Wednesday, June 12, 2013

Alhamdulillah..


Alhamdulillah..

Mama dah leh kuar hospital..
Syukur sangat-sangat.
Wat sementara ni mama duduk umah kami dulu coz badan pon lom kuat sangat dan kesihatan pon lom pulih sepenuhnya kan.
Tapi mama dah leh jalan sendiri, makan sendiri, selera pon dah ada.
Makan pon bertambah-tambah mengalahkan hubby..hehee..Mungkin sebab dah hampir 2 minggu hari tu dia takleh nak makan pape..
Alhamdulillah.


Time nak check out dari hospital tu, dapat bil 4k..OMG!!
Tapi tu harga sebenar la, dia tulis kat bil tu, hanya perlu bayar 400++ after subsidi kerajaan..Terima kasih kerajaan, banyak tolong rakyat ye..tapi memandangkan mama pemegang kad pesara kerajaan, so tak perlu bayar pape. FREE! Alhamdulillah..


Sekarang bila hubby kerja malam, aku ada teman kat rumah. Hehee..
Aku jaga mama elok-elok macam mak sendiri. Sediakan apa dia teringin minum atau makan, basuhkan baju, layan dia berbual, potongkan kuku, urut-urut bahu dan aku suka sangat belai-belai rambut mama. Lembut sangat, kalah model iklan shampoo. Salah satu tugas terpenting, jadi jururawat mama. Hehe..Lepas mama keluar hospital, doktor ada bekalkan beberapa jenis ubat dan insuline set. Ubat-ubatan seperti pil hanya untuk mengembalikan ketahanan tubuh mama. Ye la, lepas keluar hospital kan tubuh lemah lagi.Tapi yang insulin tu, aku kena inject mama tiap-tiap hari..Sehari 4 kali iaitu pagi sebelum sarapan, tengahari sebelum lunch, malam sebelum dinner dan sekali lagi sebelum tidur. Kadang-kadang time aku kerja, hubby yang tolong inject. Mula-mula tu cam cuak-cuak juga nak inject. Ye la, takut tersalah cucuk ke, jarum terpatah ke, apa ke..Tapi alhamdulillah, lama-lama seronok lak. Hehe..Mama tak berani nak inject sendiri, takut kata nya. Tapi nak bagi mama pandai gak coz time aku and hubby kena kerja nanti sape nak tolong inject kan? Ini lah rupa pen untuk inject tu. NovoPen :


Insulin ni fungsinya untuk kontrol and merendahkan tahap gula dalam darah. Mama ialah pesakit diabetes, so ubat-ubatan dah tak dapat nak tampung dah. Terpaksa la kena inject seumur hidup..huhu..




Untuk kita yang sentiasa sihat ni, kena la sentiasa berjaga-jaga dalam pengambilan makanan dan jalani cara hidup yang sihat..Time sihat memang syok je bedal semua kan? Bila dah jatuh sakit, bagi pape pon tak lalu...huhu..



No comments:

Post a Comment

Thank You!! ^_^

Labels

Followers