Friday, September 26, 2014

Perkembangan 5 bulan..

alhamdulillah...

Anakanda umi dah berusia 5 bulan...yeyyy..Dah 5 bulan baru nak update pasal anak ye. ;p

berusia 1 hari..ololooo..


Huhu...alkisahnya last week handphone aku rosak. Mula-mula asyik hang je..pastu jadi biol..mesej2 banyak tak kuar..pastu padam terus, takleh on. Bila bawa kedai, tokey tu cakap ada software yang corrupt, kena format balik, tapi takleh nak wat backup..aku macam..what??? dalam tu banyak kot video2 ngan gambar2 hanan dari kecik sampai besar..dari dia mampu kelip2 mata je sampai la pandai meniarap, gelak ketawa semua..huhu..dan silapnya aku, takde wat backup pon..uhuuuu..seddeyy nye..ada video hanan baru pandai meniarap, kuat membebel, tengah berteriak..huk hukk..apa nak buat, silap sendiri..dah la anak tu time kecik nya sekali je..nasib baik la kat kamera and handphone hubby ada gak la gambar2 and video dia time kecik, bleh gak la wat pengubat hati kan..tapi still terkilan coz masa hanan banyak dengan aku, of course la aku lagi banyak snap gambar semua..takpela, jadi kan pengajaran..

So, berbalik kepada tajuk asal..Bila dah 5 bulan ni dah bertambah akal nye..Berat pon dah 7kg..sihat anak umi, alhamdulillah..Masih menyusu badan walau kat umah pengasuh kadang-kadang kena topup dengan susu fm..Bila banyak keje kat ofis, sampai tak sempat nak pam wat stok..huhu..Dah kurang menangis tapi kalau lambat tukar pampers, lambat bagi susu, still menjerit terus..takde la nak intro merengek-rengek dulu..huhu..anak umi ni nak jadi penyanyi ke? suka naw berteriak...selalu kalau nak dilayan, didukung bawa jalan-jalan..baru lah dia merengek-rengek..kadang-kadang elok je main sendiri, bila nampak ayah or umi lalu depan dia terus merengek..minta diangkat la tew~ clever girl.

Start umo 3 bulan dah mandi air biasa..no more air panas..ni pon pengasuh dia yang ajar..dia kata anak dia dari dalam pantang dah camtu..tali pusat tanggal je, terus mandi guna air biasa..supaya daya tahan badan baby jadi kuat..aku macam..oh my God, tak sejuk ke baby tu???kang kena selesema lak..?? aku try la mandikan hanan guna air biasa gak kat rumah..hanan ok je..suka je kena air..takde la teriak ke gigil ke apa..Pastu sihat walafiat je..Alhamdulillah, sesuai la dia dengan air biasa tu..Ada sesetengah baby tak tahan kan.

 

Start 4 bulan lebih dah pandai meniarap, tapi sampai la ni tak pandai berpusing balik..nak meniarap laju je..pastu bila dah penat or lama sangat meniarap, mula la merengek suruh orang pusingkan dia..hehe..berat sangat ke bontot tu sayang smpai payah nak pusing sendiri..kadang-kadang dia berjaya gak pusing sendiri..boleh je..tapi bila dia tau ada orang teman dia kat situ, mula la datang manja nya suruh orang lain tolong pusing kan..dah pusing kan nak meniarap balik..pusing lagi..meniarap lagi..hai la anak, kerja nak main pusing-pusing ke ni?


Macam dah start kenal orang..Kadang-kadang bawa berjalan nak melekat dengan umi or ayah nya je..Kalau orang tak kenal macam berat sikit nak ikut..Tapi ikut mood dia gak, kalau dia suka dia ikut je..Dan dia cepat rimas kalau orang duk pegang jap..pass kat orang..pegang, dukung..orang lain lak dukung..mula lah nanti berteriak..kadang-kadang dia suka wat hal sendiri je..biarkan dia baring or main sendiri tanpa diganggu.


Morning person..tido awal ke lambat, pukul 6 mesti dah celik mata..kadang2 kul 5.30 dah kejut umi bangun..memang sekarang jarang dah guna alarm..anak sendiri jadi alarm..hehe..tapi baguslah, kalau mood dah ok pagi2, senang la umi nak hantar ke rumah pengasuh..takde la meragam je sebab kena kejut pagi-pagi kan.


Dah start ajar dia guna flash card..Mungkin bagi certain orang, baby kecik lagi nak ajar dia..tapi aku pernah terbaca kisah orang, dari usia 4 bulan anak dah boleh diasah minda nya.dah diajar guna flash card..umur dua tahun dah lancar membaca...wowww...Bila usia 4 bulan, ingatan dia dah mula kuat..So, aku tulis perkataan macam "Ummi".."Ayah".."Susu" etc..dan tunjuk kat dia ulang-ulang..hari-hari..tapi takleh wat lama-lama dalam satu sesi tu, nanti dia bosan lak..asalkan benda ni konsisten jadi lah. Bila aku tunjuk kad-kad tu hanan suka je sengih-sengih, sambil tangan dia cuba capai kad yang aku pegang..hehe..


Masih tak dapat buang tabiat hisap jari..Aku selalu je time dia hisap jari tu, tarik jari dia bagi tak hisap..tapi pastu dia masukkan balik..ulang - ulang aku buat..dia masukkan jari je aku tarik..dia masukkan jari je aku cabut..lama-lama dia marah..haha...Tapi tabiat ni yang wat dia nak lena tidur..dodoi-dodoi, tepuk bontot tak jalan..pas menyusu, baringkan kat tilam, nanti dia terus mengiring sambil hisap jari, bape saat pastu terus terlena..jari pon tertanggal dengan sendiri nya..hehe..anak aku tak hisap puting plastik tu, dari baby banyak kali aku try, sebab nak sumbat mulut dia kan, asyik menangis je..tapi dia takmau langsung pon, bila masuk je puting kat mulut terus uwekkk uweekk..luah balik puting tu..nasib la menyusu botol nak..maby dia rasa susu mengalir kot..kalau puting kosong mana ada rasa pape..hehe..tapi alhamdulillah gak, kang dah puting je, susah nak tinggal dah jadi satu hal lak..

benda alah ni sangat berguna tau..thanks adik ipar coz hadiahkan..kadang2 time nak solat ke, masak ke, tinggal je kat sini, baby leh main sendiri.;)

Okey lah, macam dah panjang sangat ni..next entry lah sambung.

Friday, September 12, 2014

Pengalaman Cabut Gigi Tak Sakit




Assalamualaikum..

Rasa macam dah laaamaaa sangat tak update blog. Idea dan cerita tu ada, tapi masa tu yang takde..huhu..
Okeylah, tetibe cerita pasal cabut gigi kan..

Alkisahnya, dalam minggu lepas aku terasa macam berdenyut-denyut la gigi dan gusi ni..Sakitnya on off..kejap ada kejap takde, tapi memang tak selesa lah nak buat kerja. Pastu sekali tu je la sakit, then lenyap. Bila aku gesel-gesel guna lidah, terperasan macam ada gigi geraham yang berlubang..Adohai, bila lak la lubang ni wujud. Sebab rutin aku tiap malam sebelum tidur, berus gigi, floss bagai dan cek kat cermin nak pastikan gigi ok la kan..tapi kalau gigi geraham mana lah nak nampak. Lagi pon yang tu gigi bongsu, tumbuhnya pon tak berapa nak cantik, senget semacam je, so maby kalau dah berus pon still ada sisa-sisa makanan yang tak tercapai oleh berus gigi tu, maka jadi lah punca kaviti dan gigi berlubang..eh eh..panjang pulak cerita nya.


Bila dapat tau gigi berlubang, aku dah susah hati..Sebab antara perkara yang aku takut dan cuba elakkan ialah jumpa doktor gigi..Yup, since kecik lagi aku tak suka doktor gigi. Kalau doktor gigi datang sekolah je, aku dah risau, rasa nak mengelak je pon ada..ekekee..Setelah berfikir-fikir dan menimbang tara, aku decide je lah nak serah diri kat dentist memandangkan gigi ni takde rasa sakit or bengkak pon, means belum parah lagi la kan. Kalau dah rasa sakit nanti, lagi susah nak wat rawatan kan? Time kecik-kecik dulu, cabut gigi tak sakit pon, gigi susu kot..asal goyang je leh cabut. Kadang-kadang abah aku gigi anak dia dah goyang, ikat je dengan benang then tarik. Tak pon kita goyang-goyang kan sendiri guna lidah, then nanti akan tanggal sendiri la gigi tu..Tak payah pergi klinik pon.Tapi dah besar-besar ni jadi takut la pulak.


Aku pon call la Klinik Pergigian Putra Permai kat Equine Park ni. Doktor dia Dr.Widya Suzanee. Aku pernah sekali pergi sini untuk tampal gigi, so dah percaya dengan kelembutan dan cara dia jalankan rawatan, berani lah nak pergi lagi. Sebelum pergi kena call and booking dulu. Boleh je pergi direct, tapi ikut nasib lah. Kalau penuh, kena tunggu lah. Mula-mula ingatkan nak tampal je lah, tapi setelah berfikir-fikir lagi, aku rasa better cabut terus je lah. Sebab gigi bongsu ni selalu memang camtu, nak tumbuh punya lah sakit, dah tumbuh menyusahkan pulak, so kita buang je lah..huhu...Aku punya takut tu sampai asyik dok terfikir-fikir je, tiap kali lepas solat aku berdoa agar mudah la proses cabut gigi tu nanti..Siap menggoogle pengalaman orang kena cabut gigi..Kebanyakannya bagitau sakittt..Adohai, yeke sakit nih? Huhu..Rasa nervouse tu lagi dasyat dari time nak bersalin. Kalau bersalin, fikir nak baby tu keluar cepat je, yang ni dah fikir rasa nak buat ke tak..nak buat ke tak..hahaa..Time bersalin dulu aku teringat la bibir aku dok terkumat-kamit baca doa nabi yunus, alhamdulillah dipermudahkan segalanya dan kesakitan pon rasa ringan je and still boleh ditanggung...So nak pergi cabut gigi ni pon bibir aku dok la membaca .."Lailahaillaantasubhanakainnikuntuminazzolimin...." berulang kali.


Even dah buat booking, lepas sejam baru nama aku dipanggil..jenuh tunggu ha..Bila dah masuk bilik rawatan dan baring kat kerusi dia, aku masih terasa nervous, macam nak balik rumah pon ada, tapi ahh..layankan je lah..Selagi benda ni tak setel, memang rasa tak senang je hati. 


Then bermula lah episod...


Hati aku masih lagi membaca doa nabi yunus, then doktor pon masuk, tanya apa masalahnya. Then dia kata better cabut je sebab tu gigi bongsu kan. Pastu dia minta izin nak bagi injection "maaf ye, saya inject bius bagi kebas.." inject kat gusi..then lagi sekali kat langit2.."maaf ye saya inject lagi sekali" aku macam nak request dia bagi 3 kali injection supaya betul2 kebas and aku tak rasa pape..tapi benda tu hanya terdetik dalam hati la..injection tu pon tak sakit, aku rasa jarum tu halus je kot..lagipon doktor tu buat dengan penuh kelembutan dan sopan santun..kena gigit semut rasanya lagi sakit..wakaka..Lepas menunggu kira-kira 15minit, mulut pon dah rasa kebas, gusi dan bibir aku rasa tebal je..hehe..Doktor pon amik apa ntah alat-alat dia, then aku dengar macam bunyi..krek..krek..macam kita longgarkan skru dari soket tu..tapi aku takde rasa pape la, just dengar bunyi nya..Pastu doktor ambil gigi tu..siap! Aikk..cepatnya?? Aku pon macam pelik nape takde rasa sakit langsung or rasa gigi digoyang-goyang ke..Agaknya bius dia power kot? hehe..alhamdulillah happy dan syukur sangat..Lega dah..Teringat lagi first time cabut gigi geraham masa study kat uitm dulu, jumpa dentist kat klinik kesihatan uitm gak..walaupon tak sakit, still terasa-rasa ngilu la time dia cabut, rasa gigi tu digoyang-goyang, and kepala pon ikut sama goyang, then pas cabut tu pon macam sakit kat gusi bekas kena cabut tu..Kena tuam dengan ais baru kurang sikit..1-2 hari pon makan bubur je, tak berani makan yg keras-keras..Tu yang aku risau je nak pergi cabut gigi lagi..Tapi pengalaman yang ni lain plak. Serius takde rasa apa langsung.


Caj dikenakan RM105, dapat kapas dan ubat tahan sakit. Aku request gak nak bawa gigi tu balik, then derang pack kan..hihi..saje mengada kan. Sebab ada terbaca kat blog, orang tu bawa balik gigi dia yg dicabut. Gigi geraham ni panjangg..Ada la dalam 2cm. Aku tengok sekali je, pastu simpan ke buang tak ingat, sebab aku geli..hihi..Balik dari klinik tu, masuk kereta aku terus telan pil tahan sakit yang dia bagi. Tapi pil tu dalam bentuk kapsul, terpaksa la aku buka and telan serbuk dia je. Nasib baik la dalam kereta ada air mineral, tawakal je la..Sebab aku takut kang bius ni dah hilang, kesakitan berganda lak yang datang. Tapi alhamdulillah, sehingga entry ni ditaip, memang takde rasa apa langsung..Syukurrr..So, most recommended la untuk korang yang takut2 nak gi jumpa dentist macam aku, dapatkan rawatan kat situ..hehe..dan yang penting jangan lupa amalkan doa nabi yunus tu, insyaallah dengan izin Allah, dapat meredakan kegelisahan hati dan mengurangkan kesakitan..aminn..







Labels

Followers