Friday, May 31, 2013

Bila Mama Tak Sihat..

Assalamualaikum...

Lama rasanya tak bersiaran. Sedar-sedar dah penghujung bulan Mei. Kejap betul masa berlalu kan? Rasa cam baru je mendirikan rumah tangga, tup-tup esok dah genap 6 bulan. Eh, tetibe.

Minggu lepas cuti sempena Hari Wesak kan, confirm ramai yang amik peluang untuk balik kampung, ditambah lagi dengan jemputan kenduri kahwin yang melambak menjelang cuti sekolah ni..Dapat khabar berita yang mak mertua aku (yang kitaorang panggil mama) tak sihat, so nak tengok keadaan dia camne..Mama adalah orang yang sangat berdisiplin dalam menjaga pemakanan dia, so dia jarang sakit. Tapi bila dia jatuh sakit ni kami semua risau.

Mama muntah-muntah dan terbaring je tak larat. Taknak makan pape pon. Pagi tu dah bawa pergi klinik, tapi doktor cume bagi air garam dan pil tahan muntah. Tapi menjelang petang keadaan mama worse. Kami ambil keputusan untuk hantar ke hospital lak.  Cek darah, cek air kencing..Kena drip dan masukkan air dalam badan coz badan mama dah lemah sangat. Kena tahan beberapa jam then doktor bagi balik. Doktor cakap keracunan makanan. Mama pon tak sure pe yang dia makan, sampai boleh keracunan tu..Huhu..



Esok nya, keadaan masih sama. Kami bertambah risau bila keadaan mama makin teruk, minum air pon muntah dan mama taknak makan ubat coz itu boleh buat dia muntah. So petangnya kami sekali lagi hantar dia ke hospital. Sepanjang dalam perjalanan ke hospital, ntah berapa kali mama muntah dalam kereta. Tapi plastik memang dah bawa siap-siap dari rumah. Kat hospital, kena test darah dan air kencing lagi dan badan kena masukkan air lagi..Kali ni doktor cakap mama kena infection kat pundi kencing ataupon orang panggil kencing kotor. Then, mama boleh dibawa balik.

 

Aku dan hubby dah ambil emergency leave untuk jaga mama kat kampung. Tapi kami takleh cuti lama-lama..so, kami decide untuk bawa balik mama tinggal dengan kami kat kajang. Mama baring je dalam kereta sepanjang perjalanan ke kajang. Memang dah bawa sekali bantal dan selimut untuk keselesaan dia. Tapi kejap-kejap mama muntah. Huhu..Sedihnya tengok..

Sampai ke hari ini keadaan mama masih tak berubah. Hanya terbaring di rumah dan kejap-kejap muntah. Risau sangat takut badan dia dehydrate coz mama taknak makan pape, taknak makan ubat, air garam yang hospital bekalkan pon taknak minum..Loya katanya..Dah macam-macam kami buat dan beli untuk ubati mama..Ada orang kata bagi air barli. Kami rebus, tapis, tapi mama taknak minum gak...Beli glucose untuk tambah tenaga dia..Beli air 100plus..Beli air Anugerah..Beli air zam-zam...Semua nya mama taknak minum coz dia akan muntah balik. Buatkan mama bubur..Bila dia kata nak makan buah naga, kami belikan..makan cket dah muntah..Nak epal, nak anggur tapi tekak still takleh terima..Kadang-kadang hubby letakkan ubat dalam bubur atau air yang mama minum..Keadaan mama lemah sangat, bila malam-malam, minum air masak pon dia akan muntahkan balik. Bila aku urut-urut badan dia, tahan je air mata ni dari nak tumpah..Badan mama hangat dan lemah..Kurus dah..T_T

Mama pon ada mengadu bila bau tumisan atau masakan kat dapur pon dia rasa loya dan nak muntah. Huhu..Camne ni..Serba salah plak bila nak memasak. Kalau taknak makan ubat camne nak baik mama? Makan la cket..Cket je...tapi hubby lagi penyabar dan lebih pandai pujuk. Aku pujuk lama-lama kang aku yang takleh nak tahan perasaan. Sedey..;( Mak mertua mestilah kita dah anggap macam mak sendiri kan? Kalau masih tak elok gak, kami cadang nak bawa gi berubat secara rawatan islam atau pon try rawatan homeopathy. Kawan-kawan ada yang pernah kena penyakit ni ke? Ada tips tak nak kongsi?
 




2 comments:

  1. kesian nya, sama macam mak juga ritu..nasib bek demam ja.. sebab busy merewang kat umah kenduri..batuk tak berhenti.. tapi b4 tuh tanya gak, ada mimpi benda2 aneh ka? dia kata tak dak, Alhamdulillah.. la ni okay dah.. kalau nak bawak p jumpa ustaz pon boleh jugak.. p tawar air je..

    ReplyDelete
  2. Cik Sal a.k.a Titiana : alhamdulillah..sekarang dah sihat ;)

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers