Tuesday, February 17, 2015

Rawatan Nebulizer dan Sedut Kahak Baby



Assalamualaikum...


Lamanya tak update blog..Kali ni pon nak citer pasal kisah yang dah lama terperap dalam draft. hehe...Kisah beberapa bulan lalu..gambar pon takde coz tak sempat nak backup dari handphone..huhu..


Hanan dah hampir seminggu demam..Suhu badan nya on off..Kejap ok, kang menjelang malam panas balik...Ada satu ketika sampai 38.5..Mujur ada termometer digital, mudah nak sukat suhu anak kan..Memang merengek je la, tidur pon tak lena kejap kejap terbangun..Then aku sentiasa tuam badannya dengan air biasa atau air asam jawa..Alhamdulillah, menurun sikit suhu nya..Bila demam camni, makan taknak, menyusu pon taknak..Makan susut badan anak ummi..Huhu..


Aku ada bawa klinik dekat dengan ofis, coz nak try ubat kat situ kot serasi dengan hanan kan..Lagipon dia memang doktor kanak-kanak..Dapatlah ubat demam, ubat clear kan hidung dan ubat batuk. Dia kata kahak hanan ni banyak sangat..So dia bagi ubat yang leh cairkan kahak dan keluar ikut najis..Tapi dah 2-3 hari tak reda gak batuk hanan..Alhamdulillah demam nya dah ok sikit, suhu dah tak panas sangat dan nak gak la menyusu walau tak banyak, nak main-main..


Ada gak dua tiga kali aku wat tepuk precussion dan steam tu, tapi yang keluar cuma hingus je, kahak takde..huhu...hanan macam dah pasrah je bila aku wat gitu, mula-mula je menangis pastu dah penat agaknya just merengek je..Selalunya aku buat guna periuk nasi, isi air, leh tambah bawang putih seulas atau garam sikit untuk bertindak sebagai antibiotik. Tapi air je semata-mata pon boleh..Satu sesi dalam 20-25 minit..Ok la lepas wat tu dia macam lega sikit, tapi kemudian batuk-batuk dia datang balik menandakan masih ada kahak lagi.


So Sabtu tu dah nekad nak bawa hanan gi Klinik Nadir yang famous kat Wangsa Maju tu..Nak buat neb dan rawatan sedut kahak. Call klinik tu, hampa coz dibagitau yang dr.nadir bercuti sampai 23feb..Takkan la nak tunggu sampai tarikh tu, lama sangat..yang ada doktor lain iaitu dr.halim..Kitaorang cari dulu sekitar kajang, tapi kebanyakan klinik cuma ada wat neb je, takde yang sedut kahak tu. Neb cuma mencairkan kahak dan melancarkan salur pernafasan baby je bagi dia mudah bernafas tapi kahak still berkumpul dalam tu. Dan banyak klinik buka separuh hari je. So, terus kan je la perjalanan ke Klinik Wangsa dr.nadir kat Wangsa Maju tu..Gigih tempuh jem..Sejam lebih gak la baru sampai.


Sampai-sampai je penuh orang kat kerusi. Tapi kalau aku baca kat blog-blog, diaorang sampai beratur keluar klinik dan ambil no.giliran..yang ni ok sikit kot, tak payah ambil no.giliran..Memang ramai la yang bawa anak-anak kecik nak wat rawatan tu..Baby 2-3 bulan pon ada..Memanjang dengar suara baby menjerit je kat dalam bilik doktor. Tu fenomena biasa. Tunggu punya tunggu, giliran tak juga kunjung tiba..Aku rasa tak ramai orang tapi tak gak dipanggil. Ada gak yang baru masuk, tapi boleh terus jumpa doktor. So pada firasat aku diaorang dah datang dulu, then tau lama lagi nak dipanggil, so diaorang kuar makan2 dulu kot..Dari kul4 kitaorang tunggu, sampai kul6.30 baru nama dipanggil..Ko bayangkan dekat 3 jam menunggu! Tapi ye la kalau seorang buat rawatan, dia dah ambil masa berapa lama kan..


Mula-mula dipanggil, doktor akan check dulu sejarah baby tu, tanya bersalin normal ke ceaser, pernah masuk hospital tak, bla..bla..doktor sangat baik dan lemah lembut..pastu hanan dibawa ke tempat untuk buat nebulizer..mula-mula dia nangis gak maby tak selesa, pastu boleh lak terlelap! mengantuk tunggu lama kot..


Dah selesai nebulizer, sesi sedut kahak dan hingus lak. Sebelum tu, baby dibedungkan dulu supaya dia tak meronta-ronta time proses berlangsung. Aku pegang badan hanan dan hubby pegang kepala dia. Doktor buat dengan lemah lembut je. Masukkan tiub kecil dalam tekak dan hidung. Memang banyak la hingus dan lendir yang keluar. Kesian gak tengok dia menangis-nangis sambil ada tiub dalam tekak. Tapi umi nak anak umi cepat baik..Tahan ye sayang..Tapi lama-lama dia ada gak terlelap..hahaa! Dah tak tahan mengantuk sangat la tu..Selepas selesai, dibekalkan ubat galak batuk dan ubat cairkan kahak. Doktor ada gak ajar cara-cara wat tepuk precussion tu kat rumah.


