Tuesday, June 18, 2013

Sesi Berqaseh

Assalamualaikum...

Since badan cepat letih dan mengantuk sekarang ni..Aku tercari-cari produk supplement untuk dicuba..Dah la sekarang ni jarang exercise coz kawasan perumahan aku banyak cina dan anjing berkeliaran, kang tak pasal-pasal masuk spital sebab kena gigit anjing (ceh, alasan je tu! ;p) Macam-macam gak kawan-kawan ada cadangkan untuk aku amalkan, Evening Prominese Oil (EPO), kapsul kacip fatimah la,  shaklee dan etc etc..Tapi aku tertarik dengan cadangan salah sorang opismate iaitu blogger mzhany untuk mencuba produk Qaseh dari Ana Edar.

Kandungan utama Jus Qaseh adalah berasaskan makanan sunnah nabi iaitu kurma, habbatussauda, air zam zam, madu dan sebagainya. Kadang-kadang orang terlalu eager untuk dapatkan supplement berasaskan bahan-bahan perubatan moden sehingga melupakan sunnah nabi. Mungkin jus ni kita boleh bikin sendiri dengan blend semua bahan-bahan tu, hehe..Tapi disebabkan malas, kita beli je lah yang ready made. Lagipun bahan-bahan lain seperti Zaffa'ran dan Habbatus Sauda tu mana plak nak dapatnya kan..

Supplement ni hanyalah sebagai makanan tambahan je. Kalau nak kekal sihat, kita kena gak jaga pemakanan, rajin exercise dan jaga hubungan dengan orang sekeliling. Memandangkan area rumah aku ada swimming pool, kalau ada masa, aku pergi gak berenang ngan hubby. Nak pegi berenang sorang-sorang segan lak. Hehe..Tu pon salah satu cara untuk exercise kan? Setiap minggu juga aku peruntukkan sekurang-kurangnya dua hari tanpa minyak. Kira cam colestrol free la. So aku just masak makanan yang kukus, rebus atau bakar je. Beras yang kitaorang gunakan pon sekarang dah bertukar ke Herba Ponni Taj Mahal yang takde kanji. So, sesuai la untuk orang diet. Hehe..Tapi sebenarnya ni sebab mak mertua aku la duk suruh guna beras ni coz tengok badan hubby macam dan mencanak-canak naik kot. tapi aku tengok sama je. Maintain ensem..Wakaka..Mama memang pakai beras ni coz dia kan pesakit diabetes. Selepas hampir 1minggu guna beras ni, memang berat hubby dah turun 1kg. Alhamdulillah..Harap-harap dapat la sampai ke target dia untuk sampai ke 60kg..hihi..Beras ni harga dia RM38 untuk 5kg..Tapi agak jimat gak coz bila nak masak, untuk satu cawan kecil tu, letak air 3 cawan. Coz dia takde kanji, so dia perlukan air yang banyak untuk mengembang. 1 cawan tu boleh makan sampai 3 orang. Bila makan beras ni gak automatik perut akan rasa cepat kenyang ;)



Di bawah ni aku kongsikan kebaikan jus Qaseh:

KEBAIKAN & KHASIAT QASEH ADINDA GOLD @ QASEH KEKANDA GOLD
:: Memberi tenaga tambahan dan menambah stamina badan
:: Meningkatkan daya imuniti semulajadi badan
:: Menyegarkan badan dan mengurangi rasa mengantuk
:: Menghilangkan letih lesu badan
:: Mengatur tekanan darah dan melancarkan pengaliran
:: Membantu memberi ketahanan badan dari penyakit seperti kardiovaskular    dan kanser
:: Melegakan tekanan perasaan, sakit kepala dan migraine
:: Menghalang makan berlebihan dengan mengurangi rasa lapar serta selera makan
:: Mengandungi anti oksida untuk mempertahankan badan daripada dirosakkan oleh radikal bebas
:: Memberi tenaga sepanjang harian



Jus ni rasanya agak manis dan pekat..Kuat rasa madu dan kurma. Kot yang tak biasa makan manis-manis, boleh la teguk air masak pas minum jus tu, macam kitaorang hehe..Bila nak minum jus tu je, mula la kunun-kunun nak romantik sweet-sweet. Berkanda-dinda sambil masing-masing suapkan jus tu kat mulut pasangan. Wakakka..Dah jus tu kata untuk Kekanda dan Adinda kan, kitaorang follow je lah..Hehee..


Jom, amalkan cara hidup sihat!

4 comments:

  1. agree, kena amalkan pemakanan dan gaya hidup sihat.

    ReplyDelete
  2. berqaseh sayang..hehehe..bagus2..;)

    ReplyDelete
  3. hahahha, hamboiii kemainnn berkanda dinda yeee :))

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers