Wednesday, March 6, 2013

Mengirim Wang ke Indonesia dengan Western Union







Assalamualaikum...

Hari tu tibe2 kawan aku kat Indonesia sms, bagitau yang dia urgent perlukan duit..Udah nak kena kirim time tu gak. Aku dah la tak penah nak transfer duit selain dalam Malaysia ni..so aku tanya dia katne nak buat? Dia suh gi Money Changer...Walau pon rasa ragu-ragu coz setahu aku kat situ leh tukar duit je, tapi aku pergi la gak..Sah! Tekaan ku betul..Dan dan time tu payah no la nak contact kawan aku ni, sms tak balas (dia habis kredit rupanya), call pon payah..Facebook dia takde plak. Heh ;p Maklumla enpon takde roaming, kena call dia guna fixed line and dail dulu 101 untuk sambungkan panggilan ke Indonesia.





Pas dapat contact dia, aku cakap je dengan dia nak transfer guna Western Union, cek kat website, cawangan dia ada kat post office area office aku. So bergegas la ke post office yang terletak dalam shopping mall itu..Alamak ramainye orang~~ Takpe, kita amik no.giliran dulu. Lepas tanya kat akak kat kaunter pos tu, dia suh amik borang and bagi copy IC..Adei, takleh ke copy dalam post office je? Dia kata takleh. Dah celah mana aku nak cari kedai potostat ni? Udahnye patah balik ke ofis, semata-mata nak copy IC then beratur balik kat post office tu..Pfftt..!


Bila no. dipanggil kejap je selesai. Tu lah, kalau taktau memang rasa payah no la urusan dia. Kalau dah tau, settle kejap je kan. So, kalau korang pon nak kirim duit ke Indonesia or luar negara guna Western Union, ni tips :

1. Bawa copy IC siap2 (jangan lupa cross dulu, takut ada pihak salah guna)
2. Bawa duit yang nak di transfer dalam RM, tak payah susah2 gi tukar nilai matawang..Sume tu pihak Western Union yang uruskan.
3. Amik borang, minta kat kaunter..Borang free je.

 Then, dia akan bagi copy borang tu kat kita. Ko inform kat kawan ko kat luar negara tu no. PIN. Sebab time dia nak amik duit tu nanti, akan ditanya nama dan no. PIN...Tak sampai sejam pon dah leh collect duit tu. Jangan lupa ada extra charge ye untuk servis ni. Tapi tak mahal pon.Ok.


















20 comments:

  1. thanks you atas penerangan..jelas sekali!!..1st time nk gune western union...penerangan sgt berbaloi..ok nk g pos office skg..yehaaa!

    ReplyDelete
  2. biasenye western union charge brape?

    ReplyDelete
  3. yang soalan kat bawah skali tu kite kena isi ke

    ReplyDelete
  4. Soalan yg kat bawah skali kat borang tu kite kena isi sendiri ke

    ReplyDelete
  5. miseryguys : yg soalan bawah tu biarkan kosong, nanti pejabat pos yang isi

    ReplyDelete
  6. Hi..nk tny..perlu ke kite dftar wu di online sblm trnsfer duit tu?
    Ni mcm wangpos eh?

    ReplyDelete
  7. kaesya khalid : tak perlu daftar online, isi je borang dia bagi

    ReplyDelete
  8. Xfhm mksd (cross dulu ic) blh jlskn x..sebb esok nk kirim wg ke indonesia...

    ReplyDelete
  9. Mksd cross dulu salinan ic? Xfhm..sbb esok nk kirim wang gune western ni..

    ReplyDelete
  10. Anonymous : garis melintang kat ic tu..tak buat pon takpe

    ReplyDelete
  11. Penerima boleh ambil duit dimana2 bank ke? Perlu tak akaun bank penerima?

    ReplyDelete
  12. Anonymous: kalau tak silap, kena ambil di pejabat pos. tak perlu akaun bank.

    ReplyDelete
  13. salam..sis boleh email sy d baby.cutest@yahoo.com ??? I really need ur help.. ingt nk bg no wasap.. tp xkn nk bg public kn? harap dpt bals secepat mungkin..

    ReplyDelete
  14. alorhhh yuliana atikah.. bg je lah no wassap kt cni..pe salahnye blh knal2..hehe

    ReplyDelete
  15. alorhhh yuliana atikah.. bg je lah no wassap kt cni..pe salahnye blh knal2..hehe

    ReplyDelete
  16. Saya ada servis kirim wang ke indo, terus sampai. 0174696379

    ReplyDelete
  17. Org gaji sy ada bg nombor akaun.perlu ke isi. Sy xberapa faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. no akaun tu tak pasti..boleh rujuk dengan pejabat pos.

      Delete
  18. Sy ada sediakan kiriman wang ke mana2 bank indonesia terus kepada pemilik akaun..guna mesin ezeelink..berdaftar dengan bank negara..tak perlu risau..jaminan duit dan masa yg cepat lgi mudah..

    ReplyDelete
  19. Aslkum.saya ada buat kiriman wang ke indonesia secara kilat (pantas) jika berminat boleh wassap saya 0194997531 - haniff

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers