Friday, November 28, 2014

Penyelamat


Assalamualaikum...

Malam tadi dapat sms dari pengasuh, lebih kurang gini bunyi nye..

"Salam, maaf ye..anak akak jatuh tadi, dahi dia koyak nampak tulang..skrg akak kat kpmc kena warded coz tengah malam kang nak jahit.esok tak dapat nak ngasuh.."

"Ye ke kak? Takpela, akak jaga anak akak dulu ye"

 Aku dah risau..Alamak, nak letak mana pulak anak aku esok ni...Coz minggu lepas pon aku baru cuti coz pengasuh dan anak dia demam..Minggu depan pon aku cuti ada hal keluarga (actually nak celebrate anniversary..hehe) Then, minggu ni takleh la nak cuti lagi..Asyik cuti je, buruk la rekod aku kang. Hubby pon takleh nak cuti sebab dia baru je dalam 6 bulan kat company sekarang, so cuti dia dah banyak guna. Lagi pon orang yang leh ganti dia esok cuti Staf yang leh ganti aku esok pon cuti sakit. So memang aku takleh nak cuti...

Huhuhu...

Semalaman gak la aku berfikir..Nak hantar ke jiran? Diaorang semua pon bekerja..ada member hubby kat level sama dengan kitaorang, diaorang satu family travel ke Bandung lak. Nak bawa hanan ke ofis? Nak angkut sekali tilam dia semua tu ke? Kalau dia nak tidur? Moody? Nak ajak main je?

Adoyai.



T_T


Dilema gak bila bergantung kat pengasuh ni kan? Kena ada backup plan, so kalau pengasuh tetibe ada emergency, tak la kalut camni. Sampai la ke subuh tadi, tetibe aku terfikir tentang adik aku yang masih study kat UKM. Terus capai phone dan call dia. Alhamdulillah, dia takde kelas hari ni dan setuju untuk jaga hanan.

Yipeeee!! 


Syukur! ^_^

Walaupon adik bongsu aku ni tak pernah ada pengalaman pon jaga baby, tapi aku berserah je lah. At least aku takde la risau sangat bila terpaksa mengharap ahli keluarga sendiri untuk jaga hanan. At least tu darah daging dia gak, mesti lah dia sayang macam dia sayang aku..muahahaa..So, awal pagi tu dia terus gerak ke rumah aku dengan kawan baik dia. Aku siapkan dulu bubur hanan, mandikan dia, buat breakfast..Then explain sikit-sikit la kat adik aku apa yang patut. Alhamdulillah hanan pon ok je ikut dia tadi. Kalau orang yang dia tak berkenan memang dia terus berteriak and menangis je taknak ikut. Ni macam ngam je. Alhamdulillah, mudah sikit kerja umi. Bila dah settle semua, aku terus gerak pergi kerja.

Malam ni leh la reward adik aku dengan kawan dia. Belanja makan ke. Hehe. Tak sabar nak balik rumah.;)

Monday, November 24, 2014

Surprise Buat Suami :D

Assalamualaikum...

Dalam beberapa hari lagi kami suami isteri akan menyambut ulangtahun perkahwinan yang kedua..Alhamdulillah, dah masuk 2 tahun..Sedar tak sedar cepat betul masa berlalu..

Beberapa bulan sebelum tu aku dah sibuk dok pikir apa nak buat untuk celebrate hari istimewa itu..nak bagi hadiah pe? nak celebrate katne? berapa budget? dan macam-macam lagi..ye lah, untuk orang tersayang kan, semangat sikit nak pikir macam-macam..hihi..Even besday hanan nanti pon aku dah angan-angan na celebrate camne..hahahaa!

Firstly, aku survey dulu apa barang yang hubby perlukan. Check keperluan dia yang macam dah rosak ke, dah buruk ke, atau barang-barang yang dia ada aim nak beli ke...So, aku came out la dengan beberapa perkara. 
1) Jersey bola original - Ni aku survey kat website banyak la dah sold out..Plan nak beli yang JDT punye..Tapi, ye lah, dah habis musim kan? Sebab tu sold out. Tahun depan mesti keluar design baru, rugi je beli dah hujung-hujung tahun nih..ok cancel.

2) Jam tangan - Ermm..hubby memang suka usha-usha jam tangan..Ni yang aku perasan la time kitaorang jalan-jalan kat shopping complex ke..Tapi koleksi jam tangan dia banyak lagi la plak, leh guna lagi semua, takde yang rosak. Membazir lak nak belikan lagi kan. ok cancel.

3) Handphone - Handphone hubby dah rosak..Mula-mula dia start on off sendiri..pastu terus takleh on. Then aku bagi je dia pakai handphone aku yang Huawei tu coz aku dah pakai handphone sendiri yang company provide. Huawei tu kitaorang beli sama-sama dulu time dapat rebat handphone belia tu..hehe..Tapi pakai handphone tu pon slow je performance dia. So, handphone adalah hadiah yang paling sesuai. ;) ;) ;) So aku start survey-survey mana la handphone yang sesuai dengan dia tapi sesuai gak dengan budget yang aku ada. Alhamdulillah dapat.;D

Secondly, aku merancang untuk buat surprise..Actually, anniversary kitaorang pada 1 Disember. Tapi tak best la kan nak bagi time tu coz of course la dah tak surprise sebab masing-masing dah tau tarikh tu. Lagi pon time tu kitaorang dah apply cuti untuk celebrate dan berdating. Yeayyyy...! Memandangkan surprise yang dirancang pada tahun lepas tak menjadi, rujuk entry lepas -->> 1st Anniversary maka tahun ni by hook or by crook kena menjadi gak..tak kira..muahaha!

 

Setelah hadiah yang dirancang sudah selamat dibeli, aku terus balut dan bawa balik rumah. Check dulu schedule hubby untuk dapatkan tarikh yang sesuai. Yess! Hari khamis dia ada main badminton lepas balik kerja, so dia akan sampai rumah lambat sikit dan kebetulan time tu ada pasar malam, so tak payah masak! Haha! 

Sampai rumah aku terus mesej hubby,

Aku : Abg balik kul berapa?
Hubby : Maybe 8mlm
Aku : Ok

Then terus pasang lilin-lilin yang aku beli kat ikea sebelum ni. 

 
Murah jek. 36pcs rm7.90 if tak silap aku. Kalau tengok kat luar mahal. Ni pon lilin yang ada bau wangi, bau epal, kalau yang takde bau murah sikit. Lilin-lilin tu aku susun jadi bentuk I LOVE U..Idea ni pon dapat dari google. Hehee..Susun kat living room @ruang tamu coz aku ada agenda lain pastu. Hihihii..(gelak jahat)

 

Sebelum kul8 malam dah siap pasang lilin dan letak hadiah kat situ, aku padam semua lampu kat rumah dan biar lilin je terpasang. Kunci pintu dan mangga dari luar kunun-kunun aku takde kat rumah la, biar hubby kerisauan..ekeke..Aku dan hanan sembunyi dalam bilik, pasang kipas. Kat luar takleh pasang kipas coz nanti terpadam la api lilin-lilin tu. Hanan kalau ada aku dekat dengan dia, dia takkan nangis..Tapi lama-lama dia bosan lak bergelap dan dia nak main pon tak nampak apa..haha..kesian..dok golek-golek kat katil sampai la tertidur, tapi ayah nye tak balik-balik gak..Uih, alhamdulillah dah tidur. Lagi senang plan aku. hehe..Aku dah risau kang sampai lilin tu terpadam tapi tak sampai lagi lak, camne? Aku cek balik kat bekas lilin tu, oooo...leh tahan 4 jam..sempat la kot, insyaallah.

Tepat kul9.30 dengar orang buka pintu dari luar. Yess! Hubby dah balik..Pastu dengar bunyi tutup pintu. Then senyap je..Pastu..

Hubby : Ehem..ehem..! (Pura-pura batuk) Nie sape la main lilin kat tengah rumah ni..Nie apa pasang lilin banyak-banyak ni...(Sambil gelak-gelak)

Then, bila dia dah berdiri betul-betul kat lilin-lilin tu aku terus keluar dari bilik belakang dan terpa dia sambil jerit "SURPRISEEEEEE...!!!" Wahahaa...terkejut hubby...tapi macam tak terkejut sangat la. Ah, tak kisah la. Haha! Peluk hubby ketat-ketat tapi bau masyam peluh lak coz baru balik dari main badminton kan. Ah, pedulik..hehe..Muka dua-dua tersengih-sengih dan tergelak-gelak...Dalam hati aku puas sangat sebab surprise ni menjadi gak even terawal dari tarikh anniversary sepatutnya. Tapi sayangnya tak dapat nak rakam moment tu coz time tu la battery enpon dan kamera nak habis lak...T_T

Aku punya kuat jerit surprise and gelak tu sampai hanan yang tidur dalam bilik pon terkejut dan terbangun..haha..Terus suruh hubby buka hadiah tu...

Hubby : Eh, hadiah apa la ni..Awalnya bagi, anniversary kan minggu depan.
Aku : Saje nak buat surprise
Hubby : Memang surprise pon..Tadi sampai-sampai rumah, berkunci dari luar, ingatkan sayang keluar pergi mana la..
Aku :  Hihihi..
Hubby : Macam kotak handphone je nih
Aku : Bukan la, kotak je tu..

Buka lagi balutan..

Hubby : Ini memang handphone nih..
Aku : Tak la..buka je la sampai habis..
Hubby : Betul la handphone nih! (Muka girang) :D

Yess...Hubby suka! Hihi...Takpe la melabur sikit, untuk kebahagiaan orang tersayang kan. Mungkin tak la semahal I Phone 6 tapi tu dah wat hubby gembira. Esok nye time kerja pon dia mesej lagi terima kasih sayang..terima kasih sayang..hihiii..bahagiaaaaaa... ^_^ Kadang-kadang tak perlu kan modal yang banyak pon untuk beri kejutan buat pasangan kita, tapi kesan nye dan kenangan tu kita akan ingat sampai bila-bila...;)











Thursday, November 20, 2014

House Chores Paling Tak Diminati ;p


Assalamualaikum...

Normal la kan, kalau dah nama perempuan ni, kena la rajin buat kerja-kerja rumah ni..Lagi la bila dah berkahwin, dah jadi isteri orang, dah berkeluarga sendiri. Kena la pandai manage masa untuk uruskan hal ehwal rumahtangga..Tapi dalam banyak-banyak kerja rumah tu contoh membasuh baju, iron baju, lipat kain, memasak, kemas rumah, etc..mesti ada at least satu dua benda yang korang tak berapa minat nak buat atau selalu lengah-lengahkan nak buat..haha..dah macam buka pekung di dada sendiri. ;p ;p

Aku paling malas bila bab melipat baju. Takde la malas naw sampai tak berlipat langsung. Jadual dobi baju aku, means membasuh baju kat rumah adalah dua hari sekali. Baju-baju aku and husband basuh sekali while baju hanan kitaorang asingkan, sabun pon guna lain-lain. Ye la, baju baby dah seharian pakai pon still wangi, takkan nak campur sekali dengan baju mak pak dia yang hapak nih..hehe..Jadual melipat baju juga dua kali sehari. Selalunya aku basuh baju malam, so dah tengah malam tu sebelum masuk tidur, sidai baju dulu..ataupon sebelum tidur dah basuh, then tunggu je la mesin proses, sok pagi-pagi tinggal sidai je..Selalunya weekdays kitaorang sidai kat dalam je. Kalau weekend baru la dapat jemur baju kat luar, best coz baju garing terkena pancaran cahaya matahari..Hari mendobi juga hari melipat baju coz sementara tunggu baju yang dibasuh siap diproses, aku wat la kerja-kerja melipat nih. Selalunya aku melipat kat depan tv la, so leka tengok tv sambil wat kerja, tak perasan tup tup dah siap..Tak pon lipat atas katil, empuk sikit nak duduk lama-lama kan. Kalau tiba tahap malas, sumbat je dalam bakul, ada mood nanti baru lipat..hahaa..Tapi takleh biar lama sangat tak berlipat, nanti dah kurang baju -bajan yang nak dipakai, terutama yg kecik-kecik tu..;p Kalau macam baju kurung ke, tshirt-tshirt hubby je memang gantung kat almari terus.

Hubby semua kerja-kerja rumah pon dia boleh buat, memasak ke, membasuh, kemas rumah, jaga anak..tapi satu ni je la dia tak pernah dan takkan buat iaitu melipat baju. Maybe leceh dan lagi satu, nanti aku gak yang membebel sebab ukuran tak sama la, salah tempat la, itu la, ini la..haha..biasa lah, perempuan ni semua benda pon nak kelihatan sempurna kat mata dia. Even kalau susun baju kat almari pon aku susun ikut jenis, baju kurung, kurunggg je semua takleh campur, then ikut warna lak, kalau merah, satu group tu merahhh je semua, pastu baru diikuti kaler-kaler lain. Bukan apa, kan nampak lagi kemas camtu, then memudahkan kerja kita bila nak mencari atau memilih baju nanti.

Hubby suka amalkan 5s kat rumah. Ye lah, dulu dia pernah kerja company jepun, kan memang strict dengan kebersihan dan susun atur. Aku rasa nak improve kan lagi la amalan tu kat rumah. Mesti seronok je tengok semua benda tersusun dengan kemas nya kan? Korang camne? Apa kerja-kerja rumah yang korang kurang minat? ;D

Wednesday, November 12, 2014

Makin Manja


Assalamualaikum..

Masih cerita berkisar tentang anak..Maklum lah anak sulung kan, macam-macam pengalaman baru la bila dah jadi seorang ibu ni kan..Umur hanan dah 6 bulan lebih. Makin bertambah akal nya, dan makin bertambah juga lah manja nya. Memandangkan hanan lebih banyak berkepit dengan aku, tidur pon kat ketiak aku, hahaa..Maka dia manja lebih dengan aku berbanding ayah nya.

Amboi sekarang, bila dah kenal orang ni kan..Kalau aku tengah dukung dia, orang lain ambil, terkebil-kebil dia pandang orang tu, pastu melalak..uwaaa...Kalau ayah dia pegang ok je pulak. Pernah one day, kitaorang pergi makan stemboat kat picc dan ada seorang akak tu duk agah-agah hanan, suka la dia ketawa mengekek, pastu akak tu dukung la hanan kejap je, terus melalak..cet.

 

Bila kat rumah lagi lah, pantang nampak kelibat aku, nak suruh teman dia..Kadang dah duduk sebelah dia pon still merengek, nak suruh dukung or pangku dia je, alahai, manja nya anak ummi nih...Kalau kejap-kejap boleh la, kalau tiap masa camtu, 24 jam, camne ummi nak wat kerja lain..Kalau ada hubby, terselamat lah aku coz hubby leh temankan hanan sementara aku nak masak ke, kemas rumah ke, buat kerja lain ke, janji jangan lalu depan dia, kalau tak start la merengek..Bila aku berseorangan, nak taknak time memasak pon sambil dukung dia, kalau letak kat baby rocker tu kejap je, pastu melalak bila dah bosan. Hanan ni dah la takut blender, bila bunyi blender je, automatik badan dia meronta macam kena karen, hahahaa..Kadang-kadang kalau dah terpaksa sangat macam nak mandi ke, nak pergi toilet ke, nak solat ke, aku terpaksa biar gak dia menangis camtu. Hanan ni jenis menangis takde nak slow-slow nye, terus menjerit kuat macam kena apa. Orang yang tak biasa dengar mesti terkejut tengok apasal la anak aku terjerit-jerit ni. Kadang-kadang sampai serak suara. Tapi kalau nak solat, hampar toto dan letak la sebelah kita, merengek jap je pastu diam la dia main-main sendiri sebab dia tau kita dekat dengan dia kot. Kadang-kadang pasang video kat enpon, dia khayal la jap, ikut mood dia dah bosan, teriak gak..huhu

Sekarang hubby pon dah banyak luangkan masa dengan hanan. Tiap pagi sebelum hantar ke pengasuh, husband la yang tukarkan pampers hanan sementara aku siapkan bekal untuk hanan. Bila weekend, kadang-kadang hubby la yang mandikan hanan, tukar pampers, suapkan makanan sume, sebab nak tighten bond antara ayah dan anak, dan supaya hanan tak la manja dengan aku seorang je, tapi dengan mak ayah nya gak, baru lah adil. haha..

 

Kadang-kadang menjaga anak ni memang meletihkan, tidur kejap-kejap terganggu, bila anak meragam dan kita taktau apa yang dia nak, kadang-kadang aku diamkan je..Hubby faham la tu, aku macam dah fed-up, terus dia ambil hanan dari aku dan berbual-bual dengan hanan,  

"hanan noty ye..nape melalak je..tengok muka ummi dah jadi ketat tu" 

"hanan nak apa...kalau taknak bagitau ummi, meh bagitau ayah..apa? nak adik??" 

dan macam-macam lagi la dia bebel macam la si hanan tu boleh faham (tapi kot dia memang faham, mana la tau kan..hihi) sampai aku yang muka dah ketat tadi jadi tergelak-gelak lak. Hehe..alhamdulillah, syukur sangat dikurniakan suami yang memahami dan rajin memujuk, aku ni dah la jenis cepat terasa, serius hubby memang orang yang pandai sangat memujuk, even aku terdiam ke, tak senyum ke, terus dia pujuk-pujuk sampai la mood aku datang balik..hihi..Tapi aku jenis kalau orang merajuk aku takut nak tegur dan tak reti pujuk, so biar je la sampai mood dah ok baru konon-konon tanya pasal tu la, pasal ni la...hahaa!


Eh, entah apa aku bebel ni. Daaa ;p




Tuesday, November 11, 2014

Alamak..pedal clutch kereta tertanggal!

Assalamualaikum..

Pagi tadi gerak pergi kerja macam biasa..Selepas hantar hanan ke rumah pengasuh, ikut la jalan biasa nak ke highway silk tu..Entah camne lepas je bonggol terakhir tengah tekan clutch, tetibe bunyi "tek!" macam patah gitu, pastu clutch pon terus terkulai layu takleh naik balik dah..Aku terus signal ke tepi, bila clutch jammed, memang takleh tukar gear la kan, nasib baik la belum masuk highway lagi.

Time ni jenguk2 gak clutch tu, rasa tak patah, tapi macam tertanggal or jadi loose kot. Acener ni? Acaner ni? Terus call inicik penyelamat a.k.a. hubby even tau dia takkan angkat pon coz tengah bawa motor kan. Dengan harapan dia akan perasan la enpon dia vibrate and akan berhenti tepi untuk check. Huhu..Mesej bos siap2, bagitau masuk opis lambat even dah tau pon bos takde kat opis coz ada meeting kat luar.

Hubby sampai dalam 20minit pastu..Cian dia, dah nak sampai opis pon, pastu kena patah balik. Almaklumlah isteri mu nie tau bawa kereta dan isi minyak je, taktau nak repair2 kete..hihi..Hubby buka bonet depan dan suruh aku duduk dalam je coz kat luar kan panas, bising lagi kenderaan lalu lalang. Mula-mula aku dok menyibuk gak tepi dia, konon2 tanya tu apa, tu kenapa camtu, pastu dah taktau nak tanya apa, duduk dalam la diam2..haha..Tak lama pastu ada peronda yang bermotorsikal berhenti tengok kitaorang tanya perlukan bantuan tak, hubby kata leh wat, so dia pon sambung perjalanan..Pung pang pung pang, siap dahhh..Tadaaa..! Aku terkagum gak. Haha! Sebab dalam hati duk pikir - pikir je tadi..clutch patah ke? Kalau patah kena ganti berapa? Kalau kena tunda camne, kete takleh gerak ni? Kalau..kalau..kalau..macam-macam oii pikir! Tapi hubby ilek je lah sebab dia yang tau nak setelkan..Alhamdulillah, free of charge sebab hubby betulkan sendiri..haha..nasebbb baekk..Risau je kalau dia marah.;p

Silap aku maybe pagi tadi terbawa laju sikit kot kat jalan berbonggol, so maybe time naik bonggol aku tekan clutch ke tak sure la..tapi pasni kena lebih hati-hati la..Dah la hari tu hampir eksiden...huhu..



Friday, November 7, 2014

Hanan Dah Boleh Makan! Yeay!


Assalamualaikum..

Alhamdulillah..Antara saat-saat yang dinanti oleh seorang ibu ialah bila si anak dah boleh makan pepejal..yey! dah bleh suap-suap..Menurut kata nurse kat klinik kesihatan, tak semestinya kena tunggu anak dah cukup umur 6bulan baru boleh bagi makan. Dalam umur 5bulan lebih pon boleh..

Terdapat tanda yang menunjukkan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk mencuba makanan baru,  iaitu:
  1. Mempunyai berat badan yang 2 kali ganda dari waktu dilahirkan
  2. Kalau kita makan, dengan khusyuknya baby kita tengok makanan yang sedia terhidang kat atas meha
  3. Memasukkan jari di dalam mulut mereka, kekadang lebih dari satu jari..
  4. Setiap kali diacah dgn tangan ataupun sudu pasti dia akan membuka mulut (nganga)
  5. Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
  6. Mencuba untuk mencapai sudu, pinggan, mangkuk dan sebagainya.
Berat hanan masa baru lahir ialah 3.4kg, masa umur 5bulan dah 7kg..so kira ok lah tu kan. Then hanan pon selalu renung je kitaorang time makan, siap lidah dia dok menjilat-jilat tepi bibir sambil tengok mulut kitaorang dok mengunyah makanan..alahai, cian anak ummi ni! Masukkan jari tu dah dari dalam pantang lagi, sampai la sekarang dah jadi habit dia dah. Kalau letak sudu or jari kat mulut dia pon, dia akan buka mulut macam nak makan je...Dan bab nak mencapai barang tu memang win lah, kalau boleh semua benda berdekatan dengan dia nak dicapai nya...

Tapi aku agak terkilan coz pengasuh dah bagi dia makan nestume sikit-sikit. Dia kata kesian tengok hanan macam dah lapar je..Dia siap belikan setin nestum untuk hanan..uhuhuu..Aku takde lah marah dia kan sebab at least aku tau pengasuh tu concern dengan anak aku. Tapi balik umah tu aku terus wat kan bubur untuk hanan. Bubur nasi plain, rebus bubur, then blend bagi tekstur halus, masukkan bekas then simpan dalam peti ais untuk guna esok nye..tapi pengasuh cakap hanan macam tak selera sangat coz bubur plain of course la rasa tawar kan. Aku dah risau je hanan takmo makan benda lain sebab dia dah rasa sedap dengan nestum yang manis tu. Aku suruh gak pengasuh bagi dia makan bubur tu even sikit-sikit kan untuk selama 3 hari.

 


set mangkuk and cawan ni pon adiah dia dapat time lahir hari tu

Hari keempat dan seterusnya aku wat bubur nasi campur sayur lak..campur ikan bilis bagi rasa masin-masin...carrot ke, sayur hijau ke..awal-awal ni tak elok campur banyak jenis sekaligus, so kita gilir-gilir lah supaya baby tak borring dengan rasa yang sama. After two weeks camtu baru aku campur banyak sikit sayur dalam tu. Aku pernah try buatkan puri buah tapi hanan takmo makan, siap nangis2 lagi..maby dia tak suka rasa manis kot, atau tekstur dia yang lain cket dari nasi. tapi bila buatkan bubur nasi campur buah macam epal ke, pear ke, nak pulak dia makan. Memang orang melayu pure la hanan ni, takleh tak makan nasi..hahaa..Time nak bagi hanan makan, duduk kan je dia kat baby rocker yang ada tu. Seat dia leh adjust bagi tinggi ke, bagi tak bergerak ke, memang sangat-sangat berguna la baby rocker tu..Most recommended untuk moms to be. Tak perlu membazir beli kerusi baby yang mahal tu.

guna periuk bertangkai saiz kecil, adiah kawen..haha

Selalu nya bubur dia aku campurkan dengan susu ibu bagi tekstur dia tak pekat sangat, kang tercekik lak atau terlekat lak kat tekak dia kan. Kalau cair sikit senang nak menelan nya. Tiap kali makan memang habis licin. Alhamdulillah, memang seronok dan teruja je bila baby berselera makan lagi-lagi dengan tangan ibu kan. Bagi makan kat baby ni kena banyak try and error.

So sekarang aku dah leh konsisten nak sediakan makanan dia tiap hari. Memandang aku dah beli termos khas untuk bekal kan makanan hanan ke pengasuh tiap pagi, so kena gak la rajin bangun pagi-pagi untuk masak bubur dan blend. Aku lebih prefer masak tiap pagi coz fresh la untuk hanan makan kan, letak dalam termos tu leh tahan suam dia sampai lepas zuhur camtu or petang sikit. Cukup la satu termos tu untuk 2 atau 3 kali makan dalam sehari. One more thing, dapat memudahkan pengasuh, dia tinggal tuang dan bagi hanan makan, tak payah susah-susah nak panaskan macam kalau aku bagi frozen food ke kan. Termos tu beli online kat lelong @ superbuy.com, RM80 kalau tak silap.

Tapi hari sabtu selalunya aku blend siap-siap kuantiti untuk makan 2 hari means untuk sabtu dan ahad. Pagi sabtu tu aku bagi yang fresh, then balance nye aku beku kan dalam food tray, masuk dalam ice box. Mula-mula nak guna bekas ais batu tu je, tapi macam tak best lak coz bekas dia sekali semua then saiz dia kecik-kecik je. Pastu nak cari yang dah siap penutup tak jumpa lak. aku beli je food tray and cups kat Manjaku bangi, harga baru RM19.90. Ok la, berbaloi, bila nak guna, amik la bape cup je, yang lain simpan lagi dalam tu. Selalunya weekend kitaorang suka berjalan, dah petang atau lepas asar baru balik ke rumah. So, kalau makanan hanan dah siap-siap camtu, senang, tinggal panas kan. Kalau tak berjalan ke mana, aku lagi suka masak terus je untuk hari tu. Lagi fresh. Blender aku tak beli baru, tapi aku beli yang jug dia je baru, guna mesin yang memang dah ada kat umah. Jug kat umah tu dah blend macam-macam. Jug ni aku beli kat mydin, RM2.90 je..Kecik..Comel..Murah!

 


 

Baby bib tu aku beli kat kedai DIY je. RM5 dapat 3 helai. Tak payah la beli mahal-mahal pon. Kadang-kadang guna napkin je coz hanan tak bape selesa guna bib ni, maby dia rasa ada benda mengikat leher dia kot. Dah la pipi tembam, lagi la bertambah rasa rimas. hehee..









Wednesday, November 5, 2014

Pecah Rekod



Assalamualaikum...

Tibe-tibe cite pasal pecah rekod kan..Nie semua sebab semalam aku mc..sebenarnya EL la sebab takde surat mc..alkisahnya isnin tu aku dah rasa macam biol je, pening kepala semacam, selsema dan bersin-bersin..buat kerja pon rasa nak terlentok je kepala atas meja..bawa kereta pon rasa melayang je..tapi alhamdulillah tak jadi pape, syukur selamat sampai ke ofis dan rumah..Baliknya aku terus melepak kat bilik..berat betul rasa kepala. Aku rasa pas lelap kejap ok kot. Tapi malam tu hubby berkeras nak bawa aku pergi klinik. So, menurut je la kita, kang derhaka lak nak bantah-bantah..hehe..Guna je medical card company hubby coz banyak klinik dia cover. Senang ada medical card ni, tunjuk je card tu, semua diuruskan dan of course la free of charge.

Klinik faveret family kitaorang ialah Klinik Zalfah kat Bangi. Klinik buka 24 jam. Best sangat coz doktor dia ramai, kalau waktu biasa ada 3 doktor bertugas so tak perlu la tunggu lama sangat kan. Kalau lepas pukul12 malam, ada seorang atau 2 org doktor bertugas. Layanan sangat mesra dari doktor2 dan petugas dia. Cakap lembuttt je, alahai lemah lutut dengar..haha! Ubat dia bagi ikut keperluan kita, takde la macam sesetengah klinik tu selambak terus dia bagi..Contoh kita cakap selesema je, dengan ubat batuk, demam, segala ubat dia bagi kan. Membazir kalau tak makan nanti dah la bayar mahal. Then, kat klinik ni harga dia berpatutan even kita datang lepas kul12 malam, harga tetap sama.


Sejak 2009 aku kerja kat company ni, nak masuk 6 tahun la kan? Aku pernah mc 3 hari je..sehari masa 2009, sehari masa 2010 dan lagi sehari 2011..Pastu aku tak pernah mc. Alhamdulillah sihat walafiat. Kalau setakat pening kepala sikit-sikit or selesema tu memang aku takde la nak mc, amik ubat kat farmasi then datang je la keje. Tapi semalam dah pecah rekod. Huhu..





Pagi nya bangun tidur still rasa pening kepala..suara pon dah garau semacam..Sekali lagi hubby berkeras suh aku cuti dan ambil mc..Ikutkan hati malas je, aku rela pergi keje coz duduk rumah je bosan lak nanti. Tapi hubby suruh gak cuti dan dia bgtau dia pon akan ambil cuti gak untuk jaga aku dan hanan. Ok lah, dah dia cakap camtu kan, turut kan je lah..Kebetulan hari ni kena hantar hanan ke klinik untuk inject 6 bulan. Ada hubby teman senang sikit kan. Hubby pon dah biasa jaga hanan. Setakat bagi susu, tukar pampers, mandi kan, melayan karenah tu semua dia dah master dah. Alhamdulillah, dapat la ummi berehat-rehat..Breakfast  hubby sediakan, dapat massage2 lagi..best-best ;) Malam tadi dah pergi klinik ambil ubat, tapi tak request mc so pagi ni aku rasa malas lak nak pergi klinik lagi, nanti dia bagi ubat sama je..ambil el je lah coz memang emergency pon nih kan.


Alhamdulillah hari ni dah ok sikit so dah kerja macam biasa. Thanks hubby coz asyik la memanjakan wife mu ini..heeee...~



Labels

Followers