Friday, October 24, 2014

Petua Bila Baby Kena Demam Campak


Assalamualaikum...

 Alhamdulillah..masuk hari ni dah 5 hari hanan kena demam campak. Tapi maby sebab dia baru berusia 6 bulan, belum makan campur2 so antibodi masih kuat dan cepat sembuh..Hari ahad lepas dah perasan bintik2..then hari selasa camtu dah surut..3 hari..tinggal ada bekas2 je kat bahagian muka..


Alkisahnya hari jumaat lepas macam rasa badan hanan panas dari biasa...Bila bawa klinik malam tu, doktor kata suhu normal je, 37..Ni payah nya takde termometer sendiri kat rumah kan, tak tau suhu normal berapa, panas berapa..Then doktor pesan untuk lap2 je badan dia, maybe cuaca and dia bagi gak sebotol ubat demam, in case macam nak demam, leh prevent terus kan..Balik nya aku bagi makan ubat sekali, meraung-raung hanan sebab dia memang tak suka ubat..Tips kalau nak hilangkan rasa ubat tu ialah minum air zam2 tapi takde air zam zam lak kat umah. Redha je lah..Then tampal gak cool fever untuk baby tu bagi panas dia reda sikit..Esok nya aku terus beli termometer online kat lazada. Harga dia RM59.90 je after diskaun. Kejap je dah sampai..Senang pasni nak monitor suhu baby atau mak ayah nye sekali. hehe. 
  
ni la rupa termometer yang aku beli tu

on the way pergi klinik hari ahad tu..penuh dah kat muka and badan..T_T

Hari sabtu aku sukat suhu dia, dah turun sikit..36..kadang2 37..tapi dia merengek-rengek gak macam tak selesa. Then malam tu baru perasan macam ada bintik2 kat badan and perut dia..Aku ingatkan ruam lah sebab tak pernah tau camne rupa demam campak tu..Pagi ahad tu mandi kan dia macam biasa tapi hanan tak happy, selalu dia la paling suka mandi dan main air..Time nak pakaikan baju tu perasan dah makin banyak lak bintik-bintik..Penuh muka dan badan..Ah sudah! Anak aku alergik apa lak ni?? Rasanya takde la bagi makan bukan-bukan, bubur nasi je macam biasa..Ke alahan habuk? Towel? Tak terpikir pon demam campak sebab suhu dia normal je dan dia tak demam...Wassap gambar kat makcik, sah la demam campak..Aduhai, demam campak takleh kena air kan..Tadi ummi dah mandikan hanan patutlah tak selesa, terus naik bintik2 penuh 1 badan..huhu...Maafkan ummi...Terus bawa hanan ke klinik kali kedua.

Nie lah antara petua jika anak kena demam campak :

1. Jangan mandikan. 
Kalau nak mandikan, lap lap je dengan air suam-suam kuku. Tak usah la berenang kat besen tu. Nanti bintik-bintik cepat merebak dan rasa gatal.

2. Elak anak dari berpeluh.
Kat rumah aku pakaikan baju tipis-tipis je..Kalau kat bilik siap pasang dua kipas lagi, atas siling and kipas meja menghadap dia sebab nak elak berpeluh kan..Time siang tak payah pakaikan baju pon takpe. Kalau duduk dalam econ, selesa la dia..sejukkkk je..

3. Bagi minum air kelapa muda
Since hanan baru je start boleh makan, so aku takde la bagi banyak2..Tak banyak pon 2-3 kali gak aku bagi..sekali bagi 2-3oz..glup glup glup..habis dah dia minum..time kena campak nie hanan jadi kurang menyusu..makan langsung taknak..1-2suap terus merengek bila kita sua lagi..sedih aku..huk huk..Yang paling sedih dia taknak direct bf langsung! Taktau la jadi rasa payau ke, tak sedap ke..So terpaksa la pam then bagi thru botol..Tu pon minum nya 1oz je..sikit sikit..huhuu..! T_T then kerap terjaga malam..Maby sebab tak selesa ke..haus ke..cian anak ummi..

4. Cari daun semambu
Ok, walaupun aku asal kampung, tapi tak pernah tau pon camne rupa daun semambu nih..Ni pon 1st time dengar bila akak ipar suggest kan..Kebetulan ada kawan hubby kerja kat Taman Botani, dia lah yang baik hati tolong petikkan dan siap hantar ke rumah lagi malam-malam.

ni lah rupa daun semambu..macam daun kari, tapi besar sikit saiznya.

Guna nya daun semambu ni, boleh dibuat mandi..Kisar atau carikk2 then letak dalam besen air suam. Tapi jangan la mandikan lama2, ala kadar gitu, tujuannya nak bagi badan rasa selesa coz daun semambu ni leh hilangkan rasa perit dan gatal akibat demam campak tu. Aku mandikan hanan dengan air daun semambu ni sekali je..Selalu nya dia suka je mandi kan, ni masa mula-mula letak dia dalam ni dia buat muka pelik..pastu kaki slow slow kuis air..selalu time mandi kaki sampai nak terkeluar dari besen, tu aku suka mandikan tak payah pakai besen dah..pastu lama-lama dia menangis, maby sebab geli kot ada daun-daun dalam tu..hahaa..

aku pon macam tak selera je mandi dengan air camni ..hihi

Selain tu, boleh gak kisar halus, campur dengan bedak sejuk, sapu kat badan, tapi aku tak wat coz aku dah sapu ubat yang doktor bagi tu je..Boleh gak buat alas tidur guna daun-daun tu..

5. Rajin sapu ubat / lotion celamine yang doktor bagi
Jangan sapu sekali je sehari coz lepas sapu kan dia kering..Sapu la pagi sekali..petang sekali..malam sekali..Kalau malas pon buat lah dua kali sehari. Hanan bila sapu ubat ni dia jadi selesa dan berhenti merengek..Hilang kot rasa gatal2 tu..Taktau la dia rasa gatal ke tak sebab dia tak pandai menggaru lagi kot..huhu..

 

Alhamdulillah..hanan cepat sembuh..Bintik-bintik mula timbul hari ahad..Hari selasa camtu dah surut..Hari rabu dah tinggal bekas-bekas je dan hari khamis ummi dah boleh kerja..;)











Wednesday, October 15, 2014

Water Filter Pilihan - Hexagon by Cosway


Assalamualaikum..

Alhamdulillah..syukur..
Akhirnya tercapai hasrat nak memiliki penapis air sendiri..eh, macam pelik lak sebut penapis air..ok lah, water filter.

Penat rasa nak mengusung botol-botol air naik ke rumah. Dah la berat. Tiap minggu nak beli air mineral kopak juga. Aku tak minum sangat air kat rumah sebab rasa payau semacam dan aku tak yakin dengan kebersihannya. Dulu rajin isi air guna mesin yang 20sen seliter tu tapi tak bagus rupanya mesin tu. Sebab dia tak filter betul2 pon, serupa minum air paip je. Dan kalau mesin yang lama-lama tu, takde maintenance. So korang minum la sekali karat-karat dalam tu..Dan boleh terkena virus e-coli lagi..Ada kajian dibuat dari 10 mesin yang derang kaji, hanya satu je yang masih berfungsi untuk menapis air dengan baik..ish ish..terus kitaorang tak beli lagi dah air 20sen seliter tu. Tapi bulan 10 ni usia hanan dah hampir 6 bulan, dah start makan, takkan nak guna air paip kat rumah untuk masak?? So by hook or by crook bulan ni kena gak beli water filter pasang kat rumah..Setelah berbulan-bulan dok mencari maklumat dan survey-survey, akhirnya kami suami isteri sepakat nak beli water filter Hexagon brand Cosway nih. Alasan nya ada lah seperti berikut :

1. Harga mampu milik - Tak payah la habis beriban semata-mata nak beli water filter je. Duit lebih tu boleh buat beli benda lain. Lagi satu, aku tak suka beli secara hutang, bayar ansuran-ansuran tu..Melainkan dah tak mampu sangat beli cash macam harga rumah tu, baru lah bayar ansuran.. Harga dia tak sampai pon RM800 untuk member. Kalau bukan member 1k++ gak..Membership fee RM30 je, valid untuk setahun.



2. Air dia alkaline yang mana bagus untuk kesihatan antaranya seperti manfaat untuk kecantikan, melancarkan sistem pencernaan, menyihatkan jantung, kesegaran tubuh dan sebagainya..Boleh juga refer kat sini untuk tau kebaikan lain air yang tinggi kandungan alkali nya. Kebaikan Alkali Aku pernah survey water filter yang guna teknologi RO atau Reverse Osmosis. Ada pros and cons nya, so aku batalkan niat untuk mencari water filter jenis tu. Air RO elok kerana bersih (ye lah, sebab dah filter kan) tapi ada debat mengatakan air RO tak mengandungi sebarang kebaikan mineral. Lagipun water filter jenis ni kebanyakan nya mahal..1k -2k dan ada yang lebih mahal dari tu..tapi tak semestinya la tak bagus. Kalau korang berminat dan mampu, boleh je beli. Air kat ofis aku pon guna brand Elken yang berteknologi RO, hari-hari aku minum alhamdulillah sihat je..hehe..

3. Kos maintenance yang mampu milik - Water filter ni guna tiga filter je. dua filter perlu ditukar 2 tahun sekali dan satu filter setahun sekali atau bila kita test guna cecair yang derang bagi, result tak menunjukkan perubahan, tu maksudnya dah sampai masa untuk tukar water filter. Satu filter tu harga dalam 100++ je. Boleh pasang sendiri dan senang dikendalikan. Tak perlu nak panggil orang datang service, nanti kena service charge lagi, macam sesetengah brand water filter. 


4. Saiz yang compact - Muat la nak letak dapur atau dekat dengan singki, kalau saiz dapur korang comel je macam aku punya memang sesuai la. 


Gambar semua dari Google. Hehe..

Tapi fungsi dia hanya filter air je lah, takde fungsi air panas. Terus boleh minum tak perlu masak. Kalau masak, kurang la kandungan alkali dalam air tu, dah macam air mati, kosong takde mineral. Tapi kalau perlu air panas, aku masak gak. Water filter ni takde fungsi air panas. Memang taknak pon coz takut nanti melambung lak bil air aku, dah jadi cite lain lak..hehe..hubby pon tak bape gemar minum air panas.

Labels

Followers