Thursday, May 9, 2013

Mandi Bersama...^_^

Assalamualaikum..



Tajuk macam ada segan-segan meow nak taip..hehe..
Tapi ni salah satu tips kebahagiaan suami isteri.
Pernah mandi bersama dengan pasangan? Korang yang dah kahwin mestilah pernah kan. Kalau tak pernah, balik rumah nanti boleh buat..rugi ooo kalau tak pernah.
Bagi yang belum berkahwin, jangan mengade nak try lak.

Mula mula memang la memang segan tahap gaban kan..Ye la, tak biasa.
Tapi bila dah biasa mesti best. Apa nak malu lagi, kan dah halal.
Mandi bersama ni dapat mengeratkan kasih sayang sesama suami isteri.
Rasululullah dulu pon mandi bersama isteri dia.

Imam Al-Bukhari meriwayatkan yang bermaksud :

"Daripada Aisyah R.Ha berkata : aku sentiasa mandi bersama dengan Nabi SAW daripada satu bekas. tangan kami sama-sama berselisih (ketika menggunakan air dalam bekas itu)" 
(Sahih Al-Bukhari : hadis no : 253)

Hadis ini menunjukkan bagaimana indah dan romantiknya Nabi SAW dengan isteri-isterinya. Gambaran romantik ini, dirakamkan sendiri oleh Aisyah yang bercerita bagaimana Baginda SAW boleh mandi bersama-sama sehingga tangan mereka berselisih dan berganti-gantian. Mandi yang dimaksudkan dalam perbincangan ini, tidak dikhususkan kepada mandi biasa sahaja, bahkan termasuk juga mandi jinabah atau disebut sebagai mandi wajib. 

Dalam hadis riwayat Imam Muslim, ada dinyatakan;

"Aku selalu mandi bersama dengan Rasulullah SAW daripada satu bekas, dan kami ketika itu sedang berjunub." (Sahih Muslim : 482)
Mandi bersama bukan sekadar berada di bilik air bersama-sama sambil mandi-manda. Malah ia disertakan juga dengan aktiviti-aktiviti romantik yang boleh meningkatkan kemesraan dan keseronokan. Nabi SAW sendiri ketika mandi itu, tidak sekadar mandi bersama-sama semata-mata. Aisyah yang mandi bersama Nabi bercerita bahawa ketika sedang Nabi SAW mandi bersama, Baginda SAW merungkai-rungkaikan rambut Aisyah (Sahih Muslim : 498). Demikianlah romantiknya Rasulullah sallallahi 'alaihi wa sallam.

Selain itu, anggapan sesetengah pihak yang mengatakan bahawa mandi bersama-sama dengan isteri merupakan amalan tidak sopan, merupakan satu anggapan yang salah dan tersasar dari ajaran Islam. Mandi bersama ini secara tidak langsung akan menimbulkan rasa dihargai bagi isteri dan seterusnya menambahkan lagi kasihnya kepada suami. Bagi suami pula, amalan ini dapat meringankan tekanan kerja di samping menimbulkan ketenangan hasil kegembiraan yang dirasai oleh isteri.

 

Kalau ada bath tub kat bilik air, untung lah..Kalau tak, mandi je bawah shower tu. Berebut-rebut nak dapatkan air. Tolong shampoo, sabun..Hihi...Sementara masih berdua ni, guna kan la kesempatan yang ada secukupnya..Bila dah ada baby dan anak-anak dah besar nanti, mungkin agak susah sikit. Ye lah, budak-budak ni kadang-kadang payah nak bagi paham. Bila tengok mak ayah dia keluar masuk bilik air sama-sama, nanti dia naik pelik lak, pastu nak ikut-ikut lak. Haaa...Pastu masa yang ada untuk spend berdua pon dah kurang bila masing-masing sibuk menguruskan anak-anak dan hal rumahtangga. Tapi boleh je kan. Terpulang kepada diri masing-masing.

Ada gak pasangan yang tiap masa pon nak mandi sama. Tak kira la kat rumah sendiri atau rumah mertua atau rumah orang lain. Itu macam dah belangkas la plak. Rumah sendiri takpe lagi, bagi aku kalau mandi bersama kat rumah orang lain dah macam segan lak. Ye la, apa pandangan orang lain kan, walau pon tau kita dah halal sebagai suami isteri, tapi nak romantik pon kena la bertempat kan. Takkan la semua nak tunjuk kott..Sama la macam bila berjalan-jalan kat luar nak berpelukan je. Tau la dah kawen, tapi takkan la semua nak tunjuk kot..Hormati la pandangan orang lain...Kat umah ko nak peluk puas-puas pon takde sape marah or meluat. Hehe..

So, kesimpulannya. Bagi suami, usahlah malu untuk mengajak isteri mandi bersama. Janganlah menyangka bahawa mandi bersama isteri akan menjatuhkan martabat anda sebagai seorang suami yang menjadi ketua keluarga. Ingatlah, jika Rasulullah sallallahi 'alaihi wa sallam sendiri melakukannya, tentu tersirat seribu macam kelebihan di dalam amalan ini.

Bagi isteri pula, janganlah menolak apabila di ajak oleh suami mereka untuk mandi bersama. Lihatlah Aisyah dan Ummu Salamah yang tidak menolak ajakan Nabi SAW untuk mandi bersama-sama. Bahkan, dilihat bahawa Aisyah amat berbangga dan gembira dengan tindakan Nabi yang mandi dengannya sehingga sanggup menceritakan hal ini. Jika tidak, masakan kisah ini dibukukan dalam kitab-kitab hadis.

Sumber :  http://www.iluvislam.com

11 comments:

  1. betul2 selagi ada peluang nie gunakan kesempatan mandi bersama sebaiknya.selain mengeratkan hubungan kita rasa dibelai dan disayangi.kalau gaduh2 bila dapat mandi sesama terus lupa dah.hehehehe

    ReplyDelete
  2. pelangi chenta : hehe..best kan? itu lah untungnya orang dah berkahwin, semua pon boleh ;)

    ReplyDelete
  3. haha, senyuym sorang2 nadia baca entry ni. siap terbayang2 dahh :p muahahaa

    ReplyDelete
  4. Terima kasih infonya gan.
    Lumayan buat nambah wawasan.

    Parfum Ori
    Sejarah DKNY Parfum.

    ----------

    ReplyDelete
  5. oh mandi di rumah mertua sama sama memang segan lahhh.

    buat kt rumah sendiri.makesure dah buang air besar dulu sebelum jemput isteri mandi same2 tao.HAHAHAHA

    ReplyDelete
  6. ayeen luvlie : hahahaa..klaka la u ni. tp betul gak tu ;p

    ReplyDelete
  7. Klu buang air besar sama2 pun romantik gak kan..kau dan aku sama sja..heheh

    ReplyDelete
  8. Anonymous : eiyuckk..geli kot. hehe

    ReplyDelete
  9. Hehe..mmg pun..tpi besh kn nikmat mndi bersama..kak lady d rajin kew uat sunnah ni?

    ReplyDelete
  10. yang mana laaa sengal sangatt siap ajak buang air bersama2
    hahahaha

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers