Friday, December 14, 2012

Dugaan Sebelum Majlis

Assalamualaikum...

Seperti orang-orang tua kata, nak mendirikan masjid, nak buat benda baik, memang ada je dugaan dan halangannya. Sebab Allah nak uji kita. Allah uji sebab Allah sayang. Even semua orang pon nak majlis diorang perfect dan dah buat preparation awal, tapi still akan ada gak kekurangan di mana-mana..Mungkin ada beberapa perkara negatif yang akan aku ceritakan dalam entri-entri selepas ni, tapi niat aku just nak berkongsi cerita, bukan menjatuhkan mana-mana pihak. Eh, panjang pulak mukadimah nye ye??


Ok, seperti yang sedia maklum, mak andam aku tu aku hire berdasarkan suggestion mak aku. Kedai dia kat kluang. Even jauh nak ulang alik untuk pilih baju, fitting baju dan berurusan, tapi takpela. Aku tak kisah pasal tu. Hati aku mula tak sedap dengan servis yang dia bagi bila aku bagitau nak fitting baju, dia kata belum boleh coz awal lagi. Even aku minta fitting 2 or 3 minggu sebelum majlis pon dia kata awal. Boleh fitting 1 minggu sebelum majlis sahaja coz ada orang lain guna baju tu. Dah la kitaorang ni stay KL, nak ulang alik KL - Johor bukan lah dekat. Takpelah. So, 1 minggu sebelum majlis gi la butik untuk fitting. Tapi baju lelaki dia tak repair langsung even awal2 dulu dah amik ukuran semua. Hmmm..Baju nikah pon tak nampak bayang lagi sebab dia kata tengah hantar cuci kat dobi and baju untuk aku bertandang pon lom ada coz ada orang lain pakai..Apa nih..Huhu..Just dapat fitting baju untuk resepsi and outdoor saje.


Aku bernikah pada 01.12.12, sabtu malam ahad. So, dia cakap akan datang hari Rabu untuk pasang pelamin dan siapkan yang lain-lain cam bilik dan meja makan beradap. Tunggu punya tunggu tak datang gak..So khamis cakap nak datang. Tunggu punya tunggu tak datang gak..Then jumaat lak. Cakap nak datang pagi..Aku tunggu sampai malam baru muncul. Maka terpasang lah pelamin. Oleh kerana tarikh dah dekat sangat, aku tak sempat sangat nak monitor dia wat kerja and aku busy kat dapur. Nak pakai inai lagi. Tapi silap aku gak la yang ni. Patutnya tunggu je sampai siap. Bila dah siap, dia terus je balik tak jumpa aku or explain pape. Bila aku and family aku tengok pelamin tu...uhuuu...tatau nak cakap pe. Pelamin tu 3 panel, pasang kat tengah2 ruang tamu, which is ada tiang seri kat tengah-tengah rumah tu. Maka kerusi pengantin betul2 mengadap tiang tu. So, kalau orang amik gambar bukan nampak pengantin, tapi nampak tiang je lah. And..bilik aku pon dia wat ala kadar je. Letak langsir kat kepala katil and bunga sikit..Aku expect dia akan bagi langsir untuk dinding sekali la kan.Huu..Tapi paling sedey tengok keadaan pelamin. Simple dan..taktau la nak cakap. Muka aku relax je tapi dalam hati remuk. Malam tu pon tido dengan berlinangan air mata pas ngadu kat en.tunang..


Esok pagi-pagi aku tanya dia, pelamin tu boleh repair tak? Dia kata nanti dia fikirkan. Aku kol2 tak jawab and aku sms, dia kata akan datang pas asar. Udahnya sampai ke petang tak muncul2 gak. Maka makcik2 aku sepakat nak repair je pelamin tu sama-sama. So bermula lah kerja-kerja gotong royong kami sedara mara. Thanks to you all. Aku terharu sangat. Ada yang susun2 bunga, pasang langsir, buat itu, buat ini..siapkan kerja pon dengan gelak ketawa..Time paling klaka, bila nak angkat tiang panel pelamin yang berat tu. Benda tu ada banyak and kena angkat sekaligus, kalau tak pelamin leh roboh. So bila semua dah pegang tiang. Sorang makcik aku jerit "angkat!" So semua yang pegang tiang panel tu pon angkat. Dia jerit lagi "satu!" masing2 melangkah satu langkah.."dua!" melangkah satu langkah lagi..dan seterusnya..klaka sangat..bayangkan mak-mak orang wat kerja tu..hehe..pengantin derang tak bagi wat kerja berat2, darah manis katanya..adess..dalam sejam gitu, pelamin pon siap dialihkan dan direpair. Memang puas hati. Alhamdulillah..Lega hati aku untuk menghadapi majlis malam ni..


Tapi belum lega sangat coz baju nikah yang kitaorang sewa dari mak andam masih tak sampai-sampai lagi..Aku and en.tunang dah cuak. So, aku suggest kat dia, "kita pakai baju raya je lah.." Mujur la dia ada baju melayu hitam and aku pon ada jubah hitam..Hahaa..Lawak je nak nikah baju hitam kan. Tapi en.tunang kata takpela, janji pakai baju..Hehee..So, dah siap2 la dengan baju masing-masing..Aku kol mak andam ni banyak kali pon tak pick up. Huhu..Lepas maghrib baru la dia sms, akan datang jap lagi. Majlis pas isyak nih. Sempat ke? Takpe, aku sabar je..Hampir jam 8.30 camtu, dia pon sampai, cepat2 aku tukar baju and dia mekap..Mujur la baju nikah tu ngam2 je ngan badan aku coz takde fitting pon sebelum nih. Bila dah siap mekap, aku tak bape berkenan coz muka aku nampak lain and nape bulu mata panjang sangat. Tapi nasib baik lah takde cukur kening and buat sanggul tinggi coz benda tu awal2 lagi aku cuba nak elakkan. Haram. Kalau boleh taknak la mekap tebal sangat coz nanti nak solat lepas nikah dengan suami. Takpela, malas dah nak argue.


Bila en.tunang sampai, terus salin baju kat umah sebelah. Then majlis pon bermula. Memang dugaan betul coz time tu ada perlawanan bola sepak Piala Suzuki, Malaysia lawan Indonesia. Abah aku pasang tv kat luar so orang2 yang tengah rewang leh la tengok. Takdela derang merungut tak dapat tengok bola kan. Tapi majlis tengah berjalan nih, riuh rendah kat luar..Jap jap ramai-ramai jerit.."Haa..haa..gol!" "Haaaa..!!" adeii...Bingit cam kat stadium nih. Sampai pak imam pon terpaksa kuatkan suara supaya semua orang leh dengar. Aku risau je kang time akad nikah nanti, tibe2 ada gol lak kan, mau tak terkejut nanti bakal suami aku??


But, alhamdulillah...all went well..Thank u Allah. Dengan sekali lafaz, aku menjadi milik suami aku. Bahagia nye time tu..;))


Alhamdulillah..Malam tu tido dengan tenang dan menanti hari esok..


3 comments:

  1. Biasa jadi macam tu, kadang dlm satu masa mak andam amik lebih dari satu majlis.ape pun syukur sume dah selamat :)

    ReplyDelete
  2. bunga tulip : betul2..kes saya ni memang sebab mak andam amik banyak sangat majlis sampai clash and takleh nk fokus kat satu2 majlis..alhamdulillah..selesai sudah. hehe

    ReplyDelete
  3. dugaan aku adalah tok kadi datang lewat.sejam kot menunggu.daripada nervous terus rasa cepatlah abis.coz lepas tue ada malam berinai lagi

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers