Tuesday, January 13, 2015

DIY Untuk Majlis Perkahwinan


Assalamualaikum...

Lama nya tak update blog..Idea tu ada, tapi masa tu macam tak berapa nak ada..Bila terfikir nak update blog je, time tu gak terfikir banyak lagi benda lain yang lagi penting boleh dibuat...huhu..

Okey lah, kali ni nak cerita tentang DIY untuk persiapan majlis perkahwinan. 19 Disember 2014 yang lepas adik perempuan aku yang pertama telah selamat diijabkabulkan dengan pasangan cinta hati nya..alhamdulillah, syukur..bertambah lah ahli dalam keluarga kami. So, sekarang tinggal 2 orang lagi yang kekosongan. Hehee..

Adik aku ni jenis rajin dan berdaya usaha sikit. Means, kalau dia cakap dia nak buat, susah camne pon akan dibuat gak. Aku kalau dah susah sangat, tinggal order atau beli je senang. Haha..Lagipon adik aku dan pasangan dia baru je bekerja tak sampai setahun pon, celah mana nak kumpul duit banyak-banyak dalam masa yang singkat kan? Mungkin sebab itu lah diaorang ambil keputusan untuk DIY kebanyakan persiapan majlis diaorang.Selain dapat berjimat, hati sendiri rasa puassss...

DIY Kipas Pengantin
Haa...yang kipas pengantin aku lah yang offer diri nak buat. Actually adik aku suruh carikan je mana yang dah siap, tapi aku menggatal nak DIY gak sebab barang nya dah ada kan.

 

Aku just beli dua biji kipas kat kedai diy, harga sebiji dalam 1.80 kot. Then beli gam UHU.

 

 Untuk hias aku guna selendang lama aku yang dah tak pakai. Pernah pakai sekali je time dinner diploma dulu. Then lilit lah renda sikit, siap!
 
 


DIY Payung
Payung yang adik aku guna boleh je beli kat kedai Daiso, sekaki payung baru RM5..Then lilit lah renda.


DIY Baju Bersanding dan Akad Nikah
Adik aku cerita, dia beli je jubah dan dress kat kedai. Harga dalam RM100. Then beads, manik2, dan hiasan lain dia jahit sendiri. Shawl dan Veil pon jahit sendiri. Untuk baju lelaki, dia just beli tanjak and samping dah siap kat Jalan TAR, dalam RM60 je.


DIY Bilik Pengantin
Guna je apa yang ada. Beli kain untuk backdrob time ada sale kat Jakel. Then dia hias dengan kelambu dan bunga kipas yang dibuat sendiri.


DIY Pelamin
Pelamin untuk majlis kedua-dua belah pihak derang wat sendiri. Kagum! Dua-dua pelamin pon comel! Bantal nikah tu adik aku guna tilam single kat rumah yang dah lama, ikutkan mak aku nak buang je..Tapi adik aku potong la bentuk bulat, then jahitkan kain satin, so jadi la tilam nikah.

 


ni outfit time akad nikah

ni outfit time bersanding


ni pelamin belah lelaki..takde gambar full..huhu..


DIY Mekap
Aku ler jadi mak andam tak bertauliah..hahaha...memandangkan aku dah lama tinggal kan dunia mekap2 ni..Pergi opis kadang2 kalau teringat baru la pakai bedak..haha...Aku guna je mekap2 yang aku ada time majlis aku dulu..Redhoo je la ye dik..Rasa nya tak expired lagi..haha! Aku mekap tiga kali..time nikah, bersanding dan bertandang. FOC ye.


DIY Goodies Bag
Ni pon adik aku buat sendiri..Kat dua-dua belah dia wat sendiri.


Dan banyakkk lagi benda yang derang DIY sendiri..Untunglah kalau rajin dan banyak masa kan. ;)
















4 comments:

  1. bertambah besar dah keluarga, ada rezeki bertambah anak buah plak.. jimat, & puas hati..semua buat sendiri.. hasil usaha sendiri..berbaloi...

    ReplyDelete
  2. rajinnyeeerr..yang penting kalo DIY ..kita puas hati tgk hasil tgn sendiri..kann

    ReplyDelete
  3. DIY = Jimat = Puas hati dapat buat macam apa yang kita nak

    betul x ? hehe

    http://kumbangmerahbintikhitam.blogspot.my/2015/07/diy-kad-kahwin.html

    ReplyDelete
  4. Salam..hai..
    tahniah..tumpang iklan tau^_^
    Saye Rozita dari D Inah Catering menawarkan pakej perkahwinab serendah RM6.90 seorang serta percuma mkanan pngntin,test food,pghantaran,peralatan,.
    Hubungi 012-2949044 atau email kami dinahcatering@yahoo.com

    Terima kasih^_^

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers