Thursday, February 14, 2013

Seronoknye Balik Kampung ^_^




 Assalamualaikum...

Alhamdulillah..Chinese New Year yang lepas, dapat gak balik kampung..Rasa macam dah lama gile tak balik kampung. Tapi memang betul pon. Sejak pas mendirikan rumahtangga, ni la baru first time balik kampung bersama. Hehe..Nak wat camne kan, time kawen and honeymoon hari tu dah bercuti lama, so banyak la kerja kena disiapkan sehingga takde masa and cuti untuk balik kampung. cuti kali ni ambil extra sehari. Mula-mula plan leh la amik sijil nikah sekali kan, tapi kol pejabat kadi, sijil tak siap lagi..Huhu..takpela, kita guna je dulu yang sementara ni sampai la yang original dah siap. 

Kali pertama balik kampung bersama, dan sebagai isteri, mestilah ada lain sikit kan. Selalu kemas barang sendiri je, pasni kena siapkan sekali pakaian dan barang2 hubby..berkali gak cek kot2 ada lagi yang tertinggal.Huhu..Hari sabtu baru gerak balik, singgah umah aku jap untuk jumpa mak ayah dan hantar barang2..Malamnya tido umah mama @ mak mertua untuk 2 malam..Dah berkeluarga, kena la adil kan.kena gilir-gilir. Untungla kawen dekat2, nak ulang alik pon senang. Hehe..

Walaupon cuti 5 hari, tapi terasa padat diisi dengan pelbagai aktiviti. Sepanjang kat umah mama, ada bawa mama pergi kenduri kahwin. Sehari sampai 3 tempat. Maklumlah time cuti sekolah, memang memanjang je undangan yang tiba kan. then bawa mama gi shopping complex, jalan2, shopping2..bukan selalu pon balik kampung. Time yang ada ni lah kena guna dengan sebaiknye.

Then tiba lah giliran untuk tido di rumah aku lak, eh, umah ayah aku. hehe..Isnin tu kitaorang ada kena attend kenduri kahwin kat kampung aku. Actually yang kahwin tu membe sekelas kitaorang gak time skolah. Tapi membe aku dari tadika la. tak sama tadika dengan hubby coz dia kampung lain. Bila skola menengah baru kitaorang sekelas. Hehe..Kitaorang panggil membe ni "emun" sebab time subjek sains kat skola, dia suka la sangat sebut imunisasi..imunisasi..nah amik kau, kitaorang trus panggil immune @ emun je. Hehe..Eh, tapi kalau citer aku ni silap sori lah. Sebab aku pon cam dah ingat-ingat lupa ;p Hubby kena la rewang sekali sebab dah jadi orang kampung daku. Kikiki..Nasib baik lah dia jenis cepat bergaul dengan orang kan. So tak kisah la sangat. Ramai kawan-kawan skola kitaorang yang hadir. Tapi yang menariknye, umo sebaya kitaorang ni memang ramai kahwin dengan membe skola sndiri or kahwin dengan umo sebaya. Bukan kitaorang je..Ada la 5-6 pasangan gak. Tak ke ramai tu? Sepupu aku yang sebaya aku pon, kawen dengan kawan skola dia. So, bila ada lagi geng2 kitaorang yang baru nak kawen, dah jadi cam reunion plak coz geng2 yang datang pon ramai yang kitaorang sama2 kenal. Hehe..dah jodoh kan? Perkara yang kita tak sangka pon leh jadi kenyataan. Sesungguhnya semua itu dah ditetapkan oleh Allah. Alhamdulillah, aku sangat bersyukur ditemukan jodoh dengan bestfriend sendiri.  ^_^

Time cuti ni gak kitaorang ambil kesempatan untuk berziarah ke rumah saudara-mara. Kan dah jadi adat pengantin baru, kena ziarah ke rumah saudara -mara selepas mendirikan rumahtangga. time pas kahwin hari tu kitaorang memang tak sempat, banyak benda nak uruskan, then terus balik KL..So, baru kali ni lah kesempatan tu ada..Alhamdulillah, lega dah bila dah tertunai coz kalau tidak, ada gak makcik pakcik yang dok tanya bila pengantin baru nak bertandang ke rumah? Hehe..Tapi sekarang dah jadi pengantin lama. Inai kat jari jemari pon dah habis. Cuma kat jari2 kaki je ada lagi ;)

Pejam celik, kejap je dah habis cuti..Alahai, bestnye kalau dapat duk kampung lama-lama. Dah la musim ujan ni..Memang rasa sejukkk je memanjang. Kat kampung, time tak ujan pon sejuk. Tido malam tak payah buka kipas or econ. Best kan..Kali ni bawa mak mertua balik ke umah kami sekali. Hehe..Kena behave ye wahai diri. Kamu ada tetamu di rumah ;) Pagi tadi sebelum pegi keje sempat wat breakfast and lunch sekali untuk mama. Nasib baik lah dah biasa, coz sebelum ni pon selalu siapkan nasi and lauk lunch untuk suami dulu sebelum gi keje. Tengah berfikir2 malam ni, juadah apa pula nak dihidangkan ;)






1 comment:

  1. Van for Rental/Van Untuk Di Sewa
    Lokasi: KL & Selangor

    - Harga adalah RM200/ hari termasuk sewa van dan gaji pemandu untuk satu hari
    - Untuk semua perjalanan dalam Semenanjung - Malaysia
    - Rombongan, Kenduri Kahwin, Percutian, Memancing, Melancong, Membeli-belah
    dan sebagainya
    - Sewa MESTI bersama pemandu
    - Pemandu sporting dan open minded
    - Percuma perkhidmatan “Tour Guide”
    - Berhawa dingin sepenuhnya
    - Maksimum 10 orang penumpang
    - 7 orang penumpang adalah yang terbaik untuk perjalanan membeli-belah dan
    memancing
    - Minyak, bayaran tol, dan bayaran parking adalah tanggungan penyewa
    - Sewaan hanya terbuka pada cuti hujung minggu, cuti umum dan musim cuti
    sekolah sahaja

    Berminat, sila hubungi saya sms/whatsapp/ call: 016-219 4145 (nyssa) atau email: nyssa1711@gmail.com. Terima Kasih.

    Please do not hesitate to sms/whatsapp/ call: 016-219 4145 (nyssa) or email: nyssa1711@gmail.com for more detail. Thank You.

    Van For Rent
    Location: KL & Selangor

    - Price is RM200/ day including rental and driver salary for per day
    - For all destination on Peninsular Malaysia-Trips, Wedding, Holiday, Fishing, Tour and Travel, Shopping and etc
    - Rental MUST BE with diver
    - Driver is sporting and open minded
    - Free tour guide service
    - Fully air-condition
    - Maximum 10 passengers
    - 7 passengers is the best for shopping and fishing trips
    - Petrol, toll fares and parking fees is under renter responsibility
    - Rental only available on weekend, public holiday and school holiday season
    - Overseas renters are welcome. Call and will fetch you at airport.

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers