Wednesday, April 2, 2014

Masih Bekerja...


Assalamualaikum...

Time entry ni ditaip, kandungan dah masuk pon 39minggu++..doktor jangkakan due date aku ialah pada 7 April 2014..So masih ada beberapa hari lagi kan? Mungkin sesetengah orang dah ambil cuti awal untuk berehat di rumah, tapi aku masih menggagahkan diri untuk datang ke ofis sebab kalau duduk rumah je aku pon taktau nak buat apa seharian suntuk tu..Lain lah kalau hubby ada, leh gak ajak jalan-jalan kan? Hehe..nak drive sendiri keadaan dah tak mengizinkan..perut dah tak lepas stereng, kalau duduk ke belakang sikit, kaki lak tak sampai nak pijak pedal..hehe..so sekarang pergi balik kerja memang hubby je hantar..bestttt~ ;) Lagi satu, bila mengandung ni badan sentiasa la panas dan terasa bahang kan..Bila duduk ofis ada econ yang sejuk dan nyaman dan selesa...Hehe..alasan betul..tapi memang betul la coz sekarang bila nak masuk tidur je aku kena basahkan badan dulu or mandi dulu baru la leh tidur dengan selesa, kalau tak, rasa berpeluh je badan..

Time balik kampung hari tu, cuaca kalau malam kan memang sejuk kan..Hubby tidur pon berselubung toto yang tebal tu..Tapi aku tidur relax je tak berselimut dan siap pasang kipas full lagi..hehe..Kalau orang bersalaman dengan aku pon leh rasa tangan aku panas je..Tapi tu normal la kan..aku balik kampung sebab nak bawa barang sikit-sikit untuk time berpantang nanti and ada majlis sepupu kahwin. So banyak gak berjalan-jalan ke sana ke mari..Kat rumah pon aku berjalan keliling rumah..Esok nya bangun tidur terus rasa cramp dan sakit kat bawah..Mula-mula macam nervous lak, apsal tibe-tibe sakit ni? Semalam ok je? Nape kaki jadi berat nih? Nape payah nak jalan or gerak nih? Takut ada penyakit apa lak kan..Aku tanya-tanya lah orang yang berpengalaman, derang kata tu maby sebab kepala baby dah engage ke bawah, tu jadi macam sakit-sakit..oooo..kalau normal takpela. 

Semalam pergi check up lagi kat klinik. Nurse dah confirmkan memang kepala baby dah engage..Tunggu masa nak keluar je..Yeyyy..Alhamdulillah..tak sabar nak jumpa baby. Balik klinik terus ajak hubby gi jalan-jalan kat Mydin Hypermarket yang baru buka kat area klinik tu. Ramai lak pengunjung, so terpaksa parking agak jauh. Aku gagahkan diri gak jalan walaupon kena jalan slow-slow dan terkengkang-kengkang je rasa...hahaaa..Buruk sungguh tapi memang takleh nak kontrol dah coz berjalan sambil tahan sakit kan..Dengan kaki yang berat rasa macam kena simen.Dah puas jalan-jalan, baru balik rumah.

Kaki dah bengkak, kasut pon tak muat..Kena pakai sandal yang terus sarung je, tu pon tak muat habis..Takleh nak tunjuk lak gambar kaki bengkak. Aurat..;) Kalau nak ambil wudhuk agak payah, aku terpaksa angkat kaki guna tangan..kalau jirus je dengan air takut tak rata kan. Tidur pon kat tepi-tepi katil je coz bila dah baring or bangun tidur memang ambil masa la nak bangun coz macam aku cakap tadi kaki jadi berat macam kena simen. Takleh nak gerak or angkat. So kalau nak bangkit dari katil, kena berpaut pada tepi katil or apa-apa yang tangan leh capai. Then kena mengesot cket la, tarik kaki tu turun ke bawah katil, baru leh berdiri..Dah macam orang paralyzed pon ada..hehe..Jalan kena slow, kalau rasa sakit sangat, berhenti jap then sambung balik..hehe..

Tapi aku tak mengeluh..redha..Teringat time mak mengandungkan dan melahirkan aku dan adik-beradik kami..sob sobbs..besarnya pengorbanan mak.. T_T Bila makin terasa sakit, aku bisik dalam hati makin tak lama la nak jumpa baby ni..makin tak sabarla baby nak keluar..Sebab tu excited je..hehee..Hopefully semuanya selamat..doakan ye..insyaallah..;)

No comments:

Post a Comment

Thank You!! ^_^

Labels

Followers