Thursday, November 22, 2012

Wedding Theme

Solemnization (Nikah) 
White + Soft Pink + Marroon

 

 




Reception (Majlis Belah Perempuan) 
White + Tiffany blue + Green



Reception (Majlis Bertandang) 
Gold + Lilac + Purple 



 

9 Days To Go...

ye..
9 hari lagi..
Bakal bertukar status "Puan".
dup dap dup dap..
eh, takdela..
cool je ;)

Sepatutnya aku nak wat entry ni semalam, 10 days to go..Tapi tak berkesempatan lak kan. So aku wat hari ni jadi lah 9 days to go. Kejap je, pejam celik pajam celik..minggu depan dah majlis nye..yeay..Perasaan sekarang?

Of course la excited!! Korang yang dah berkahwin mesti pernah rasa camni gak kan? Hehee..Berdeba tu takde lagi. Kot dah time nak akad nikah nanti baru timbul rasa berdebar tu. Hehee..Ada risau cket2 coz selagi lom settle majlis, selagi tu la ada benda tak done lagi kan. Kelmarin aku baru siapkan Guest Book untuk aku dan bakal adik ipar aku. Majlis kitaorang kan sekali, so aku wat kan sekali. Nanti la next2 entry aku wat entry pasal preparation kahwin and DIY tu...Bila dah dekat majlis ni, tiap minggu la balik kampung wat apa yang patut. Door gift untuk tetamu pon DIY gak. Bagi kepek pisang home made. Hehe..Rasa lah air tangan pengantin nanti ye. Tapi pengantin tolong pack2 je, tak menggoreng. Hehee..Tapi jenuh gak bila kena pack sampai beribu..Lom lagi gift sampingan yang lain.

Weekend ni baru nak gi fitting baju. Aku memang takde masalah. Maintain je. Eceh. ;p Takut en.tunang je tak muat coz tengok dia hepi memanjang, badan pon cam dah bam2 cket walaupon hari2 exercise. hehe..Pastu baru nak gi cari baju untuk outdoor coz sebelum ni kan aku dah pilih gaun putih kembang cam ala-ala princess tu, tapi mak ayah aku tak berkenan, dah la takde kemelayuan, pastu cam kristian plak kan. Tapi aku tetap nak en.tunang pakai kot. Hehee..Segak gitu. Harap ada la baju yang sesuai nanti..Aku tak kisah pakai baju pape pon.

Barang-barang aku pon dah pindah cket-cket ke rumah en.tunang. Nasib la rumah tak jauh sangat dari tempat aku kerja and tinggal sekarang ni. So bila ada masa, aku bagi dia amik barang2 aku pindah rumah dia. Mana yang dah tak perlu, buang je atau pon sedekah kat umah sekarang. Rumah en.tunang dah lengkap ngan perabot and barang eletrik yang asas. Masuk cuci kaki je lah nanti. So, washing machine tu aku nak bawa balik kampung la. Leh bagi abang aku pakai coz dia pon baru kahwin kan, banyak lagi barang takde. Rice cooker sume tu sedekah je kot. Tudung nikah tak cari lagi, tudung2 untuk baju pengantin..Ala, pinjam jela mak andam. Jimat ;)

Door gift untuk kawan2 tak cukup lagi..Sebab aku wat kan sekali untuk kawan2 abang aku..Yela, bila berkahwin melibatkan ramai pengantin, bertambah banyak benda nak difikirkan. Tapi takpe, seronok! Meriah! Hehe..Pengapit dah cari..Kek dah tempah..Katering untuk menu makan berdamai makcik2 aku la settlekan, bagi duit je..Hehee..Bunting baru nak amik minggu ni. Maceh kat Pn.Aini geng sekolah kitaorang sebab sponsor bunting. Hehee..Eh, aku ni asyik nak tergelak2 je dari tadi nape? ;))

Perancangan selepas kahwin sudah difikirkan. Tempat honeymoon pon dah ada. Tapi aku risau camne nak gi kerja nanti. Ikutkan hati nak je merempit naik motor tapi en.tunang tak bagi. Dia suh bawa kereta dia. Alahai, selalu jadi bos, tetibe2 kena jadi driver so aku cam cuak2 sebab dah lama tak drive. Kalau bawa kereta auto tak kisah lah ;) Tapi dia dah pesan awal2, pas kawen takleh balik lambat. No and Never. Amboi. Hehe..Sekarang pon dia cam bising2 gak, tapi aku layankan je. Kalau merajuk, pujuk la balik ;) Alhamdulillah, kitaorang tak pernah bergaduh. Merajuk2 manje tu ada, tapi jarang kot. Ada pon, merajuk la bape minit, pastu dah ok ;) Hopefully kekal la camni sampai bila-bila kan? Aminn...Maybe dua2 pon anak no.2 so perangai lebih kurang je and flexible. Bersyukur dapat bakal suami yang pemaaf dan suka meminta maaf. Walaupon tersalah cakap sikit, cepat2 dia minta maaf. Kalau dapat laki yang ego, mau makan hati je aku nanti. Hehe..

Hopefully majlis ni berjalan lancar. Kalau ada terkurang terlebih, aku minta maaf awal2..Seronok kalau dapat tengok kawan2 turut meraikan hari bahagia kita kan? Tapi aku faham, kalau yang jauh2 tu, agak susah la kan. Takpe, doa kalian pon dah cukup ;) Agak terkilan coz nenek dah atuk takde untuk bersama-sama meraikan hari bermakna ni. Atuk aku baru meninggal 2minggu lepas ;(..Rindu atuk...T_T...Moga arwah atuk tenang di sana..Amin..Kitaorang sangat2 berharap leh dapat baby cepat. Hehee..Jeles tengok anak2 member sume dah besar2..Insya Allah kalau ada rezeki cepat, kami bersyukur sangat ;)


Monday, November 19, 2012

Wedding Gift Wish List

assalamualaikum... hamboiii tajuk... siap ada wish list bagai.. kot2 la ada yang tersangkut.. memang hepi tak terkata.. hahaa! Biasalah, nak dekat2 majlis ni, banyak la angan2 nye kan..hehe..angan2 untuk dapat hadiah kawen pon mesti ado..hehe...kan best kalau leh dapat....


1. HAIR DRYER







Kan best kalau dapat adiah hair dryer...Sebabnye rambut aku panjang dah hampir paras pinggang nih...Kalau ada hair dryer cepat cket rambut kering kan? Tak la kelam kabut nak gi keje nanti..Pas kawen dah pindah umah jauh cket..Kena bersiap awal. Umah sekarang ni, masuk keje kul 8.30, 8.25 baru aku gerak gi opis..kikiki..

2. KNIFE SET .......pastu dapat set pisau lak..pilih je pisau saiz mana nak guna..bertambah-tambah rajin la ke dapur..aiceh!
3. SET PERKAKAS DAPUR ....combine lak dengan set perkakas dapur nih...memang heaven!
4. KUALI TEFAL ......tapi kalau tak dapat 1 set, 1 piece kuali ni pon cukup bersyukur dah. tapi nak brand tefal tau! sebab kuali tak melekat..ekeke..
5. BUKU RESIPI 365 ......Buku ni memang dah lama aku usha..tapi idok la terbeli-beli..dapat membantu gak ni..kot la idea dah blank kan..hari-hari memasak, sampai tatau nak masak pe lagi menu untuk hari seterusnya..leh la refer kat buku resipi ni...kikiki...
6. MICROWAVE OVEN ...ini adalah microwave oven...leh guna fungsi microwave..leh juga guna fungsi oven..so jadi la microwave oven..kot ada makanan tak habis, leh masuk dalam fridge..pastu nak makan, panaskan je guna microwave..hehe..nak wat ayam golek pon leh ni.

7. PENGUKUS ELETRIK .....haa..ni plak pengukus eletrik..sangat berguna ni. nak wat apam polka dot dot pon leh. apatah lagi ikan masak stim..yummy~ kalau tercapai wish aku nih, alhamdulillah...kalau tak tercapai, akan aku usahakan untuk capai sendiri...hehehe..;p

Thursday, November 8, 2012

Nasihat Untuk Bakal Pengantin


Biasanya bila dah dekat dengan hari bahagia, memang banyak lah nasihat dan tips-tips yang kita dapat dari orang sekeliling..Nasihat tu kebanyakannya berguna dan ada gak sebahagiannya hanya dengan tujuan untuk mengusik sahaja.. 

Semalam abah kol bagitau dia dah jumpa tok imam @ kadi yang bakal menikahkan aku nanti..Sebenarnya sebelum ni aku ada suarakan kat abah akan hasrat aku nak dia sendiri yang nikahkan  aku nanti, tapi abah menolak coz tak biasa kot. Takpela, janji nikah kan. So, sambung cerita, time jumpa pak imam tu ada lah beberapa pesanan yang dia pesan kat abah....

1. Pengantin lelaki time majlis akad nanti bawa duit RM150...RM100 untuk pak imam, RM20 untuk saksi akad pertama, RM20 untuk saksi akad kedua, RM10 untuk pendaftaran. Duit tu kena la letak di dalam satu sampul, so senang la pak imam tu nak agih-agihkan nanti...Ni kalau kawasan aku la, kawasan korang tak tau la cmne. Kot lain plak ke.


2. Pengantin perempuan pakai baju biar menutup aurat, jangan pakai ketat2 walau nak berfesyen pon. Jangan pakai gaun pengantin kaler putih tu yang sekarang macam dah jadi trend lak time outdoor atau bergambar kat studio je nak pakai gaun dan kot..Memang tutup aurat, tapi ketat dan tiru budaya kristian time derang kawen. Berkahwin nak dapat barakah bukan tambah dosa...Tak mekap takpe, janji tutup aurat..Glup! Terpaksa la aku cancel gaun pengantin yang aku dah tempah kat mak andam tu..Baru berangan nak jadi cinderella atau princess time outdoor nanti...Siap dah beli inner harga RM74 lagi..huk hukk..Tapi sebenarnya bersanding tu pon ikut adat hindu kan? So, camne tu? Haa..Ikutkan kitaorang memang takmo sanding langsung, tapi ikut kan keluarga...Huu..Yang penting wat simple2 je, takde renjis2, apa sume tu lah.


3. Sebelum akad nikah, pastikan kedua-dua pengantin ada air sembahyang..Lepas akad nikah, terus wat sujud syukur dan solat sunat nikah...Berjamaah dengan isteri lagi bagus. Kalau malu nak wat depan orang ramai, wat dalam bilik pon takpe. Lepas dah solat nikah, baru gi balik kat tempat akad tadi kalau nak wat acara batal air sembahyang.


4. Jumlah mas kahwin seeloknya lebih tinggi dari hantaran coz mahar tu yang menjadi hak mutlak isteri dan itu yang diwajibkan dalam Islam. Tapi orang kita ni selalunya terbalik, selalu mas kahwin ikut kadar yang ditetapkan je, wang hantaran lak dia minta banyak2..Padahal wang hantaran tu hadiah suami kepada isteri je. Sepatutnya hadiah tu tak boleh diminta2, ikutlah berapa ikhlas dia nak bagi kan..Melainkan Kelantan atau Terengganu kalau tak silap aku, mas kahwin derang tu lah wang hantaran untuk perempuan..Kalau silap, aku mintak maaf.

Sesungguhnya perempuan yang baik itu adalah yang rendah maharnya…..
Sabda Rasulullah SAW

” خير النساء أحسنهن وجوها أرخصهن مهورا “

أخرجه أبن حبان من حديث أبن عباس


Ertinya : “ Sebaik-baik wanita adalah yang elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya

” ابركهن اقلهن مهرا “

Ertinya : “ Seberkat-berkat wanita ialah paling sedikit maharnya”

Rasulullah SAW juga bersabda maksudnya :

“Sebaik-baik maskahwin ialah yang lebih rendah “. ( Riwayat Abu Daud )

Dan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya “.
( Riwayat Ahmad )

Bagi aku, jumlah mahar tu ikutlah bape laki tu nak bagi. Kalau ikut negeri johor, RM22.50 je, nak bagi jumlah tu pon alhamdulillah, nak bagi lebih pon alhamdulillah...Sebaiknya elak bagitau orang berapa jumlah hantaran, kalau hantaran tu tinggi, takut timbul riak lak. Kalau hantaran tu rendah, bimbang jadi umpatan lak. Kalau rahsia, takde la orang tau berapa kan. Sendiri dapat, sendiri guna, sendiri simpan lah.

so, aku sambung lagi nasihat-nasihat lain yang aku dapat dari kawan-kawan aku...


5. Jangan seronok sangat dengan majlis sampai tinggal yang wajib. Sesetengah pengantin selalunya perempuan, bila bersanding tengahari, of course la make up pon kena siap awal2 kan..Pas bergambar, bersanding semua, sibuk nak outdoor lak. So bila masa nya nak solat zuhur tu? Kadang-kadang dah nak maghrib baru siap outdoor and balik rumah, bila nak solat asar tu? Ingat, solat bukan boleh qada suka-suka hati je..Berdosa besar nanti. Harap-harap dijauhkan dari perkara-perkara macam tu kan..Insyaallah time aku nanti zuhur masuk awal. So boleh perform solat dulu sebelum majlis bermula and nikah pon pas isyak.


6. 10 tahun pertama perkahwinan adalah tempoh mengenali pasangan masing-masing...Ni nasihat dari orang senior lah. Bukan 10 bulan or 10 hari..So sepanjang 10 tahun tu memang adalah gado2 sikit, itu tak kena, ini tak kena, and kalau ada anak-anak pon, baru nak membesar. So, memang kena banyak bersabar and banyak cabaran..Tapi bila dah lepas tempoh 10 tahun tu, insyaallah takde dah gadoh2 or masam muka..Dah leh terima keburukan dan kebaikan pasangan masing-masing, dah leh faham diri dia camne..


Itu je, kalau ada lagi, nanti aku update lagi ye ;)

 

Tips Interview Kahwin : Pejabat Agama Batu Pahat

Assalamualaikum... Ok, lepas selamat amik keputusan HIV minggu lepas. And confirm2 la result nye lulus kan? Alhamdulillah...then terus balik kampung untuk proceed interview dan hantar borang kebenaran berkahwin kat Pejabat Agama Batu Pahat. 

Memandangkan aku dan en.tunang berasal dari daerah yang sama, so senang la cket urusannya. Leh pegi pejabat agama sama2.. Hari isnin tu amik cuti then terus gerak gi Pejabat Agama. Sekarang kan musim hujan kan, so pertengahan perjalanan tu ikut jalan Seri Gading..Jalan raya dah ditenggelami banjir and jammed. Yela, pagi isnin orang sibuk nak pegi keje lagi. Kete lain duk tepi je tapi en.tunang aku slumber je redah. Kang lambat lak sampai kalau nak tunggu2 kan...Alhamdulillah selamat sampai. Ada lak doc yang aku terlupa nak wat copy iaitu surat akuan bujang..Nasib baik kat pejabat agama tu memang ada sediakan servis potostat. Sekeping dia caj 20sen. Then terus naik tingkat atas, ambil no. and submit borang. Ambil 1 nombor je untuk sepasang bakal pengantin. Lepas submit borang and cek dokumen, proceed dengan interview kat tingkat bawah. Biik sebelah receptionist je. Tapi bilik tu cam ofis la, and tempat interview tu kat depan derang. So time ko interview tu ramai la yang memerhati. Malu je kalau tak dapat jawab wei..Alhamdulillah, senang je soalan. Markah penuh dapat. Kalau datang dengan pasangan, masuk sekali la time interview. Dia akan tanya bakal pengantin laki dulu, so yang perempuan dah tau jawapan, kurang la sikit nerves nye. Hehe..Alhamdulillah..Lepas setel interview, pegi balik tingkat atas, serahkan borang interview tu kat Kaunter 1, wat pembayaran RM17 untuk proses, then staf tu akan bagi satu dokumen untuk korang serahkan kepada pak imam@kadi yang akan menikahkan korang nanti. Tapi kat pejabat agama ni memang sume borang pon kena bayar kan? nasib baik la murah. coz member2 aku wat tempat lain, derang ambil borang pon free je. Kadi ni pon bukan sebat ambil sape2..Setiap mukim ada kadi masing2..Yang tu, aku minta tolong ayah aku uruskan. Tapi pas settle sume tu memang rasa LEGA! Yey, dah leh kawen!! Huh huhh..Kurang sikit rasa beban kat bahu and kepala ni coz tinggal majlis akad je nanti, walaupon ada lagi benda2 kecik lain yang kena setelkan, at least perkara penting ni dah selamat...Alhamdulillah... 

Nak tau soalan bocor? Ni diaaa..hehe..sama je untuk semua bakal pengantin di kawasan Pejabat Agama Batu Pahat..pejabat agama lain aku taktau la plak..Tapi soalan lebih kurang je and ada yang tak payah interview pon. 


Thursday, November 1, 2012

HIV Test : Result Kini Sehari Boleh Diperolehi

Assalamualaikum...

Merujuk kepada entry aku sebelum nih -->klik berkenaan result HIV Test yang mengambil masa sebulan untuk diproses, so hari ni result aku kuar. Klinik takde kol pon, tapi masa wat test sebelum ni dia ada bagi kad and tulis tarikh and waktu appointment untuk ambil result tu..Sampai2 je doktor takde lagi coz kitaorang dibagitau yang dia kuar, ada kes kecemasan. Nak amik dengan nurse takleh lak. So nak taknak kena tunggu gak la, hampir 2 jam menunggu, doktor pon masuk. Terus panggil masuk bilik dia.



Doktor : Nak ambil result ye
En.Tunang : Ye, doktor.
Doktor : Ni keputusannya. Dah boleh kawen.
En.Tunang : Tersenyum - senyum
Doktor : Sekarang prosedur yang terbaru, tak payah dah tunggu sebulan. Boleh dapat dalam hari yang sama. Prosedur yang awak berdua ni kita dah tak pakai dah coz pihak atasan suruh tukar lagi.
Aku : Laaa..yeke?
Doktor : Saya pon dah pening asyik tukar2 prosedur je. Hehe..

Actually, dia bukan la doktor tapi MA (Medical Assistant). Kat klinik kerajaan selalunya jarang ditempatkan doktor melainkan untuk kes-kes berat. Taraf MA ni lebih kurang je dengan doktor. Pas amik result tu yang tak sampai pon bape minit, tapi kena tunggu 2 jam, kitaorang pon balik. Dalam hati aku sabooo je lah. Time kitaorang apsal la kena tunggu sebulan. Kira cam batch kitaorang ni first and last la guna prosedur yang amik masa sebulan tu. Takpela, yang penting dah selesai. Yahooo..Let's move on to the next step.


Untuk bakal-bakal pengantin yang lom wat lagi test tu, don't worry lah coz result korang leh dapat hari yang sama. Tak payah la tunggu lama untuk daftar kat Pejabat Agama plak kan.



Labels

Followers