Thursday, November 8, 2012

Nasihat Untuk Bakal Pengantin


Biasanya bila dah dekat dengan hari bahagia, memang banyak lah nasihat dan tips-tips yang kita dapat dari orang sekeliling..Nasihat tu kebanyakannya berguna dan ada gak sebahagiannya hanya dengan tujuan untuk mengusik sahaja.. 

Semalam abah kol bagitau dia dah jumpa tok imam @ kadi yang bakal menikahkan aku nanti..Sebenarnya sebelum ni aku ada suarakan kat abah akan hasrat aku nak dia sendiri yang nikahkan  aku nanti, tapi abah menolak coz tak biasa kot. Takpela, janji nikah kan. So, sambung cerita, time jumpa pak imam tu ada lah beberapa pesanan yang dia pesan kat abah....

1. Pengantin lelaki time majlis akad nanti bawa duit RM150...RM100 untuk pak imam, RM20 untuk saksi akad pertama, RM20 untuk saksi akad kedua, RM10 untuk pendaftaran. Duit tu kena la letak di dalam satu sampul, so senang la pak imam tu nak agih-agihkan nanti...Ni kalau kawasan aku la, kawasan korang tak tau la cmne. Kot lain plak ke.


2. Pengantin perempuan pakai baju biar menutup aurat, jangan pakai ketat2 walau nak berfesyen pon. Jangan pakai gaun pengantin kaler putih tu yang sekarang macam dah jadi trend lak time outdoor atau bergambar kat studio je nak pakai gaun dan kot..Memang tutup aurat, tapi ketat dan tiru budaya kristian time derang kawen. Berkahwin nak dapat barakah bukan tambah dosa...Tak mekap takpe, janji tutup aurat..Glup! Terpaksa la aku cancel gaun pengantin yang aku dah tempah kat mak andam tu..Baru berangan nak jadi cinderella atau princess time outdoor nanti...Siap dah beli inner harga RM74 lagi..huk hukk..Tapi sebenarnya bersanding tu pon ikut adat hindu kan? So, camne tu? Haa..Ikutkan kitaorang memang takmo sanding langsung, tapi ikut kan keluarga...Huu..Yang penting wat simple2 je, takde renjis2, apa sume tu lah.


3. Sebelum akad nikah, pastikan kedua-dua pengantin ada air sembahyang..Lepas akad nikah, terus wat sujud syukur dan solat sunat nikah...Berjamaah dengan isteri lagi bagus. Kalau malu nak wat depan orang ramai, wat dalam bilik pon takpe. Lepas dah solat nikah, baru gi balik kat tempat akad tadi kalau nak wat acara batal air sembahyang.


4. Jumlah mas kahwin seeloknya lebih tinggi dari hantaran coz mahar tu yang menjadi hak mutlak isteri dan itu yang diwajibkan dalam Islam. Tapi orang kita ni selalunya terbalik, selalu mas kahwin ikut kadar yang ditetapkan je, wang hantaran lak dia minta banyak2..Padahal wang hantaran tu hadiah suami kepada isteri je. Sepatutnya hadiah tu tak boleh diminta2, ikutlah berapa ikhlas dia nak bagi kan..Melainkan Kelantan atau Terengganu kalau tak silap aku, mas kahwin derang tu lah wang hantaran untuk perempuan..Kalau silap, aku mintak maaf.

Sesungguhnya perempuan yang baik itu adalah yang rendah maharnya…..
Sabda Rasulullah SAW

” خير النساء أحسنهن وجوها أرخصهن مهورا “

أخرجه أبن حبان من حديث أبن عباس


Ertinya : “ Sebaik-baik wanita adalah yang elok rupanya dan yang paling rendah kadar maharnya

” ابركهن اقلهن مهرا “

Ertinya : “ Seberkat-berkat wanita ialah paling sedikit maharnya”

Rasulullah SAW juga bersabda maksudnya :

“Sebaik-baik maskahwin ialah yang lebih rendah “. ( Riwayat Abu Daud )

Dan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

“Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya “.
( Riwayat Ahmad )

Bagi aku, jumlah mahar tu ikutlah bape laki tu nak bagi. Kalau ikut negeri johor, RM22.50 je, nak bagi jumlah tu pon alhamdulillah, nak bagi lebih pon alhamdulillah...Sebaiknya elak bagitau orang berapa jumlah hantaran, kalau hantaran tu tinggi, takut timbul riak lak. Kalau hantaran tu rendah, bimbang jadi umpatan lak. Kalau rahsia, takde la orang tau berapa kan. Sendiri dapat, sendiri guna, sendiri simpan lah.

so, aku sambung lagi nasihat-nasihat lain yang aku dapat dari kawan-kawan aku...


5. Jangan seronok sangat dengan majlis sampai tinggal yang wajib. Sesetengah pengantin selalunya perempuan, bila bersanding tengahari, of course la make up pon kena siap awal2 kan..Pas bergambar, bersanding semua, sibuk nak outdoor lak. So bila masa nya nak solat zuhur tu? Kadang-kadang dah nak maghrib baru siap outdoor and balik rumah, bila nak solat asar tu? Ingat, solat bukan boleh qada suka-suka hati je..Berdosa besar nanti. Harap-harap dijauhkan dari perkara-perkara macam tu kan..Insyaallah time aku nanti zuhur masuk awal. So boleh perform solat dulu sebelum majlis bermula and nikah pon pas isyak.


6. 10 tahun pertama perkahwinan adalah tempoh mengenali pasangan masing-masing...Ni nasihat dari orang senior lah. Bukan 10 bulan or 10 hari..So sepanjang 10 tahun tu memang adalah gado2 sikit, itu tak kena, ini tak kena, and kalau ada anak-anak pon, baru nak membesar. So, memang kena banyak bersabar and banyak cabaran..Tapi bila dah lepas tempoh 10 tahun tu, insyaallah takde dah gadoh2 or masam muka..Dah leh terima keburukan dan kebaikan pasangan masing-masing, dah leh faham diri dia camne..


Itu je, kalau ada lagi, nanti aku update lagi ye ;)

 

3 comments:

  1. bab yang solat sunat nikah tue memang skrg dah disuruh buat.kalau segan buat dalam bilik tp kalau nak orang tangkap pic buat dekat luar.skrg kan orang bersolat sunat pun diambil gambar ye.
    ikutkan kita mmg nak simple.jimat tapi jgn dilupakan family.memang kena ambil pendapat diaorang even majlis kita dan kita yang mahu kahwin

    ReplyDelete
  2. pelangi chenta : yup, btul tu..Keluarga didahulukan, hukum Allah diutamakan.

    ReplyDelete
  3. Betul tu... haa camnie ler... simple and steady... walaupun simple tapi
    artikel berisi .. tahniah admin :)

    my web-site - Jubah Moden

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers