Friday, March 4, 2011

Bila Bekerja, Di Mana Letaknya Kita?




1.. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja
- iyer lah, tiap pagi punch card then pegi bekfes...kul 10 kang gi minum pgi lak padahal keje apa tak buat lagi..Then kul1 pegi lunch, balik lunch lepak2 jap..Pukul4 kang minum petang lak. Tepat kul5, punch out. Habis dah wktu kerja, leh balik umah. Hasil nya? 'takde..

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .
- Ke hulu ke hilir bawa kertas, duduk kat meja sendiri dari tadi busy menaip..Gaya cam banyak kerja, rupanya siapkan kerja-kerja yang tertunggak. Mana sempat nak wat benda lain, sok due date, hari ni baru nak buat!

3. Adakala kita rasa kita PRIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.
- Sibuk bertanya dengan staff lain pasal life dia, semalam kua dengan sape, naik apa, blik kul bpe, keje bos bagi dah siap ke, keje-keje lain dah start buat ke..Kadang2 kawan tu pon rimas bila asyik sibuk tanya itu ini, padahal yang bertnya tu, kerja sendiri pon tak disiapkan lagi..

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.
- Tak pernah segan or nak kisah bila berbicara soal-soal yang tak sepatutnya..Tak pernah rasa bersalah bila menggunakan waktu kerja untuk keperluan peribadi, merahsiakan dari pengetahuan orang lain jika nampak staff curi tulang or curi barang ofis, "alaa..orang lain pon buat gak.." dengan alasan kena berfikiran openminded, tapi sebenarnya benda tu salah.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .
- Semua yang orang lain buat, yang orang lain cakap, nampak tak betul je di matanya..Tapi tak pernah cuba untuk cermin diri sendiri. Bagi nya setiap komen nya adalah bernas dan berunsur nasihat, tapi dia tak sedar kadang-kadang kata-katanya hanya mengundang kemarahan orang lain...

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .
- Suka meminta bantuan orang lain untuk hal-hal remeh temeh...Mungkin dengan cara itu, buat hubungan lebih mesra..Ye lah, "berat sama dipikul, ringan sama dijinjing", tapi kadang2 perangai camtu hanya buat orang rasa meluat...

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'
- Tak perlu sentiasa mencari kesalahan orang lain atau terdetik di hati perkara negatif berkenaan orang lain. Seeloknya kita tengok diri kita, dan cuba perbaiki kelemahan diri sendiri.

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam,selagi hati kita berdengki, jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita)dan tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA ,
maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia..
sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...
adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ...
kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..
kita withdraw kat akhirat nanti...
tapi kalau kita asyik dengki mendengki..
nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita,
nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya...

"Mengkritik tidak bererti menentang,
Menyetujui tidak semestinya menyokong,
Menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."


Sumber: Datuk Dr. Fadilah Kamsah

2 comments:

Thank You!! ^_^

Labels

Followers