Tuesday, September 18, 2012

Update: Wedding Progress

Kalau tengok kat kalendar, tarikh nikah ada beberapa hari lagi..Means, dalam Xbulan, Xminggu..huhu..jap je lagi kot..tapi lama gak..eh, jap lagi je nih..Ni progress persiapan yang dah dibuat. Sebab ada je yang tanya, nape lama tak update blog, suh cite pasal persiapan kawen la. Meh, aku summary kan semua.


PROSEDUR KAHWIN
- Kursus kawen dah amik awal-awal kat Jakim Putrajaya hari tu.
- Borang permohonan kawen dah amik kat Pejabat Agama. Eh, bukan men amik gitu je, kena daftar gak, bagi salinan ic, and beli borang tu dengan harga RM5. Kalau lelaki dan perempuan, dah jadi RM10. Pasni ada lagi borang2 lain kena isi, kena bayar lagi..Tapi member aku bagitau, dia amik kat Melaka free je. Nape Johor kena bayar? Tell me why..uhuh.. Borang aku dah siap sign saksi n collect salinan ic sume, tapi part aku tak isi lagi. Sebab kena isi tulisan jawi kan, so nanti la dah nak hantar baru isi. Hehehee..
- HIV Test tak wat lagi..Haihhh..Kol sume klinik area selangor ni sume penuh. Ada pon pertengahan bulan november nanti baru ada. Aiyak, lambatnya..Mana sempat. Tu la, suke delay lagi. Padan muka kat diri sendiri. Kalau walk in je agak2 ada chance nak dapat tak? Hahaha..Korang yang nak kawen tu, apatah lagi area selangor, make sure wat test awal cket. Cam malas lak nak balik kampung kat johor semata-mata nak g klinik.
- Surat Akuan Bujang pon sudah setel.
- Duit hantaran pon dah transfer ke bank aku. Makcik kayoooo! Time2 ni rase geram je tengok balance duit banyak lagi kat bank. Haih, sabar sabar..Duit tu ada tujuannya, jangan abes wat shopping online je. Kikiki...Aku memang suruh incik tunang transfer je kat akaun, tak payah susah2 datang walau pon umah dekat. Kemudahan dah ada, wat pe nak susahkan diri kan?


DOOR GIFT
- Sebab mak nak berjenis-jenis gift untuk tetamu, maka penyediaan nya ambil masa gak. Ada gift untuk rombongan pengantin dan kawan-kawan pengantin, untuk tetamu biasa, untuk sedara-mara, untuk tetamu istimewa, tetamu biasa pon terbahagi dua iaitu lelaki dan perempuan..Adei, bape banyak jenis da...Layankan je. Ikutkan aku, lagi senang kalau standardize kan semua. Adil dan saksama. Senang nak kira. Tapi mak nak camtu, untuk mak tersayang, anakmu menurut saje...Tapi untuk rombongan iring pengantin dan kawan2 pengantin, aku bagi special punye dalam bag bentuk box cam happy meal tu. Comel je..Tapi sape yang datang je lah dapat ye. First come first serve. Limited Edition. Hehe..Untunglah rumah dekat dengan pekan Ayer Hitam, tiap kali balik kampung kalau ada masa, menyempat gak pergi ke situ. Murah..murahhhhh...


MUA
- Mak andam pon dah booking. Hari tu dah test baju, memang confirm lah nak itu..tinggal fitting je. Mekap dua kali time nikah dan sanding. Mak andam kata time sanding dia akan suruh solat dulu, so sempat lagi lah kalau sanding kul 2.30pm kan. Mula-mula aku plan nak sanding kul12 je, awal cket. So pastu leh berhenti solat zohor b4 gi outdoor. Tapi tukar plan la. Untuk baju bertandang belah incik tunang pon dah cari sekali. Actually, kalau ikutkan kitaorang taknak sanding pon. Tamauuuu...Malu oooo..Mau menatap muka-muka yang ramai time duduk berdua atas pelamin nanti. Isk. Aku ni dah la jenis nebes je bila depan orang ramai. Teringat lagi time bertunang hari tu. Aiyooo..Muka payah nak senyum oooo..Kena take time gak untuk sesuaikan dengan keadaan. Nak wat camne kan. Family suruh sanding gak. Huhuu..Eh, tapi korang yang duduk area Kluang or Batu Pahat, aku cadang amik mak andam ni, Ezurin Bridal. Tapi kedai kat kluang tu aku tak ingat la pe nama dia. Servis memang tip top la. Aku kan jenis cam banyak tanya gak (cerewet eh?) tapi dia layankan je. Pakej aku amik yang sederhana je. Tapi ada gak yang aku request nak tu, nak ni..Dapat gak tanpa berubah harga pakej. Then time try baju hari tu, semua baju yang ada kaler tema aku, aku try je banyak2..Baru lah puas hati and leh decide yang mana..hahaha..


PHOTOGRAPHER
- Dah habis bayar deposit. Amik dengan Nasa Studio. Tinggal balance RM500 kena bayar after album dah siap. Design dan gambar untuk bunting free pon tak decide lagi. Actually, package ni dia bagi free kad kawen 300 pcs tapi kad aku nak gi tempah kat kedai lain di area Bangi coz hari tu ada tengok2 gak kedai tu offer 1k kad dengan harga yang reasoanable and free 1 bunting, so nanti cam melambak lak bila banyak sangat kawen. Membazir. Sebab bini photographer tu kawan aku, dapat la koutim dengan dia untuk tukar dengan bunting. Takpela, nanti bunting ada dua ye. Eh, tu tak kira membazir lak? ala, benda free mana de membazir. hehe..


KATERING
- Untuk menu makan damai / beradap dah booking gak. Tapi booking dengan mak2 saudara la..FOC gitu..Just bagi duit untuk beli barang2 je lah. Jimat katanya..Lagi pon derang yang voluteer untuk masak2. Bagusla. Sayaaanngg makcik2 semua. Hehe..
- Untuk jamuan kenduri, just bagi sejumlah duit kat abah. Tak payah tempah katering, masak je ramai-ramai. Kat kampung ni abah ketua masak, dulu atuk, tapi atuk dah tua n sakit, tak larat dah..tapi kalau majlis kat rumah sendiri takkan la abah nak masak gak. So duit tu nanti abah guna la untuk beli barang2 and upah pape yang patut. Selalunya orang kampung yang datang rewang wat kerja sama-sama. Untuk yang lelaki, derang minta upah rokok je and tuala putih good morning tu untuk kesat2 peluh kot. Itu lah untungnya buat kat rumah sendiri and kat kampung..Jimat dan semangat kerjasama tu ada. Kanopi, periuk belanga sume pon dah tersedia. Guna je.


KAD KAHWIN
- Yang ni baru survey-survey je..Tatau la nak amik yang mana lagi. Map pon tak finalize lagi..Hehe..Sebenarnya, aku jenis tak kisah, lagi murah lagi bagus..Kalau aku bagi yang potostat je agak-agak korang kisah x? Hahahaa..


DULANG HANTARAN
- Tarakkk..! Hahaha...Cukup lah hantaran2 time tunang hari tu. Tak habis pakai lagi pooonnn. Kang menyemak je bilik pengantin dengan dulang2 hantaran..Camne pengantin nak beradu dengan selesa? Wahah! Coz time tunang hari tu pon dah banyak bagi barang2 n persalinan, tak banyak makanan. Cukup lah 13 berbalas 11. tu pon banyak dulang kena combine2..Malas nak meronda-ronda cari barang lagi. Penat wooo..Shopping biasa n shopping barang-barang hantaran ni lain cket. Kalau bleh kita nak cari barang yang terbaik, tapi dengan harga yang murah.. Tu yang jadi penat. Hahaa..so untuk nikah nanti just ada dulang untuk duit mas kahwin, barang kemas dan pihak aku bagi incik tunang, eh time tu dah sah jadi suami, bunga telur 1 pahar. Simple. Senang. Jimat. ;)


HONEYMOON

- Haaahhh...Kawen pon tak setel lagi, sibuk dah nak prepare untuk honeymoon lak. Tapi yang penting, dah booking! Yeay yeay! Lepas survey2 time Matta Fair yang lepas, baru decide mana yang terbaik untuk dipilih. Hehee..Tak sabar lak.


Apa lagi? Haihh..Macam banyak lagi je. Tapi masih relax je kan. Hehe.Cool lah, pe nak kelam kabut..Apa pon, persediaan nak kahwin ni banyak guna duit. Duit mengalir macam air..Ikutlah kemampuan korang. Tak perlu nak bermegah-megah, berhabis-habisan, apatah lagi sampai wat loan untuk kawen..Loan tu pon dah ada riba n interest lagi, so camne nak dapat keberkatan kahwin tu? Yang penting, utamakan yang wajib..yang ikut adat tu, buatlah mana yang baik and termampu ye..Alhamdulillah, aku dan pasangan pon guna saving je, minta jauh la dari personal loan ni. Untunglah dapat bakal suami yang rajin berjimat...Amin.. ;)





10 comments:

  1. utk hiv test tue aku xbuat lagi.door gift pun xbeli lagi.dkt ayer itam mana harga yang murah ye?aku ingat nak borong terus dgn hrga yang murah.

    ReplyDelete
  2. pelangi chenta : Kat PISB or Ah Soon..Banyak pilihan, kalau beli banyak2 pon ada diskaun kot. Kedai2 lain aku tak survey sangat coz ada banyak kedai kan. aku pernah gi kedai2 lama, bangunan papan, tapi lagi mahal la..Kalau rajin gi Nilai3, leh cari gak. Time aku pegi hari tu, leh plak 1 bandar Nilai blackout.haihh..

    ReplyDelete
  3. owh..PISB memang murah.aku ada member card.aritu utk e-day pun aku beli dekat situ.

    ReplyDelete
  4. Dulu sebelum aku kahwin, semua tempat HIV test pun manjang penuh siap nak kena buat appointment bagai, riki-riki rupanya boleh walk-in jer HIV test kat Poliklinik Komuniti Kelana Jaya. Redah je lepas waktu makan, pukul 2.15pm kaunter bukak balik, beratur sekejap, turn sampai, 45 minit result keluar, sebelum pukul 4.30pm dah challus..Try la survey nanti..

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. JHS : Ooooo...bleh eh?maceh2..good info.

    ReplyDelete
  7. datang baca entry dan follow dari ex-b2b

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers