Monday, December 16, 2013

Sedapnyeee..Joey's Homemade Peanut Butter

Assalamualaikum..

Korang pernah dengar tak pasal brand peanut butter ni? aku suka peanut butter makan dengan roti..Tapi selalunya yang kita beli kat kedai tu rasanya terlebih manis dan teksturnya terlalu halus macam tepung campur air lak. Hehe..So, bila aku terbaca berkenaan peanut butter ni kat twitter, teringin la nak beli..Dia boleh delivery tau untuk area Klang Valley, tapi minimum order 2 jar lah. Bila dah ada member sudi berkongsi beli dengan aku (coz kalau beli 2 jar takut tak habis!) dapat la aku membeli peanut butter ni..Peanut butter ni diusahakan oleh orang melayu. Dulu dia kerja kat singapore dalam bidang telekomunikasi tapi quit job since nak commercialkan peanut butter dengan resipi ciptaan sendiri ni.

First time aku rasa...Fuyoooo..Sedapnye alhamdulillah..Memang rasa peanut butter sejati. Takde la perasa tambahan, sebabkan ia homemade, maka pengawet pon tak digunakan. Dan kurang manis, banyak rasa kacang je. So, lebih selamat dan original. Brand ni pon pernah masuk dalam paper the star, rujuk :sini 






Ada pelbagai perisa yang korang boleh pilih seperti Smooth dan Crunchy. Macam yang aku beli ni Crunchy, so ada sedikit cebisan2 kasar kacang. Bila kunyang, terasa la rangup kacang tu krup! krup! Sedap sangat peanut butter ni sampai boleh makan gitu je tanpa roti. Cedok guna sudu terus masuk mulut. Kalau simpan dalam peti ais pon, isi dalam dia tak membeku. Tapi tak payah simpan dalam fridge pon dia leh tahan sampai 6 bulan.  Sebotol RM13 je untuk 300g. Harga yang berpatutan coz tu jar bersaiz besar. Rugi kalau tak cuba. Hehe..Korang leh gak makan roti letak butter@marjerin, tambah Joey's Peanut Butter ni, pastu tambah cket Nyum nyummm~

ni lah owner nye..En.Alzari 'Joey' Mahshar


Kalau berminat nak beli, boleh refer pada :
Facebook : sini
Twitter : @pualdidan






Friday, December 6, 2013

Tips Minum Air Gula







 Assalamualaikum...

Sejak kandungan menginjak ke 5 bulan, selera makan aku bertambah-tambah..kejap kejap lapar..kejap kejap lapar..tak dapat makan berat-berat pon, dapat kunyah-kunyah jadi lah..Kat umah sentiasa kena sediakan kudapan macam roti ke, biskut ke..tu pon kadang2 sekali hadap je dah habis..huhu...

Tambahan pula sekarang cuti sekolah kan. Maka tiap-tiap minggu tak putus-putus la dapat jemputan kenduri kahwin..Kadang-kadang dalam sehari tu sampai 3-4 tempat kena pegi..Dan tiap rumah yang aku pergi tu, mestilah kena makan nasi. Nasi baryani lagi tau..Sedap sangat, aku suka..Walaupon siang nya dah makan banyak, malamnya still boleh melantak yang berat-berat lagi macam sate, chicken chop..huhu..so bila next appointment...jeng jeng jeng...dalam 2 mgu berat dah naik dekat 4kg weiii...patutnya time tu datang check up sebab HB rendah, tapi sekali dapat detect berat terlebih naik, abeslaaa...

Berat sepatutnya bagi wanita hamil, bulan pertama hingga ke kelima, boleh naik 0.5kg je sebulan..berat selepas tu boleh naik 2kg je sebulan, atau 0.5kg seminggu..tapi berat aku tu dah macam berbulan-bulan punya..sebelum pregnant, 48kg je skrang dah 55kg..dekat nak bersalin nanti taktau la berapa plak. huhu..

Oleh kerana berat badan dah ternaik lebih dari yang sepatutnya, maka doktor suh set another appointment untuk minum air gula..Perkara yang paling aku dan ibu-ibu mengandung paling tak suke..Aku tak pernah kena pon sebelum ni. Ingat nak tipu-tipu gak la time bagitau berat tu kan, tapi risau lak..Kang jadi pape, padan muka aku. So relakan je lahhhh~

Alhamdulillah, tadi aku berjaya minum air gula dengan jayanya tanpa muntah. Hehe..Meh, aku share tips:

1. Kena start puasa dari pukul10 malam..
- Jangan makan or minum pape pastu. Tapi kalau dah haus sangat minum la seteguk dua air masak untuk basahkan tekak. Sebelum kul 10 tu aku dah makan nasi, makan kurma dan minum air masak banyak-banyak untuk tenaga keesokan hari nya.

2. Sampai klinik awal (sebelum kul8)
- Selalunya kaunter ambil no. giliran tu buka 30minit awal dari waktu temujanji, so 7.30pagi dah bleh amik no.giliran. Tapi ko kena sampai awal means 7.20 ke..So tak perlu la ko nak beratur panjang and tunggu lama..Nurse akan ambil darah then baru minum air gula.

mak oii...panjang dah.

Nurse akan bagi 2 tube untuk ambil darah sebelum dan selepas minum air gula
 
3. Minum laju-laju dan sementara air masih hangat
- Lagi satu untungnya kalau datang awal, nurse baru bancuh air gula tu. So ko kena minum time air tu masih suam. Sape yang datang lambat sikit, air dah sejuk dan gula pon jadi likat, lagi la loya ko nak minum. Dah la perut tengah kosong time tu kan. Minum laju-laju. Jangan stop sampai air dalam gelas habis. Jangan minum sikit-sikit. Jangan fikir apa pon time tu, fikir nak habiskan cepat-cepat je. Jangan lupa selawat dan baca bismillah sebelum minum, kang tersedak plak.

4. Kumur-kumur
- Lepas selamat dah minum air, pergi toilet dan kumur-kumur dengan air paip coz nak hilangkan sisa-sisa yang berbaki dalam mulut kan. Kalau tak, masih terasa-rasa melekat lagi rasa manis tu.

5. Tunggu 2 jam. Jangan plak ko pergi jalan-jalan or balik rumah, tunggu je kat situ. Coz takut kalau ko banyak bergerak, result akan terganggu. Nurse la cakap gitu, taktau la betul ke tak. Lepas 2 jam, nama ko akan dipanggil lagi untuk ambil darah buat kali kedua.

 

Siap! Dah bole balik.

Tapi aku tadi balik lewat cket la sebab HB rendah kan. Kena check up lain plak.





Sementara menunggu tadi, klinik ada wat ceramah untuk penjagaan gigi sepanjang kehamilan. Bosan tak buat apa, pergi jela. Dapat pemeriksaan percuma dan sample ubat gigi percuma..apa yang aku nak tegaskan kat sini, korang tak payah risau sangat kalau kena minum air gula tu..Rasa dia takde la teruk mana pon. Teruk lagi kalau kena minum air garam kot? Jamu ke? ahahaa..Lagi pon tu bancuhan glocose, bukan gula pasir yang biasa tu..So, anggap je la sedap. Boleh lagi la nak telan bagi aku. Leh try sendiri. 75g gula atau glocose bancuh dengan air saiz mug tu. Hehe..Dulu aku pon takut gak, siap plan nak wat appointment kat swasta je coz orang kata air gula dia lagi sedap, ada perisa oren la, blackcurrent la, macam perisa glucose tu la, tapi watpe nak membazir kan..Guna je la yang free ni ha. Hehee..




Monday, December 2, 2013

Our 1st Anniversary..01.12.13





 Assalamualaikum...


Alhamdulillah..semalam genap lah setahun usia pernikahan kami mengikut kalendar masihi..Kalau ikut kalendar islam, 17 muharam yang lepas..Takde la plan nak pegi honeymoon or celebrate kat mana-mana pon coz hujung bulan nanti ada family day hubby kat Melaka dan sambil tu boleh berjalan-jalan sekali..Dan kelmarin nya pon dah penat berjalan-jalan shopping..

Oleh kerana ni first time sambut wedding anniversary kunun-kunun nya, maka aku pon eksited lebih. Maklumlah kitaorang tak pernah sambut anniversary sebelum ni sebab tak pernah kapel sebelum kawen kan. so ni kira memang betul2 first time punya anniversary la. Hahaa.

Malamnya aku tido agak lambat la coz nak kemas rumah, siapkan props kat meja makan, balut hadiah semua..Nak buat semua tu kena tunggu hubby takde kat umah baru la tak kantoi. so, this week dia kerja shift malam. Pas dia pergi kerja baru la boleh siapkan segala bagai.

Esok pagi nya bangun awal..Plan nak masak spagetti time breakfast nanti. Breakfast authentic yang home made okay, tak gemar guna prego tu coz agak banyak penambah perisa dan rasa masam nya. Kalau buat sendiri kan boleh bajet-bajet je rase nya. Takde la masak yang havoc2 or berat-berat sangat, sebab pagi-pagi camni perut bukan boleh terima maknan banyak-banyak sangat kan. Lagipon tengahari nanti kitaorang ada wedding nak kena attend. So cukupla ala kadar tapi penuh bermakna. Tengok jam awal lagi ni baru kul 7.30pagi..Hubby selalu sampai umah kol 8.30pagi. Tengah aku dok pung pang kat dapur, dalam kul7.50 camtu dengar suara orang bagi salam..Alamak, hubby dah balik! Awalnyee...! Huhu..Maka spoil la surprise yang aku rancangkan tu..uhuk uhuk..

kad ni pon design sendiri tau..hand made...hihi..

Masuk rumah je hubby terus tersengih-sengih pandang aku.. Pas salam, cium tangan, hug2 sume.."Sayang, happy anniversary..Nah hadiah.." Sambil dia hulur sekotak hadiah kat aku. Ololoo..Sweetnya..Terharu sangat sampai nak menitis air mata coz aku tak bajet pon dia akan belikan hadiah..Beberapa hari sebelum tu pon dia ada belikan barang-barang, so aku anggap je la tu hadiah kan. Ye la, orang lelaki ni kadang-kadang mana la fikir sangat benda remeh-temeh camni..Tapi bila dia wat camtu, omaigod terkejut jadi nya. Ehehe..Dan bila dia masuk ke ruang tamu, kunun-kunun terkejut la tengok apa yang aku decorate, walaupon belum siap sepenuhnye..cetttt..

gambo besar tu ntah bila nak gantung, tak menyempat...hehe..

Then bila dh siap masak..breakfast serve..tutup langsir sume bagi umah gelap..pasang lilin..baru la feeling-feeling romantik gitu. Ekekee..Jadi la breakfast light dinner..eh salah. candle light breakfast...ha, baru betul. Tahun depan dah bertiga, taktau la sempat or ada kerajinan lagi ke tak nak wat cmni kan. So ada kesempatan ni, kita wat la yg mampu...heeeee...^_^











Labels

Followers