Saturday, July 3, 2010

Hargailah Sementara Masih Ada

Laptop aku rosak. Sangat bosan coz tak dapat beronline dengan megahnya. Nie pon aku pinjam laptop kawan aku. Dah seminggu lebih kot macam nie. Luckily aku ada kawan yang baik ati and prihatin cam dia. Mekasey banyak2..Aku bukan nak citer pasal laptop, tapi seperti tajuk di atas, hargailah sementara masih ada. Bukan hanya fokus pada manusia, tapi barang2 or apa-apa yang ada di sekeliling kita.


Ok, meh aku citer pasal manusia dulu la kan. Kalau korang ada kapel, ada wife or husband. Kadangkala mesti ada gak bertikam lidah kan, gado2 kecik ke, salah paham ke. Normal la sume tuh. Time tu memang tak ingat pape, masing-masing ego, tak mengaku salah sendiri, tau nak marah-marah je. Tapi cuba korang amik masa sejenak untuk berfikir, pe yang korang sume dah lalui bersama pasangan masing2, cuba kenang balik saat2 indah dengan dia, then maby dengan cara itu lebih mudah untuk korang memaafkan kesilapan pasangan masing-masing..Guna lah setiap masa yang ada, untuk bersama dengan dia. Jangan lah kerana kesilapan yang kecil pon nak dibesar-besarkan. Kalau dia ada buat silap, kita nie yg sebagai manusia gak, tak mustahil esok lusa kita plak yang lakukan kesilapan sama kann..Hargailah dia sementara diberi kesempatan. Cuba korang bayangkan, tengah gado-gado gitu, pas kua dating ke, berlaku salah faham, dah masing-masing ego taknak ngaku salah, time balik dalam kete pon taknak bertgur sapa, then terlibat dalam kemalangan, salah sorang meninggal dunia. Tak ke haru tuu..Time tu nak menjerit, meraung, mintak maaf pon takde guna dah. Dah terlambat.


Bagi yang ada kapel plak, jaga lah pasangan korang baik-baik. Hargai mereka. Yang gurl tu jangan lah asyik nak majok je. Yang jantan plak, jangan la nak jadi king kontrol lak. Sume pergerakan awek ko, ko nak sekat. Tu lom kawen lagi, kalau dah kawen memang patut la wat gitu. Kang kalau diorang dah tak tahan, silap-silap haribulan ko yang kena tinggal. Tak ke naye..Time tu baru la nak menyesal kenapa sepanjang dengan dia ko tak tau nak menghargai.


dan kalau citer pasal barang plak. Tau-tau la nak jaga elok2. Benda tu kadang2 nak pakai lama. So, kena la guna dengan cermat. Karang kalau dah rosak, sape susah? Diri sendiri gak..



Hidup ini singkat.

Kita tak tau sampai bila kita mampu hidup.

Kita tak tau sampai bila kita mampu kecapi pe yang kita ada sekarang.



So, belajar lah untuk menghargai apa yang ada di sekeliling kita. InsyaAllah kalau kita sentiasa buat baik dengan orang, kita mati pon dalm senyuman. =)



5 comments:

Thank You!! ^_^

Labels

Followers