Wednesday, October 3, 2012

HIV Test : Kini Result Lepas Sebulan Baru Dapat

Salah satu syarat wajib yang mesti dipatuhi oleh bakal pengantin ialah menjalani ujian HIV di klinik kerajaan. Tu time dalam kursus dia dah mention awal2..Tapi aku ni gi kursus awal bulan Februari hari tu, so maybe info yang latest aku tak sedia maklum. Plan nak wat HIV test before puasa hari tu, tapi asyik la tertangguh-tangguh coz en.tunang bizi memanjang kan. Lagi pon rasa cam banyak masa lagi, so relax and cool je lah. Bulan 9 mula lah terkocoh-kocoh nak wat. Eh, paham ke maksud perkataan tu? Kelang kabut lah. Kol la sume klinik kerajaan kat negeri selangor ni..Nak tunggu berjawab memang berjanggut, nasib la tak tumbuh janggut betul-betul..pastu nak wat appointment manjang penuhhhh jek. Cam klinik puchong or seri kembangan, kalau nak wat appointment, kena datang register kat klinik dulu. Pastu datang lagi untuk buat test hari lain..Macam la banyak no masa yang kita ada sampai nak ulang alik ke klinik je kan.Kol punye kol dapat la wat appointment kat klinik semenyih awal bulan 10. Alhamdulillah, just set appointment through phone je.

 menunggu dan terus menunggu..

Sebelum tiba hari ditunggu, aku ada terbaca kat blog cik edura yang hiv test amik masa sebulan baru kua result. eh, yeke? coz tanya member2 aku sume kata kejap je dah dapat. hari tu gak la..dalam hati dah berderau nih, kalau sebulan baru kua keputusan, kena la tunggu lagi untuk proceed dengan process seterusnya kan? Takpela, tawakal je. Bila tiba hari nya, datang la ke klinik semenyih tu. Appointment kul 10, kul11 lebih baru panggil. Syukur klinik tu tak ramai orang, nak cari pon senang. Tapi aku rasa takde purpose pon wat appointment coz time datang tu just amik no, isi borang, tunggu dipanggil..Takde pon dia cek nama kitaorang ada wat appointment ke tak. Then, gi amik darah..Bukan kat jari tapi kat lengan. Bukan secalit tapi 1 tiub kecik. Banyak gak, penat aku kumpul wooo..Ambil masa nak refill balik ni, dah la aku tak suka makan seafood. Eh, banyak bunyi lak budak ni.



antara borang-borang yg kena isi..


Pastu dah settle boleh balik. Pas sebulan datang balik klinik untuk ambil result. Wahh..masa yang ada memang sipi-sipi je tu, pastu nak submit doc ke pejabat agama lagi, interview lagi, booking kadi lagi..tinggal beberapa hari je time tu. harap2 la sempat..Nape derang takde inform awal2 eh? Let say la ramai yang taktau kan, derang bajet leh terus dapat result, sekali majlis tinggal tak sampai sebulan je..mana sempat kan? Kesian la kalau gitu..fuh fuh..nasib baik la hati tergerak nak wat awal..walaupon tak awal sangat..hehe..Insyaallah, dipermudahkan semua nya..Aminn..






5 comments:

  1. as salam

    dh lme tak singgah..wey ko buat test kt mne?? aku nt kne wat gak..aduyai.

    wakakaka

    ReplyDelete
  2. bulan 11 lah gamaknya boleh dapat result.pastu kena terus g pejabat agama utk sesi temu bual then baru book kadi.

    ReplyDelete
  3. razy san : aku duk area sini, so aku buat la kat klinik semenyih..mana2 tak kisah, asalkan klinik kerajaan..sepatutnya kena ada envelope biru dari pejabat agama johor, tapi aku punye mana ntah hilang, guna je la borang yg klinik provide..hahaa..

    pelangi chenta : btul..btul..

    ReplyDelete
  4. wahh... lama gak nk dpt result ek... i wat januari 2013, result dpt xsampai 1/2 jam...

    ReplyDelete
  5. Nikisya Nina : a'ah..tapi rasanya i last batch kot guna prosedur ni..skarang dah leh dapat cepat.

    ReplyDelete

Thank You!! ^_^

Labels

Followers