Thursday, September 29, 2011

Kita Nampak, Tak Semestinya Kita Tau

"Ada sorang perempuan.. Umur 15 tahun.. Bawa anaknya yg umur setahun jalan di pasaraya.."
-Orang kata dia tue perempuan hina.. Tak suci.. Tak malu.. Tapi takda orang taw.. Dia dirogol masa dia umur 13 tahun..


"Ada sorang lelaki.. Dia sangat² gemuk.."
-Orang kata dia tue tak taw jaga diri.. Tapi takda orang taw.. Dia ada penyakit.. Makan tak makan.. Tiap² hari berat badan naik..


"Ada sorang orang tua.. Mata dia buta.. Telinganya takda.."
-Orang kata dia tue hodoh.. Sangat² hodoh.. Tapi takda orang taw.. Dia tue askar.. Hilang mata & telinga waktu mempertahankan negaranya..


"Banyak benda dalam dunia nie.. Kita nampak.. Tak bermakna kita taw segala²nya.."



Okeh, ni aku dapat dari facebook kawan aku..aku dah post pon pasal nih kat facebook aku..Tapi tak sume la leh view kan coz aku set private. Hehee..tapi blog ni open, so anybody, everyone leh view blog ni..Jika kita lihat contoh2 situasi seperti yang berlaku di atas tu. Memang ada berlaku kan? Untuk ingatan kita semua dan diri sendiri gak..Kita kadangkala suka judge dari pe kita nampak je..Kalau simpan dalam hati, ok lagi..yang mulut laser slumber je mengutuk or mengumpat depan2..siap ajak orang lain lagi join mengumpat. Free je wat dosa. Uhuhu..nauzubillah, ya Allah peliharalah lidah ku dari mengutarakan perkataan yang sia-sia..Kadang2 memang takde niat pon nak sakitkan hati orang tu, mungkin saje bergurau, atau borak2 kosong, tapi intipati yang dipercakapkan tu memang pedih, pedas dan panas macam sambal cili padi baru bikin. hehe..Sesetengah orang memang jenis tak kisah, lantak la ko nak kutuk ke, ngumpat ke, kat akhirat sok, pahala ko bagi aku la sikit. hehe.


Dulu time study, aku ada seorang pensyarah taraf prof. Pegi keje naik bas awam je, then berjalan kaki nak gi kelas. UiTM tu besarrr..nak gi dari 1 fakulti ke fakulti lain memang jauh. Tapi prof ni dah biasa, so dia ada jalan short cut sendiri. Kadang2 redah kebun ke, bukit ke, dia tak kisah pon. Dengan pakai kemeja dan kasut berkilat tu. Heheee..Handphone pon takde coz dia lagi suke pakai public phone atau telephone kat ofis je. Tapi yang aku dengar, dia ni duk umah banglo, harta banyak, selalu gi bercuti luar negara..Memang simple and sempoi gile. Kalau berjalan2 kat lua pon slumber je pakai suar pendek ngan t-shirt style apek2 kat pasar tu..Kalau orang tak kenal, mesti orang bajet dia apek jual sayur je, tapi orang taktau dia tu kaya raya. Tu la, jangan judge orang dari pe kita nampak je. Biarlah kita bersangka baik je. Apatah lagi kalau hal tu takde kena mengena dengan kita pon. Yang penting, kita doakan je kebahagiaan dia.


Ni pantang nampak kurang cket, tak kena cket, mula lah menjaja cite, pikir bukan-bukan..haihhh..Sebelum nak menilai seseorang, nilai diri sendiri dulu..kita ni dah cukup bagus sangat ke? dah perfect sangat ke? Tak semua yang kita harapkan, yang kita impikan, kita leh dapat..Kalau kita nak kata orang tu jahat, adakah kita dah cukup baik? Kalau kita nak kata orang tu miskin, tak mampu..adakah kita ni dah terlampau kaya? Walau apa jua berlaku, walau apa tindakan orang tu buat, mesti ada sebab nya, mesti ada hikmahnya. "Banyak benda dalam dunia nie.. Kita nampak.. Tak bermakna kita taw segala²nya.."


2 comments:

  1. org sllu nampak seseorang itu hepi sentiasa..
    tp dlm hati nye x siapa pun taw~~~

    ReplyDelete
  2. salam. maaf saya lambat reply. tak terperasan pulak. huhu. nak bila ek buku tu? trengkas sahaja ke? btw saya dah emel

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers