Tuesday, March 29, 2011

Jangan Suka-suka Qada Solat.

Dalam hadis Nabi SAW disebutkan :

Orang yang meninggalkan solat lebih besar dosanya dibandingkan dengan orang yang membakar 70 buah Al-Quran, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Kaabah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa orang yang meninggalkan solat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah lapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia. So, jangan suka2 je nak qada solat.


Erm...Tapi kalau kita tengok trend majlis perkahwinan sekarang, bersanding pukul12 tengahari. Habis bersanding, makan beradap pulak, then sibuk nak photoshoot outdoor plak. Tau-tau je hari dah berlabuh senja. Bila masa nya nak solat zuhur? Udah nya kena qada' gak. Lelaki senang je nak bersiap untuk solat, yang perempuan kang kena mekap balik, touch up balik, itu ini... Nak mekap je dah amik masa 2 jam. Kalau taknak leceh camtu, bagi bakal pengantin perempuan, aku cadangkan pilih je lah tarikh bersanding time korang tengah "cuti", so takde la kelam kabut karang. Tapi kang malamnya kena bercuti gak. Hehe.. Kalau taknak gitu, takpela. Amik masa jap tunaikan solat. Bukan masalah besar pon kalau nak kena mekap and setting balik kan? Takpe, hidup kan kena sentiasa bersabar. Hehe..




8 comments:

  1. MasyaAllah,truknya seksaan..

    hurm,klu majlis tu boleh je nak stop solat..ikut pada hati masing2..photoshoot bile2 leh buat..
    jgn amek tyme cuti..sian suami..huhu

    lg senang,buat majlis tyme malam..de je yg buat n x salah~

    ReplyDelete
  2. kalo dni, majlis awal tapi photoshoot lepas zohor... maknanya sebelum zohor tu mekap sendiri.. hehe.. kol 3 baru pengantin lelaki datang.. pagi akd nikah... mekap2 sendiri :)

    ReplyDelete
  3. kalo dni, majlis awal tapi photoshoot lepas zohor... maknanya sebelum zohor tu mekap sendiri.. hehe.. kol 3 baru pengantin lelaki datang.. pagi akd nikah... mekap2 sendiri :)

    ReplyDelete
  4. alif: kalau wat malam, cam kesian lak umah yg jauh2 tu..nak balik kang dh jauh malam lak..

    dni: bleh gak wat cmtu kan..good2..;)

    ReplyDelete
  5. so..sng cite..wat mcm biase..
    cume tangguh photoshoot ke hari laen..
    baju pengantin bleh sewa lame sket kan cume kene charge lebih la..xpe,duit bleh cari,hukun jgn ingkar~

    ReplyDelete
  6. susah juga camnie.
    if nak pilih tarikh wedding time"cuti" alamatnya.....mmg payah ar.lagi2 kalau "cuti" tue moody abis rosak mud naik pelamin.hehehhee
    anyway kita kena plan elok2 supaya hukum agama tidak dilanggar

    ReplyDelete
  7. tapi nak seribu daya..kawan bunga dia tetap tanggalkan mekap n mekap balik sebab tak nak tinggal solat..insyAllah bunga nak jadikan dia sebagai contoh bila kawin nanti..hehe

    ReplyDelete
  8. wahh..saya pon nak tiru kawan bunga lah.hehe

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers