Friday, October 24, 2014

Petua Bila Baby Kena Demam Campak


Assalamualaikum...

 Alhamdulillah..masuk hari ni dah 5 hari hanan kena demam campak. Tapi maby sebab dia baru berusia 6 bulan, belum makan campur2 so antibodi masih kuat dan cepat sembuh..Hari ahad lepas dah perasan bintik2..then hari selasa camtu dah surut..3 hari..tinggal ada bekas2 je kat bahagian muka..


Alkisahnya hari jumaat lepas macam rasa badan hanan panas dari biasa...Bila bawa klinik malam tu, doktor kata suhu normal je, 37..Ni payah nya takde termometer sendiri kat rumah kan, tak tau suhu normal berapa, panas berapa..Then doktor pesan untuk lap2 je badan dia, maybe cuaca and dia bagi gak sebotol ubat demam, in case macam nak demam, leh prevent terus kan..Balik nya aku bagi makan ubat sekali, meraung-raung hanan sebab dia memang tak suka ubat..Tips kalau nak hilangkan rasa ubat tu ialah minum air zam2 tapi takde air zam zam lak kat umah. Redha je lah..Then tampal gak cool fever untuk baby tu bagi panas dia reda sikit..Esok nya aku terus beli termometer online kat lazada. Harga dia RM59.90 je after diskaun. Kejap je dah sampai..Senang pasni nak monitor suhu baby atau mak ayah nye sekali. hehe. 
  
ni la rupa termometer yang aku beli tu

on the way pergi klinik hari ahad tu..penuh dah kat muka and badan..T_T

Hari sabtu aku sukat suhu dia, dah turun sikit..36..kadang2 37..tapi dia merengek-rengek gak macam tak selesa. Then malam tu baru perasan macam ada bintik2 kat badan and perut dia..Aku ingatkan ruam lah sebab tak pernah tau camne rupa demam campak tu..Pagi ahad tu mandi kan dia macam biasa tapi hanan tak happy, selalu dia la paling suka mandi dan main air..Time nak pakaikan baju tu perasan dah makin banyak lak bintik-bintik..Penuh muka dan badan..Ah sudah! Anak aku alergik apa lak ni?? Rasanya takde la bagi makan bukan-bukan, bubur nasi je macam biasa..Ke alahan habuk? Towel? Tak terpikir pon demam campak sebab suhu dia normal je dan dia tak demam...Wassap gambar kat makcik, sah la demam campak..Aduhai, demam campak takleh kena air kan..Tadi ummi dah mandikan hanan patutlah tak selesa, terus naik bintik2 penuh 1 badan..huhu...Maafkan ummi...Terus bawa hanan ke klinik kali kedua.

Nie lah antara petua jika anak kena demam campak :

1. Jangan mandikan. 
Kalau nak mandikan, lap lap je dengan air suam-suam kuku. Tak usah la berenang kat besen tu. Nanti bintik-bintik cepat merebak dan rasa gatal.

2. Elak anak dari berpeluh.
Kat rumah aku pakaikan baju tipis-tipis je..Kalau kat bilik siap pasang dua kipas lagi, atas siling and kipas meja menghadap dia sebab nak elak berpeluh kan..Time siang tak payah pakaikan baju pon takpe. Kalau duduk dalam econ, selesa la dia..sejukkkk je..

3. Bagi minum air kelapa muda
Since hanan baru je start boleh makan, so aku takde la bagi banyak2..Tak banyak pon 2-3 kali gak aku bagi..sekali bagi 2-3oz..glup glup glup..habis dah dia minum..time kena campak nie hanan jadi kurang menyusu..makan langsung taknak..1-2suap terus merengek bila kita sua lagi..sedih aku..huk huk..Yang paling sedih dia taknak direct bf langsung! Taktau la jadi rasa payau ke, tak sedap ke..So terpaksa la pam then bagi thru botol..Tu pon minum nya 1oz je..sikit sikit..huhuu..! T_T then kerap terjaga malam..Maby sebab tak selesa ke..haus ke..cian anak ummi..

4. Cari daun semambu
Ok, walaupun aku asal kampung, tapi tak pernah tau pon camne rupa daun semambu nih..Ni pon 1st time dengar bila akak ipar suggest kan..Kebetulan ada kawan hubby kerja kat Taman Botani, dia lah yang baik hati tolong petikkan dan siap hantar ke rumah lagi malam-malam.

ni lah rupa daun semambu..macam daun kari, tapi besar sikit saiznya.

Guna nya daun semambu ni, boleh dibuat mandi..Kisar atau carikk2 then letak dalam besen air suam. Tapi jangan la mandikan lama2, ala kadar gitu, tujuannya nak bagi badan rasa selesa coz daun semambu ni leh hilangkan rasa perit dan gatal akibat demam campak tu. Aku mandikan hanan dengan air daun semambu ni sekali je..Selalu nya dia suka je mandi kan, ni masa mula-mula letak dia dalam ni dia buat muka pelik..pastu kaki slow slow kuis air..selalu time mandi kaki sampai nak terkeluar dari besen, tu aku suka mandikan tak payah pakai besen dah..pastu lama-lama dia menangis, maby sebab geli kot ada daun-daun dalam tu..hahaa..

aku pon macam tak selera je mandi dengan air camni ..hihi

Selain tu, boleh gak kisar halus, campur dengan bedak sejuk, sapu kat badan, tapi aku tak wat coz aku dah sapu ubat yang doktor bagi tu je..Boleh gak buat alas tidur guna daun-daun tu..

5. Rajin sapu ubat / lotion celamine yang doktor bagi
Jangan sapu sekali je sehari coz lepas sapu kan dia kering..Sapu la pagi sekali..petang sekali..malam sekali..Kalau malas pon buat lah dua kali sehari. Hanan bila sapu ubat ni dia jadi selesa dan berhenti merengek..Hilang kot rasa gatal2 tu..Taktau la dia rasa gatal ke tak sebab dia tak pandai menggaru lagi kot..huhu..

 

Alhamdulillah..hanan cepat sembuh..Bintik-bintik mula timbul hari ahad..Hari selasa camtu dah surut..Hari rabu dah tinggal bekas-bekas je dan hari khamis ummi dah boleh kerja..;)











14 comments:

  1. Mcm cepat je hilang. Okay lah kalau betol2 hilang. Sebab ada sstgh tu org tua ckp mcm masuk balik. Nanti merengek ajer kejenya.mcm kazen akak,anak dia campak masuk balik 3hr dah hilang.merengek aje kejenya.tp xpanas dah badan.br ni akak minuam air kelapa suap 4sudu utk dia.hehe

    ReplyDelete
  2. Mcm cepat je hilang. Okay lah kalau betol2 hilang. Sebab ada sstgh tu org tua ckp mcm masuk balik. Nanti merengek ajer kejenya.mcm kazen akak,anak dia campak masuk balik 3hr dah hilang.merengek aje kejenya.tp xpanas dah badan.br ni akak minuam air kelapa suap 4sudu utk dia.hehe

    ReplyDelete
  3. Rohani Hashim : Alhamdulillah..ok je trus smpai hari ni..takde lak merengek tak selesa ke apa..merengek ngade2 tu ada lah..hehe

    ReplyDelete
  4. Salam.. anak pun bru je kliar bintik.. dr sabtu tu demam teruk. Masuk hari ni baru nampak bintik. Nak buat ape ye.. terus jumpa doc ke?

    ReplyDelete
  5. anak saya pun baru tiga minggu lepas demam campak. Tu pun nasib baik pengasuh saya yang bagitau sebab biji-biji halus macam ruam je kan. Memang demam pun lambat kebah sebab biasa kalau demam tak lama. masuk ari kedua dia dah kebah demam.Tapi kali ni demam dua hari, ari ketiga ok pastu demam balik.ari keempat baru tau campak. Agaknya sebab anak sulung jadi saya tak tahu sangat nak bezakan antara campak ngan biji ruam..:)


    http://qaseh83.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Cmne ek..anak kena cmpak..baby 10bln.. dea x merengek tp shu 37.9 nk bg mkn x ubt dmm ek? Mk sya xbg kasi ubt..tkot cmpak kluar xabes ktanya.. adoi..plisss.helpppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi ubat demam dulu untuk turunkan suhu..bahaya kalau suhu baby panas atau tiba2 naik mendadak nanti, boleh kejang..better bawa ke klinik je.

      Delete
  7. Ank saya dah smgu dmam sjk ok kjp dmam blik.lps ank sy dmm pnas sy bg mnum ir klapa lps kluar bji merah skit.dmam pun kbah sy bg mnum lg air klapa trus klaur byak.pi klinit ambl ubat sapu .esk dedap plk bdn dok muntah plk.x tau npe.

    ReplyDelete
  8. Ank saya dah smgu dmam sjk ok kjp dmam blik.lps ank sy dmm pnas sy bg mnum ir klapa lps kluar bji merah skit.dmam pun kbah sy bg mnum lg air klapa trus klaur byak.pi klinit ambl ubat sapu .esk dedap plk bdn dok muntah plk.x tau npe.

    ReplyDelete
  9. Terima kasih Utk petua ni.baby saya demam campak pulak.tengah cari daun semambu.😃

    ReplyDelete
  10. Ada sesetengah org kata bagi air kelapa bila bintik campaknya dh sampai kaki...tp setahu saya..bila kena demam campak kena bagi minum air kelapa supaya bintiknya cepat kuarkan...konfius rasa..

    ReplyDelete
  11. Betultuh..anak sya 6 bulan ..masa 5 bulan anak demam sya bg ubat then tiba2 nek campak 2hari dh sihat..skrang anak kne lg badan pon panas bji campak kluar habis hari ni masuk 3 hari..sy tau brani bg ubat takot naik lgi.

    ReplyDelete
  12. Terima kasih untuk petua dan tips penjagaan...huhuhu..sian baby kalau kena campak kan....

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers