Tuesday, December 20, 2011

Review TBS



Sebelum nie kalau nak naik bas balik kampung, kena pegi Pudu. Tapi sekarang dah makin dekat dan mudah, coz kalau destinasi ke Selatan tanah air, pergi je TBS (Terminal Bersepadu Selatan) kat Bandar Tasik Selatan tu. Sebelum TBS ni siap, memang tengok dari jauh je laa..Cantiknya bangunan tu.



First time menjejakkan kaki ke TBS nih, memang aku teruja dan terpukau. Terdetik dalam hati "ni airport ke terminal bas?" coz struktur dalaman dia yang besar, canggih dan cantik..Luas yang amat. Untuk ke TBS nie, korang boleh naik bas, ktm, erl, lrt, etc..hehe..Don't worry, parking kete banyak kat situ so kalau drive sendiri, tak perlu risau takde parking. Parking sekali masuk RM3, motor parking free rasanya. Nak balik kampung, leh la tinggal motor kat situ. Make sure, kunci leklok. Hehee..Kawasan dia bersih, selesa dan lantai berkilat. Nak merokok pon tak boleh coz ada air cond kan. Tapi dia ada sediakan bilik khas untuk merokok (smoking room). Kalau lapar boleh ke tingkat 5. Kat situ banyak kedai makan dan food court. Tapi jangan surprise kalau nak beli makanan kat food court pon kena guna kad top up! Kedai2 kat situ tak terima wang tunai, so ko kena beli kad dulu kat kaunter disediakan dengan minimum kredit RM5, nak beli lebh pon takpe. So, sok2 nak makan kat situ lagi leh la guna. Hehee..



Kaunter tiket adalah banyakkkk...Leh pilih sama ada nak beli tiket kat kaunter syarikat2 bas, kaunter2 TBS atau e-ticket melalui kiosk disediakan. Beli tiket kat kaunter syarikat2 bas maksudnya beli direct kat kaunter KKKL Ekspress ke, Delima Ekspress ke, etc. Kalau beli kat kaunter TBS, kat kaunter tu ada tiket dari semua syarikat bas. Ko just bagitau destinasi dan tarikh je. Nanti kat monitor tu, ko boleh pilih nak naik bas mana, pukul berapa, siap boleh pilih seat lagi. Monitor tu touch skrin. Hehee..then kena bagi IC kalau nak beli tiket. So, maklumat diri ko dah rekod dalam tu. Kalau bas nak gerak, tapi ko tak muncul2, dia akan panggil nama ko ikut pembesar suara. Glamer gitu~ Tiket juga boleh dibeli secara online tapi caj RM2 tambahan akan dikenakan. Kalau beli tiket online, tak perlu la ko susah2 beratur gi beli tiket kat kaunter kan. Print je online, hari bertolak nanti ambil boarding pass kat kaunter disediakan. Kalau takde boarding pass, takleh naik bas lak. Boarding pass ni untuk yang beli tiket online je.


Kemudahan semua lengkap, surau (Level 3 dan 4), tempat makan, tempat duduk, tandas, atm machine, kedai2, hotel pon ada. Kalau bosan2 nak tunggu bas ko lama lagi, gi lepak kat Level4 coz ada wifi free. Main display board yang besar macam kat airport tu pon ada untuk paparkan perjalanan bas dan update status bas tu. So, korang leh tau bas korang tu dah sampai ke lom or kena delayed ke.




Menarik kan? ;)

No comments:

Post a Comment

Thank You!! ^_^

Labels

Followers