Friday, March 1, 2013

DIY : Guest Book





 Assalamualaikum...

Lagi entry stok dari draft yang lepas-lepas..Kali ni cite pasal Guest Book lak..Tengok pengantin lain buat Guest Book, kita pon nak ada jugek la kann~ ehehe.. Tapi pengantin lain punye mahal-mahal, kite punye meurah-murah je, jimat kos, janji hado..hehe..tapi yang penting, aku kena pikirkan sesuatu yang kreatif. Sebab time dua2 majlis kan ada dua pasang pengantin, so kena semua la dapat guest book. Aku lak telah mengofferkan diri untuk membikin guest book derang.

1. Poskad
Banyak idea yang timbul time nak buat nih..Rasa cam nak wat bentuk cam poskad banyak-banyak, then orang tulis je atas kad tu, pastu masukkan dalam bekas. Cam blogger ni wat la..



Tapi cam leceh lak nak simpan nanti kan..Nak asing-asingkan nama lagi..Nak beli album lagi..leceh-leceh...



2. Quilling 
Yang ni comel gak...dah berangan gak nak buat sendiri. Tapi ofis aku takde shredder yang sesuai untuk quilling tu. Shredder ofis aku, bila masukkan kertas terus hancur lumat. Hehehe..Nak beli sendiri semata-mata wat tu je, cam membazir lak. Nak gunting kertas tu satu persatu, tak koser aku..Haha! So cencel gak...

 




         


3. Hard cover book



Hah, yang ni paling sesuai! Mudah, jimat dan adil..Nape adil? Sebab setiap pasangan pengantin dapat buku masing-masing..Aku wat untuk abang aku and bakal adik ipar sekali. Tapi design lain-lain sikit lah kan. Untuk aku punye ni..Aku amik cover dari planner yang aku ada. Planner tu pon dapat free kat ofis, supplier bagi. Nampak cantik je cover dia dari kulit dan ada button lagi untuk tutup. aku tukar isi dalam dia dengan buku yang baru. Beli drawing block kat popular yang berharga, RM10 kalau tak silap. Cari yang hard cover baru cantik. Pastu isi ke dalam cover kulit tadi bagi ngam-ngam je masuk. Aku takde gambar nak tunjuk coz tak sempat amik gambar. Pe yang ada je lah aku tunjuk ye. Then guna la kreativiti korang untuk menghias. Tampal la bunga ke, manik ke, reben ke, sponge pon aku aku gunting bentuk love dan tampal..Hehe..Comel. Kalau kreatif, semua benda boleh jimat kan? Kos aku RM10 je, tapi berbaloi-baloi..Puas hati coz pas habis majlis, memang buku penuh dengan ucapan-ucapan dari tetamu yang hadir..Terima kasih korang!








1 comment:

Thank You!! ^_^

Labels

Followers