Thursday, November 20, 2014

House Chores Paling Tak Diminati ;p


Assalamualaikum...

Normal la kan, kalau dah nama perempuan ni, kena la rajin buat kerja-kerja rumah ni..Lagi la bila dah berkahwin, dah jadi isteri orang, dah berkeluarga sendiri. Kena la pandai manage masa untuk uruskan hal ehwal rumahtangga..Tapi dalam banyak-banyak kerja rumah tu contoh membasuh baju, iron baju, lipat kain, memasak, kemas rumah, etc..mesti ada at least satu dua benda yang korang tak berapa minat nak buat atau selalu lengah-lengahkan nak buat..haha..dah macam buka pekung di dada sendiri. ;p ;p

Aku paling malas bila bab melipat baju. Takde la malas naw sampai tak berlipat langsung. Jadual dobi baju aku, means membasuh baju kat rumah adalah dua hari sekali. Baju-baju aku and husband basuh sekali while baju hanan kitaorang asingkan, sabun pon guna lain-lain. Ye la, baju baby dah seharian pakai pon still wangi, takkan nak campur sekali dengan baju mak pak dia yang hapak nih..hehe..Jadual melipat baju juga dua kali sehari. Selalunya aku basuh baju malam, so dah tengah malam tu sebelum masuk tidur, sidai baju dulu..ataupon sebelum tidur dah basuh, then tunggu je la mesin proses, sok pagi-pagi tinggal sidai je..Selalunya weekdays kitaorang sidai kat dalam je. Kalau weekend baru la dapat jemur baju kat luar, best coz baju garing terkena pancaran cahaya matahari..Hari mendobi juga hari melipat baju coz sementara tunggu baju yang dibasuh siap diproses, aku wat la kerja-kerja melipat nih. Selalunya aku melipat kat depan tv la, so leka tengok tv sambil wat kerja, tak perasan tup tup dah siap..Tak pon lipat atas katil, empuk sikit nak duduk lama-lama kan. Kalau tiba tahap malas, sumbat je dalam bakul, ada mood nanti baru lipat..hahaa..Tapi takleh biar lama sangat tak berlipat, nanti dah kurang baju -bajan yang nak dipakai, terutama yg kecik-kecik tu..;p Kalau macam baju kurung ke, tshirt-tshirt hubby je memang gantung kat almari terus.

Hubby semua kerja-kerja rumah pon dia boleh buat, memasak ke, membasuh, kemas rumah, jaga anak..tapi satu ni je la dia tak pernah dan takkan buat iaitu melipat baju. Maybe leceh dan lagi satu, nanti aku gak yang membebel sebab ukuran tak sama la, salah tempat la, itu la, ini la..haha..biasa lah, perempuan ni semua benda pon nak kelihatan sempurna kat mata dia. Even kalau susun baju kat almari pon aku susun ikut jenis, baju kurung, kurunggg je semua takleh campur, then ikut warna lak, kalau merah, satu group tu merahhh je semua, pastu baru diikuti kaler-kaler lain. Bukan apa, kan nampak lagi kemas camtu, then memudahkan kerja kita bila nak mencari atau memilih baju nanti.

Hubby suka amalkan 5s kat rumah. Ye lah, dulu dia pernah kerja company jepun, kan memang strict dengan kebersihan dan susun atur. Aku rasa nak improve kan lagi la amalan tu kat rumah. Mesti seronok je tengok semua benda tersusun dengan kemas nya kan? Korang camne? Apa kerja-kerja rumah yang korang kurang minat? ;D

1 comment:

  1. semua tak minat, semua kena buat... kalau tak rumah jadi tongkang pecah tapi sebab tak suka mengemas dan melipat baju kan... biasanya baju yg ada kat rak tu yg memang regular guna jer... yg lain simpan ketat ketat dalam almari... so sikit lah basuh and sikit lah lipat

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers