Friday, August 30, 2013

Pot Luck Office~


Assalamualaikum..

Masih bercerita tentang raya..Kali nie tentang pot luck yang diadakan di office sebagai acara tahunan tiap kali hari raya tiba..apa yang seronoknye pot luck ni, masing-masing bawa hidangan yang berlainan (walaupon ada gak yang sama jenis) dan kongsi makan sama-sama..tujuannya untuk mengeratkan silaturrahim sesama staff dan melantak dengan banyak nya selepas sebulan berpuasa..haha!

Aku bawa spagetti home made..Masak memang tak guna prego..Guna je tomato puri, susu, mixed herbs dan rempah lain..alhamdulillah licin..hehe.Hidangan lain macam rendang, ketupat palas, puding, kuih-muih pon ada..Memang makan dari pagi sampai ke petang la..Sampai tapau bawa balik umah! Hehe..



Walau pon pantry kami kecik dan comel, tapi ni la tempat kami makan sama-sama, melepak sama-sama dan wat majlis sama-sama..Semua benda pon lengkap termasuk la microwave, pembancuh kopi, periuk nasi pon ade..hehe..



See..staff perempuan memang cket je..Lebih separuh staff lelaki..Tapi dalam gambar ni pon tak semua coz ada yg kena kerja kat site, tak dapat la join.
 

Semoga tahun-tahun depan pon kita akan wat majlis camni ye kawan-kawan..selamat hari raya, maaf zahir batin ;D

Thursday, August 29, 2013

Selamat Hari Raya..

Assalamualaikum...

Selamat Hari Raya...Masih leh bagi ucapan raya lagi..Masih leh bertandang untuk beraya lagi..Masih boleh makan kuih raya lagi..Masih boleh dengar lagu raya..Hari ni kan hari raya..Walaupon dah hari raya ke-22..Hehe..

Aduhai, mood malas untuk mengupdate blog makin berada ditahap kronik. Idea tu ada, tapi kalau kemalasan melanda, maka idea tu terbang pergi begitu sahaja. Takpela, bukan ada pembaca pon, ramai silent reader je..(eceh, konon nye).

Kali ni nak cerita la pasal pengalaman beraya sebagai isteri kan. Tahun pertama gitu. Of course la excited lebih.Seperti yang dipersetujui, hari raya pertama adalah di rumah mertua. alaa, bukan jauh sangat pon jarak rumah aku dengan rumah mertua, so tak kisah la kan..Kitaorang balik kampung sehari sebelum raya, so berbuka last day ramadhan tu di rumah mertua..Malamnya balik rumah aku jap untuk melepak dan berborak-borak..Lagipun baju raya kitaorang ada kat umah mak aku lagi..Then malam tu, tidur la kat umah mertua. Tapi malam tu mood aku cam sedey2 gak, sebab first time beraya bukan dengan family sendiri kan..Hubby risau tengok aku, terus dia pujuk2..

Hubby : Esok bangun awal, abang gi sembahyang raya kat kampung sayang ye. Pastu abang drop by sayang kat umah mak. Nanti lepas habis sembahyang raya, dah salam-salam semua, baru kita pergi beraya dengan family abang ye..

Aku : (Angguk2 kepala sambil senyum ^_______^) Yeyyyy!!!

So, esok pagi nye dapat la aku berkumpul dengan family aku gak..Hehe...Pastu ikut beraya belah family hubby lak. Adil kan? Alhamdulillah, rumah dekat-dekat, walaupon tak dekat sangat, dapat beraya di kedua-dua tempat..Hari raya kedua, kitaorang beraya belah family aku lak..Berziarah ke rumah saudara-mara belah mak di Pontian. Hari raya ketiga beraya sebelah family hubby lagi..Dan begitu lah seterusnya..Bergilir-gilir..Kadang-kadang sampai ke malam beraya.Letih memang letih, tapi bukan selalu..Setahun sekali je kan..

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar..Raya kali ini cukup bermakna..Kerana apa ye? Jeng jeng jeng..Nantikan episod seterusnya..Aiceh! ;)

Thursday, August 1, 2013

Pengalaman Pertama Menyambut Ramadhan Sebagai Isteri

Assalamualaikum....

Okey lah, sebab ada opismate dah tegur blog dah bersawang. Maka hari ni aku merajinkan diri nak update blog ye kawan-kawan.. Maaflah bukan takde idea nak taip entry, tapi kemalasan melanda diri, nak-nak lagi bulan puasa ni kan. Layu jee..Ok, itu semua alasan semata-mata. T_T

Memandangkan ni tahun pertama aku menyambut bulan Ramadhan bersama suami tercinta, maka ada juga lah perbezaannya walau tak banyak mana. Time masih bujang dulu, bila time sahur, aku masak simple2 je..goreng telur ke, masak tumis kicap ke, yela pagi-pagi mana ada selera nak makan sangat kan. Kadang-kadang yang simple tu la sedap. Makan nasi panas-panas dengan kicap and serunding daging pon aku ok je. Bila dah berkeluarga ni, aku set time untuk bangun kul 4.30. Kalau masakan berat cam rendang ke, aku masak siap-siap malam tu sebelum tidur. Then pagi tinggal panas kan. Kalau yang senang nak buat macam goreng ikan dan masak sayur je, pagi tu gak la aku baru masak. Pukul 5 pagi kami makan sahur bersama. Ngam-ngam soi la tu. Sebab sahur kan elok dilambatkan sikit. Alhamdulillah, setakat ni tak pernah missed sahur lagi. Tapi kami dapat sahur bersama bila hubby kerja shift siang je, kalau kerja malam, bersahur sorang-sorang gak. Huhu...

Bila time berbuka, ikut mood la. Kalau rajin, aku masak. Kalau malas aku beli je kat param berdekatan. Hubby pesan tak payah la masak sebab dia tau aku balik kerja, smpai rumah dah letih. Untunglah time bulan puasa ni ofis aku close awal, so kul 4.30ptg dah boleh balik. Tapi sampai umah dalam kul6 gak..Memandangkan family aku dari aku kecik lagi memang bila time berbuka, jenis tak makan nasi putih berlauk. Means hidangan tu berasaskan mee ke, bihun ke, atau apa-apa la selain nasi putih. Nasi goreng or nasi ayam pon boleh janji bukan nasi putih. So, nak taknak kalau nak masak untuk berbuka tu aku masak la hidangan bukan berasaskan nasi. Tapi at the end, sebab taktau bajet, maka makanan akan banyak berlebih. Huhuu..Hubby aku ok je buka tak makan nasi, lagi la dia suka sebab tengah diet kunun nye. Bila dah hujung-hujung puasa ni aku rasa lebih banyak membeli dari memasak. Haha! Tapi time sahur wajib lah masak sendiri kan. Kami jarang berbuka kat luar, kalau ada pon, bila free je la, contohnya ada event company ke, supplier belanja ke..Kalau tak, lebih selesa berbuka di rumah. Nak solat pon senang. Dulu aku jenis bila time berbuka je, terus sental apa ada atas meja. Dah kenyang baru solat. Tapi bila dah berkahwin ni kena ikut cara suami, berbuka dengan kurma @ Qaseh Gold dan kuih sepotong dua, then solat maghrib. Dah lepas solat, baru sambung makan makanan berat. Sebab dia taknak lewatkan solat. Kalau kita dah kekenyangan, nanti kan jadi rasa malas je badan...

Untuk persiapan raya bagaimana pula ya?

Heheh..Untuk persiapan raya, kami prepare sedikit demi sedikit. Sebab takde masa sangat nak pergi survey kan. Hubby tiap masa kerja. Weekend pun kadang2 kena kerja. So, time dia takde kerja je la baru kua shopping. Beberapa hari sebelum raya pon aku dah ambil cuti, semata-mata nak shopping kat KL..Haha! Dapat gak la rembat handbag untuk aku satu dan untuk mak satu. Baju raya dah prepare awal-awal sebelum ni. Kami buat ala kadar je. Tapi yang penting, kat umah aku nak sediakan gak balang kuih raya, barulah feeling nak raya kan? walaupon tak sure la ada ke tetamu nak datang beraya nanti? Hehee..tapi sampai sekarang survey, tak jumpa lagi balang kuih yang berkenan di hati..Huhu..Kalau boleh nak yang cantik, tapi murah..ok tak? ;p

Untuk duit raya, macam biasa, selalunya aku minta tolong abang aku yang kerja kat Bank Islam untuk tukar duit. So kami sepakat, budak-budak belah saudara-mara aku, aku la yang hulur duit raya, budak-budak belah hubby, dia la bagi duit raya..Adil kan begitu. Tak suka la susahkan suami. Takkan la semua benda kita nak harapkan dia seorang je kan?

Giliran beraya macam mana pula ye?

Alhamdulillah, memandangkan rumah kami selang sekampung je, naik motor pon dah boleh sampai. Maka takde masalah la di situ. dua-dua tempat pon boleh balik raya. Tapi yang penting hari raya pertama tu kat tempat siapa? Haaa..Part ni aku serahkan pada hubby je la. Sebab kat umah dia cuma ada mama je kan, maka tiap kali raya pertama kita balik la dulu rumah hubby dan beraya di sana. No hal la, malam raya tu pon leh je singgah umah aku kejap kot la nak borak-borak..Hehee..then, hari esok nye ke lusa, beraya la plak rumah aku..Kan adil begitu. Tapi tu la kan, bila kahwen dengan orang dekat ni, tiap kali balik kampung kena make sure dua-dua rumah ko singgah. Sebab tu selalunya bila nak balik kampung di hari biasa, aku akan ambil extra cuti sehari. So, cukup la masa nak tidur di dua-dua buah rumah...Hehee..

Itu je la kot, nanti lepas raya aku update cite pasal raya plak. Heeee~ ^_^




Labels

Followers