Monday, November 24, 2014

Surprise Buat Suami :D

Assalamualaikum...

Dalam beberapa hari lagi kami suami isteri akan menyambut ulangtahun perkahwinan yang kedua..Alhamdulillah, dah masuk 2 tahun..Sedar tak sedar cepat betul masa berlalu..

Beberapa bulan sebelum tu aku dah sibuk dok pikir apa nak buat untuk celebrate hari istimewa itu..nak bagi hadiah pe? nak celebrate katne? berapa budget? dan macam-macam lagi..ye lah, untuk orang tersayang kan, semangat sikit nak pikir macam-macam..hihi..Even besday hanan nanti pon aku dah angan-angan na celebrate camne..hahahaa!

Firstly, aku survey dulu apa barang yang hubby perlukan. Check keperluan dia yang macam dah rosak ke, dah buruk ke, atau barang-barang yang dia ada aim nak beli ke...So, aku came out la dengan beberapa perkara. 
1) Jersey bola original - Ni aku survey kat website banyak la dah sold out..Plan nak beli yang JDT punye..Tapi, ye lah, dah habis musim kan? Sebab tu sold out. Tahun depan mesti keluar design baru, rugi je beli dah hujung-hujung tahun nih..ok cancel.

2) Jam tangan - Ermm..hubby memang suka usha-usha jam tangan..Ni yang aku perasan la time kitaorang jalan-jalan kat shopping complex ke..Tapi koleksi jam tangan dia banyak lagi la plak, leh guna lagi semua, takde yang rosak. Membazir lak nak belikan lagi kan. ok cancel.

3) Handphone - Handphone hubby dah rosak..Mula-mula dia start on off sendiri..pastu terus takleh on. Then aku bagi je dia pakai handphone aku yang Huawei tu coz aku dah pakai handphone sendiri yang company provide. Huawei tu kitaorang beli sama-sama dulu time dapat rebat handphone belia tu..hehe..Tapi pakai handphone tu pon slow je performance dia. So, handphone adalah hadiah yang paling sesuai. ;) ;) ;) So aku start survey-survey mana la handphone yang sesuai dengan dia tapi sesuai gak dengan budget yang aku ada. Alhamdulillah dapat.;D

Secondly, aku merancang untuk buat surprise..Actually, anniversary kitaorang pada 1 Disember. Tapi tak best la kan nak bagi time tu coz of course la dah tak surprise sebab masing-masing dah tau tarikh tu. Lagi pon time tu kitaorang dah apply cuti untuk celebrate dan berdating. Yeayyyy...! Memandangkan surprise yang dirancang pada tahun lepas tak menjadi, rujuk entry lepas -->> 1st Anniversary maka tahun ni by hook or by crook kena menjadi gak..tak kira..muahaha!

 

Setelah hadiah yang dirancang sudah selamat dibeli, aku terus balut dan bawa balik rumah. Check dulu schedule hubby untuk dapatkan tarikh yang sesuai. Yess! Hari khamis dia ada main badminton lepas balik kerja, so dia akan sampai rumah lambat sikit dan kebetulan time tu ada pasar malam, so tak payah masak! Haha! 

Sampai rumah aku terus mesej hubby,

Aku : Abg balik kul berapa?
Hubby : Maybe 8mlm
Aku : Ok

Then terus pasang lilin-lilin yang aku beli kat ikea sebelum ni. 

 
Murah jek. 36pcs rm7.90 if tak silap aku. Kalau tengok kat luar mahal. Ni pon lilin yang ada bau wangi, bau epal, kalau yang takde bau murah sikit. Lilin-lilin tu aku susun jadi bentuk I LOVE U..Idea ni pon dapat dari google. Hehee..Susun kat living room @ruang tamu coz aku ada agenda lain pastu. Hihihii..(gelak jahat)

 

Sebelum kul8 malam dah siap pasang lilin dan letak hadiah kat situ, aku padam semua lampu kat rumah dan biar lilin je terpasang. Kunci pintu dan mangga dari luar kunun-kunun aku takde kat rumah la, biar hubby kerisauan..ekeke..Aku dan hanan sembunyi dalam bilik, pasang kipas. Kat luar takleh pasang kipas coz nanti terpadam la api lilin-lilin tu. Hanan kalau ada aku dekat dengan dia, dia takkan nangis..Tapi lama-lama dia bosan lak bergelap dan dia nak main pon tak nampak apa..haha..kesian..dok golek-golek kat katil sampai la tertidur, tapi ayah nye tak balik-balik gak..Uih, alhamdulillah dah tidur. Lagi senang plan aku. hehe..Aku dah risau kang sampai lilin tu terpadam tapi tak sampai lagi lak, camne? Aku cek balik kat bekas lilin tu, oooo...leh tahan 4 jam..sempat la kot, insyaallah.

Tepat kul9.30 dengar orang buka pintu dari luar. Yess! Hubby dah balik..Pastu dengar bunyi tutup pintu. Then senyap je..Pastu..

Hubby : Ehem..ehem..! (Pura-pura batuk) Nie sape la main lilin kat tengah rumah ni..Nie apa pasang lilin banyak-banyak ni...(Sambil gelak-gelak)

Then, bila dia dah berdiri betul-betul kat lilin-lilin tu aku terus keluar dari bilik belakang dan terpa dia sambil jerit "SURPRISEEEEEE...!!!" Wahahaa...terkejut hubby...tapi macam tak terkejut sangat la. Ah, tak kisah la. Haha! Peluk hubby ketat-ketat tapi bau masyam peluh lak coz baru balik dari main badminton kan. Ah, pedulik..hehe..Muka dua-dua tersengih-sengih dan tergelak-gelak...Dalam hati aku puas sangat sebab surprise ni menjadi gak even terawal dari tarikh anniversary sepatutnya. Tapi sayangnya tak dapat nak rakam moment tu coz time tu la battery enpon dan kamera nak habis lak...T_T

Aku punya kuat jerit surprise and gelak tu sampai hanan yang tidur dalam bilik pon terkejut dan terbangun..haha..Terus suruh hubby buka hadiah tu...

Hubby : Eh, hadiah apa la ni..Awalnya bagi, anniversary kan minggu depan.
Aku : Saje nak buat surprise
Hubby : Memang surprise pon..Tadi sampai-sampai rumah, berkunci dari luar, ingatkan sayang keluar pergi mana la..
Aku :  Hihihi..
Hubby : Macam kotak handphone je nih
Aku : Bukan la, kotak je tu..

Buka lagi balutan..

Hubby : Ini memang handphone nih..
Aku : Tak la..buka je la sampai habis..
Hubby : Betul la handphone nih! (Muka girang) :D

Yess...Hubby suka! Hihi...Takpe la melabur sikit, untuk kebahagiaan orang tersayang kan. Mungkin tak la semahal I Phone 6 tapi tu dah wat hubby gembira. Esok nye time kerja pon dia mesej lagi terima kasih sayang..terima kasih sayang..hihiii..bahagiaaaaaa... ^_^ Kadang-kadang tak perlu kan modal yang banyak pon untuk beri kejutan buat pasangan kita, tapi kesan nye dan kenangan tu kita akan ingat sampai bila-bila...;)











7 comments:

  1. wahhhh... semoga berkekalan hingga hujung nyawa..
    sweet tu sis kita nie yer

    ReplyDelete
  2. wahhhh dapat hp laaaa.... bestnyaa.... kalau ada nak bagi hadiah kat saya... saya mintak laptop yer... hahahahaa (ngada je kan)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah a gud idea..blh buat nnt in shaa Allah, tq awak bg idea ni :)

    ReplyDelete
  4. tergelak2 saya time baca "Nie sape la main lilin kat tengah rumah ni..Nie apa pasang lilin banyak-banyak ni.."

    hahaahahhaa

    ReplyDelete
  5. sweetnyaaaaaa... I tak de idea tau nak suprise hubby i

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers