Wednesday, December 28, 2011

Orang Lain Berpavlova, Aku Pon Nak Gak!

Lately bila aku melawat ke blog2 masakan, banyak yang wat entry pasal pavlova. Tengok gambar nampak cam menarik, sedap..Dalam hati pon dah tergoda nak try. Selagi tak merasa, selagi tu lah duk terbayang-bayang je..Nak wat camne, rumah yang aku duduk skang umah bujang je, takde microwave. So, bila balik kampung hari tu amik la peluang nak membaking puas2..eh, ada ke istilah membaking?

my pavlova..tak sempat nak amik gambar penuh. Separuh lagi dah kena ngap!


Dalam proses pembikinan

Bahan-bahan dia tak susah nak cari. Cara masak pon mudah je. tapi pada pendapat aku tang rasa dia..Ummpphh..Sangat manis...Bahagian puff dia luarnya rangup cam macaron pun ada, isinya lembuttt cam mashmallow, manis cam gula2 kapas..coz bila aku makan, isi dia cam mencair dalam mulut..leh bayangkan tak? hehe..topping dengan whipped cream. Nak senang, beli je whipped cream ready made yang dalam botol tu, walau pun harganya mahal cket, tapi memudahkan kerja. Heheee..Pastu tabur la buah banyak2..Lagi bagus kalau buah yang masam2 cket..Nak balance dengan puff pavlova yang dah sedia manis tu. aku tabur2 gak ngan chocolate chip.Hehee..

Slurrpp~

Ok, bawah nie resipi nye..Tak ingat dari mana aku amik.

Resepi Pavlova.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur

1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)

1/2 sudu teh esen vanilla

1 sudu teh cuka masakan

1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream

1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.

1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.?

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit.

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova.

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat.

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven.

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream.

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah.

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan.

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.



Haaa...Tak puas lagi membaking, aku wat chocolate chip cookies lak coz tekak terasa nak makan Famous Amos, tapi malas nak membeli, tapi rajin nak membuat..heheee..Pedulikan rupa dia yang agak kurang mengancam tapi rasa nya memang puas hati. Leh cuba resipi nih:




Yummeh!

Bahan2:

  • 1 caw mentega
  • 3/4 caw gula perang
  • 3/4 caw gula halus
  • 1 sdk esen vanilla
  • 2 biji telur
  • 2 1/4 caw tepung naik sendiri / tepung ros (sy guna tepung low protein)
  • 1 sdk baking soda
  • 1/2 sdt garam halus
  • 2 caw chocolate chip
  • 1 caw almond cincang


Cara2:

  1. Panaskan oven pada suhu 150 C - 160 C.
  2. Pukul mentega, gula perang & gula halus sehingga ia sebati atau bertukar warna.
  3. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi.
  4. Masukkan tepung dan bahan2 kering yg lain secara berselang seli.
  5. Jika adunan terlalu lembik tambahkan tepung sedikit2 (sy tambah anggaran 3 sdb).
  6. Adunan memang sedikit melekit2.
  7. Bulatkan adunan ikut citarasa masing2. (kalau nak bulatkan jgn besar2 sangat sebab masa membakar nanti biskut ni akan mengembang)
  8. Bakar biskut antara 20 - 25 minit / sehingga masak.



2 comments:

  1. bestnye pavlova u..must try it.
    tq for sharing d recipe..:)

    ReplyDelete
  2. wat sendiri ka??
    macam x sedap ja...muahaha~

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers