Tuesday, January 20, 2015

Hanan Jatuh Katil

Assalamualaikum..

Hari ni pergi kerja dengan hati yang sebal dan sedih..
Mana tak nya, anak kesayangan pagi-pagi lagi dah jatuh katil. 
Begini ceritanya..

Pagi tadi aku bangun awal sikit coz staf level aku dah plan hari ni nak makan pot luck untuk lunch kan..Takkan nak masak dari malam, so pagi-pagi tu gak la masak, baru fresh. Ala, aku bawa nasi putih dan sayur je pon..Derang ada yang bawa lauk, ikan, sambal. Kena laju-laju buat kerja coz hanan kadang-kadang bila terbangun tidur, tengok takde orang kat sebelah dia mula la meraung. Bila dah siap semua cepat-cepat mandi, solat dan bersiap-siap ke tempat kerja.

Hanan pon terbangun, tapi baik lak mood dia. Pas bagi susu, dia main-main sendiri atas katil, gelak-gelak. Kitaorang laki bini masih bersiap dan biar je la dia main sendiri. 
Tiba-tiba hanan menangis kuat, hubby cepat-cepat pergi tengok..
Dengar hubby menjerit,

"Allahhh...!!"

 Sedar-sedar hanan dah ada bawah katil.
Hubby terus dukung hanan dan tenangkan dia. Aku pon pergi dekat dengan dia.

Allah...
Darah menitis-nitis dari mulut dia.
Patutlah sambil menangis tadi sambil mulut menyembur-nyembur..
Rupanya dalam mulut dah penuh darah.

Terus aku dukung dia bawa pergi bilik air.
Basuh-basuh mulut dan check part mana yang luka. Ak

u takut gigi dia patah je. Alahai, gigi dah la baru tumbuh dua, cinonet je..Kot lidah dia ke tergigit.
Alhamdulillah, bibir dia je pecah. Lepas lalukan air banyak kali, darah pon dah tak mengalir. Hanan pon menangis kejap je. Mungkin menangis terkejut, bila luka sejuk kena air, diam lah dia.


Terus peluk dia kuat-kuat.
"Maafkan ummi...maafkan ummi.."
"Tak sengaja tinggalkan hanan main sendiri.."
T___T


Baju dah banyak kena darah. Terus tukar dengan baju lain sebelum bawa ke tempat pengasuh.
Selalunya memang kitaorang tinggalkan dia kat bawah je..Kalau letak katil pon, susun bantal keliling tu elak dia jatuh. Tengah solat pon letak hanan kat bawah, dekat dengan kitaorang. Sebab hanan ni jenis takleh  kena tinggal atau takleh orang jauh dengan dia. Tapi pagi tu tengok dia elok je main, taknak la ganggu kan..Tapi lain lak jadi nya....Dah susun bantal tinggi-tinggi gak wat pagar, tapi dia reti panjat lakkk..Katil aku dah la tinggi sikit. Tu yang bibir hanan leh pecah sebab jatuh dari tempat agak tinggi gakkk..
T_T huk huk.

Sebelum ni pernah sekali je hanan jatuh katil time kat kampung. Tapi tak lah teruk dan tak cedera just menangis terkejut je sebab katil aku kat kampung rendah sikit.

Hanan pernah gak jatuh masa aku baru siap tukar pampers dia dalam kereta. Masa tu tengah jem, so kereta pon tak laju la. Kereta depan tu macam nak laju tiba-tiba dia brake emergency, hubby pon brake gak. Udah nya hanan tergolek bawah seat. Tak sempat aku nak capai coz masa berlalu terlalu pantas. 
Mujur gak takde pape coz bawah tu ada beg baju dia. Huhu...


bengkak dah bibir atas...huhu..

Maafkan ummi hanan..Pasni kita main kat bawah je la ye..Umi letak toto kat bawah, kamu golek-golek la sampai puas kat situ...Sayang anak ummi..

Wednesday, January 14, 2015

Majlis Doa Selamat Wisma Microcorp





Assalamualaikum...

Pada 24 Disember 2014 yang lepas telah berlangsung majlis bacaan yassin dan doa selamat di ofis tempat aku bekerja. Majlis ni diadakan sempena hujung tahun yang bakal berlabuh dan sekali dengan solat hajat untuk mangsa-mangsa banjir di Malaysia..

mug ikea..kerja aku la nak tulis nama-nama staf kat semua mug ni..hihik.;p


 

coklat custom made

Beberapa hari sebelum tu, ajk-ajk terlibat termasuk aku dah bertungkus lumus menyediakan tempat dan keperluan untuk majlis tersebut. 

Attendance

 

Majlis dimulai dengan bacaan yassin sebelum menjelang maghrib. Ustaz jemputan kami ialah Ustaz Zainuddin Abu Bakar. 

 


 


Then, solat maghrib berjemaah. Selesai solat maghrib, ustaz menyampaikan kuliah maghrib yang bertajuk "Tanggungjawab Mencari Rezeki yang Barakah" Alhamdulillah banyak input yang deprolehi..Ustaz ni santai je menyampaikan kuliah, diselitkan gurauan tapi penuh dengan input. Siapa yang terkena memang terasa la. Dia bagi contoh paling simple..Umpama la orang yang merokok kan, dalam sehari berapa kali dia take 5? Darab dengan seminggu dia bekerja? Sebulan? Setahun? Mungkin waktu tu tak la dikira haram dalam gaji yang kita dapat tiap bulan, tapi umpama tahi hidung dalam rezeki kita seharian. Kalau ko tengah makan nasi, dan tepi-tepi tu ada tahi hidung..nak ke makan??Euww...maaf lah kotor sikit. Tapi contohnye camtu la. Kalau asyik mengular time kerja, gaji yang kita dapat tiap bulan tu bercampur sekali dengan rezeki-rezeki yang kurang bersih..huhu..nauzubillah..



Then solat isyak berjemaah diikuti solat hajat untuk mangsa-mangsa banjir..Last sekali baru jamuan. Menu adalah makanan lauk kampung. Sedapnye, alhamdulillah. Makan panas-panas lak kan, dengan ulam-ulaman, ikan masin dan gulai kawah..Ada gak brownies untuk cuci mulut. 

 


 

 
Bila masing-masing dah makan, time ni ajk bawa keluar kek untuk bos kitaorang. Actually besday dia 27 Disember nanti, tapi hari sabtu. So dah alang-alang kan, kita celebrate advance besday je lah. Suka gak bos aku dapat kek. Tapi pas potong kek untuk bos, masing-masing la dok kerumun nak kek tu..ingatkan dah kenyang..hihii..alhamdulillah, syukur majlis berjalan dengan jaya nya. ;)













Tuesday, January 13, 2015

DIY Untuk Majlis Perkahwinan


Assalamualaikum...

Lama nya tak update blog..Idea tu ada, tapi masa tu macam tak berapa nak ada..Bila terfikir nak update blog je, time tu gak terfikir banyak lagi benda lain yang lagi penting boleh dibuat...huhu..

Okey lah, kali ni nak cerita tentang DIY untuk persiapan majlis perkahwinan. 19 Disember 2014 yang lepas adik perempuan aku yang pertama telah selamat diijabkabulkan dengan pasangan cinta hati nya..alhamdulillah, syukur..bertambah lah ahli dalam keluarga kami. So, sekarang tinggal 2 orang lagi yang kekosongan. Hehee..

Adik aku ni jenis rajin dan berdaya usaha sikit. Means, kalau dia cakap dia nak buat, susah camne pon akan dibuat gak. Aku kalau dah susah sangat, tinggal order atau beli je senang. Haha..Lagipon adik aku dan pasangan dia baru je bekerja tak sampai setahun pon, celah mana nak kumpul duit banyak-banyak dalam masa yang singkat kan? Mungkin sebab itu lah diaorang ambil keputusan untuk DIY kebanyakan persiapan majlis diaorang.Selain dapat berjimat, hati sendiri rasa puassss...

DIY Kipas Pengantin
Haa...yang kipas pengantin aku lah yang offer diri nak buat. Actually adik aku suruh carikan je mana yang dah siap, tapi aku menggatal nak DIY gak sebab barang nya dah ada kan.

 

Aku just beli dua biji kipas kat kedai diy, harga sebiji dalam 1.80 kot. Then beli gam UHU.

 

 Untuk hias aku guna selendang lama aku yang dah tak pakai. Pernah pakai sekali je time dinner diploma dulu. Then lilit lah renda sikit, siap!
 
 


DIY Payung
Payung yang adik aku guna boleh je beli kat kedai Daiso, sekaki payung baru RM5..Then lilit lah renda.


DIY Baju Bersanding dan Akad Nikah
Adik aku cerita, dia beli je jubah dan dress kat kedai. Harga dalam RM100. Then beads, manik2, dan hiasan lain dia jahit sendiri. Shawl dan Veil pon jahit sendiri. Untuk baju lelaki, dia just beli tanjak and samping dah siap kat Jalan TAR, dalam RM60 je.


DIY Bilik Pengantin
Guna je apa yang ada. Beli kain untuk backdrob time ada sale kat Jakel. Then dia hias dengan kelambu dan bunga kipas yang dibuat sendiri.


DIY Pelamin
Pelamin untuk majlis kedua-dua belah pihak derang wat sendiri. Kagum! Dua-dua pelamin pon comel! Bantal nikah tu adik aku guna tilam single kat rumah yang dah lama, ikutkan mak aku nak buang je..Tapi adik aku potong la bentuk bulat, then jahitkan kain satin, so jadi la tilam nikah.

 


ni outfit time akad nikah

ni outfit time bersanding


ni pelamin belah lelaki..takde gambar full..huhu..


DIY Mekap
Aku ler jadi mak andam tak bertauliah..hahaha...memandangkan aku dah lama tinggal kan dunia mekap2 ni..Pergi opis kadang2 kalau teringat baru la pakai bedak..haha...Aku guna je mekap2 yang aku ada time majlis aku dulu..Redhoo je la ye dik..Rasa nya tak expired lagi..haha! Aku mekap tiga kali..time nikah, bersanding dan bertandang. FOC ye.


DIY Goodies Bag
Ni pon adik aku buat sendiri..Kat dua-dua belah dia wat sendiri.


Dan banyakkk lagi benda yang derang DIY sendiri..Untunglah kalau rajin dan banyak masa kan. ;)
















Labels

Followers