Wednesday, February 20, 2013

Trip to Pangkor Island



Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Kali ni ada rezeki untuk ke Pulau Pangkor pas Chinese New Year hari tu. Actually, ni bukan lah first time aku jejakkan kaki ke Pulau Pangkor, sebab dulu kan aku pernah study kat Perak, so time study tu dah pernah berjalan-jalan sekitar negeri Perak termasuk lah Pulau Pangkor.

Tujuan utama gi Perak ni pon sebab nak datang berziarah ke rumah adik ipar aku merangkap adik bongsu hubby..Kebetulan rumah dia tak jauh pon dengan Lumut, so dah alang2 dekat dengan jeti tu kita pergilah ke Pangkor. Sehari sebelum tu dah pergi ke Teluk Batik dan Marina Island, tapi hujan lebat lak. Marina Island ni adalah pulau buatan milik anak Mahathir. Punya la besar pulau ni, tak macam buatan pon. Aku ingat memang pulau betul la wujud dari asal sebab seingat aku time aku belajar kat Perak ni takde plak dengar pasal Marina Island. Tapi pulau ni macam tak "hidup" sangat. Maybe kurang promotion dibuat kot. Tapi sebab ujan lebat kan..Tak feel lah nak jalan-jalan semalam. So, hari ni kita ke Pulau Pangkor lak. 

Tiket feri masih tak berubah cam dulu gak. Harga tiket untuk pergi balik bagi seorang dewasa ialah RM10. Perjalanan mengambil masa kira-kira 20 minit saja. Feri dia pon lebih kurang je cam feri pergi Langkawi tu.

Ko nak sewa kereta terus kat kaunter jual tiket feri ni pon leh. Tapi tak digalakkan lah coz ko bayar dulu, tengok kereta kemudian, iaitu bila dah sampai Pangkor nanti. So, kalau dapat kereta buruk, tak dapatla ko nak demand kereta lain lagi sebab dah bayar kan. Time weekend banyak kereta penuh. Sewa kereta iswara atau wira, RM70 sehari. Kalau nak sewa siap dengan tourist guide sekali yang bawa korang keliling pangkor, kena tambah lagi RM10..Kalau nak sewa van, dalam RM110, tapi yang RM80 pon ada..yang van kaler pink tu..yang ni pon siap tourist guide.Kitaorang sewa kereta je, so takde la terkejar-kejar kan. Suka hati nak pergi lambat ke cepat sebab kereta tu ko drive sendiri. Tapi minyak pon kena isi sendiri. Ala, Pangkor tu kecik je, isi RM10 pon dah cukup. Hehe..Kalau nak sewa motorsikal lak, RM25...

Ok, destinasi pertama adalah pantai..Teluk Nipah. Cantik sangat area pantai ni. Pasir halus dan air jernih. Ko kocak-kocak air pon still tak keruh air tu. Tapi bila tertelan, still rasa masin, takde nye tawar cam air sungai, walaupon kaler jernih cam air sungai. Cuaca pon sedang-sedang elok membuatkan suasana lagi best untuk bermandi-manda. Disebabkan takde plan pon nak mandi laut ni, maka sun block pon aku tak bawa..Abes la terbako kulit..Selipar pon tak bawa..Maka terbeli lah selipar jepun berharga RM13..Semata-mata nak wat berjalan-jalan tepi pantai kan. Hehehe..Sewa pelampung RM5..Suka hati lah nak berapa lama guna..Nak mandi, bayo RM1..Aktiiti-aktiviti lain pon ada cam island hopping, motorboat, banana boat, etc..harga pon lebih murah kot dari kat Langkawi. 


Pantai Teluk Nipah


hamboi..hamboi..;)
Dah puas mandi, isi perut dulu..Perut dah kenyang baru leh sambung jalan. Destinasi seterusnya ke Tokong Cina..Fu Lin Kong nama dia. Dalam kawasan tokong ni, ada tasik yang dalamnya ada ikan besar-besar gileeee..besar maksud ada ikan yang panjang nye sehingga mencecah 2 meter! bapak besar! ops, terkasar plak. Aku just nak menggambarkan tahap kekaguman aku je.hehe..aku ingat pebenda la duk berenang-renang dalam tasik tu..ingatkan boye ke? sekali ikan daaa..

 

tolong cover pwot hubby yg makin "maju" ke depan..ekekee~

jambatan atas tasik
Kunun-kunun nak try pakai shawl gaya blogger Sepet, tapi apsal aku pakai nampak huduh, dia pakai cantik je..huhu..T_T Kesimpulan nye, jadi lah diri sendiri..hehe..

blogger Sepet yg comel..Pic amik dari blog dia.
Then ada gak dibina mini tembok besar china..sebijik cam yang original punye, cuma yang ni saiznye kecik-kecik comel je la..nak jalan-jalan dalam tu pon tak muat. hehe..

Tembok "Kecik" China...hehehe
Pastu gi shopping-shopping souvenir la plak. Benda wajib yang mesti dibeli kalau berjalan-jalan kemana-mana tentulah couple-T dan fringe magnet..penuh dah peti ais kat umah tu dengan fringe magnet..kena beli peti ais baru gamak nye ni. *sambil jeling-jeling hubby* ekeke~ Pastu pergi ke kilang yang proses makanan laut kering cam sotong, ikan kering, udang, sotong gula...nyam2..murah-murah..tapi kat jetty pon ada gak yang jual murah..sate ikan bulat-blat tu, 16 bungkus baru RM9.60..murah kan~


Dah puas berjalan, kitaorang balik lah. Sebabnya balik ni nak singgah ke UTP lak untuk menziarah adik aku..seronok nye berjalan-jalan..Tengah cari time nak ke cameron plak. sejukkk katanye~ hehe..;))




















3 comments:

  1. wah...seronoknya kau.asyik berjalan je pengantin baru.aku bulan 4nie baru nak ke perak.nak g bukit merah....then xtau lepas tue nak ke mana.pulau pangkor aku pernah pergi.tapi time belajarlah.dgn husband xpernah pergi lagiii.sekarang dah mabuk aku rasa hajat nak ke pulau pangkor terpaksa ditangguhkan dulu.sementara kau xmabuk2 nie baik kau berjalan2 bagi puas dulu

    ReplyDelete
  2. pawang ckp cameron dah xsejuk.ahahahaha

    ReplyDelete
  3. pelangi chenta : aku tak penah pegi lg bukit merah..huhu..btul2, skang puaskan berjalan dulu..hehe

    rohani hashim : alaaa..yee keee..

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers