Friday, September 26, 2014

Perkembangan 5 bulan..

alhamdulillah...

Anakanda umi dah berusia 5 bulan...yeyyy..Dah 5 bulan baru nak update pasal anak ye. ;p

berusia 1 hari..ololooo..


Huhu...alkisahnya last week handphone aku rosak. Mula-mula asyik hang je..pastu jadi biol..mesej2 banyak tak kuar..pastu padam terus, takleh on. Bila bawa kedai, tokey tu cakap ada software yang corrupt, kena format balik, tapi takleh nak wat backup..aku macam..what??? dalam tu banyak kot video2 ngan gambar2 hanan dari kecik sampai besar..dari dia mampu kelip2 mata je sampai la pandai meniarap, gelak ketawa semua..huhu..dan silapnya aku, takde wat backup pon..uhuuuu..seddeyy nye..ada video hanan baru pandai meniarap, kuat membebel, tengah berteriak..huk hukk..apa nak buat, silap sendiri..dah la anak tu time kecik nya sekali je..nasib baik la kat kamera and handphone hubby ada gak la gambar2 and video dia time kecik, bleh gak la wat pengubat hati kan..tapi still terkilan coz masa hanan banyak dengan aku, of course la aku lagi banyak snap gambar semua..takpela, jadi kan pengajaran..

So, berbalik kepada tajuk asal..Bila dah 5 bulan ni dah bertambah akal nye..Berat pon dah 7kg..sihat anak umi, alhamdulillah..Masih menyusu badan walau kat umah pengasuh kadang-kadang kena topup dengan susu fm..Bila banyak keje kat ofis, sampai tak sempat nak pam wat stok..huhu..Dah kurang menangis tapi kalau lambat tukar pampers, lambat bagi susu, still menjerit terus..takde la nak intro merengek-rengek dulu..huhu..anak umi ni nak jadi penyanyi ke? suka naw berteriak...selalu kalau nak dilayan, didukung bawa jalan-jalan..baru lah dia merengek-rengek..kadang-kadang elok je main sendiri, bila nampak ayah or umi lalu depan dia terus merengek..minta diangkat la tew~ clever girl.

Start umo 3 bulan dah mandi air biasa..no more air panas..ni pon pengasuh dia yang ajar..dia kata anak dia dari dalam pantang dah camtu..tali pusat tanggal je, terus mandi guna air biasa..supaya daya tahan badan baby jadi kuat..aku macam..oh my God, tak sejuk ke baby tu???kang kena selesema lak..?? aku try la mandikan hanan guna air biasa gak kat rumah..hanan ok je..suka je kena air..takde la teriak ke gigil ke apa..Pastu sihat walafiat je..Alhamdulillah, sesuai la dia dengan air biasa tu..Ada sesetengah baby tak tahan kan.

 

Start 4 bulan lebih dah pandai meniarap, tapi sampai la ni tak pandai berpusing balik..nak meniarap laju je..pastu bila dah penat or lama sangat meniarap, mula la merengek suruh orang pusingkan dia..hehe..berat sangat ke bontot tu sayang smpai payah nak pusing sendiri..kadang-kadang dia berjaya gak pusing sendiri..boleh je..tapi bila dia tau ada orang teman dia kat situ, mula la datang manja nya suruh orang lain tolong pusing kan..dah pusing kan nak meniarap balik..pusing lagi..meniarap lagi..hai la anak, kerja nak main pusing-pusing ke ni?


Macam dah start kenal orang..Kadang-kadang bawa berjalan nak melekat dengan umi or ayah nya je..Kalau orang tak kenal macam berat sikit nak ikut..Tapi ikut mood dia gak, kalau dia suka dia ikut je..Dan dia cepat rimas kalau orang duk pegang jap..pass kat orang..pegang, dukung..orang lain lak dukung..mula lah nanti berteriak..kadang-kadang dia suka wat hal sendiri je..biarkan dia baring or main sendiri tanpa diganggu.


Morning person..tido awal ke lambat, pukul 6 mesti dah celik mata..kadang2 kul 5.30 dah kejut umi bangun..memang sekarang jarang dah guna alarm..anak sendiri jadi alarm..hehe..tapi baguslah, kalau mood dah ok pagi2, senang la umi nak hantar ke rumah pengasuh..takde la meragam je sebab kena kejut pagi-pagi kan.


Dah start ajar dia guna flash card..Mungkin bagi certain orang, baby kecik lagi nak ajar dia..tapi aku pernah terbaca kisah orang, dari usia 4 bulan anak dah boleh diasah minda nya.dah diajar guna flash card..umur dua tahun dah lancar membaca...wowww...Bila usia 4 bulan, ingatan dia dah mula kuat..So, aku tulis perkataan macam "Ummi".."Ayah".."Susu" etc..dan tunjuk kat dia ulang-ulang..hari-hari..tapi takleh wat lama-lama dalam satu sesi tu, nanti dia bosan lak..asalkan benda ni konsisten jadi lah. Bila aku tunjuk kad-kad tu hanan suka je sengih-sengih, sambil tangan dia cuba capai kad yang aku pegang..hehe..


Masih tak dapat buang tabiat hisap jari..Aku selalu je time dia hisap jari tu, tarik jari dia bagi tak hisap..tapi pastu dia masukkan balik..ulang - ulang aku buat..dia masukkan jari je aku tarik..dia masukkan jari je aku cabut..lama-lama dia marah..haha...Tapi tabiat ni yang wat dia nak lena tidur..dodoi-dodoi, tepuk bontot tak jalan..pas menyusu, baringkan kat tilam, nanti dia terus mengiring sambil hisap jari, bape saat pastu terus terlena..jari pon tertanggal dengan sendiri nya..hehe..anak aku tak hisap puting plastik tu, dari baby banyak kali aku try, sebab nak sumbat mulut dia kan, asyik menangis je..tapi dia takmau langsung pon, bila masuk je puting kat mulut terus uwekkk uweekk..luah balik puting tu..nasib la menyusu botol nak..maby dia rasa susu mengalir kot..kalau puting kosong mana ada rasa pape..hehe..tapi alhamdulillah gak, kang dah puting je, susah nak tinggal dah jadi satu hal lak..

benda alah ni sangat berguna tau..thanks adik ipar coz hadiahkan..kadang2 time nak solat ke, masak ke, tinggal je kat sini, baby leh main sendiri.;)

Okey lah, macam dah panjang sangat ni..next entry lah sambung.

2 comments:

  1. Ye kot berat vontot nak pusing kikiki...tgk la pipi hanan. Aiyooo menggoda betul geram nk gigit.

    ReplyDelete
  2. Rohani Hashim :umi dia pon suka gigit2 manje pipi dia..macam pau tp takleh makan..hihi ^_^

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers