Friday, November 7, 2014

Hanan Dah Boleh Makan! Yeay!


Assalamualaikum..

Alhamdulillah..Antara saat-saat yang dinanti oleh seorang ibu ialah bila si anak dah boleh makan pepejal..yey! dah bleh suap-suap..Menurut kata nurse kat klinik kesihatan, tak semestinya kena tunggu anak dah cukup umur 6bulan baru boleh bagi makan. Dalam umur 5bulan lebih pon boleh..

Terdapat tanda yang menunjukkan bahawa bayi anda sudah bersedia untuk mencuba makanan baru,  iaitu:
  1. Mempunyai berat badan yang 2 kali ganda dari waktu dilahirkan
  2. Kalau kita makan, dengan khusyuknya baby kita tengok makanan yang sedia terhidang kat atas meha
  3. Memasukkan jari di dalam mulut mereka, kekadang lebih dari satu jari..
  4. Setiap kali diacah dgn tangan ataupun sudu pasti dia akan membuka mulut (nganga)
  5. Kebolehan menggerakkan lidah atas dan bawah
  6. Mencuba untuk mencapai sudu, pinggan, mangkuk dan sebagainya.
Berat hanan masa baru lahir ialah 3.4kg, masa umur 5bulan dah 7kg..so kira ok lah tu kan. Then hanan pon selalu renung je kitaorang time makan, siap lidah dia dok menjilat-jilat tepi bibir sambil tengok mulut kitaorang dok mengunyah makanan..alahai, cian anak ummi ni! Masukkan jari tu dah dari dalam pantang lagi, sampai la sekarang dah jadi habit dia dah. Kalau letak sudu or jari kat mulut dia pon, dia akan buka mulut macam nak makan je...Dan bab nak mencapai barang tu memang win lah, kalau boleh semua benda berdekatan dengan dia nak dicapai nya...

Tapi aku agak terkilan coz pengasuh dah bagi dia makan nestume sikit-sikit. Dia kata kesian tengok hanan macam dah lapar je..Dia siap belikan setin nestum untuk hanan..uhuhuu..Aku takde lah marah dia kan sebab at least aku tau pengasuh tu concern dengan anak aku. Tapi balik umah tu aku terus wat kan bubur untuk hanan. Bubur nasi plain, rebus bubur, then blend bagi tekstur halus, masukkan bekas then simpan dalam peti ais untuk guna esok nye..tapi pengasuh cakap hanan macam tak selera sangat coz bubur plain of course la rasa tawar kan. Aku dah risau je hanan takmo makan benda lain sebab dia dah rasa sedap dengan nestum yang manis tu. Aku suruh gak pengasuh bagi dia makan bubur tu even sikit-sikit kan untuk selama 3 hari.

 


set mangkuk and cawan ni pon adiah dia dapat time lahir hari tu

Hari keempat dan seterusnya aku wat bubur nasi campur sayur lak..campur ikan bilis bagi rasa masin-masin...carrot ke, sayur hijau ke..awal-awal ni tak elok campur banyak jenis sekaligus, so kita gilir-gilir lah supaya baby tak borring dengan rasa yang sama. After two weeks camtu baru aku campur banyak sikit sayur dalam tu. Aku pernah try buatkan puri buah tapi hanan takmo makan, siap nangis2 lagi..maby dia tak suka rasa manis kot, atau tekstur dia yang lain cket dari nasi. tapi bila buatkan bubur nasi campur buah macam epal ke, pear ke, nak pulak dia makan. Memang orang melayu pure la hanan ni, takleh tak makan nasi..hahaa..Time nak bagi hanan makan, duduk kan je dia kat baby rocker yang ada tu. Seat dia leh adjust bagi tinggi ke, bagi tak bergerak ke, memang sangat-sangat berguna la baby rocker tu..Most recommended untuk moms to be. Tak perlu membazir beli kerusi baby yang mahal tu.

guna periuk bertangkai saiz kecil, adiah kawen..haha

Selalu nya bubur dia aku campurkan dengan susu ibu bagi tekstur dia tak pekat sangat, kang tercekik lak atau terlekat lak kat tekak dia kan. Kalau cair sikit senang nak menelan nya. Tiap kali makan memang habis licin. Alhamdulillah, memang seronok dan teruja je bila baby berselera makan lagi-lagi dengan tangan ibu kan. Bagi makan kat baby ni kena banyak try and error.

So sekarang aku dah leh konsisten nak sediakan makanan dia tiap hari. Memandang aku dah beli termos khas untuk bekal kan makanan hanan ke pengasuh tiap pagi, so kena gak la rajin bangun pagi-pagi untuk masak bubur dan blend. Aku lebih prefer masak tiap pagi coz fresh la untuk hanan makan kan, letak dalam termos tu leh tahan suam dia sampai lepas zuhur camtu or petang sikit. Cukup la satu termos tu untuk 2 atau 3 kali makan dalam sehari. One more thing, dapat memudahkan pengasuh, dia tinggal tuang dan bagi hanan makan, tak payah susah-susah nak panaskan macam kalau aku bagi frozen food ke kan. Termos tu beli online kat lelong @ superbuy.com, RM80 kalau tak silap.

Tapi hari sabtu selalunya aku blend siap-siap kuantiti untuk makan 2 hari means untuk sabtu dan ahad. Pagi sabtu tu aku bagi yang fresh, then balance nye aku beku kan dalam food tray, masuk dalam ice box. Mula-mula nak guna bekas ais batu tu je, tapi macam tak best lak coz bekas dia sekali semua then saiz dia kecik-kecik je. Pastu nak cari yang dah siap penutup tak jumpa lak. aku beli je food tray and cups kat Manjaku bangi, harga baru RM19.90. Ok la, berbaloi, bila nak guna, amik la bape cup je, yang lain simpan lagi dalam tu. Selalunya weekend kitaorang suka berjalan, dah petang atau lepas asar baru balik ke rumah. So, kalau makanan hanan dah siap-siap camtu, senang, tinggal panas kan. Kalau tak berjalan ke mana, aku lagi suka masak terus je untuk hari tu. Lagi fresh. Blender aku tak beli baru, tapi aku beli yang jug dia je baru, guna mesin yang memang dah ada kat umah. Jug kat umah tu dah blend macam-macam. Jug ni aku beli kat mydin, RM2.90 je..Kecik..Comel..Murah!

 


 

Baby bib tu aku beli kat kedai DIY je. RM5 dapat 3 helai. Tak payah la beli mahal-mahal pon. Kadang-kadang guna napkin je coz hanan tak bape selesa guna bib ni, maby dia rasa ada benda mengikat leher dia kot. Dah la pipi tembam, lagi la bertambah rasa rimas. hehee..









3 comments:

  1. Haha rs xselesa bib melekat kt pipi hanan.hihi bambam hanan ni geram tgk. Adra baru naik 500g 11hari hari tu.okaylah kan...

    ReplyDelete
  2. detik detik menggembirakan bagi seorang ibu... mudah2an dia akan terus membahagiakan...

    salam kenal

    ReplyDelete
  3. Rohani Hashim : haha..tapi dia dah kurus cket sekarang ni..aktif sangat

    Abang Bear : betul tu..gembira dan bahagia sangat..hehe

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers