Tuesday, March 12, 2013

Pregnant



Assalamualaikum

Ye..
Tak perlu lah excited sangat bila baca tajuk tu.
Coz, actually...

I'm not pregnant yet.

Erm..Sebenarnya aku kalau boleh malas nak wat entry pasal ni. Tapi dah camne leh tertaip pon aku taktau. Normal la kan, bila kita hidup nih dikelilingi orang yang sangat sangat la mengambil berat tentang diri dan hidup kita. Sangat sangat la suka mengambil tau tentang hal orang lain. Dan sangat sangat la peramah bila kerap kali tanya perkataan yang kadangkala dia dah tau jawapan nye pon kan.

Bila kita single,
"bila nak kawen?"
"dah jumpa pasangan lom?"

Bila dah bertunang,
"kawen jangan lupa jemput, tak sabar nak merasa nasi minyak ko.."

Tapi bila jemput, takde nye muncul batang hidung plak kan. 
Itu dah biasa.

Bila dah berkahwin,
"bila nak bertiga?"
"dah ada isi belom?"
"bila nak pregnant?"

Lagi tak tahan bila yang dok tanya, "bulan ni dah peyed lom?" "Bila last peyed?"

Hamboiiiiii..Sejak bila plak aku kena repot kat orang bila nak peyed ni..Sangat annoying tau...
Kalau ko tanya soklan pasal pregnant kat aku camtu, konfem lah aku nak je jawab "kalau boleh, sekarang pon nak" Memanglah ia just soalan, sekadar bertanya. Tapi yang bertanya bukan lah seorang, tapi beramai-ramai..Err, maksud aku, ramai lah yang bertanya soklan yang sama. Sebulan..Dua bulan kahwin..Aku ok lagi, kalau orang nak tanya pon, jawab je lah

"Belom ada rezeki, awak doakanlah sekali ye"

Tapi bila dah masuk 3 bulan ni, bukan je aku yang risau..Tapi kerisauan bertambah-tambah jadi stress bila orang asyik tanya benda yang sama..and aku tau tu tak elok. Bila stress lagi susah nak pregnant coz tu mengganggu hormon kita. *sigh*

Sape taknak anak? aku sangat-sangat lah nak...Aku yakin mostly semua pasangan mahu kan anak. Lagi cepat lagi bagus. Sebab tu lah orang berkahwin. Dengan salah satu tujuannya, untuk mendapatkan zuriat dan keturunan secara sah dan halal.aku ni mungkin boleh ditahap sabar lagi. Ramai je pasangan yang dah 3-4 tahun atau lebih, tapi masih belum dikurniakan zuriat kan? Siapalah kita nak persoalkan takdir. Ko tanya lagi bila nak pregnant. Boleh tak aku balas balik "ko tau ke bila ko nak mati?" Nape tanya camtu? Sebab ajal, maut, jodoh, pertemuan semua tu rahsia Allah..Dan zuriat juga termasuk lah rahsia Allah. Hanya Allah yang Maha Mengetahui..Hanya Allah yang tau apa yang terbaik buat hambanya..

Tak perlu lah nak persoalkan, bila pasangan tu takdapat anak lagi..

"Lambatnye? Korang planning ke? Si anu tu baru kahwin terus lekat"

Heloooo..Tak semua orang sama ye..Sila paham. Kalau dia dapat rezeki awal, alhamdulillah. Tu dah rezeki dia. Kalau lambat, insyaallah redha lah. Dan berusaha lagi.

Dulu time masih single, aku selalu remind diri aku..Takmo tanya orang yang baru kahwin or dah lama kahwin dengan soalan "dah pregnant ke?" "bila nak pregnant?" Coz aku tau that kind of questions sangatla sensitif. Dan aku berharap bila aku dah kahwin, takde la orang tanya aku camtu. Tapi..Ada gakkkkkkkk~ =_=

Kalau la asyik ulang ulang tanya..

Bila?
Bila?
Bila??

Haihhh..pe nak jawab?? Jawab pakai tangan boleh?
Talk to the handdddd..ekekke..

Sebenarnye kalau tak tanya pon, kita leh agak kot jawapan tu..Kalau dah pregnant, mesti lah nampak "timbul" kat perut dia..Tak pon nampaklah baby nye bila dah kuar..See? tak perlu tanya pon. Tunggu je dan insyaallah ada jawapan. Ko tanya tanya macam la ko nak tolong jaga anak tu nanti kan? eh, teremo lak. Maaf.

Tak lama lagi nak raya dah..Hmm..Raya mesti lah best kan? 
Jumpa sanak saudara..
Berkumpul ramai-ramai..
Tapi kalau ditakdirkan time tu lom ada rezeki lagi.
Pasti bertalu-talu soalan "itu" akan timbul...T_____T

I hate that kind of questions! Camne ye nak cakap..Susah la nak describe perasaan tu! Hanya orang yang mengalami je leh faham...but I believe that kun fayakun is kun fayakun. 
Rezeki semua di tangan Tuhan. Bersabarlah hati. Sentiasa bersangka baik dengan Allah. ;)

Maaflah kalau entry kali ni berbaur luahan.
Untunglah aku dikurniakan suami yang sangat memahami dan rajin memujuk..
Korang doakan lah moga kami cepat2 menimang baby...
Kembar pon ok.
^_^



 

4 comments:

  1. insya allah nard pasti ada rezekinya.mmg bila org dok tanya bl nak preggy mmg stress.aku lak skrg org dok tnya bila nak pindah jhr?yelah dah laki aku kt sana kan.xkan nak duduk asing2 lelama.ermmm adat resam kehidupan.dari kita bujang sampai dah kawin.nanti dah ada anak sorg pasti ada soalan bila nak tambah lagi.soalan dari org memang xabis2.kau jgn stress sgt.enjoy dulu waktu berdua.nanti kalau stress bukan diaorg ada utk jaga kau pun.chill hokey.

    ReplyDelete
  2. pelangi chenta : betul betul..time ada masa ni, manfaatkan la betul2 kan..puaskan dulu nk bermanja dgn suami..aku tau setiap yang berlaku, ada hikmahnye..

    ReplyDelete
  3. hadoii! jet baru nk kawen next week. dan bakal ditanya gak..moga kita akan cepat2 dpt rezeki, dapat anak..amin

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers