu kena fikir panjang. Bukan fikir pasal majlis je, tapi kena fikir pasal masa depan, pasal akan datang. Kena la ada perancangan, persediaan mental dan fizikal, baru la dapat mengecapi kehidupan yang selesa.

Kadang-kadang cam tak caye aku dah selamat jadi isteri orang. Rasa cam masih budak-budak je lagi. ;) Alhamdulillah, sebelum kawen, hubby dah siapkan semuanya untuk aku...Rumah lengkap dengan isi nya, langsir pon dah pasang, kereta untuk aku pakai pergi kerja dan sebagainye..Time 1st day aku masuh rumah ni sebagai isteri, jenguk dapur, lengkap dah dengan kicap, sos, etc yang dia beli dalam botol besar. Nak buat kenduri ke apa? hahaaa..Tapi ok lah kan, memudahkan kerja aku. Kira masuk pon cuci kaki je lah. Alhamdulillah..

Banyak perkara yang berubah bila aku dah bertukar status ni. Kalau dulu, bangun lambat..hahaa..takdela lambat sangat dalam kul6.15 baru bangun, solat subuh..Pastu cam terlelap jap kan. Nak bersiap, awal lagi. Rumah belakang ofis je pon. Masuk kerja kul 8.30, kul 8.20 baru kua umah..Tu pon direct je sampai ofis..Takde lalu traffic light ke, high way ke..Heheee..Time rehat pon sempat lagi nak balik rumah kalau mau..Tapi sekarang, bangun dah awal sikit, kul 5.45 dah bangun. Walaupon kadang2 terlajak cket. Ahahaa..Takde masa dah nak lelap2 balik. Bangun je terus mandi, pastu kejut hubby and solat subuh berjemaah bersama. Siapkan breakfast yang simple2..Sandwich ke, goreng nugget ke, goreng nasi ke..Janji dapat isi perut. Actually hubby tak kisah pon kalau tak breakfast, tapi aku rasa macam tak lengkap lah kan kalau bukan aku yang sediakan untuk dia. Huhuu..Tapi kalau hubby kerja shift malam, pagi tu aku siap2 masak nasi and lauk untuk dia. Kang balik kerja or tengahari, hubby tinggal makan je.  Kena la rajin cket, baru lah suami bertambah sayang. Rajin la kununn~ Hahaha..

Masa mula-mula pindah umah ni, umah aku agak jauh dari ofis..Takde la jauh mana. Tapi disebabkan taktau nak bajet masa lagi. Mula-mula aku kua umah kul 6.30 pagi..haha! Memang clear lah jalan. Tapi kul7 dah sampai opis..Opis hour start 8.30! Dah termangu-mangu tatau nak watpe lak. Pastu aku try kua umah kul7 lak..Dah banyak kereta. Maby mereka yang kerja kl dah kua awal kan, plus yang pergi ke sekolah lagi. Tapi still tak jam sangat. Sampai ofis pon kul 7.20..Still awal! Aku gerak kul 7.15...Jammed merangkak even masih bergerak lagi..Maybe clash dengan mereka yang bekerja kat Putrajaya coz lepas exit Putrajaya je jalan clear. So leh la sampai opis kul 8..Bila aku gerak kul 7.30, ni paling paling kritikal. Kua tol je dah jam. Oh Tuhanku...Kul 8.15 baru sampai ofis..Kaki rasa cam nak patah je coz aku drive kereta lumba (manual). Takleh nak guna gear dua pon coz kejap gerak cikit pastu benti..gerak cikit lagi pastu benti...Kaki lenguh asyik pijak cluth. Tapi lama-lama dah ok, rasa cam jammed tu satu kebiasaan lak. Bila jalan clear terus rasa cam pelik..bole gitu?? Hehee..Tapi baru-baru ni aku teruskan research, kul 7.45 baru keluar rumah..alhamdulillah, jalan clear wehh! Tak la clear sangat. tapi still leh memandu dengan bahagia..Kul 8.20 camtu dah sampai opis..ok la tu kan. Still tak lewat and still ada masa lagi nak bermanje2 dengan hubby sebelum gi keje..Wakakaka..So, kita stick dengan 7.45 lah. Even sebenarnya ikut nasib gak. Kalau dah nak jammed, tak kira kul bape pon tetap lah jammmeeeddd~



Dulu time bujang, almost everyday aku balik lambat. Kata umah dekatt, tak risau la kalau balik dah malam pon. Kalau balik kul 6.30 or 7 pon aku rasa cam eh, awalnye? Kul8 tu adalah perkara biasa..and kadang2 kalau ada kerja nak siapkan, terlajak la gak sampai ke malam. Itu dah selalu terjadi. Tapi bila dah bertunang, takleh balik lewat sangat dah..Selalunye kul 6.30 or 7 aku dah gerak balik. Kalau takkk, bukan tunang aku je bising, mbe2 opis pon bising, darah manis katanya...Bila dah bergelar isteri ni, tengok je jam dah kul 5.30, berdesup aku kemas meja dan bergerak balik..Sebabnye yang pertama sekali tentulah nak elak jam..bercinta wehh mengadap jam hari-hari..time pergi..time balik..dan selalunye area sama je lah yang jam. Aku gerak 5.30 pon, kul 6.45 camtu baru sampai umah..Paling cepat pon 6.30, tapi jarang2 lah dapat sampai cepat..Kalau gerak lambat sikit cam penah one day tu aku gi la pasar malam dulu depan ofis, sedar tak sedar dah kul 6.10..gerak balik, dekat pukul 8 baru sampai umah..kah kah kah..padan muka. Nasib baik la ada orang nak tolong urutkan kaki yang lenguh bila tiba rumah. hehee..

 

Sekarang dah takde masa sangat nak update blog. Kadang aku taip kat umah, berkali-la save kat draft je. Kadang2 entry dah siap, malas plak nak edit gambar, bubuh watermark..Dah pending lagi.. Tu kadang2 aku uplod sekali banyak entry terus dalam satu masa. Sebabnye dah siap-siap taip just tunggu gambar je. Kadang-kadang sampai berminggu takde entry baru, sebabnye diserang penyakit malas nak update. Banyak sebenarnya yang aku nak share, tapi nanti lah. Kita slow-slow ye..hehe..

Then budget bulanan pon of course la naik. Dulu nek moto je gi keje, paling banyak pon untuk petrol aku spend RM5 seminggu..banyak tuuuu~ hahaha! Tapi sekarang, mau RM50 seminggu..Mana tak nye, mengadap jam hari-hari, petrol pon laju je jalan. Untuk tol lak, RM3 sehari..sebulan hampir RM80 gak..Dulu takde pon lalu tol. hehe..Then aku cakap dengan hubby, bill utilities kat umah tu biar lah aku bayar. Takkan sume dia kan, rumah, kereta, internet, maintenance..Kena la sharing is caring. Tapi bill bape je pon. and sejak hubby bujang sampai la kitaorang dah kawen, tak pernah kena bayar bil air. Tiap bulan free jek. Alhamdulillah..hehe..

Antara amalan yang aku cube istiqamah nak buat bila pas kahwin, tiap hari paling kurang pon, kena minta maaf dua kali dengan suami..Bukan time raya je, or time buat salah je tau..Aku minta maaf dengan dia time salam and cium tangan sebelum pergi kerja and malam time nak tidur. tapi kalau dah tau buat salah, cepat2 lah gi minta maaf. Ye lah, mana tau kan ada perbuatan or percakapan kita yang wat dia terkecik hati atau dia tak redha tanpa kita sedari..tak ke naye nanti. Syurga isteri kan di bawah tapak kaki suami. Means, sebaik mungkin ko kena jaga hati dia. Peh ayat...Ini semua phoyooo, bak kata awie. Hehe..Mungkin sesetengah orang cakap, time baru-baru kawen ye lah camtu, tengok pas setahun camne? Ishh..Tak baik ah korang. Cuba kalau benda baik tu kita ucaplah alhamdulillah, pastu doakan lah yang baik2 moga kekal je kan..Kena lah berfikiran positif kan. Haihh~ Nak condemn je tau.

Then, solat berjamaah tiap waktu suami ada kat rumah. Seeloknye suami berjamaah kat surau la kan. Tapi kalau dapat berjamaah dengan isteri kat rumah pon dah elok. Tak kurang pahala berjamaah tu. Kalau balik kampung ke, pergi mana-mana pon, still boleh berjemaah bersama. Tak semestinya time kat rumah sendiri je..


Makan sepinggan or sedulang. Kadang2 best gak wat camni. Kurang cket pinggan nak kena basuh. Haha! Tapi takde la buat selalu, kadang2 je...hehee..maybe kecik2 dulu pon mak aku dah terapkan. Adik beradik aku kan ramai. Time makan je kadang-kadang mak aku bubuh nasi and lauk terus dalam satu dulang and makan lah beramai-ramai..Sunnah katanya. Tapi time kecik2 mana tau tu sume, yang tau dapat makan je. Hehee..Seronok. Bole gurau2..Contoh pasangan ko dah cubit la lauk2 dia nak makan kan, then tibe2 ko amik..Hehee..Pastu dia cam merajuk, ko cubitla lauk lain dan suapkan dia..owwhh, suwittt..kikiki~ Bole try kalau nak. ;p

Jangan suka merungut or bermasam muka. Sentiasa senyum walaupon senyum cam dibuat-buat. hehe.. ;p Kalau suami kejut kul2 pagi suh urut bahu dia yang lenguh2, walau mengantuk pon kena buat gak. Kan pahala tu. Taknak ke? Balik kerja, dah sampai rumah lewat, tetap kena masakkan untuk suami..Time nak makan, sediakan air untuk basuh tangan sekali. Kan pahala tu? Kalau semua tu dibuat dengan ikhlas, insyaallah takde pon rasa penat or terpaksa..Tapi ko akan rasa puas and bahagia. Kat umah jangan comot2..Kena la wangi selalu..Pakai bedak or losyen biar suami suka belai. Biar dia rasa dapat layanan istimewa. 


"Ya Allah..
Sesungguhnya aku sangat bersyukur dengan kehidupan ku kini..
Kau limpahi lah hidup kami dengan kasih sayang, barakah dan rahmat Mu ya Allah..
Sesungguhnya aku merasa sangat bahagia..
Kau pelihara lah kami dari sebarang keburukan dan malapetaka..
Tetapkanlah iman kami dan pelihara lah akidah kami..
 Terima kasih ya Allah kerana menganugerahkan ku suami yang cukup menyayangi dan membahagiakanku.."

Amin ya rabbal alamin..




Ok la, panjang plak aku cerita. Kang bosan nak baca panjang-panjang..hehe..Tata.









Wednesday, January 23, 2013

Trip to Langkawi : Day 3


14.01.2013

Assalamualaikum..

Pagi ni bangun agak terlewat coz malam tadi tido lewat teman hubby layan game bola kat kedai makan depan challet kitaorang. Game Man Utd katanya..wajib lah tak miss. Game team lain leh lagi, kalau man utd No No No..Time bercinta dulu, kalau time berdating ada game man utd..Separuh masa tu habis kat kedai makan je la layan bola. Bersuamikan peminat bola, hadiah pon dapat jersey bola. Kalau kat umah tu, 24 jam kalau boleh hubby nak pasang channel sport je. tak pernah bosan tengok bola. Even bola dah habis pon, tak kisah la tennis ke, lumba lari ke, janji channel sport. Hehe..Layankan je.. Nasib la aku bukan kaki tv. Eh, termelalut cite lain lak kan. sori..sori..

Pagi ni aktiviti kami adalah Island Hopping!! Yes! Yes! Suka sangat dapat meredah pulau-pulau..Tips untuk korang eh.Kalau gi langkawi, make sure survey dulu betul-betul harga kete sewa, harga island hopping, harga challet or hotel. Coz at the end, korang dapat jimat banyak. Jangan main beli je mana orang offer. Cam kitaorang, masa tibe kat jetty Kuala Kedah, kat situ banyak travel agent offer macam-macam kan. Pakej siap penginapan and aktiviti pon ada. Pakej island hopping dari harga RM45..RM40..Tapi kitaorang tak berminat pon. Bila berjalan-jalan kat Pantai Cenang, jumpa yang offer RM25, pe lagi? Rasanya tu yang paling murah dah. Terus booking.Untuk trip Island Hopping ni, derang akan ambil korang kat hotel or challet masing-masing menaiki van ke tepi pantai, then korang akan naik bot merentasi 3 pulau. Pulau pertama ialah Tasik Dayang Bunting.

dalam bot..

Laut nan membiru...

Dayang Bunting Marble..

Pulau Dayang Bunting

Oh, kalau naik bot nanti, duduk seat depan sekali tau. Baru lah feel cam korang berdua je dalam bot tu sebab pemandangan kiri kanan dan depan takde orang lain, terus je nampak laut..Tapi pandang belakang, ada la orang lain..hehee..Cantik sangat pulau ni..Tapi make sure datang sini hati-hati cket dengan monyet yang berkeliaran. Korang bawa air mineral pon derang akan rampas tau. Biasa terjadi dah adegan jerit-menjerit coz makanan kena rampas dengan monyet. Nasib baik la aku bawa beg siap-siap coz kalau letak dalam plastik pon monyet-monyet tu nak amik gak.

Penghuni lain di pulau ini..

kayuh dan kayuh...

Masa diperuntukkan untuk trip ke satu pulau hanya lah satu jam. So kalau sempat nak mandi, korang mandi lah. Kalau tak sempat, just lepak-lepak or jalankan aktiviti lain yang disediakan kat situ. Kitaorang men yang kayuh-kayuh tu. Pe nama dia ntah dah lupa. RM20 untuk 30 minit sorang termasuk sewa jaket keselamatan tu. Ada yang murah cket, tapi kena manual kayuh sendiri. Yang ni mahal cket coz guna tenaga solar. So kalau dah penat kayuh, benda ni leh gerak sendiri, haa gitu.Air mineral kat sini RM3..Mahal gak..Tapi sebab nak guna botol tu kan. Nak isi air tasik dayang bunting. Ada kawan hubby kirim. Orang kata air tasik ni elok la untuk diminum bagi mereka yang berkeinginan untuk menimang cahaya mata. Baca selawat banyak2 dan minum. Kita taktau khasiat atau rahsia yang tersimpan dalam air tu kan, just berusaha, selebihnya tawakal kepada Allah...


Seterusnya, kami dibawa ke tempat Eagle Feeding. Kat sini la tempat berkumpul burung helang...Besar-besar kau..Laju je terbang then menyambar ikan dalam laut. Kan helang jadi mercu tanda Langkawi, maybe sebab burung ni memang banyak terdapat kat sini.

Then, perjalanan diteruskan ke pulau terakhir iaitu Pulau Beras Basah..Tatau la nape nama dia gitu coz aku tengok takde pon beras kat pesisir pantai. Hehe..Tapi beware la kalau gi sini coz takde toilet! Adeii..Camne la kat tempat awam pon takde toilet disediakan. Kat situ aku tengok ada banyak challet, tapi kawasan persendirian lak. Siap berpagar bagai. Maybe orang kaya beli kawasan tu kot, untuk derang bercuti. Wallahualam. Kitaorang tak mandi. tak puas lah nak mandi kalau check point cepat2...Just menikmati keindahan alam..Pasir dia putih bersih, halusss~ Laut pon membiru..Memang jiwa tenang je tak pikir pe masalah or hal kerja kat opis. Orang pon takkan boleh nak kol or sms coz enpon takde line. Kikikii~



panas wehh~ tebako kulit

 kami...^_^

 LOVE
Subhanallah..Cantiknye...


Dah penat berisland hopping, petangnya lepak kat bilik...Still dapat sun burn gak even dah sapu tangan and muka dengan sun block sebelum pergi tadi. Maklumlah kulit dah la tak bape putih, nak berjemur la plak. Langkawi panas oh!! Terik!! Nasihat aku, antara barang penting korang kena bawa kalau berkunjung ke sini ialah sun block, GPS, spek itam (ray-ban) and topi. Topi tu optional lah. Sepanjang jalan nampak orang jual topi and hati meronta-ronta nak beli tapi sabarkan hati..Jangan membazir, dah balik semenanjung nanti bukan guna ponnn~ Phew..


Pas solat asar, kiraorang pergi makan laksa tepi pantai. Sedap sangat..Dua kali aku pergi makan kat sini. Hehee..Pastu pekena cendol pulut. slurrppp...ngan rojak buah. Dengan angin kuat lagi...Layan betul. Kedai ni dekat dengan airport..depan mata pandang laut, kalau toleh belakang nampak la airport atau kapal terbang lalu..Tiap kali ada kapal terbang lalu je, hubby cakap "haa..tu flight kita balik nanti.." kalau semua pon flight kita, bape kali sebenarnya kita balik ni syg? hehee...

Laksa Pulau

Sedapppp~ slurpp..slurrppp..

dah kenyang, kita jalan-jalan tengok laut lak.
Pastu kitaorang gi Pemandangan Indah...Mula-mula aku pon cam tertanya-tanya gak amende tempat nama gitu? Indah sangat ke? Then hubby ajak pegi. Rupanya dia cam puncak bukit la..Dari atas tu korang leh tengok suasana langkawi and pemandangan airport. Tapi pegi petang-petang gini panas, rasa cam matahari duk bertenggek atas kepala. Huhuu..Pe pon, yang penting kita amik gambo dulu ;p

Pemandangan Indah

Pastu kami pergi Rams. Salah satu tempat yang wajib pergi. Boleh katakan hampir tiap hari sepanjang kitaorang kat Langkawi, kitorang berkunjung ke kedai ni. Survey-survey barang pe nak beli. Last day nanti baru lah beli..Cari gak tshirt-tshirt and fringe magnet. Cenderahati wajib yang kitaorang akan beli bila berkunjung ke mana-mana.

 


Kedai Hj Ismail ok gak. Tapi tak la sebesar Rams. Banyak pilihan. Apa yang aku aim nak beli pon ada..Nak tau pe dia..Pemanggang Ajaib..!


Murah hoi...Masa aku pergi time hari pertama di Langkawi, ada banyaakkk lagi..Aku pegi lagi hari ni dah tinggal satu! Ada gak la yang saiz kecik, tapi takmola..Nak yang besar gini, baru puas..Ada gak brand lain cam Vintage, tapi mahal la..Kualiti sama je pon..Nak tau berapa harga yang ni?? RM69..Tapi sebab dah last kan, cashier bagi diskaun lagi..RM60!! Oh my God..*sujud syukur* Memang time tu hepi sangat..Mulut tak henti-henti bebel kat hubby sampai la keesokkan harinye.."Murah kan kita beli pan ni..urah kan..Murahkan..?" Hubby senyum jek. Hehee..Pastu segala coklat dan souvenir lain pon kita orang borong sekali. Dalam hati dah cuak, muat ke bag nanti..Takpe, malam karang kita pack siap-siap..






Tuesday, January 22, 2013

Trip to Langkawi : Day 2

pemandangan dari tingkap bilik hotel De Baron
13.01.2013

Assalamualaikum..

Kali ni nak bercerita tentang hari kedua plak ketika trip honeymoon kami ke Langkawi..Kot - kot la dah tua sok lupa, leh baca balik kat blog, pengalaman-pengalaman manis camni..ekeke~

Pagi nye lepas breakfast, kami terus check out dari hotel De Baron Resort. Destinasi seterusnye ke cable car! Kena pergi waktu pagi kalau nak elak beratur panjang. Walaupon hari Ahad bukan lah hari minggu di sini, tapi tourist sentiasa ramai. Lagipun waktu pagi kan cuaca sejukkk lagi. So, alhamdulillah, terus je dapat tiket. Oh ya, kalau nak beli mana-mana tiket, jangan lupa siapkan IC korang awal2 kalau nak dapat special price for Malaysia citizen. Kalau korang pergi 4 orang, keempat-empat IC la orang kat kaunter tu nak cek. Kalau tak, kena la bayar harga tiket mahal cket. Jangan dah depan kaunter, baru gelabah nak kutip IC sorang2..Kesian orang yang beratur belakang korang nanti nak tunggu lama.

Dah sampai puncak..Nampak cuaca cam redup, tapi panas ya ampunn~
Subhanallah..Maha suci Allah...Pemandangan kat atas ni cantik sangat-sangat...Hati tak henti-henti memuji kebesaran Allah and terima kasih sangat coz diberi peluang untuk menatap ciptaan Ilahi yang sangat indah ni..oh, terharuuu..T_T Rasa tamau turun pon ade..hehe..

    
cable car


naik kete kuda~
Bila dah turun dari cable  car, kitaorang round2 kat bawah tu..Ada banyak kedai-kedai jual cenderahati, pertunjukan ular, taman Korea, kereta kuda dan sebagainya. Kereta kuda tu bawa pusing-pusing keliling tu je..Bayar RM5 seorang. Tapi taktau lah kalau hari weekend kan, kot lagi mahal ke. Ok la gak coz nak merasa je. Hehee..

Mali Perdana Resort

Pastu kitaorang gi Pantai Cenang lak. Check in kat hotel seterusnya iaitu Mali Perdana Resort. Syookkkk sangat coz tempat kitaorang menginap betul-betul kat tepi Pantai. Means, turun challet on terus jejak pasir and leh berjalan terus ke pantai..Kalau tengok gambar atas tu, berjalan sampai ke hujung bangunan tu, terus jumpa pantai. Time tido malam pon leh dengar bunyi ombak kuat menghempas pantai. Lepas check in, kitaorang kuar balik berjalan-jalan sekitar pekan Pantai Cenang. Kawasan pantai kat sini "hidup". Means, banyak kedai-kedai, bangunan, chalet, hotel, restoren didirikan sepanjang jalan tepi pantai. So korang nak overnight pon still banyak kedai buka and masih ramai orang berjalan-jalan. aku rasa cam tengah berjalan kat oversea pon ada coz penuh dengan tourist and foreigner je. Hehee..Seterusnya, kami singgah di Underwater World Langkawi lak. Berjalan kaki je dari challet ke sini. tiket untuk seorang ialah RM28. Macam biasa, kena siapkan IC untuk dua orang. Agak mahal bagi aku coz datang nak tengok ikan je kot. Cam ko jalan-jalan kat Akuaria KLCC tu la. Tapi takpe, bukan selalu kan. Kalau nak berkira sangat, duk challet diam-diam sudey~ Hehee..

comel la awak! kikiki
Ok la gak coz tempat dia luas and banyak hidupan laut dan ikan-ikan yang korang leh tengok..Pinguin, ikan jerung semua ada..Anjing laut pon ada..Comel sangat. Pastu ada gak taman dalam ni. Sesuai la untuk menggedik amik gambar. Kikikiki~



   
bergambar depan bangunan Underwater World Langkawi


 
i love u!! ^_^

Balik nye kami berjalan kaki ke pantai lak...Nak tengok sunset lagik..Subhanallah..Cantik sungguh! Terpesona dengan suasana camni..Dengan angin sepoi-sepoi bahasa, langit yang berbagai warna, macam kat lukisan kanvas pon ada..Takleh nak mandi coz dah lewat sangat, kang kena tangkap dengan hantu laut lak..kikiki~ Aku sambung Day 3 di Langkawi untuk entry seterusnya.






Sunday, January 20, 2013

Trip to Langkawi : Day 1

Assalamualaikum...

Kali ni entry berkisar pasal honeymoon lak..Actually dah pegi pre-honeymoon kat Melaka sebelum bertolak ke langkawi. Tapi yang tu kira cam reunion hubby dengan geng2 kerja dia and kami pergi berenam..Tu aku cite next entry eh.

Sepanjang 27 tahun hidup kat dunia (eh, kantoi umo) ni baru first time aku menjejakkan kaki ke Langkawi..Aduh, kasihan kan? Orang lain dah pergi berkali-kali termasuk lah hubby aku..Trip adalah selama 4 hari 4 malam..kejap je..kalau dapat seminggu kan best. Amboih! Kami bertolak dengan menaiki bas dari Kajang hingga ke Alor Setar. Maklumlah nak merasa naik ferry dari jetty, kena lah naik bas. Kalau naik flight, terus je sampai ke pulau, tak merasa nak naik ferry. Lagipun hubby rindu nak naik bas, dah biasa sangat drive katanya. Kita layankan je..Tiket pon murah RM40 seorang. Kami bergerak jumaat malam dan sampai ke bus stand sabtu pagi awal subuh. Pas solat subuh, naik teksi ke jeti dengan bayaran RM20 untuk satu kereta. Aku bagitau harga siap-siap, kot2 sape2 ada plan nak gi langkawi pasni, leh wat rujukan..hehe..Feri pertama bertolak kul7 kot. Tapi kami amik yang kul8 pagi coz nak pegi bekfast dulu. Tiket feri ialah RM23 seorang.

dalam bas...

brekfast kat mamak sambil menunggu feri tiba

dalam feri..ramai org nak gi langkawi gak..weekend katanya~
Perjalanan dari jeti Kuala Kedah ke Langkawi mengambil masa lebih kurang 2 jam..Lama kan? Sampai tertido2 dalam tu, tapi tak sampai2 gak..Hehe..Takpela, bukan selalu..Lagi pon dalam feri sejuk berecon, tu yang sedap tido..Tak pon cuci mata pandang laut dengan ombak2 yang bergelora. Sampai ke langkawi dalam kul10 pagi, terus menuju ke luar jeti. Abg Nan yang usahakan perkhidmatan kereta sewa dah tunggu kat situ. Senang berurusan dengan abg nan ni. Kita banyak songeh pon dia layankan je. Lagipun leh tawar menawar harga kereta. Kalau nak no. dia, ni dia 019-4424309. Mula-mula kitaorang sewa kereta kancil je. RM50 sehari. tapi tak tahan ohh..panas...Terus kol balik abg nan untuk tukar kereta. Kat langkawi, Sabtu kan kira weekend, so tak banyak kereta yang ada. Syukurlah dapat gak tukar dengan Myvi. Abg nan kenakan sewa RM270 untuk 4 hari sampai ke hari Selasa termasuk la caj transport hantar kitaorang balik ke Airport nanti. Ok la tu kan. Selesa and berbaloi-baloi.


Dah dapat kereta, kitaorang pusing-pusing dulu. Nasib la bawa GPS dari rumah, so nak cari jalan tu bukan masalah. Nak check in hotel awal lagi coz bleh check in pukul3. So kitaorang terus menuju ke destinasi pertama iaitu Kompleks Kraftangan. Besar bangunan ni and ada Muzium Warisan pon terletak dalam ni. Banyak kraftangan dijual termasuk la dari batik, lukisan dan sebagainya. Kitaorang tak beli apa pon coz macam agak mahal. Pelancong warga asing suka la beli. 


langkawi craft complex


Then pergi lunch and check in hotel. Kami stay di hotel yang terletak kat bandar Kuah tapi tepi laut. De Baron Resort. Senang nak shopping barang2 nanti coz dekat je dengan bandar. Jalan kaki pon boleh. Kalau nak pergi Rams pon jalan kaki je turun hotel. Untuk pengetahuan, penginapan kami selama di Langkawi di ditaja termasuk lah dengan duit poket sekali. Alhamdulillah..Murah rezeki pengantin baru. Mula-mula tu, aku dapat baucer penginapan kat Mutiara Hotel, tapi time nak pergi tu boleh pulak hotel tu tengah renovate and tutup buat sementara waktu. Nasib baik lah baucer tu ditukar dengan tajaan penginapan lain lak. Pastu terpulang kepada kita nak stay hotel mana. Hehee..Aku stay hotel De Baron ni untuk semalam je coz esoknye kitaorang gi check in tempat lain lak yang berdekatan pantai. Dah puas shopping, kena la romantik2 kat tei pantai lak..Kata honeymoon~ Hahaa!



Petangnye gi belakang hotel untuk dinner dan melayan sunset. Tapi tak sunset sangat lah coz time kitaorang turun, matahari dah hampir terbenam keseluruhannya. Best duk hotel ni. Lengkap dengan fasiliti. Terletak lak kat tepi laut, pastu ada gak cam taman tema air kecik untuk korang mandi-manda and taman yang dipenuhi kehijauan dengan bunga-bunga dan pokok-pokok. 

bangunan belakang tu, hotel tempat kami menginap
Sebab nye jalan berdua je kan, maka nak amik gambar pon bergilir-gilir..kalau tak, kena aim la kat tong sampah ke, meja ke, kerusi ke, pape yang leh letak kamera tu and set timer. Tak pon minta tolong sape2 yang berdekatan kitaorang untuk amik kan gambar. hehee

candle light dinner kununnye..wakaka~

menu


Makanan dia pon sedap and sambil2 makan leh layan tengok laut. Perhh..Memang asyik. Terasa angin menampar-nampar pipi..Hehee...Habis dah cerita hari pertama, sok aku sambung cite hari kedua lak.







Labels

Followers