Tuesday, October 29, 2013

Daftar Buku Merah

Assalamualaikum..

Ok lah, kali ni nak cite pasal buku merah. Aku taktau la sape yang start bagi nama tu, tapi maybe sebab kaler buku tu merah, so orang panggil la buku merah atau buku pink. Ibu-ibu bila dapat tau dah hamil je boleh segera daftar kat klinik kesihatan dan buka buku merah ni. Kalau dulu, dah cukup 3 bulan baru boleh daftar tapi sekarang takde tempoh masa, walau ko baru pregnant 2 minggu pon dah boleh daftar. Iye lah kan, lagi awal lagi bagus, so doktor boleh cek dan bekalkan vitamin yang sesuai untuk ibu dan baby..

Kita sambung lak dengan cara-cara untuk mendaftar. Almaklumlah takde pengalaman sebelum ni, so sebelum pergi tu aku dah google and survey dulu kat internet camne nak buat buku tu. Ada gak tanya kawan-kawan..Ada yang cakap kena bawa sijil nikah la, takleh bawa kad nikah atau salinan je..bawa salinan ic suami isteri..Eh, macam gitu eh? 

Then, time daftar tu aku pergi la dengan member aku yang tengah pregnant gak. Dua-dua blur lagi..Hahaa..Suami masing-masing kerja, tak dapat la teman. Kitaorang pergi kat klinik kesihatan kajang coz rumah pon kat kajang kan? Takleh nak register kat klinik lain coz ada quota camtu, pastu pas bersalin nanti senang nurse nak datang melawat ke rumah. Datang klinik terus ambil no kat kaunter pintu masuk, bagitau nak buka buku merah coz kat klinik kajang ni dia terbahagi dua bahagian, satu untuk pesakit luar/pesakit biasa dan satu lagi untuk klinik ibu dan anak. Baguslah macam tu, tak bercampur..Nak menunggu pon duduk sebelah ibu-ibu je and tak terlalu lama. Nurse kat situ terus bagi borang dan dua buah buku merah untuk kita isi maklumat. Takde pon dia minta sijil nikah ke apa. Senang je haa..Maybe bergantung pada tempat gak kot. Buku tu ada dua coz satu untuk ibu simpan, satu lagi klinik simpan. Kena isi detail tentang ibu dan suami. Ibu tu ko la, bukan mak ko..Jangan macam member aku ni, nama ibu dia pergi letak nama mak dia..Hahaa..Kena letak nama sendiri. Tarikh nikah, tarikh last period..semua tu kena ingat tau. Then tunggu la sampai no dipanggil..Tima ni aku pergi sesi pagi, ramai gila orang menunggu..Pasni, next check up nak tukar petang la plak.

Klinik Kesihatan Kajang..Besar dah mcm spital ;)

Mula-mula kena ambil berat, tinggi, tekanan darah...Pastu tunggu lagi..Kena ambil darah lak coz nak tau kalau kita mengidap pape penyakit. Aku suka nurse yang ambil darah ni coz dia pandai buat dan takde rasa sakit. Kadang-kadang kalau nak ambil darah tempat lain, nurse suka cakap urat aku halus la, tak jumpa la, sampai la kena tepuk-tepuk, inject 2 kali..huhu...Pastu urine test lak..Jumpa doctor dan scan..Tak nampak apa sangat pon. Nampak seketul objek bulat je. Doc kata tu kantung baby, baby nye kecik je lagi macam dot gitu. Lagipun time aku register buku merah ni, kandungan baru je berusia 6 minggu..Sebulan lebih camtu. Terharu tengok ada zuriat aku dan hubby dalam tu..Sobss..sobss..Touching cket..Hehe..Tapi scan kat klinik kerajaan takde la dia bagi copy gambar dah print, so aku snap je guna enpon and tunjuk kat hubby..Hehe..Dah siap semua tu, ambil vitamin kat farmasi dan boleh pulang. Pergi awal pagi dalam kul8, dalam kul1 tengahari camtu baru siap..Taubat pasni aku nak wat petang je..Nasib baik la bawa bekal sandwich and air..lapooo oh menunggu lama.


Next check up lagi sebulan..Untuk 6 bulan awal ni, kalau takde pape masalah, check up perlu dibuat sebulan sekali je..Alhamdulillah, tiada sebarang bayaran dikenakan walaupon untuk registration yang dulu kita kena bayar singgit tu. Dah dimansuhkan ke bayaran tu? Atau pon ada pengecualian?







Labels

Followers