Thursday, November 7, 2013

Pengalaman Trimester Pertama






Assalamualaikum..

Kali ni nak story berkenaan fasa kehamilan. Fasa kehamilan terbahagi kepada tiga iaitu Trimester Pertama (Minggu 1-12), Trimester Kedua (Minggu 13-28) dan yang terakhir iaitu Trimester Ketiga (Minggu 29-40). Tigu bulan pertama iaitu trimester pertama adalah merupakan tempoh yang paling penting kerana ia tempoh untuk pembentukan janin. Sepajang 60 hari yang pertama, kebanyakan organ bayi baru terbentuk. Pada trimester ini bayi yang belum lahir amat sensitif pada persekitaran kimia, ubat dan virus yang belum menyebabkan kecacatan.


Pada kebiasaannya, tempoh 3 bulan pertama adalah waktu paling melemahkan dan melembikkan bagi wanita hamil. Hahaa..Apa punya ayat aku guna. Aku cerita ikut point la senang kan.

Mabuk dan Muntah
- Dalam tempoh ini selalunya ibu hamil akan diserang mabuk dan muntah yang teruk. Hidung menjadi teramat sensitif. Takleh nak bau tumis-tumisan, bau terlebih wangi, bau terlebih busuk. Semua nya jadi serba tak kena dan alahan. Alhamdulillah, aku masih boleh masak dan bau kalau aku sendiri yang masak. Tapi kalau terbau masakan dari rumah jiran-jiran, nauzubillah rasa nak maki-maki je dalam hati..aku pernah terbaca artikel, bila awal-awal mengandung ni, perut dan badan kita penuh gas dan angin. Tu yang jadi loya. So, untuk kurangkan rasa loya, kena makan dalam portion yang sikit tapi kerap. Makan roti ke, biskut je, jangan biarkan perut kosong. Aku selalu make sure bekalan roti aku sentiasa ada. So, time nak pergi kerja, dalam kete leh makan, kat opis leh makan, time balik keje pon leh makan..Dalam seminggu tu, memang tak pernah putus la bekalan roti..Dan elakkan makan asam! Berasid! Memang la sedap kat mulut, tapi bila tiba kat perut lagi la buat kita rasa nak muntah..Pernah time hari raya, hubby ajak kawan-kawan opis dia datang rumah. So, untuk jamuan aku buat la sup satu periuk besar untuk soto, bihun sup, etc..Ok, itu kali terakhir aku jamah sup coz pastu aku terus rasa nak muntah bila bau sup. Tapi pas 3 bulan dah ok, takde alahan dah dengan bau sup dan lain-lain..Hehe..Alhamdulillah gak coz aku takde la muntah teruk-teruk. Just rase loya dan kurang selera makan. Makan nasi pon separuh je dari biasa. Ok la dari sesetengah orang yang tak boleh nak menjamah makanan langsung.Sepupu aku dan kawan aku sampai berhenti kerja coz mabuk teruk time pregnant. Yela, time kerja asyik cuti je, last-last berhenti terus. Ada gak member aku nak muntah bila tengok dapur, terbayangkan makanan, driving, tengok orang gemuk, tengok orang peregnen cam dia pon leh mabuk..Pelik kan? takde yang peliknye bila mengandung coz hormon pon tak stabil. Orang pon pelik tengok aku ni steady je macam orang tak mengandung. Maby ikut baka mak aku kot, dia cerita time dia mengandung kelima-lima anak dia dulu pon takde mabuk or alahan teruk..Hehe..Ada kaitan ke? Tapi bahagian masing-masing kan..Syukur alhamdulillah..

Cepat Letih
- Hohh..yang ni memang..Sebelum tau aku pregnant lagi dah terasa letih yang amat. Nasib baik la bilik aku kat ground floor. so tak payah susah payah turun naik tangga. Tapi kadang2 bila ada urusan ke, training ke, kena gak naik floor atas. Time ni rasa letih gila..Nak menapak satu persatu anak tangga tu macam bawa beban berkilo-kilo..Sampai atas je dah mengah. Nak berjalan jauh pon dah mengah.

Cepat Mengantuk dan Rasa Malas
- Bila dah rasa letih je, maka rasa mengantuk pon ikut sekali..Kat rumah rasa nak melepek dan tidur awal je. Walhal takde la buat kerja apa sangat. Nak kemas rumah pon kadang-kadang tak larat. Nasib baik la dapat hubby yang rajin. Dia memang takleh tengok rumah tak bermop, berkemas, nanti dia akan kemas sendiri..Hehe..Rasa malas tu membuak-buak sampai mak aku tegur, jangan malas-malas nanti baby ikut gak..Ok, tak malas dah. Haha!

Asyik La Nak Terkucil
- Walau minum air takde la banyak pon, tapi kejap-kejap nak pegi toilet..kejap-kejap nak pegi toilet..Tidur malam pon asyik terganggu dek nak bangun pergi toilet..Huhu...

Rasa Cramp Kat Perut
- Perut rasa sengal-sengal macam nak period tu..Maby time tu proses pembentukan bayi kan, maby baru nak menempel kat rahim.

Ubat-ubatan 
- Awal-awal kehamilan ni elakkan telan sebarang ubat tanpa prekripsi doktor. Kalau pergi klinik pon, doktor akan bagi makan asid folik je. Penting tau asid folik tu untuk tumbesaran baby dan mengelakkan kecacatan pada bayi..Aku sebelum pregnant pon dah amalkan makan asid folik sebiji sehari. Amik kat klinik panel hubby, free je. Dia pon aku suh makan sekali. Sebab katanya bagus untuk kesuburan lelaki. Eh? Ntahla..hehe..Kalau ada demam2 or kencing kotor, doktor bagi antibiotik je. Tu pon yang sesuai untuk ibu mengandung. Kurangkan bermekap, jangan sapu losyen ke, minyak angin ke walaupon kat kepala coz benda tu boleh meresap ke kulit. Aku tak bermekap langsung pon coz malas. Haha! First check up dulu, doctor detect aku kena kencing kotor. Bagi antibiotik suh makan tapi aku tak sentuh langsung pon. Check up kedua doctor bebel nape kencing kotor ada lagi..Aku cakap la ubat ada lagi sikit tak habis, padahal memang tak makan langsung..Pastu aku makan antibiotik tu, alhamdulillah next check up takde dah kencing kotor dan everything is fine..

Hati Cepat Tersentuh
Aku ni boleh la dikira sebagai wanita yang hati kental gak. Ceh, kental la sangat. Hahaa..susah nak nangis, tapi kalau nangis gak, aku make sure bukan depan orang la..Tak macho la nangis depan orang. Hehe..tapi ada sekali tu aku tengok drama melayu kat tv tu..Dia punya sedih tu sampai teresak-esak aku nangis depan tv..Hohh, bikin malu..Walau pon takde orang lain time tu, tapi malu la dengan diri sendiri..Huk huk..Siap cerita kat hubby cite tu sedih sangat dan makan dalam...Bila teringat je cerita tu, rasa sebak balik..Cess..Ini memang bukan aku. Pastu cepatlah hati tersentuh. Hubby cakap cket, nak merajuk. Kadang aku yang salah pon aku yang merajuk. Ish ish...Hampir tiap hari la ada je benda wat aku jadi merajuk. Nasib la dapat suami yang rajin dan pandai memujuk..Penyabar lak tu..Sesuai la dengan nama dia yang bermaksud "Sabar dan Berakal". Alhamdulillah..Syukur..Kadang2 aku cuba gak kontrol perasaan tu..Huhu..Jangan ngade2 plishh..


Ok, itu je kot..Nanti kalau ada yang aku ingat, aku tambah lagi..Sebab sekarang sedang menikmati Trimester Kedua..Perut sentiasa lapoooo..Wohooo~









2 comments:

Thank You!! ^_^

Labels

Followers