Monday, September 19, 2011

Declare Sebagai Kekasih@Couple



Aku : Kita tak penah sambut anniversary kan? Kawan-kawan saya selalu post kat wall facebook derang bila tiba anniversary derang.


En.tunang : a'ah, tak pernah.

Aku : Ye la, camne nak celebrate, kita bukan penah couple pon..declare pon tak pernah. Dari dulu just berkawan je, then terus amik keputusan untuk bertunang.

HAHAAHAHAA..(kami tergelak sama)

En.tunang : Kite celebrate anniversary bertunang la.

Aku : Kalau gitu, dapat celebrate sekali je la.

En.tunang : Ala, celebrate la anniversary pas kawen nanti. Tiap2 tahun leh celebrate pe. Dah official lagi. Hehe.

Aku : A'ah kan..Ok2..;)



Aku dan en.tunang dah kenal sejak sekolah menengah. Tapi kami berkawan baik hanya selepas tamat sekolah. Hubungan kami lebih kepada kawan rapat, memang tak terlintas langsung lah jodoh aku dengan dia time tu, sehingga lah kami kenal hati budi masing-masing dan mengambil keputusan untuk mendirikan rumahtangga. "Lucky i'm in love with my bestfriend..Lucky you've been where i've been.." hak hak..;D


Penting sangatkah declare sebagai kekasih? Jawapan, depends pada setiap orang. Ada orang akan declare or propose perempuan yang dia minat untuk jadi kekasih or gelfren. Tak declare kang, takut dikebas orang. Tapi status couple, bila2 pon memang boleh dikebas coz lom sah jadi milik kita kan. Bila dah declare, mula lah mengira setiap hari yang dilalui sebagai pasangan kekasih. Cukup setahun, yeah..happy anniversary!! Ada kawan blogger aku, dia bercinta dari darjah dua (umo 8 tahun, skola rendah lagi dah pandai berutus surat cinta haaa), tapi hubungan mereka kekal sampai la ke jinjang pelamin. Cukup lama kan? Alhamdulillah, memang kuat jodoh derang..Time kawen hari tu pon derang amik gambar kat kelas and skola rendah yang derang sama2 blaja. So sweet~


Macam-macam cara orang guna untuk declare kan? Ada yang bagi surat, ada yang cakap direct je, ada yang guna sms je. Guna ayat-ayat romantis seperti, "sudikah awak jadi gelfren saye?" Woaaa....Time korang dulu, camne pasangan korang propose korang? Leh share tak? Hehehee..


Ada gak orang yang tak kisah pasal declare nih asalkan masing2 tau hati dan perasaan masing2..Selalu nya yang wat camni golongan artis la.."no komen.." "kami hanye hanya kawan jerr" tup tup nak kawen dah..Terpulang la camne kan. Maybe tak declare coz takde keberanian ke, keyakinan ke, ego ke.. Kang dah beria declare, bercinta, kesudahannya tak kemana..Uhuhuu..Sedey. Ada gak yang dijodohkan mak bapak, kenal hanya selepas kawen. So, camne nak declare kan.


Kesimpulannya, tak kisah la nak declare ke taknak declare sebagai couple kan. Declare yang official adalah ikatan pernikahan. Tu la bukti sebenar cinta lelaki tu, ikhlas nak jadikan perempuan tu isteri dia, untuk mendapatkan hubungan yang diredhai Ilahi. Masa tu bukan korang berdua je yang isytiharkan hubungan tu, tapi juga disaksikan oleh orang ramai dan sahabat handai yang merestui hubungan tu. So sweet kan? Nak celebrate tiap tahun pon akan rasa lebih bermakna. ;)




4 comments:

  1. ahah. i pun x pnh smbut anniversary ni. tarikh pun xda. serius lgsg x pnh. yg i tau cuma berapa taun ja. x ingat bila ms kapel sbb kitorg b4 kapel adalah kwn baik. ntah bila tah bertukar jd kapel. haha

    ReplyDelete
  2. wow..serius xpernah declare couple ye..u're so lucky..congrate ^_^

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers