Tuesday, January 20, 2015

Hanan Jatuh Katil

Assalamualaikum..

Hari ni pergi kerja dengan hati yang sebal dan sedih..
Mana tak nya, anak kesayangan pagi-pagi lagi dah jatuh katil. 
Begini ceritanya..

Pagi tadi aku bangun awal sikit coz staf level aku dah plan hari ni nak makan pot luck untuk lunch kan..Takkan nak masak dari malam, so pagi-pagi tu gak la masak, baru fresh. Ala, aku bawa nasi putih dan sayur je pon..Derang ada yang bawa lauk, ikan, sambal. Kena laju-laju buat kerja coz hanan kadang-kadang bila terbangun tidur, tengok takde orang kat sebelah dia mula la meraung. Bila dah siap semua cepat-cepat mandi, solat dan bersiap-siap ke tempat kerja.

Hanan pon terbangun, tapi baik lak mood dia. Pas bagi susu, dia main-main sendiri atas katil, gelak-gelak. Kitaorang laki bini masih bersiap dan biar je la dia main sendiri. 
Tiba-tiba hanan menangis kuat, hubby cepat-cepat pergi tengok..
Dengar hubby menjerit,

"Allahhh...!!"

 Sedar-sedar hanan dah ada bawah katil.
Hubby terus dukung hanan dan tenangkan dia. Aku pon pergi dekat dengan dia.

Allah...
Darah menitis-nitis dari mulut dia.
Patutlah sambil menangis tadi sambil mulut menyembur-nyembur..
Rupanya dalam mulut dah penuh darah.

Terus aku dukung dia bawa pergi bilik air.
Basuh-basuh mulut dan check part mana yang luka. Ak

u takut gigi dia patah je. Alahai, gigi dah la baru tumbuh dua, cinonet je..Kot lidah dia ke tergigit.
Alhamdulillah, bibir dia je pecah. Lepas lalukan air banyak kali, darah pon dah tak mengalir. Hanan pon menangis kejap je. Mungkin menangis terkejut, bila luka sejuk kena air, diam lah dia.


Terus peluk dia kuat-kuat.
"Maafkan ummi...maafkan ummi.."
"Tak sengaja tinggalkan hanan main sendiri.."
T___T


Baju dah banyak kena darah. Terus tukar dengan baju lain sebelum bawa ke tempat pengasuh.
Selalunya memang kitaorang tinggalkan dia kat bawah je..Kalau letak katil pon, susun bantal keliling tu elak dia jatuh. Tengah solat pon letak hanan kat bawah, dekat dengan kitaorang. Sebab hanan ni jenis takleh  kena tinggal atau takleh orang jauh dengan dia. Tapi pagi tu tengok dia elok je main, taknak la ganggu kan..Tapi lain lak jadi nya....Dah susun bantal tinggi-tinggi gak wat pagar, tapi dia reti panjat lakkk..Katil aku dah la tinggi sikit. Tu yang bibir hanan leh pecah sebab jatuh dari tempat agak tinggi gakkk..
T_T huk huk.

Sebelum ni pernah sekali je hanan jatuh katil time kat kampung. Tapi tak lah teruk dan tak cedera just menangis terkejut je sebab katil aku kat kampung rendah sikit.

Hanan pernah gak jatuh masa aku baru siap tukar pampers dia dalam kereta. Masa tu tengah jem, so kereta pon tak laju la. Kereta depan tu macam nak laju tiba-tiba dia brake emergency, hubby pon brake gak. Udah nya hanan tergolek bawah seat. Tak sempat aku nak capai coz masa berlalu terlalu pantas. 
Mujur gak takde pape coz bawah tu ada beg baju dia. Huhu...


bengkak dah bibir atas...huhu..

Maafkan ummi hanan..Pasni kita main kat bawah je la ye..Umi letak toto kat bawah, kamu golek-golek la sampai puas kat situ...Sayang anak ummi..

3 comments:

  1. Babies are tough don't worry too much. Sempat lagi jatuh 10 kali lagi sebelum dia pandai jalan :)

    ReplyDelete
  2. sekali kena lepas ni ingat... tapi kalau saya pun kalau jatuh katil aduh sakitnya... kadang bengkak jugak yg kena lantai tu kan... ini kan lagi baby

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers