Thursday, November 1, 2012

HIV Test : Result Kini Sehari Boleh Diperolehi

Assalamualaikum...

Merujuk kepada entry aku sebelum nih -->klik berkenaan result HIV Test yang mengambil masa sebulan untuk diproses, so hari ni result aku kuar. Klinik takde kol pon, tapi masa wat test sebelum ni dia ada bagi kad and tulis tarikh and waktu appointment untuk ambil result tu..Sampai2 je doktor takde lagi coz kitaorang dibagitau yang dia kuar, ada kes kecemasan. Nak amik dengan nurse takleh lak. So nak taknak kena tunggu gak la, hampir 2 jam menunggu, doktor pon masuk. Terus panggil masuk bilik dia.



Doktor : Nak ambil result ye
En.Tunang : Ye, doktor.
Doktor : Ni keputusannya. Dah boleh kawen.
En.Tunang : Tersenyum - senyum
Doktor : Sekarang prosedur yang terbaru, tak payah dah tunggu sebulan. Boleh dapat dalam hari yang sama. Prosedur yang awak berdua ni kita dah tak pakai dah coz pihak atasan suruh tukar lagi.
Aku : Laaa..yeke?
Doktor : Saya pon dah pening asyik tukar2 prosedur je. Hehe..

Actually, dia bukan la doktor tapi MA (Medical Assistant). Kat klinik kerajaan selalunya jarang ditempatkan doktor melainkan untuk kes-kes berat. Taraf MA ni lebih kurang je dengan doktor. Pas amik result tu yang tak sampai pon bape minit, tapi kena tunggu 2 jam, kitaorang pon balik. Dalam hati aku sabooo je lah. Time kitaorang apsal la kena tunggu sebulan. Kira cam batch kitaorang ni first and last la guna prosedur yang amik masa sebulan tu. Takpela, yang penting dah selesai. Yahooo..Let's move on to the next step.


Untuk bakal-bakal pengantin yang lom wat lagi test tu, don't worry lah coz result korang leh dapat hari yang sama. Tak payah la tunggu lama untuk daftar kat Pejabat Agama plak kan.



3 comments:

  1. maybe dekat klinik semenyih jek yang sebulan time tu.hoyeaaahhhhh lepas nie boleh submit borang nikah.selamat menjalani sesi soal jawab.hehehehe

    ReplyDelete
  2. eh memang sebelum ni pun hari yang sama kan dapat tahu result, 1jam jer masa akak test dulu. klinik mana yang sampai sebulan...huhu kesian bakal pengantin tu...lama benau nak tunggu...

    ReplyDelete
  3. pelangi chenta : ntah ler..

    Rohani Hashim : Klinik semenyih..klinik2 kat johor pon sama. derang kata baru enforce time pas raya hari tu..tapi percubaan je kot. skang guna prosedur yang dapat sehari je.

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers