Sunday, June 19, 2011

Bahasa Ketiga.

Korang ada bahasa ketiga tak yang dipelajari? cam mandarin ke, jepun ke, apa ke..Aku rasa bahasa ketiga skang ni bukan untuk suke2 belajar je, tapi penting gak kot. Nape orang panggil bahasa ketiga? sebab mostly oranga kat mesia ni tau bahasa melayu and bahasa inggeris, so bahasa lain selain daripada yang disebut adalah bahasa ketiga.


Aku tau bahasa jawa, so leh kira bahasa ketiga tak? hehe..mostly orang yang berasal dari johor tau bahasa jawa even tak banyak, cket2 pon jadi la..walau aku berketurunan jawa (walau kat surat beranak aku and parents tulis keturunan melayu), tak bermaksud aku terus automatik tau berbahasa jawa. lagi pon parents aku kat umah leh senang guna bahasa melayu. so, camne aku leh tau berbahasa jawa? kena belaja tau! ada usaha, ada hasil nya..aku rajin bertanya dengan mak ayah aku atau nenek and datuk aku kalau tak paham sesuatu istilah dalam bahasa jawa tu.."wesss...ngomong opo2 wae la sido ney..." ;p


Masa skola menengah, time form2 and form3, aku amik aliran agama. So, kena la blajar bahasa arab gak..tapi takde la payah pon, bahasa arab komunikasi je. so, just tau yang basic2 jek. Tapi dek kerana tak mengamalkan, maka dah lupa sume istilah2 dalam bahasa arab tu..ishh, berdosa. "kaifa haluka?"


Bila masuk university, aku amik kos management. Setiap pelajar diwajibkan amik bahasa ketiga. so, aku amik la bahasa mandarin..Kot2 nak pegi kedai cina nanti ke, leh la tawar menawar guna bahasa mandarin kan...Wahahaa..Kerana sangat mengikuti mata pelajaran nie, so tiap kali final pon aku berjaya dapat A..waahh, agak hebat kot. ahaha..Time study dulu rajin la kunun2 bual ngan osmet pon nak cakap mandarin gitu. Tapi kerana lagi sekali malas nak praktis, so cket..cket..lupa dah..huhu...rugisss! Nampak nya kena slongkar balik almari, cari buku2 time study dulu. "ni hao ma? wo hen hao..wo shi nadia..wo yao yi hen yinjung nan pengyou" wahahaa.


Aku gak minat tengok cite and kartun jepun..So, kadang2 cam tak best coz tak paham pe dia bebel kan. Memang bergantung pada translator la..hehee..tapi besh tau bahasa jepun nih. cam cumel jek..tapi orang2 jepun memang cumel pon kan..kartun cam slam dunk ke, dragon ball ke, inuyasha ke, gto ke...heee...suke2..."gambatte...gambatte..." hehee..


So, korang? ada bahasa ketiga tak? Lom terlambat kalau nak blaja skng pon..Pe susah, google translator kan ada..Aku skng pon cam berminat nak blaja bahasa perancis lak dengan bantuan google translator..one word per day, 365 words per year..at least, kan?? hehee.."Bonne journée"..!!

9 comments:

  1. arab & mandarin cukup x?

    ismi alif..ana askunu fi shah alam,
    wo de mingzi shi alif..

    "wo yao yi hen yinjung nan pengyou"..wah,siapakah dia?..reveal la kat sini..huhu

    wo yao yi hen piao liang nu pengyou...lalalala~

    ReplyDelete
  2. Alif Roznan: nak reveal watpe? bukan kah hanya pernikahan yg perlu dihebah-hebahkan?

    ReplyDelete
  3. ye cik lady dyot...ok2,xnak type pape :)

    ReplyDelete
  4. dulu belajar arab sampi form5 tapi arab asyik kantoi jerk..heheh...skunk pulak en hubby (pakwe) orang jawa...so nak kena belajar jawa tapi susah nye la

    kalu ada BM,BI ngan bahsa melaka ok tak :)

    ReplyDelete
  5. hahahahaha...dah2,cukup la tu..konon

    ReplyDelete
  6. kenape lak kene terima kasih?
    dahla,abaikan je la sume tu..

    juz pasni lebih berhati-hati n berwaspada ye~

    ReplyDelete
  7. terima kasih lah dgn komen n gelak ketawa tu..

    ReplyDelete
  8. tgk la mase n tarikh komen tu..tyme tu mmgla..

    dahla~

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers