Tuesday, November 19, 2013

Ubat/Vitamin Bagi Ibu Hamil


 Assalamualaikum..

 Kali ni entry berkisar berkenaan vitamin-vitamin yang seharusnya ibu hamil ambil sepanjang tempoh kehamilan..Umum dah tau kan yang ibu hamil takleh ambil ubat tanpa prekripsi doktor. 

Trimester 1
- Aku pernah wat check up sekali kat private..Dia takde la check sangat pon. Then vitamin yang dia bagi ialah acid folic, pil kalsium dan ubat tahan muntah..Aku makan yang acid folic je. Yang pil kalsium ada gak la makan tapi tak habis. Hehee..
- Then bila check up kat government, memang dia sangat details. Sebab tu lama. Takpela lama, bukan selalu pon kan. Janji ibu dan baby sihat. First trimester ni slalunya dia bagi sejenis je vitamin iaitu acid folic. Saiz dia pon lagi kecik dari yang dijual kat lua tu. Celah gigi je kalau nak telan pon. Hehe..Sehari ambil sebiji.

Trimester 2
- Masuk trimester kedua, atau 3 bulan ke atas..Doktor bagi aku makan kapsul kaler merah pekat untuk telan. Dah la besar gedabak weh..Nama vitamin tu Zyncofer. Sehari ambil sebiji je. Tapi memandangkan aku ada masalah nak telan ubat kan, aku leh prefer ubat tablet. Leh kunyah-kunyah. Bila dapat menatang ziyncofer ni terkulat-kulat la aku nak telan. Sebab dia kapsul, aku kena buka dulu, tuang isi dalam cawan, then bancuh cket dengan air, kacau-kacau bagi sebati baru minum..Kalau yang pernah rasa mendalah serbuk dalam kapsul tu, tau la camne dasyat nya rasa dia..Hubby pon takleh tengok aku makan ubat camni depan dia, nanti dia yang nak termuntah...ahahahaa..Bau aku tak kisah sangat, bab rase ni memang melekat la kat lidah and anak tekak. Kadang-kadang terpaksa telan dengan air manis kalau dah takleh blah sangat. Korang jangan nak cakap aku ngade-ngade payah nak makan ubat, dah sejak azali lagi camni..Tapi aku redha..huhu..

 

 

- Bila cukup sebulan, next check up kena pergi klinik lagi. Then aku tanya nurse tu takpe ke makan ubat kapsul ni keluarkan isi dia? Nurse cakap sepatutnya kena telan terus, sebab ubat kapsul memang dia design camtu, then bila dah sampai perut, barulah coating ubat tu mencair..kira derang dah kaji la cmne ubat tu berfungsi. Kalau macam aku dah telan awal, so belum sampai perut, isi dia dah terkeluar dulu, kurang la keberkesanan nya..dan dikhuatiri gak boleh jadi penyebab gastrik..Awww~
- Bila jadi camtu, aku tanya nurse ada tak ubat lain yang sama jenis ngan zyncofer ni tapi tablet? Nurse cakap ADA. Phewwww~~~ Lega denn..tapi tablet tu ada 4 jenis la kena telan. Acid folic, B Complex, Iron Tablet dan Ascorbic Acid. Tak kisah la coz saiz dia keci-kecik. Dan aku suka yang Ascorbic Acid tu sebab rasa dia macam vitamin c perisa oren..manis2 je..hihi..syukurrrr~ 

 

- Bila dah siap check up, tunggu kat kaunter farmasi untuk ambil ubat. Pas dapat ubat, aku tak check terus je balik..Sampai umah terus landing, baru la dok belek-belek ubat yang dapat kat klinik tadi..Sekali farmasi bagi salah ubat la..Zyncofer lagi! Adehh..Aku dah letih seharian duk klinik tadi, malas tul rase nak patah balik...fikir punya fikir, takpela, terus aku bergegas balik ke farmasi tu dan minta tukar ubat. Alhamdulillah dapat...Kalau tak, bercinta la aku nak habiskan zyncofer tu lagi sebulan..huhu..
- Oh, ubat Trimester 3 belum update lagi coz aku tak habis lagi trimester 2..ekekeee~






Thursday, November 7, 2013

Pengalaman Trimester Pertama






Assalamualaikum..

Kali ni nak story berkenaan fasa kehamilan. Fasa kehamilan terbahagi kepada tiga iaitu Trimester Pertama (Minggu 1-12), Trimester Kedua (Minggu 13-28) dan yang terakhir iaitu Trimester Ketiga (Minggu 29-40). Tigu bulan pertama iaitu trimester pertama adalah merupakan tempoh yang paling penting kerana ia tempoh untuk pembentukan janin. Sepajang 60 hari yang pertama, kebanyakan organ bayi baru terbentuk. Pada trimester ini bayi yang belum lahir amat sensitif pada persekitaran kimia, ubat dan virus yang belum menyebabkan kecacatan.


Pada kebiasaannya, tempoh 3 bulan pertama adalah waktu paling melemahkan dan melembikkan bagi wanita hamil. Hahaa..Apa punya ayat aku guna. Aku cerita ikut point la senang kan.

Mabuk dan Muntah
- Dalam tempoh ini selalunya ibu hamil akan diserang mabuk dan muntah yang teruk. Hidung menjadi teramat sensitif. Takleh nak bau tumis-tumisan, bau terlebih wangi, bau terlebih busuk. Semua nya jadi serba tak kena dan alahan. Alhamdulillah, aku masih boleh masak dan bau kalau aku sendiri yang masak. Tapi kalau terbau masakan dari rumah jiran-jiran, nauzubillah rasa nak maki-maki je dalam hati..aku pernah terbaca artikel, bila awal-awal mengandung ni, perut dan badan kita penuh gas dan angin. Tu yang jadi loya. So, untuk kurangkan rasa loya, kena makan dalam portion yang sikit tapi kerap. Makan roti ke, biskut je, jangan biarkan perut kosong. Aku selalu make sure bekalan roti aku sentiasa ada. So, time nak pergi kerja, dalam kete leh makan, kat opis leh makan, time balik keje pon leh makan..Dalam seminggu tu, memang tak pernah putus la bekalan roti..Dan elakkan makan asam! Berasid! Memang la sedap kat mulut, tapi bila tiba kat perut lagi la buat kita rasa nak muntah..Pernah time hari raya, hubby ajak kawan-kawan opis dia datang rumah. So, untuk jamuan aku buat la sup satu periuk besar untuk soto, bihun sup, etc..Ok, itu kali terakhir aku jamah sup coz pastu aku terus rasa nak muntah bila bau sup. Tapi pas 3 bulan dah ok, takde alahan dah dengan bau sup dan lain-lain..Hehe..Alhamdulillah gak coz aku takde la muntah teruk-teruk. Just rase loya dan kurang selera makan. Makan nasi pon separuh je dari biasa. Ok la dari sesetengah orang yang tak boleh nak menjamah makanan langsung.Sepupu aku dan kawan aku sampai berhenti kerja coz mabuk teruk time pregnant. Yela, time kerja asyik cuti je, last-last berhenti terus. Ada gak member aku nak muntah bila tengok dapur, terbayangkan makanan, driving, tengok orang gemuk, tengok orang peregnen cam dia pon leh mabuk..Pelik kan? takde yang peliknye bila mengandung coz hormon pon tak stabil. Orang pon pelik tengok aku ni steady je macam orang tak mengandung. Maby ikut baka mak aku kot, dia cerita time dia mengandung kelima-lima anak dia dulu pon takde mabuk or alahan teruk..Hehe..Ada kaitan ke? Tapi bahagian masing-masing kan..Syukur alhamdulillah..

Cepat Letih
- Hohh..yang ni memang..Sebelum tau aku pregnant lagi dah terasa letih yang amat. Nasib baik la bilik aku kat ground floor. so tak payah susah payah turun naik tangga. Tapi kadang2 bila ada urusan ke, training ke, kena gak naik floor atas. Time ni rasa letih gila..Nak menapak satu persatu anak tangga tu macam bawa beban berkilo-kilo..Sampai atas je dah mengah. Nak berjalan jauh pon dah mengah.

Cepat Mengantuk dan Rasa Malas
- Bila dah rasa letih je, maka rasa mengantuk pon ikut sekali..Kat rumah rasa nak melepek dan tidur awal je. Walhal takde la buat kerja apa sangat. Nak kemas rumah pon kadang-kadang tak larat. Nasib baik la dapat hubby yang rajin. Dia memang takleh tengok rumah tak bermop, berkemas, nanti dia akan kemas sendiri..Hehe..Rasa malas tu membuak-buak sampai mak aku tegur, jangan malas-malas nanti baby ikut gak..Ok, tak malas dah. Haha!

Asyik La Nak Terkucil
- Walau minum air takde la banyak pon, tapi kejap-kejap nak pegi toilet..kejap-kejap nak pegi toilet..Tidur malam pon asyik terganggu dek nak bangun pergi toilet..Huhu...

Rasa Cramp Kat Perut
- Perut rasa sengal-sengal macam nak period tu..Maby time tu proses pembentukan bayi kan, maby baru nak menempel kat rahim.

Ubat-ubatan 
- Awal-awal kehamilan ni elakkan telan sebarang ubat tanpa prekripsi doktor. Kalau pergi klinik pon, doktor akan bagi makan asid folik je. Penting tau asid folik tu untuk tumbesaran baby dan mengelakkan kecacatan pada bayi..Aku sebelum pregnant pon dah amalkan makan asid folik sebiji sehari. Amik kat klinik panel hubby, free je. Dia pon aku suh makan sekali. Sebab katanya bagus untuk kesuburan lelaki. Eh? Ntahla..hehe..Kalau ada demam2 or kencing kotor, doktor bagi antibiotik je. Tu pon yang sesuai untuk ibu mengandung. Kurangkan bermekap, jangan sapu losyen ke, minyak angin ke walaupon kat kepala coz benda tu boleh meresap ke kulit. Aku tak bermekap langsung pon coz malas. Haha! First check up dulu, doctor detect aku kena kencing kotor. Bagi antibiotik suh makan tapi aku tak sentuh langsung pon. Check up kedua doctor bebel nape kencing kotor ada lagi..Aku cakap la ubat ada lagi sikit tak habis, padahal memang tak makan langsung..Pastu aku makan antibiotik tu, alhamdulillah next check up takde dah kencing kotor dan everything is fine..

Hati Cepat Tersentuh
Aku ni boleh la dikira sebagai wanita yang hati kental gak. Ceh, kental la sangat. Hahaa..susah nak nangis, tapi kalau nangis gak, aku make sure bukan depan orang la..Tak macho la nangis depan orang. Hehe..tapi ada sekali tu aku tengok drama melayu kat tv tu..Dia punya sedih tu sampai teresak-esak aku nangis depan tv..Hohh, bikin malu..Walau pon takde orang lain time tu, tapi malu la dengan diri sendiri..Huk huk..Siap cerita kat hubby cite tu sedih sangat dan makan dalam...Bila teringat je cerita tu, rasa sebak balik..Cess..Ini memang bukan aku. Pastu cepatlah hati tersentuh. Hubby cakap cket, nak merajuk. Kadang aku yang salah pon aku yang merajuk. Ish ish...Hampir tiap hari la ada je benda wat aku jadi merajuk. Nasib la dapat suami yang rajin dan pandai memujuk..Penyabar lak tu..Sesuai la dengan nama dia yang bermaksud "Sabar dan Berakal". Alhamdulillah..Syukur..Kadang2 aku cuba gak kontrol perasaan tu..Huhu..Jangan ngade2 plishh..


Ok, itu je kot..Nanti kalau ada yang aku ingat, aku tambah lagi..Sebab sekarang sedang menikmati Trimester Kedua..Perut sentiasa lapoooo..Wohooo~









Labels

Followers