Sunday, May 13, 2012

4 Tanda Hidup Tak Berkat4 Tanda Hidup Tak Berkat

Salam, Aku suka baca tips2 and tazkirah yang aku dapat dari internet. Tapi macam rugi pula kalau simpan sorang2..Apa salah nya kalau benda baik kita share sama2 kan..Banyak sebenarnya tanda-tanda jika kehidupan kita ini tidak mendatangkan keberkatan namun sebahagian tanda-tanda dibawah ini juga jelas membayangkan kehidupan kita ini tidak mendatangkan keberkatanNYA Na’uzubillah

Tanda-tanda hidup kita tak berkat ialah :

1. Duit banyak, tapi cepat jer habis.
Tak tau duit pergi mana. Pendapatan bertambah, tapi asyik tak cukup jer. Duit banyak dihabiskan pada benda yang sia-sia. Patutnya bila duit dapat banyak, sedekah pun kena la bertambah. Tapi tak, kita jadi makin kedekut. Sedekah tak bertambah, duit tetap habis ke tempat lain..Kadang2 kita tengok orang yang hidup sederhana, semua biasa2 je tapi lagi bahagia dari kita..Makan pakai semua cukup. Jiwa tak resah memikirkan hutang bertimbun.


2. Buat kerja, tak siap.
Projek ada macam-macam, idea banyak, tapi satu pun tak berjaya. Macam-macam usaha dibuat, macam-macam projek kita cuba nak lakukan, tapi semuanya tergantung. Semuanya tergendala. Satu pun tak berjaya. Kalau ada yang menjadi, tapi tak seperti yang dirancangkan. Bukan kita tak usaha, tapi usaha kita selalunya tak mendatangkan hasil seperti yang kita harapkan. Adakah usaha kita diberkati?


3. Buat sesuatu, tak dapat manfaat.
Baca buku banyak, tapi ilmu satu pun tak lekat. Nasihat orang pandai, tapi diri pun tunggang langgang. Nak bercakap memang senang, nak mengamalkan tu yang susah. Marilah kita sama-sama cuba amalkan apa yang kita selalu nasihat pada orang lain.


4. Masa habis dengan sia-sia.
Kononnya sibuk, tapi sebenarnya banyak masa dihabiskan dengan perkara yang sia-sia. Leka main fesbuk, leka tengok TV, leka berborak dengan kawan, leka main game, leka melepak dengan kawan-kawan. Tapi nak luang baca Quran 5 minit sehari pun tak boleh. Solat pun akhir waktu. Solat tak sampai 5 minit. Zikir langsung tak amal. Malah nak berdoa untuk diri sendiri pun malas. asyik fikir kerja je 24 jam tapi masa dengan Tuhan kadang2 kita abaikan, kita lewatkan..Macam mana hidup nak berkat? Bukan ke semua rezeki tu datang daripada Nya?


Adakah anda salah seorang yang mengalami atau merasai tanda-tanda di atas?Mari kita sama-sama muhasabah diri. Tanya pada diri, adakah kita salah seorang daripada orang yang tidak mendapat keberkatan dari Allah.


Aduh, alangkah malang dan rugi nya kalau kita gagal mendapat keberkatan dalam hidup ini. Kerana kita bukan saja akan rugi di dunia ini, malah akan bangkrap di akhirat nanti. Na’uzubillah. Sama-sama kita taubat dan mohon taufik hidayah daripada Allah ta’ala untuk memperbaiki iman dan amal kita masing-masing. Sama-sama muhasabah dan mengingati diri sendiri juga


by: Islamic Articles3 comments:

 1. hidup nak berkat segala hutang kena dibayar walaupun secara sedikit

  ReplyDelete
 2. thanks di atas peringatan...kena selalu muhasabah diri kita..

  ReplyDelete
 3. edura hanum : yupp..terutama hutang ptptn n zakat pendapatan jangan dilupa..hehe

  IbuDhiha : sama lah kita

  ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers