Sunday, December 30, 2012

Preview : Hadiah Kahwin

Selalunya bagi orang hadiah...Tak pon tengok orang dapat hadiah banyak-banyak kan? Tak sangka kali ni, diri sendiri merasa dapat hadiah banyak-banyak dan besar-besar...Disebabkan kepenatan dan tak larat, kami hadiah tu kami susun je dulu kat bilik, dah beberapa hari pas majlis baru buka..Hehee..

Alhamdulillah..Sudah rezeki kami kan..kebanyakan wish list aku dalam entry sebelum ni tercapai..Korang ni ada riki-riki blog aku eh? Cam tau-tau je aku nak apa..hehe..Nie antara hadiah yang kitaorang terima dan sempat aku catat:

1. Kipas angin - 2 biji
- Sangat berguna walaupun kat umah yang kitaorang tinggal dah ada kipas, tapi bila sedara-mara datang bertandang nanti, mesti nak guna banyak-banyak kipas gak kan? Salah satu kipas tu siap remote control. Aku tengok harga kat kedai eletrik..Mak aiii mahai..hehe..Pe pon mekasih ye! ;>

2. Frame - 4 buah
- Macam-macam jenis frame dapat..Ada frame bismillah, assalamualaikum, frame gambar dan frame yang gantung kat dinding..Macehh..leh guna untuk deco2 umah. Hehe

3. Mug

4. Knife set - 2 set
- Yang ni termasuk dalam wish list haku! Yey yeyy...Dapat 2 set lagik. 1 kaler biru, 1 kaler hijau..Baguslah tu, kaler tema kawen aku. Hehee..

5. Coffee set
- Thanksss...Sangat berguna untuk minum petang atau bekpes..hehe

6. Glass set - 9 set
- Yang ni orang kata hadiah "general" yang pengantin terima..Memang paling banyak lah..Aku bawa balik umah sebahagian je, yang lain aku tinggal kat kampung. Hehee..

7. Pengadun kuih @ mixer - 3 set
- Baguslah korang..Memang betul2 nak suh aku rajin membaking eh? Macehh..Tapi sayangnya takde dapat adiah microwave or oven, so aku leh wat kek kukus je lah. Hehee

8. Jam dinding - 3 biji
- Sume jam ni cantik2..sukee..Leh letak bilik, dapur..etc..hehee..

9. Set pinggan - 6 set
- Yang ni pon dapat banyakkk..Tapi memang berguna..Tak payah dah beli pinggan mangkuk lagi. Cukup dah. Yey!

1o. Set mangkuk - 3 set
- Boleh guna untuk lauk-pauk dan macam-macam lagiii..!

11. Coffee maker
- Wahh..tak expect pon dapat ni..Time jamuan nanti leh guna, or maybe aku leh letak ofis ke? Hehee..12.

12. Pasu - 3 biji
- Pasu dengan macam-macam design dari seramik dan kaca. Tinggal beli bunga je untuk menghias...;>

13. Bekas makanan / tupperware - 5 set
- Alhamdulillah..bekas ni memang sangat berguna tau. Untuk isi rempah ratus dan sebagainya..Mangkuk tingkat pon ada dapat gak. Leh wat bekal gi kerja nanti. Hehee..

14. Set perkakas dapur / kuali / periuk - 3 set
- Ni pon masuk dalam wish list haku..heheee..Dapat 3 lagi kau..Suka sangat coz sume nye pon jenis tak melekat cam tefal. Lengkap dengan sudip and senduk sekali..Yeyyy..

15. Jug keetle
- Yang ni leh wat backup kalau2 jug kat umah rosak nanti, ada yang baru dah sedia menanti. Hehee..

16. Rice cooker
- Ni pon sangat berguna. Pemberian dari kawan baik kat opis. Dia tanya aku nak adiah apa. Cakap je nak ni, alhamdulillah dapat..Comel ada corak bunga2 lagi..Hik hik..

17. Blender
- Hadiah dari akak ipar tersayang. Sangat berguna gak.

18. Cutlery set/ sudu & garfu 
- Yang ni dapat sekotak siap dengan bekas dia sekali. Alhamdulillahhh..Melengkap kan barang dapur kami.

19. Pembakar roti
- Yes, boleh wat bekfast roti bakar. Hehee..

2o. Lesung batu
- Adiah paling simbolik. Hehee..Kotak besar dan balutan pon banyak..Nak angkat pon beratt..Sekali dalam isi lesung batu yang besar. Memang guna hari2 untuk memasak. Hehe..Actually aku dah ada lesung batu sendiri, so yang tu aku bagi kat budak2 umah lama aku untuk derang guna. Kita guna la yang baru kan..Hehee..

21. Pengukus
- Yey, dapat pengukus. Even bukan yang eletrik. Tapi yang ni pon ok dah..Abang aku cakap nak bagi adiah pengukus eletrik. So lengkap dah..Hehee..

22. Rak pengering pinggan

23. Buku - 3 buah
- Aku suka membaca! Buku-buku ni ada yang berkaitan agama, panduan pengantin, dan sebagainya...Tak sempat lagi pon nak baca, tapi nanti aku akan baca gak sampai habis. Hehee..

24. Lampu hiasan
- Dapat lampu dari ikea! Yeyy..Leh letak kat ruang tamu..Mesti cantik. Hehee...

25. Jug
- Dapat jug kaca bunga2..Leh guna untuk hidang air kepada tetamu. Hehee..

26. Tiket Legoland
- Oh, yang ni best! Dapat 4 tiket masuk legoland..Tapi taktau la bila nak pergi kan..Hopefully sempat pergi sebelum expired date.

27. Set cadar
- Terus je aku ganti cadar kat umah hubby dengan cadar yang baru...Hehee..

28. Wang tunai
- Ini pon dapat banyak gak..Hehee..Mekasih semua..

29. Pemanas air
- Ni pon leh guna kat umah untuk simpan air panas. Atau time jamuan, wat simpan air teh biar sentiasa panas je kan..Hehee..

3o. Bekas perasa
- Ala yang ni biasanya dia datang sekali 3 bekas...Untuk gula, garam and ajinomoto tu..Memang berguna, letak kat dapur. Hehee

31. Hair Dryer
- Even menatang ni terletak yang first sekali dalam wish list aku..Tapi adiah ni dapat dari hubby. Sebab pas buka-buka adiah tu cam kecewa la kan "alaa..takde dapat adiah hair-dryer" trus hubby pujuk "takpe, sok abg belikan syg yee" tup tup dapat lah hair dryer...jenis dan brand aku pilih sdirik. Hubby bayar je..yeyyy!

Alhamdulillah..Even pas hampir sebulan berkahwin pon still ada gak yang bagi hadiah. Itu lah orang kata mencurah-curah rezeki masuk pas kahwin kan..Time nak kawen, punya la duit mengalir macam air..Hehe..Alhamdulillah..Syukur ya Allah..













Friday, December 14, 2012

Dugaan Sebelum Majlis

Assalamualaikum...

Seperti orang-orang tua kata, nak mendirikan masjid, nak buat benda baik, memang ada je dugaan dan halangannya. Sebab Allah nak uji kita. Allah uji sebab Allah sayang. Even semua orang pon nak majlis diorang perfect dan dah buat preparation awal, tapi still akan ada gak kekurangan di mana-mana..Mungkin ada beberapa perkara negatif yang akan aku ceritakan dalam entri-entri selepas ni, tapi niat aku just nak berkongsi cerita, bukan menjatuhkan mana-mana pihak. Eh, panjang pulak mukadimah nye ye??


Ok, seperti yang sedia maklum, mak andam aku tu aku hire berdasarkan suggestion mak aku. Kedai dia kat kluang. Even jauh nak ulang alik untuk pilih baju, fitting baju dan berurusan, tapi takpela. Aku tak kisah pasal tu. Hati aku mula tak sedap dengan servis yang dia bagi bila aku bagitau nak fitting baju, dia kata belum boleh coz awal lagi. Even aku minta fitting 2 or 3 minggu sebelum majlis pon dia kata awal. Boleh fitting 1 minggu sebelum majlis sahaja coz ada orang lain guna baju tu. Dah la kitaorang ni stay KL, nak ulang alik KL - Johor bukan lah dekat. Takpelah. So, 1 minggu sebelum majlis gi la butik untuk fitting. Tapi baju lelaki dia tak repair langsung even awal2 dulu dah amik ukuran semua. Hmmm..Baju nikah pon tak nampak bayang lagi sebab dia kata tengah hantar cuci kat dobi and baju untuk aku bertandang pon lom ada coz ada orang lain pakai..Apa nih..Huhu..Just dapat fitting baju untuk resepsi and outdoor saje.


Aku bernikah pada 01.12.12, sabtu malam ahad. So, dia cakap akan datang hari Rabu untuk pasang pelamin dan siapkan yang lain-lain cam bilik dan meja makan beradap. Tunggu punya tunggu tak datang gak..So khamis cakap nak datang. Tunggu punya tunggu tak datang gak..Then jumaat lak. Cakap nak datang pagi..Aku tunggu sampai malam baru muncul. Maka terpasang lah pelamin. Oleh kerana tarikh dah dekat sangat, aku tak sempat sangat nak monitor dia wat kerja and aku busy kat dapur. Nak pakai inai lagi. Tapi silap aku gak la yang ni. Patutnya tunggu je sampai siap. Bila dah siap, dia terus je balik tak jumpa aku or explain pape. Bila aku and family aku tengok pelamin tu...uhuuu...tatau nak cakap pe. Pelamin tu 3 panel, pasang kat tengah2 ruang tamu, which is ada tiang seri kat tengah-tengah rumah tu. Maka kerusi pengantin betul2 mengadap tiang tu. So, kalau orang amik gambar bukan nampak pengantin, tapi nampak tiang je lah. And..bilik aku pon dia wat ala kadar je. Letak langsir kat kepala katil and bunga sikit..Aku expect dia akan bagi langsir untuk dinding sekali la kan.Huu..Tapi paling sedey tengok keadaan pelamin. Simple dan..taktau la nak cakap. Muka aku relax je tapi dalam hati remuk. Malam tu pon tido dengan berlinangan air mata pas ngadu kat en.tunang..


Esok pagi-pagi aku tanya dia, pelamin tu boleh repair tak? Dia kata nanti dia fikirkan. Aku kol2 tak jawab and aku sms, dia kata akan datang pas asar. Udahnya sampai ke petang tak muncul2 gak. Maka makcik2 aku sepakat nak repair je pelamin tu sama-sama. So bermula lah kerja-kerja gotong royong kami sedara mara. Thanks to you all. Aku terharu sangat. Ada yang susun2 bunga, pasang langsir, buat itu, buat ini..siapkan kerja pon dengan gelak ketawa..Time paling klaka, bila nak angkat tiang panel pelamin yang berat tu. Benda tu ada banyak and kena angkat sekaligus, kalau tak pelamin leh roboh. So bila semua dah pegang tiang. Sorang makcik aku jerit "angkat!" So semua yang pegang tiang panel tu pon angkat. Dia jerit lagi "satu!" masing2 melangkah satu langkah.."dua!" melangkah satu langkah lagi..dan seterusnya..klaka sangat..bayangkan mak-mak orang wat kerja tu..hehe..pengantin derang tak bagi wat kerja berat2, darah manis katanya..adess..dalam sejam gitu, pelamin pon siap dialihkan dan direpair. Memang puas hati. Alhamdulillah..Lega hati aku untuk menghadapi majlis malam ni..


Tapi belum lega sangat coz baju nikah yang kitaorang sewa dari mak andam masih tak sampai-sampai lagi..Aku and en.tunang dah cuak. So, aku suggest kat dia, "kita pakai baju raya je lah.." Mujur la dia ada baju melayu hitam and aku pon ada jubah hitam..Hahaa..Lawak je nak nikah baju hitam kan. Tapi en.tunang kata takpela, janji pakai baju..Hehee..So, dah siap2 la dengan baju masing-masing..Aku kol mak andam ni banyak kali pon tak pick up. Huhu..Lepas maghrib baru la dia sms, akan datang jap lagi. Majlis pas isyak nih. Sempat ke? Takpe, aku sabar je..Hampir jam 8.30 camtu, dia pon sampai, cepat2 aku tukar baju and dia mekap..Mujur la baju nikah tu ngam2 je ngan badan aku coz takde fitting pon sebelum nih. Bila dah siap mekap, aku tak bape berkenan coz muka aku nampak lain and nape bulu mata panjang sangat. Tapi nasib baik lah takde cukur kening and buat sanggul tinggi coz benda tu awal2 lagi aku cuba nak elakkan. Haram. Kalau boleh taknak la mekap tebal sangat coz nanti nak solat lepas nikah dengan suami. Takpela, malas dah nak argue.


Bila en.tunang sampai, terus salin baju kat umah sebelah. Then majlis pon bermula. Memang dugaan betul coz time tu ada perlawanan bola sepak Piala Suzuki, Malaysia lawan Indonesia. Abah aku pasang tv kat luar so orang2 yang tengah rewang leh la tengok. Takdela derang merungut tak dapat tengok bola kan. Tapi majlis tengah berjalan nih, riuh rendah kat luar..Jap jap ramai-ramai jerit.."Haa..haa..gol!" "Haaaa..!!" adeii...Bingit cam kat stadium nih. Sampai pak imam pon terpaksa kuatkan suara supaya semua orang leh dengar. Aku risau je kang time akad nikah nanti, tibe2 ada gol lak kan, mau tak terkejut nanti bakal suami aku??


But, alhamdulillah...all went well..Thank u Allah. Dengan sekali lafaz, aku menjadi milik suami aku. Bahagia nye time tu..;))


Alhamdulillah..Malam tu tido dengan tenang dan menanti hari esok..


Thursday, December 13, 2012

Setelah Bercuti Panjang...

Alhamdulillah...

Setelah bercuti panjang, berjaya gak melangkah ke ofis pagi nih...Even blur2 je coz dah lama tinggal pc and meja. Memang tido awal jam 12 malam tadi and set jam untuk bangun kul5.30 pagi..Kalau time bujang sebelum ni pukul6 lebih baru bangun untuk solat then leh sambung tido balik. Ops kantoi! Hehe..Coz umah belakang ofis je, 5minit dah sampai..Masuk kul8.30, 8.25 baru sampai..Sekarang ni dah bersuami, tinggal ikut suami, jarak ke ofis agak jauh cket. Dalam 30 minit baru sampai..Nasib la umah dekat dengan highway.

2-3 hari sebelum masuk kerja, hubby dah temankan untuk survey jalan and timing yang sesuai untuk pergi dan balik kerja. Kalau gerak kul6.30 memang jalan tak jam lagi, kalau gerak kul 7.30, hamboi jam tak ingat kat exit nak ke putrajaya and ke seri kembangan. So, time sedang elok ialah pukul 7.00 pagi..Even 2-3 hari ni drive kete hubby, tapi rasa agak awkward gak coz dah lama tak drive kete manual. Selalunya jadi bos je duk sebelah kan. Hehe..Sejuk gak la tangan time pegang stereng tu. Nasib baik ada hubby kat sebelah. Tapi next week dah kena drive sendiri lak. Huuu...T_T

Mood cuti masih ada lagi. Time keje pon asyik nak msg2 ngan hubby je cam time bercinta dulu..2 minggu duk umah nampak muka dia je, bila kat opis jadi rindu lak..huuu..ops, terlayan mood jiwang lak. Pasni banyak entry cite pasal majlis kawen aku..suke duke klaka sume ada...tersenyum2 je bila ingat balik. Pe pon, mendirikan rumah tangga tu memang best! ^_^



Labels

Followers