Alhamdulillah, malam tu hanan tidur dengan lena, takde terjaga-jaga lagi.. 2-3 hari pastu hanan dah beransur sembuh dan kuranglah bunyi kahak dia.Syukurrr..;)




Friday, February 6, 2015

Happy 29th Birthday Husband

Assalamualaikum..

Curi-curi masa kejap untuk update blog..Hati nie sebenarnya risau mengenangkan abah di hospital..Semoga Allah beri kesembuhan kepadanya..kurangkan kesakitannya..amin..


8 January 2015 yang lepas adalah birthday zauj, husband, suami tersayang..hehe..maka nya sebelum hari tu menjelang, dah macam-macam la timbul idea camne nak celebrate.Aku plan nak wat surprise party je. Means ajak je la kawan-kawan dia datang rumah then bawa kek kan..Tapi time tu adalah weekdays dan ramai kawan dia kena kerja shift plak.

So, kita move on lah ke agenda seterusnya iaitu celebrate sendiri je. Tiap kali lalu highway depan rumah ni, aku asyik la dok mengusya restoren Laman Grill ni..macam best je kan. Bukan macam, tapi memang best kot. Aiceh! So tanya pendapat kawan-kawan yang pernah makan situ, mostly cakap tempat tu best dan makanan sedap. Ada gak yang cadangkan western food dalam Bangi Gateaway, tapi tempat tak berapa nak romantik lak. Ok lah, Bangi Gateaway tu kita simpan untuk lain kali ye. Hehe..

Malam tu lepas dah balik kerja, terus ajak dia bersiap-siap.

Hubby bagitau bos dia ada bagi kek untuk bawa balik sempena birthday dia..So aku cancel la nak pergi cari kek pas balik kerja..Tapi bila sampai rumah, tengok-tengok kek dah jadi camni.............


 

 Alahai, sian nye. Tapi bleh makan lagi dn rasanya sedapp..Kek layer pandan. Hubby kan pergi kerja naik motor, dan tadi hujan renyai-renyai..Bawa motor kan bergoyang, tu yang kek jadi hancur camni..Takpela, sebelum sampai ke tempat dituju tu, aku minta dia teman pergi cari kek dulu. Hehe..Dia bukan makan kek sangat pon. So, aku gak yang kena perabih nanti. Beli sepotong dah memadai lah. Tapi aku beli dua potong sebab nak perisa lain-lain..hehee..

 


Rasa nak try makan steak kat Laman Grill..Dekat je dengan umah, hari2 lalu tapi tak berkesempatan lagi nak pergi kan. So, dah ada peluang ni kita pergi lah. Aku dah booking awal through phone sebab takut karang penuh lak.Sampai2 je ada waiter yang greet dan tunjukkan tempat kita. Dekorasi dalaman dan luaran restoren ni memang cantik. Dia pasang lagu slow dengan cahaya samar-samar, romantik sungguh? Pengunjung-pengunjung lain pon bercakap dan makan slow-slow je, takde la macam selalu kita makan kat luar orang dok ketawa terbahak-bahak, bercakap kuat-kuat kan. Ni just nice..Baru lah tenang nak makan kan.


hanan lebih suka main sendiri..penat umi panggil suh pandang kamera

birthday boy tayang gigi..;p



Aku order Rib Eye steak, hubby order Tenderloin steak..Cara masak? "Medium"..Medium rare pon ok..Coz lembut dan terasa juicy lagi..Jangan ko pilih "well done" lak..Takde rasa steak langsung nanti, keras je coz terlebih masak..hihi..Air lak Watermelon Freshly Squees dan Cranberry Floats. Untuk desert, ni saje aku gatal menambah, Caramelized Apple Bread. Order yang saiz kecik je, 200gms..Kalau korang jenis kuat makan, bleh la order yang saiz besar cket 400g..Tapi nasib baik lah kitaorang ni tak tamak kan, nampak je saiz kecik, tapi steak tu memang padat dengan daging yang juicy. Nak menghabiskan pon agak termengah lak..Portion dia memang mengenyangkan la untuk seorang. Dalam sepinggan steak tu, ada seketul daging, salad dan kentang lecek yang dibakar..Sedap sangat! Saiz kentang dan salad tu ada gak la semangkuk, tu yang jadi kenyang. 


yang lebar tu rib eye steak..yang kecik tu tenderloin..nampak je kecik, tapi padat!



Tengah kitaorang menikmati hidangan depan mata, tiba-tiba derang tutup muzik..Jadi senyap sunyi, then ada staf dia keluar bawa sebiji kek siap lilin terpasang ke sebuah meja, dan lagu birthday terpasang..happy birthday to you..happy birthday to you..Rupa-rupa nya ada family ni sambut birthday anak dia..Pastu pengunjung-pengunjung lain pon tepuk tangan..Hehe..aku cakap kat hubby, "eh, derang nyanyi lagu birthday la..macam tau-tau je hari ni birthday abang.." haha!

macam puding roti je..pastu letak aiskrim..

Bila dah kenyang, masing-masing tersandar...Tak lama pastu staff dia hantar desert lak..Mak oii ingatkan kecik je..Nasib baik la order satu je..Leh share makan bagi habiskan. Nyum-nyum, sedappp..





 

 


Berbaloi dengan harga dia. Memang puas hati. Pasni nak try steak kat Bangi Gateway lak. Ada yang kata situ lagi sedap. Nyam2..Korang dah pernah try ke?

Labels

Followers