Wednesday, February 12, 2014

Breastpump Pilihan - Spectra M1


Assalamualaikum...

Breastpump sekarang dah macam jadi keperluan untuk ibu-ibu yang berkerjaya mahu pon surirumah. Ye lah, harga susu tin kan mahal, lagipon kita disarankan untuk bagi susu ibu sehingga anak berusia 2 tahun..Bukan saja khasiat susu ibu itu yang baik untuk bayi tapi juga dapat menjimatkan kos. Untuk mencapai matlamat penyusuan eksklusif susu ibu kepada anak, maka aku pon duk sibuk review berkenaan breastpump ni berbulan-bulan lamanya..Aku memang suka survey dulu sesuatu barang tu sampai betul-betul puas hati baru decide nak beli. Yang penting harganya berpatutan, benda tu ada kepentingan dan kegunaan dan kualiti adalah berbaloi. Kalau kualiti ok tapi harga pulak mencekik, memang aku tak beli la coz tu tak masuk dalam barang kepentingan, dah macam kemewahan lak walhal ada lagi pilihan lain yang menawarkan harga lebih murah.

survey aku bukan setakat di internet dan google je, aku tanya gak saudara mara aku, kawan-kawan berkenaan breastpump yang derang pakai, aku pergi satu-satu kedai untuk tengok sendiri demo breastpump tu macam mana. Medela freestyle takde dalam senarai ye walaupon tu la brand paling top dikalangan mummies (yang mewah). Bagi aku stok susu tu bukan bergantung semata-mata pada mahalnya harga breastpump tu tapi pada disiplin ibu tu gak. Faktor pemakanan dan lain-lain pon boleh diambil kira.

Setelah menilai dan menimbang tara, maka aku decide untuk beli brand Spectra coz dalam banyak-banyak breastpump, yang ni la paling mesra bunyi. Time aku tengok demo kat kedai barangan bayi, medela pon ada kua bunyi tau even tak la sekuat mana. Spectra just vibrate semata so itu adalah penting kalau ko nak pump kat ofis. Malu oh kalau tengah pump berbunyi-bunyi lak, gangguan pon satu hal. Lagi satu kalau bunyi bising, ko nak pump sebelah baby mungkin dia leh terjaga dari tido. Huhu...Dalam banyak2 model dia, aku terberkenan kat model Spectra Dew 300..Camni la rupanya...

 

Tapi Spectra Dew 300 ni saiz dia agak besar..Macam kelapa, eh over lak. Macam bola bowling dipotong dua..so, aku masih berfikir-fikir lagi...Time tu ada gak la baca review orang berkenaan breastpump brand lain macam Unimom, Pureen, Avent, Snowbear, Rumble Tuff dan yang terbaru Eve Love. Yang ni buatan Malaysia. tapi aku tak bape gemar coz still time aku tengok demo, dia keluarkan bunyi which i don't like. Memang comel la design dia kaler pink bunga2 and siap include dengan power bank and mp3 lagi.

Time tengah duk berfikir-fikir tu, Spectra lancarkan model terbaru dia iaitu Spectra M1..camni rupanye :

 

Gigih la aku ajak hubby gi kedai untuk tengok demo camne benda alah ni berfungsi. Aku cukup teruja bila saiz breastpump ni agak kecil, ringan dan cute je berbanding model-model lain keluaran Spectra. Muat tapak tangan je. dan yang penting dia takde keluar bunyi! Hehee..Harganya pon amatlah berbaloi-baloi...Bila dah dapat model idaman, aku survey lak kedai yang menawarkan harga and pakej yang berbaloi-baloi. Breastpump ni takleh beli sebiji camtu je coz ko akan perlukan benda lain gak macam beg breastpump, ice pack, storage dan sebagainya. So, aku decide untuk beli kat kedai One Baby World. Bila weekend aku pergi la menjengah branch dia kat Shah Alam, tapi alangkah hampanya coz model ni dah habis dijual dalam masa yang singkat. Bila aku survey kat kedai lain pon banyak dah habis dijual. Memang laku la macam goreng pisang panas. So, tak berputus asa, aku decide untuk beli online je kat website One Baby World. Alhamdulillah..Selesai..

 Tunggu punya tunggu...tak kunjung tiba gak parcel aku..Bila tanya kat customer service derang cakap habis stok..Next week baru ada..aku tunggu la sampai next week, tak dapat gak..cuztomer service cakap supplier masih belum hantar stok, next week maby..So sampai la hampir sebulan aku tunggu baru lah dapat parcel ni. Punye la seronok, macam dapat hadiah besday! Padahal benda yang kita bayar pon..hehe..Nasib baik la time ni aku belum terberanak lagi..aduyai~ 

 

Balik rumah terus buka box dan selongkar isi dalam tu..Banyak free gift dan barang tu pon ok. Sangat berpuas hati..Tak sia-sia la aku tunggu lama. Alhamdulillah..Pakej yang aku beli ni nama dia Spectra M1 Flexi Package. Dalam tu ko boleh dapat barang-barang macam ni :

 


 Banyakk kan isi dia? Actually beli pakej lebih lebih menjimatkan dan dapat banyak free gift. Ni aku copy dari website One Baby World :


Spectra - Spectra M1 **FLEXI BREASTPUMP PACKAGE**

RM522.00



  • 1 unit of Spectra M1 Breast Pump worth RM508.00
  • 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack worth RM23.00
  • 10 bottles of Autumnz PP Milk Storage Bottles and 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag worth RM38.90
  • 1 pc of Autumnz Comfort Nursing Bra** worth RM39.90 (please indicate the size of the bra before Check-Out !)
  • 1 pc Autumnz Trendy Cooler Tote worth RM18.90 (you can change to a Cooler Bag / Cooler Tote - see Step B below)
  • FREE 1 pc BPA-Free Easy Drying Rack worth RM29.90
  • FREE 1 pc Receiving Blanket worth RM15.90
  • FREE 4 pcs Washable Breastpad worth RM12.90
  • FREE 2 pcs RM10 OBW Shopping Voucher worth RM20.00
  • FREE RM10,000 Sum Insured Personal Accident Insurance Cover                
TOTAL NORMAL PRICE = RM707.40
TOTAL PACKAGE PRICE = RM522.00                               
TOTAL SAVINGS = RM185.40
  • One more thing, postage is also FREE^ if you live in peninsular Malaysia!

Haa..banyak kan free gift dia bagi? Best..best..Dan kalau ko nak pilih beg tu pilih macam yang aku beli ni coz aku dah survey kat kedai dia, beg-beg yang lain tu saiz dia agak kecil so tak muat la ko nak isi milk storage dengan breastpump skali. Yang aku beli ni saiz dia just nice. Ada gak la yang corak berbunga-bunga tapi aku terpikir kang hubby segan lak kalau aku nak suruh dia bawa beg bunga-bunga tu, so kaler plain adalah selamat..hehe..



Ni kaler Burgandy

 Harga asal beg ni RM55.90 tapi kalau beli ikut pakej hanya RM16 je..berbaloi-baloi kan? Aku dah test memang muat la nak sumbat banyak benda. Ada dua compartment. Compartment atas untuk set breastpump dan compartment bawah untuk milk storage dan ice pack. 

Ni bahagian atas..see..muat kan nak letak breastpump?


Ni compartment bawah..boleh adjust lagi tu..aku main sumbat je. hehe
Aku ada gak tambah Warmer brand Autumnz..Harga asal dalam RM99.90..Tapi aku dapat harga RM79.90 sahaja..Thanks hubby sudi belanja semua-semua ni...Best..best..Hihii..

Ya Allah, semoga bekalan susu aku nanti mencurah-curah sesuai dengan pelaburan yang aku buat ni..Aminn...;)




32 comments:

  1. Lin currently pki unimom manual, jenuh nak pump. Kumpul duit sikit lagi nak beli spectra macam akak lah. Best x pakai breat pump ni kak?

    ReplyDelete
  2. Suzlin Azreena Nordin : Saya dah try ok la..bila pump rase selesa dan tak bunyi bising. Saiz pump pon kecik je dan ringan. tak la leceh nak bawa ke sana ke mari. hehe..tapi baby tak kua lagi, so takleh agak production susu tu camne. hehe

    ReplyDelete
  3. salam.sy pgguna bbrp jenis pam tp spectra sy guna dew350 n m1.pd sy in term of suction,dew350 lg slesa but utk mobiliti n x perlu cari plug,of course m1 menang

    ReplyDelete
  4. salam, nak tanya, set m1 ni dia pakai bottle pam wide neck ke atau bottle biasa ek?

    ReplyDelete
  5. mcm nk bl m1 jugak....tp still dlm dilema...

    ReplyDelete
  6. Salam, saya menjual spectra M1 pd harga mampu milik hanya RM470 utk double pump, FREE postage utk peninsular, FREE autumnz storage bags 7oz atau 12oz..

    kalau nak completes package dgn jasmine 2 compartment cooler bag (worth RM45), 3pcs ice packs (worth Rm20) dan 5oz x 10 pcs bottles (worth RM30) hanya RM530..FREE postage peninsular malaysia,

    mohon LIKE page ye n pm saya utk harga special http://facebook.com/milkyway.my
    http://milkywayjuniors.com

    ReplyDelete
  7. Salam, saya menjual spectra M1 double pump hanya RM470, FREE postage peninsular malaysia, FREE autumnz storage bags 7oz/12oz

    kalau nak complete package, hanya RM530 untuk spectra M1 double pump, jasmine 2 compartment cooler bag (worth RM59.9), 3pcs ice packs (worth RM20), 10pcs x 5oz storage bottles (worth Rm38.90), FREE postage peninsular malaysia

    PM/sms/whatsapp untuk harga di atas 019-3272304 / milkywayjuniors(a)gmail.com

    LIKE page saya http://facebook.com/milkyway.my
    buy online http://milkywayjuniors.com

    ReplyDelete
  8. Anonymous : Dia pkai botol saiz biasa..kalau beli set dia, siap sekali dengan botol

    mazlen johar : beli lah, saya dah try..memang ok

    ReplyDelete
  9. anonymous:sy beli di OBW gak tp sy punya fit dgn botol wide neck je.dgn avent agak ok tp senang tbuka.plg fit well dgn botol bebeconfort

    ReplyDelete
  10. Mcm berminat dgn m1 lah pulak lps baca entry ni..aritu duk kumpul duit nk beli medela fs..
    Lps ni nk google, nk cari agen yg tawarkn pakej yg menarik..ke bgs terus beli dgn one baby world?

    ReplyDelete
  11. Puan Nadia Shazwani : beli lah, saya dah try, memang ok gak la, berbaloi beli kalau nak jimat coz medela agak mahal harganya..boleh je bli kat one baby world..better pergi beli direct kat kedai coz kalau beli online, kadang2 lambat dapat

    ReplyDelete
  12. Kalo medela freestyle bo pump while driving, spectra m1 bolehx ?

    ReplyDelete
  13. Ummu Fuad : boleh, tapi kena beli nursing bra yg support breastpump tu..benda tu boleh beli asing..kalau tak jenuh lak nak pegang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam...slain blog...awk ade fb x...sbb sy nk tanya ag psl breast pump ni

      Delete
    2. Assalam...sy nk tanya ag psl hal ni...slain blog...fb awk ade x

      Delete
  14. Norhisma Abdullah: boleh emel saya di nadzae_cool@yahoo.com. yang ni saya beli online di onebabyworld..link : http://www.onebabyworld.com/

    ReplyDelete
  15. Stephanie Tan : i don't know bcoz i never try avent electric breastpump yet, but if compare with avent manual pump, of course spectra is much much better ;)

    ReplyDelete
  16. Sis, ada fb x. Nak tya pasal breast pump nih la. Dah beli tp pam xnak keluar banyak.. sedih nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah reply kat email, nanti check ye ;)

      Delete
  17. Saya ada beli spectra M1..ada extra breast shield n extra bottle, wide to standard neck adapter..sy nk let go sbb sy dh notis resign..brand new..warranty sethn..rm500..free postage.pm 0135014895..nur

    ReplyDelete
  18. Pam dapat banyak x? Sy pun guna yg ni tp bila pam tak berapa banyak la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal-awal banyak juga..cuba sis try level yg lg tinggi..mcm ke 5 insyaallah production pon lebih.

      Delete
  19. Saya pakai spectra 3. Rasa macam nak tukar ke M1 plak sebab 3 ni berat dan bulky susah nak bawak merata. Huhu :(

    ReplyDelete
  20. Sekarang ni banyak dah jenama jenama yg mampu milik macam Eve Love, Malish, Lacte dan Snow Bear... cuma kene pilih ikut kesesuaian jee...

    ReplyDelete
  21. Thanks atas review. Memang tengah mencari 3rd pump ni hee. Tq. Jemput singgah www.ummisolehah.com

    ReplyDelete
  22. thank u for review dear..
    tgh survey nak beli spectra ke.. malish or lacte..
    huhuhu

    ReplyDelete
  23. Currently motor pump m1 spectra sy rosak pula. Tp survey kat obw mcm mahal plk.. Sob sob. Da selesa dengan m1 spectra. Sob sob

    ReplyDelete
  24. Sy pn sama dh 3ari pakai tapi production sikit laa compared dgn pam single electric avent...

    ReplyDelete
  25. Betul ke Norhaily. Sy br smlm bl. Tp perasan mmg production sikit. Suction dia pun agak sakit. Sblm ni pki avent manual je. Tp tak sakit and production pun banyak. Ada sape2 blh bantu

    ReplyDelete
  26. Betul ke Norhaily. Sy pun problem sama. Ada sape2 blh bantu

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers